ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/06/2014

Τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, υπεύθυνης για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης




Η Κυβέρνηση ανοιγο-κλείνει ετσιθελικά το Κοινοβούλιο εξυπηρετώντας σκοπιμότητες.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κύριε Πρόεδρε, σήμερα που εισάγεται, κατ’ αυτόν τον επεισοδιακό και πραξικοπηματικό τρόπο, για δεύτερη ανάγνωση ή σε δεύτερη συζήτηση, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της Σύμβασης για τις αναγκαστικές εξαφανίσεις, θα πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση, εάν επιδιώκει να εξαφανίσει αναγκαστικά τη Δημοκρατία σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Εάν επιδιώκει να εξαφανίσει αναγκαστικά τον αντιπολιτευτικό αντίλογο σ’ αυτόν τον τόπο.

Εάν επιδιώκει να εξαφανίσει αναγκαστικά τη νομοθετική πρωτοβουλία άλλων κομμάτων.

Εάν επιδιώκει να εξαφανίσει αναγκαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εάν επιδιώκει να εξαφανίσει αναγκαστικά το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Είναι η πρώτη φορά που συνέρχεται Επιτροπή, μετά το βίαιο κλείσιμο της Βουλής. Λυπάμαι βαθύτατα για αυτούς και αυτές, που συνήθισαν στις εκτροπές τόσο πολύ, που δεν τους κάνουν εντύπωση. Τόσο πολύ, που πια υπερασπίζονται ότι όλοι πρέπει να μπούμε σε αυτό το βόρβορο της αντιδημοκρατικής λειτουργίας. Λυπάμαι πολύ για εκείνους, οι οποίοι προτάσσουν το κομματικό συμφέρον και το κυβερνητικό συμφέρον της δημοκρατίας και της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Κύριε Αθανασίου, επειδή κλείσατε τη Βουλή - και σας απευθύνομαι, ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης - εξαπατώντας τη Βουλή, διότι στην Επιτροπή εδώ συζητούσαμε τότε, σαν να επρόκειτο την επόμενη εβδομάδα να συνεχίσουμε τις εργασίες μας και μας εξαπατούσατε και εσείς, λέγοντας ότι επρόκειτο να γίνει συνεδρίαση, αλλά κλείσατε τη Βουλή.

Επειδή κλείσατε τη Βουλή, εξαπατώντας και το Σώμα στην Ολομέλεια, διότι ο κ. Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε στις 4 του μήνα, ότι την επομένη, 5 του μήνα, θα συνεχίζονταν οι εργασίες της Βουλής με Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και, τελικώς, θυροκολλήθηκε ετσιθελικά το προεδρικό διάταγμα κλεισίματος της Βουλής.

Επειδή κλείσατε τη Βουλή, εξυπηρετώντας και συμφέροντα, διότι έτσι επιτύχατε, να μη συζητηθεί ποτέ το σκάνδαλο Μπαλτάκου, που είναι σκάνδαλο Σαμαρά, είναι σκάνδαλο Αθανασίου, είναι σκάνδαλο Δένδια.

Επειδή κλείσατε τη Βουλή, επιτυγχάνοντας να εξοικονομήσετε υπερασπιστικά επιχειρήματα σε όλους τους υπόλογους και ελεγχόμενους κυβερνητικούς εκπροσώπους, υπουργικά και κυβερνητικά πρόσωπα, τα οποία κατονομάζονται στις 160 περίπου δικογραφίες, οι οποίες έχουν διαβιβασθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις διαδικασίες του νόμου «περί ευθύνης Υπουργών» και σήμερα αραχνιάζουν στα συρτάρια της νομοθετικής υπηρεσίας.

Επειδή, αφότου κλείσατε τη Βουλή, αποκαλύφθηκε και αποτελεί σημείο αναφοράς και διαμαρτυρίας για δικαστικές ενώσεις, εισαγγελικές ενώσεις, συλλογικότητες και φορείς, που υπηρετούν το δίκαιο, αποκαλύφθηκε, κύριε Αθανασίου, ότι μεθοδεύετε και την κατάργηση του Ν.1608 «περί καταχραστών του δημοσίου», γεγονός το οποίο θα εξασφαλίσει ευμενέστερη μεταχείριση ή και παραγραφή - και αυτό είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκετε - σε μια σειρά ελεγχομένων προσώπων για μείζονα σκάνδαλα, όπως είναι το σκάνδαλο της Siemens, το σκάνδαλο των εξοπλιστικών, το σκάνδαλο της ENERGA και της HELLAS POWER, για να θυμίσω ότι το ελληνικό δημόσιο πουθενά δεν εκπροσωπήθηκε, ούτε ως Υπουργείο Οικονομικών, ούτε ως Δήμος, στην υπόθεση αυτή.

Επειδή, κλείσατε τη Βουλή και μας αποκρύψατε ότι είχαν αποστείλει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Προβόπουλος, επιστολή με την οποία δεσμεύονταν, προς το Δ.Ν.Τ., ότι η Κυβέρνηση θα άρει τα τυχόν «ρίσκα» για την εκτέλεση του «προγράμματος» αυτού, κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ., που λέτε ότι τελείωσε, των Μνημονίων.

Επειδή, κ. Αθανασίου, και σε αυτό θα απαντήσετε, στην Έκθεση του Δ.Ν.Τ. αναφέρεται ρητά, μεταξύ των παραγόντων ρίσκου, η Δικαιοσύνη στη χώρα μας. Και  αναφέρονται οι δικαστικές κρίσεις, ως «παράγοντας ρίσκου», θέλω να σας ρωτήσω: τι Δικαιοσύνη, ακριβώς, προωθείτε, ως καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός, όταν ο Πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι «θα άρει τα ρίσκα», μεταξύ των οποίων οι δικαστικές αποφάσεις;

Τι Δικαιοσύνη προωθείτε, όταν με δικονομικά τερτίπια αναζήτησης προθύμων επιστράτων, μεταξύ της Δικαιοσύνης, που να παραβιάζουν τη νομιμότητα, εξουθενώνετε τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες γνωρίζετε ότι δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό, γνωρίζετε ότι είναι γυναίκες του μόχθου, του ιδρώτα, της δουλειάς και η Κυβέρνησή σας, όχι απλώς τις εμπαίζει, αλλά και τις ξυλοκοπεί, διά των αστυνομικών δυνάμεων, και τους κάνει επίδειξη δύναμης, μέσα από μια πρωτοφανή δικονομική επιλογή, όπως είναι η δικονομική επιλογή του κ. Υπουργού Οικονομικών, που παραιτείται της εφέσεως - τα ίδια έκανε και στην υπόθεση του χαρατσιού - και προσφεύγει απευθείας στον Άρειο Πάγο, θέλοντας να δείξει, τί ακριβώς; Ότι έχει εκλεκτικές σχέσεις με την ανώτατη βαθμίδα της Δικαιοσύνης;

Αντιλαμβάνεσθε πόσο προσβάλλει αυτό, το δημοκρατικό αίσθημα των ευσυνείδητων δικαστικών λειτουργών; Αντιλαμβάνεσθε και πόσο προσβάλλει το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών που πιστεύουν σε αυτό, που προφανώς εσείς δεν πιστεύετε, την ανεξαρτησία των τριών λειτουργιών και την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης;

Μη μου απαντήσετε με την κοινή σας και κοινώς επαναλαμβανόμενη αποστροφή «όλοι οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι και κανείς δεν τους επηρεάζει», διότι αποφεύγετε εδώ και δυόμισι μήνες τη συζήτηση, για όσα έλεγε ο κ. Μπαλτάκος. Συζήτηση, την οποία οφείλατε  εσείς να προκαλέσετε, ζητώντας το λόγο από τον κ. Μπαλτάκο, εάν σας προσέβαλε και αν έλεγε ψέματα. Συζήτηση, την οποία μεθοδεύετε να παραπέμψετε στις ελληνικές καλένδες, ακριβώς, διότι δεν θέλετε να απαντήσετε.

Τώρα, μιας και χρησιμοποιήσατε, ως Κυβέρνηση, το προσβλητικό πρόσχημα ότι δήθεν δεν υπήρχε νομοθετική εργασία και γι’ αυτό έκλεισε η Βουλή, πείτε μας, κύριε Υπουργέ, τι έγινε αυτό το «αντιρατσιστικό» σας νομοσχέδιο που τέτοια διαδρομή δεν έχει ξανακαταγραφεί και μόνο αντιρατσιστικό, βεβαίως, δεν είναι -ούτε τη λέξη «ρατσισμός» δεν έχει μέσα; Τι έγινε όμως; Μετά τις διακοπές του Πάσχα το είχατε προγραμματίσει για την Ολομέλεια. Το αποσύρατε. Έκτοτε, τι συνέβη και δεν είχατε νομοθετικό έργο; Πείτε μας, όμως σας παρακαλώ, γιατί αυτό είναι και ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν υποστηρίζει καν την πάταξη του ρατσισμού: με το δικό μας νομοσχέδιο, που καταθέσαμε 4 Ιουνίου του 2013, εδώ και ένα χρόνο και δύο εβδομάδες, τι γίνεται; Γιατί δεν το φέρνετε; Τι σόι δημοκρατική λειτουργία είναι αυτή που δεν φέρνετε τα νομοσχέδια που καταθέτει η Αντιπολίτευση;

Εάν δεν θέλετε να μου απαντήσετε για το αντιρατσιστικό, πείτε μου, τι έγινε με το νομοσχέδιό μας για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης; Το καταθέσαμε 25 Νοεμβρίου 2013. Γιατί δεν το φέρνετε;

Εάν δεν θέλετε να μου απαντήσετε γι' αυτό, απαντήστε μου, τι έγινε με το νομοσχέδιό μας για την κατάργηση των ρυθμίσεων περί της μείωσης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και την αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών; Το καταθέσαμε 13 Δεκεμβρίου του 2012, πριν από ενάμιση χρόνο, και δεν το φέρνετε, αλλά κλείνετε τη Βουλή, δήθεν, γιατί δεν έχετε νομοθετικό έργο.

Εάν δεν θέλετε να μου απαντήσετε γι' αυτό, απαντήστε μου για το νομοσχέδιό μας, για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων πριν και μετά την κήρυξη της απεργίας. Το καταθέσαμε 17 Μαΐου του 2013. Ακόμη είναι σε επιστράτευση οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Γιατί δεν το φέρνετε; Τι νομοθετική λειτουργία είναι αυτή και τι δημοκρατική αντίληψη είναι αυτή που φιμώνει την Αντιπολίτευση και λειτουργεί ετσιθελικά, εντός και εκτός Βουλής;

Εάν δεν θέλετε να μου απαντήσετε γι' αυτό, απαντήστε μου για το νομοσχέδιό μας για την κατάργηση της κατάπτυστης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία βασίσθηκε το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Το φέραμε 12 Ιουνίου του 2013 και ακόμα δεν έχει εισαχθεί.

Εάν δεν θέλετε να απαντήσετε γι' αυτό, απαντήστε μου, γιατί δεν φέρνετε το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέσαμε για τη λειτουργία των Α.Ε.Ι., 1 Αυγούστου του 2012.

Θέλω να σας πω ότι επιχειρείτε να εξαφανίσετε αναγκαστικά την Αντιπολίτευση, αλλά και το Κοινοβούλιο.

Επιχειρείτε να εξαφανίσετε αναγκαστικά τη δημοκρατική λειτουργία.

Το σημερινό νομοσχέδιο το φέρατε άρον-άρον για να νομιμοποιήσετε τροπολογίες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν αλλιώς να εισαχθούν και εμείς το καταγγέλλουμε αυτό. Δεν θα ψηφίσουμε την τροπολογία για το πόθεν έσχες και όσοι υπεραμύνονται αυτών των υπερβάσεων, λέγοντας ότι έχουν γίνει 5.000 και 15.000, ας αναλάβουν την ευθύνη για το ότι συνήθισαν.

Τέλος, κύριε Υπουργέ, εμείς καλούμε την Κυβέρνηση να φέρει κατεπείγον νομοσχέδιο -και θα το ψηφίσουμε- για την αποκατάσταση όλων των διαθεσίμων και απολυμένων, τους οποίους αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση βασανίζει, κοροϊδεύει και εμπαίζει.

Κρατάμε επιφύλαξη εν συνόλω διότι μας υποχρεώνετε με αυτές τις τακτικές. Αποχωρούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτή την αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική σας στάση, αφού καταθέσαμε και τις θέσεις και τις απόψεις μας. Αναφερόμαστε σε όσα είπαμε όλοι όσοι τοποθετηθήκαμε στην επί της αρχής συζήτηση και η Εισηγήτρια μας, κυρία Κατριβάνου, και σας αφήνουμε προ των ευθυνών σας.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΑΜΗΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στην πρώτη ανάγνωση είχατε ψηφίσει υπέρ. Τώρα, αλλάζετε την τοποθέτησή σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κρατάμε επιφύλαξη για όλους τους λόγους τους οποίους ανέλυσα και έγκεινται στο γεγονός και επιτρέψτε μου να το εξηγήσω για να καταλαβαίνουν και οι πολίτες: Εάν δεν κρατήσουμε επιφύλαξη, στην Ολομέλεια θα μας πείτε ότι δεν έχουμε το λόγο. Επειδή ήδη μεθοδεύεται στην Ολομέλεια η εισαγωγή τροπολογιών και επειδή αυτό είναι πια κανονική εκτροπή, εμείς αυτή τη στιγμή απλώς κατοχυρώνουμε τη δημοκρατική μας θέση. Δεν αλλάζει, φυσικά, ό,τι επί του περιεχομένου είπαμε. Άλλωστε, έχουμε και ως πρόσωπα υπάρξει πρωτεργάτες και έχουμε πρωτοστατήσει στο να ποινικοποιηθούν οι βίαιες εξαφανίσεις. Ευχαριστώ πολύ.

Σε αυτό το σημείο αποχωρεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ