23/07/2014

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στoν ραδιοφωνικό σταθμό Real fm (Α. Παυλόπουλος)

Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης του λαού και της χώρας

Η χθεσινή ανακοίνωση ότι το δημόσιο χρέος για το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι στο 174% του ΑΕΠ, δηλαδή του πλούτου που παράγεται στη χώρα μας ετησίως, βεβαιώνει την άποψή μας ότι, παρά τα 63 δις που αφαίρεσαν από τις τσέπες του λαού, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τα 3 μνημόνια, με την επίκληση και το άλλοθι του δημόσιου χρέους, το χρέος αντί να μειώνεται, τελικά αυξάνεται. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, δε μπορεί να ανασάνει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε ο λαός, ούτε η χώρα μας. Επομένως, επιβεβαιώνει ότι το πρώτο καθήκον μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, μιας αντιμνημονιακής, προοδευτικής αριστερής κυβέρνησης, πέρα από την ακύρωση των μνημονίων και την αντικατάστασή τους από ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους. Εμείς μιλάμε για σκληρή διαπραγμάτευση πρώτον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, όπως είχε γίνει για τη Γερμανία το 1953 όταν διαγράφηκε το 65% του δημόσιου χρέους της και έτσι πήρε μπροστά η οικονομία της, και δεύτερον σε εθνικό επίπεδο με τους δανειστές της χώρας.

Η κυβέρνηση δεν κάνει πραγματικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, διότι το θέμα είναι τι στόχο έχεις, όταν υποτίθεται ότι πας να διαπραγματευτείς ή να συγκρουστείς. Η κυβέρνηση δεν έχει ως στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κος Βενιζέλος, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό δημοσίως λέει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι βιώσιμο. Όταν λες ότι είναι βιώσιμο το χρέος και η χώρα μπορεί να το αποπληρώσει, είναι σαν να λες στους δανειστές, με τους οποίους υποτίθεται ότι διαπραγματεύεσαι ή συγκρούεσαι, ότι δε χρειάζεται να αποδεχθούν διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Όσον αφορά τον έτερο κυβερνητικό εταίρο, τη Νέα Δημοκρατία, όταν ο κος Σόιμπλε είπε στον κο Στουρνάρα να ξεχάσει το ζήτημα διαγραφής του χρέους, μια συζήτηση που διεξαγόταν πριν μερικούς μήνες παγκοσμίως και στην Ευρώπη,  ο κος Σαμαράς και ο κος Στουρνάρας σταμάτησαν να κάνουν λόγο γι΄ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τι θα κάνει μια αριστερή κυβέρνηση, δηλαδή ότι θα επιδιώξει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση να ανασάνουμε ως λαός και ως χώρα. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με ποιο στόχο πάει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για το χρέος; Πάνε για διαγραφή του χρέους; Πάνε με στόχο να επιμηκύνουν την αποπληρωμή του, που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας και ότι αυτή η θηλιά του χρέους θα είναι στο λαιμό του λαού για να τον εκβιάζουν κάθε φορά να δέχεται μνημόνια; Πάνε μόνο για μια οριακή μείωση των επιτοκίων, που δε λέει τίποτα, αντίθετα περισσότερους τόκους θα πληρώσουμε για περισσότερα χρόνια;

Για το ζήτημα της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους δε μιλάει πλέον μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο εξάμηνο, 30 διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, λένε στις εκθέσεις τους ότι αν δεν κουρευτεί ή διαγραφεί – άλλοι λένε ένα μέρος, άλλοι λένε το μεγαλύτερο - μέρος του χρέους, δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει η οικονομία της χώρας μας και να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην ίδια την Ευρωζώνη. Επομένως, το συγκεκριμένο ζήτημα ακούγεται ευρύτερα, ακόμα και μέσα στη Γερμανία από διάφορα οικονομικά Ινστιτούτα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι με τη στήριξη του λαού, με διεθνείς συμμαχίες, με αλληλεγγύη και αγώνα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει. Και εφόσον βεβαίως οι δανειστές της χώρας μας γνωρίζουν ότι, εάν δεν υποχωρήσουν, πάντα έχουμε στη φαρέτρα μας και εναλλακτικές λύσεις υπέρ των συμφερόντων του λαού.

Δεν είναι αντιπαραθετικές οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις για διαγραφή του χρέους    με την επιδίωξή μας για άρση των κοινωνικών αδικιών. Διότι, αν αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, μια από τις προτεραιότητες μιας αριστερής κυβέρνησης, δεν είναι μόνο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης να ενισχυθούν οι πιο χαμηλόμισθοι, δεν είναι μόνο μέτρο Δημοκρατίας γιατί ο κατώτατος μισθός καταργήθηκε με Νόμο, είναι και αναπτυξιακό μέτρο διότι θα ενισχύσουν την αγοραστική τους δύναμη τα λαϊκά νοικοκυριά και έτσι θα κινηθεί η οικονομία. Δε γίνεται αλλιώς. Ακόμα και Γερμανικές εφημερίδες προχθές έγραφαν ότι η μείωση του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα δεν πρόσφερε τίποτα, ούτε στην αύξηση της παραγωγικότητας, ούτε στην αύξηση των εξαγωγών, ούτε στην ενίσχυση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας. Επομένως, η στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων, όπως η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του επιδόματος ανεργίας, είναι και μέτρο ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας. Και δεν είμαστε αντίθετοι στις επενδύσεις, ίσα ίσα λέμε ότι η χώρα θα πάρει μπροστά με μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, με κοινωνικές επενδύσεις και βεβαίως και με ιδιωτικές επενδύσεις με προτεραιότητα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η πλειοψηφία στην Ελλάδα, σε τομείς της οικονομίας που έχουμε ως χώρα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως κλιματολογικά, γεωγραφικά, εκπαίδευσης,  κατάρτισης και εμπειρίας των εργαζομένων, και με κριτήριο κάθε φορά αυτές οι ιδιωτικές επενδύσεις να σέβονται και τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον.

Το Γραφείο Τύπου