07/08/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Έλεγχος δικαιολογητικών και διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών Ιατρικής, Οδοντιατρικής και τίτλων ειδικής αγωγής από το ΔΟΑΤΑΠ

Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς

-    Παιδείας και Θρησκευμάτων

-    Υγείας

Θέμα: Έλεγχος δικαιολογητικών και διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών Ιατρικής, Οδοντιατρικής και τίτλων ειδικής αγωγής από το ΔΟΑΤΑΠ

Σύμφωνα με τη διαδικασία έκδοσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ιατρού/Οδοντιάτρου, ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εγγραφεί στην οικεία Περιφέρεια προσκομίζοντας μια σειρά από δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και το αντίγραφο πτυχίου το οποίο:

α) Για πτυχιούχους εξωτερικού από ΜΗ Κράτος της ΕΕ απαιτείται ισοτιμία του πτυχίου τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ και το πτυχίο της αλλοδαπής με επίσημη μετάφραση( ΦΕΚ 856/8-1-86)

β) Για πτυχιούχους από Κράτη της ΕΕ  απαιτείται αντίγραφο πτυχίου και πιστοποιητικό άσκησης Κρατικής εξέτασης που προβλέπεται από το αρ. 3 της οδηγίας 93/16 στις 5/4/93 της ΕΕ., βεβαίωση από την Αρχή του τόπου ότι το πτυχίο τους και το πιστοποιητικό είναι σύμφωνα με την οδηγία 93/16 της 5ης/4/93 της ΕΕ.

Όλα τα ανωτέρω πρέπει να είναι επισήμως σφραγισμένα από την Αρχή του τόπου προέλευσης (σφραγίδα APOSTILLE), που ορίζεται αρμόδια να χορηγεί την επισημείωση και μεταφρασμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος .

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, που βγήκαν στην επικαιρότητα ως αποτέλεσμα του ευρύτερου ελέγχου των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων, σχετικά με διευθυντές στα νοσοκομεία Έλενα και Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, αλλά και σε γιατρό που δεν πέρασε από τον ΔΟΑΤΑΠ λόγω κατοχής τίτλου από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα ως προς το κατά πόσο οι υπάρχοντες μηχανισμοί ελέγχου επαρκούν.

Άλλωστε, ο ΔΟΑΤΑΠ κατά καιρούς έχει αναδείξει το πρόβλημα που υφίσταται με τα πλαστά πτυχία.

Επιπλέον, θέμα συζήτησης έχει αποτελέσει στην Ακαδημαϊκή κοινότητα τον τελευταίο καιρό οι τίτλοι σπουδών στην ειδική αγωγή που προέρχονται από την αλλοδαπή. Πιο ειδικά, έχει δημιουργηθεί μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τον αφύσικα μεγάλο αριθμό αποφοίτων στο συγκεκριμένο αντικείμενο κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη από συγκεκριμένα ιδρύματα της αλλοδαπής.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)    Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η εγκυρότητα των ελέγχων που πραγματοποιούνται σήμερα και αφορούν σε αιτήματα χορήγησης αδειών Ιατρού και Οδοντιάτρου από χώρες που εμπίπτουν στην κοινοτική οδηγία;

2)    Επαρκεί η ύπαρξη της Σφραγίδας της Χάγης (σφραγίδα APOSTILLE) στα έγγραφα, που απλώς επικυρώνει την υπογραφή του υπαλλήλου και όχι την γνησιότητα του εγγράφου; Στις περιπτώσεις πλαστών τίτλων που έχουν εντοπισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ, η συγκεκριμένη σφραγίδα APOSTILLE έχει πλαστογραφηθεί και αυτή από τους εκάστοτε ενδιαφερόμενους;

3)    Προτίθεστε να υπάρξει απευθείας συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έμμεση εμπλοκή του ΔΟΑΤΑΠ, προκειμένου να εξακριβώνεται η γνησιότητα των προσκομισθέντων δικαιολογητικών;

4)    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις άδειες ασκήσεις επαγγέλματος των Ιατρών; Έχει επεκταθεί ο έλεγχος αυτός και σε ιδιώτες ιατρούς;

5)    Σε πόσες αναγνωρίσεις και από ποια ιδρύματα της αλλοδαπής έχει προβεί ο ΔΟΑΤΑΠ σε μεταπτυχιακά στην επιστήμη της Ειδικής Αγωγής κάθε έτος κατά  την περίοδο 2010 – 2014;

6)    Οι αναγνωρίσεις αυτές αφορούν σε προγράμματα τακτικής φοίτησης ή σε σπουδές από απόσταση και σε ποια αναλογία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χρήστος Μαντάς