ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/08/2014

Δήλωση Τ. Κουράκη, Συντονιστή της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: Να μην προχωρήσουν οι διαγραφές φοιτητών




Ο Τάσος Κουράκης, συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου «Ίδρυση και Οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε στις επιχειρούμενες διαγραφές των φοιτητών από τα ΑΕΙ, στην υπουργική τροπολογία επί του θέματος καθώς και στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Τόνισε ότι εφόσον τα πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο, πρέπει εκείνα να διαχειριστούν το ζήτημα των φοιτητών τους, όπως άλλωστε επισημαίνεται και επί της ουσίας στην κατατεθείσα τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας να μην διαγραφεί έστω και ένας φοιτητής, αίτημα για το οποίο υπάρχει πληθώρα επιχειρημάτων : αφενός, όταν όλοι όσοι και όσες εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο απέκτησαν τη φοιτητική ιδιότητα, δεν υπήρχε καμία διάταξη διαγραφής και το κράτος και οι νόμοι δεν προέβλεπαν διαδικασία με την οποία χάνονταν η φοιτητική ιδιότητα. Αφετέρου, υπάρχει νόμος του ’80, ο οποίος προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει διακοπή σπουδών για σοβαρούς λόγους και επανεγγραφή σε ύστερο χρόνο, η διαδικασία όμως αυτή παρέμεινε ανενεργή, ακριβώς διότι δεν χρειαζόταν. Εφόσον δεν υπήρχε η διαδικασία να χάσει κάποιος τη φοιτητική ιδιότητα, κάποιοι άνθρωποι για δικούς τους λόγους, καθυστέρησαν την ολοκλήρωση των σπουδών τους βασιζόμενοι στην ισχύουσα-μεχρι τώρα- νομοθεσία. Στον τρέχοντα όμως χρόνο, όπου κάποιοι έφτασαν με πολύ κόπο, κοντά στην απόκτηση του πτυχίου τους, η κυβέρνηση τους αιφνιδιάζει και λέει ότι πρέπει να διαγραφούν. Είναι αδιανόητο να βρεθούν εκτός ΑΕΙ φοιτητές και φοιτήτριες που δεν κοστίζουν στο κράτος ούτε για δελτίο φοιτητικής ταυτότητας (πάσο), ούτε για φοιτητική εστία, ούτε για συγγράμματα, ούτε για πάντως είδους διευκολύνσεις.

 


Το βίντεο της ομιλίας και το απόσπασμα της τοποθέτησης του Τάσου Κουράκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής





ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – B΄ ΣΥΝΘΕΣΗ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 26 Αυγούστου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.10 ΄, συνήλθε σε συνεδρίαση στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Γεωργίου Στύλιου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ίδρυση και Οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λοβέρδος και κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, αντίστοιχα, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α’ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, ξεκινά η συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργέιου Παιδείας και Θρυσκευμάτων «Ίδρυση και Οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις».
Τον λόγο έχει ο κ. Υπουργός.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖOΠΟΥΛΟΣ (Υφουπουργός Παιδείας): Κύριε Πρόεδρε, έχω να καταθέσω μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν κυρίως διορθώσεις του κειμένου και προσθήκη κάποιων σημείων τα οποία θα τα συζητήσουμε αφού διανεμηθούν
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κ. Μακρή.
ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ (Εισηγήτρια της Ν.Δ.): Ευχαριστώ. Καλησπέρα και από μένα και καλή αρχή. Έχει τονιστεί πολλές φορές και σ' αυτή την Επιτροπή ότι η παιδεία θα πρέπει να είναι ένας τομέας προσπάθειας σύγκλισης απόψεων και όχι αντιπαραθέσεων. Όπως καταγράφεται από τους πολίτες, η έλλειψη πολιτικής συννενόησης αλλά και η έλλειψη συνέχειας ακόμα και στα πιο απλά.
Στο σχέδιο νόμου που έχουμε μπροστά μας προτείνεται η ίδρυση συμβουλίου εθνικής πολιτικής για την παιδεία αποτελούμενο από τους όσους Υπουργούς, πρώην Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων επιθυμούν σε άτυπο συμβουλευτικό ρόλο του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ο οποίος και προεδρεύει και φυσικά χωρίς αμοιβή.
Όταν όλοι μας ως μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, πολίτες, έχουμε βιώσει την ασυνέχεια και τις προσωπικές πολιτικές όσων διετέλεσαν Υπουργοί Παιδείας, πολιτικές που δεν ήταν καν στην εννιαία κυβερνητική γραμμή, δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους, βλέποντας από απόσταση τις πολιτικές τους να μπορούν να καταθέσουν την εμπειρία και τη γνώμη τους.
Η κατάθεση άποψης και ο διάλογος ως βασικά στοιχεία της δημοκρατίας απορρίπτονται από την αντιπολίτευση ή ένα μέρος της, θεωρώντας ότι το όργανο δεν προσφέρει καμία θετική υπηρεσία στη δημόσια εκπαίδευση και συμφωνεί με την άποψη του  Προέδρου της ΟΛΜΕ ότι είναι για επικοινωνιακό θόρυβο. Μόνο που φαίνεται ότι ο επικοινωνιακός θόρυβος προκαλείται από κάποιες κυρίες και κάποιους κυρίους ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ για να πουν απλά όχι σε οποιαδήποτε πρόταση έχει κατατεθεί.
Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης θα λυθούν με τη σύσταση και λειτουργία αυτού του οργάνου. Όμως, δεν έχει να ζημιώσει θεωρητικά, λειτουργικά, οικονομικά τα της εκπαίδευσης. Πολύ άρνηση, πολύ φασαρία χωρίς λόγο. Για τα θέματα της μοριοδότησης μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, αντιμετωπίζεται ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τη στελέχωση των σχολικών μονάδων, ορεινών και νησιωτικών κυρίως περιοχών. Το Υπουργείο και σωστά καθιερώνει ως κίνητρο την αυξημένη μοριοδότηση, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο έλλειψης διδακτικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.
Και μάλιστα, με σαφήνεια και τη δέσμευση ότι για δύο χρόνια οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αποσπαστούν, να μετατεθούν, να μεταταχθούν ή να μετακινηθούν. Επιλύεται σε μεγάλο βαθμό ένα χρόνιο πρόβλημα. Η ρύθμιση του διπλασιασμού των μορίων και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αποκτά ιδιαίτερο κίνητρο για αυτούς μετά το διάλογο που έγινε σε αυτή την Επιτροπή, τις προτάσεις και τη δέσμευση του Υπουργού ότι οι εννιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών ανοίγουν, δηλαδή θα συνεχίζουν να τροφοδοτούνται με στοιχεία προϋπηρεσίας, κάτι που είχε παύση με το νόμο 38 48 το 2010.


 
(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΚΡΗ – ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας)
Η ρύθμιση είναι αναγκαία αφού από το 2008, δεν έχει διενεργηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ και πρέπει στις ακολουθούμενες τοποθετήσεις να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου. Σε αυτό ακριβώς το αίσθημα θα πρέπει να αναφερθώ συγκεκριμένα και για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς κύριε Υπουργέ, που για να μπορέσουν οι αδιόριστοι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί να εργαστούν τη νέα σχολική χρονιά ως αναπληρωτές, θα πρέπει να προταθούν όπως συνέβαινε μέχρι το 2008, στους πίνακες αναπληρωτών και όπως συμβαίνει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα βάσει νόμου. Άλλωστε η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας ορίζεται ρητά και από το Σύνταγμα.
           Επίσης, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που επιλύεται με το παρόν σχέδιο νόμου είναι αυτό τον ιεροδιδασκάλων ισλαμικής θρησκείας στην Θράκη. Συμπληρώνει τους ισχύοντες νόμους, έτσι, ώστε τα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια της Θράκης, να εξασφαλίζουν έγκαιρα το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό για την θρησκευτική διδασκαλία των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας. Η διάταξη τροποποιεί την ψηφισθείσα  τροπολογία του 2013, προκειμένου οι ατέλειες που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του νομοθετήματος να αντιμετωπιστούν. Δεν αλλάζει η φιλοσοφία των ήδη ψηφισμένων νόμων και δίνεται η δυνατότητα ευελιξίας, ταχύτητας και εύρυθμης λειτουργίας.
       Άλλωστε η περίπλοκη τριών συναρμόδιων Υπουργείων για την έκδοση των απαιτούμενων Διοικητικών Πράξεων, αποδεικνύει περίτρανα ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η χρονοβόρα γραφειοκρατία και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα. Με την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 35 του νόμου 3794 του 2009, διευκολύνεται η πρόσβαση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αίρεται μια αδικία σε βάρος μιας ευαίσθητες κατηγορίες συμπολιτών μας, καταργείται μια περιοριστική ρύθμιση η οποία δεν βασιζόταν σε ακαδημαϊκά κριτήρια ούτε βρίσκει έρεισμα στις διατάξεις περί ισότητας.  Η ευαισθησία άλλωστε φαίνεται και στην προσθήκη που έχει κατατεθεί, ότι οι εκπαιδευτικοί με ειδικές ανάγκες μπορούν με προϋποθέσεις να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και έτσι αίρεται η περιθωριοποίηση αυτών των ανθρώπων, που βέβαια έχουν αποδείξει ότι συνεισφέρουν στα δημόσια εκπαίδευση.
Όσον αφορά στην τροπολογία για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας θα τοποθετηθώ  αργότερα. Σας ευχαριστώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Ποια τροπολογία;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομοτεχνικές βελτιώσεις διανεμήθηκαν. Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ(Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι η τροπολογία που αναφέρει η κυρία συνάδελφός, δεν έχει κατατεθεί.
ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ – ΘΕΟΔΩΡΟΥ ( Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, είπα, αν κατατεθεί  η τροπολογία θα τοποθετηθώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Δριτσέλη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α): Κύριε Υπουργέ, σήμερα ολοκληρώνουμε την επεξεργασία του σχεδίου στα Επιτροπή και περιμένουμε να δούμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και αν αυτές αφορούν στα ζητήματα όπου είχατε πει, ότι θα επανέλθετε στο σχέδιο νόμου επί των άρθρων. Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα, συγχρόνως πληροφορούμαστε κυρίως από τον Τύπο, τις προθέσεις του Υπουργείου σε μια σειρά από πάρα πολύ κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα,  στα οποία παρά τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες μας δεν έχει γίνει σήμερα καμία θεσμική συζήτηση. Για παράδειγμα το θέμα της διαγραφής των φοιτητών οι οποίοι υπερβεί τα έτη σπουδών τους, δεν έχει συζητηθεί καθόλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Εμείς από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία επί του ζητήματος, την οποία και επανακαταθέτουμε πάλι ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια και θα θέλαμε κάποια στιγμή να γίνει ουσιαστικός διάλογος για αυτό το πάρα πολύ σοβαρό θέμα που αυτή τη στιγμή ταλανίζει χιλιάδες νέους. Διαβάζουμε τις δηλώσεις του Υπουργού ότι επιθυμεί να ρυθμίσει το θέμα της διαγραφής των φοιτητών με μια τροπολογία οπωσδήποτε, μέχρι τις 31 Αυγούστου. Πραγματικά δεν κατανοούμε αυτή τη σπουδή από την μεριά του Υπουργείου και μάλιστα με αυτή τη λογική του ξαφνικού θανάτου. Δεν μπορούμε πραγματικά να καταλάβουμε αν το Υπουργείο αυτή τη στιγμή λειτουργεί αυτόβουλα ή αν υπάρχει κάποια πίεση από την τρόικα, ώστε με τη μείωση του αριθμού των φοιτητών να δικαιολογηθεί και η όποια σχεδιαζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Πανεπιστήμια.
Επιθυμούμε, λοιπόν, να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος συζήτησης και να μη γίνει καμία μονομερής ενεργεία σε αυτό το θέμα από το Υπουργείο και η δική μας άποψη στο συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη και θα ήθελα να την επαναλάβω. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες όλοι βιώνουμε σήμερα, με την ανεργία των νέων αγγίζει τερατώδη επίπεδα, θεωρούμε ότι χρέος της πολιτείας είναι η ενθάρρυνση όλων να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να γυρίσουν πίσω στα αμφιθέατρα. Θα πρέπει για μια φορά το κράτος να αντιμετωπίσει  τη σπουδάζουσα νεολαία με θετικό τρόπο. Τα νέα παιδιά τα οποία για οποιοδήποτε λόγο ωθούμενα από τις περιστάσεις της ζωής καθυστέρησαν την ολοκλήρωση των σπουδών τους, θα πρέπει να στηριχτούν έμπρακτα και όχι να διαγραφούν, ώστε να μπορέσουν να βγουν στο στίβο της ζωής με όλα τα απαραίτητα εφόδια. Λέμε ότι το μέτρο των διαγραφών είναι απαράδεκτο και η πολιτεία θα πρέπει να δίνει ευκαιρίες στους πολίτες και όχι μόνο τους πνίγει καθημερινά με τη φορολόγηση και με τα μέτρα λιτότητας. Καλούμε το Υπουργείο να δει το θέμα με ακαδημαϊκά, αλλά και με κοινωνικά κριτήρια και να μην προβεί σε αυτές τις μαζικές διαγραφές φοιτητών τις οποίες φαίνεται δυστυχώς, να έχει προαποφασίσει.  
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να παρουσιάσω τα βασικά στοιχεία και σημεία της πρότασής μας, διότι ακούσαμε τον Υπουργό να  αναφέρεται δημοσίως την τροπολογία μας χωρίς, όμως να αποτυπώνει με ακρίβεια τα όσα περιέχονται σε αυτή και θα ήθελα σε αυτό το πλαίσιο να αποκαταστήσω και την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, προτείνει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές εφόσον το επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Επίσης, λέμε, ότι από εδώ και στο εξής θα θεωρείται ότι αποχωρούν αυτόβουλα μόνο όσοι φοιτητές δεν προσέλθουν να εγγράφουν για δύο συνεχή ακαδημαϊκά εξάμηνα, χωρίς βέβαια η απουσία τους να είναι δικαιολογημένη από κάποιο σοβαρό λόγο. Αυτές οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν αφορούν όσους φοιτητές δεν εγγράφηκαν κατά το παρελθόν, αλλά όσους δεν θα εγγραφούν από το επόμενο έτος και στο εξής. Νομίζω ότι ο Υπουργός παρανόησε σε αυτό το σημείο την τροπολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και θα θέλαμε να αποκατασταθεί η ουσία της νομοθετικής μας παρέμβασης.
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, επαναλαμβάνω ότι κατά την άποψη ΣΥΡΙΖΑ, η ίδρυση ενός Συμβουλίου πρώην και νυν Υπουργών  Παιδείας, το οποίο θα γνωμοδοτεί για τα κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Η δημιουργία ενός κλειστού «κλαμπ» υπουργών, πολλοί από τους οποίους έχουν αφήσει και αρνητικό αποτύπωμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί θεσμική καινοτομία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκτιμά πως σε ένα τέτοιο όργανο θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα νομιμοποίησης κυρίως  αντιεκπαιδευτικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με αρνητικό πρόσημο για τη δημόσια παιδεία και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία ενός τέτοιου υπουργοκεντρικού οργάνου.

 
(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΔΡΙΤΣΕΛΗ, Εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ)
Η δημιουργία ενός κλειστού club υπουργών, πολλοί από τους οποίους έχουν αφήσει και αρνητικό αποτύπωμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί θεσμική καινοτομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ένα τέτοιο όργανο θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα νομιμοποίησης κυρίως αντιεκπαιδευτικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με αρνητικό πρόσημο για τη δημόσια παιδεία. Σ' αυτό το πλαίσιο, είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία ενός τέτοιου υπουργοκεντρικού οργάνου.
Σε σχέση με τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, από μόνο του ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας. Το να λες σε έναν εκπαιδευτικό ότι θα μοριοδοτηθεί δίπλα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών με αμοιβή περίπου 600 ευρώ και χωρίς αυτή η μοριοδότηση να αποτυπώνεται στην προϋπηρεσία του, προφανώς και δεν αποτελεί κανενός είδους στήριξη. Εμείς, λοιπόν, ζητάμε να αποκατασταθούν οι αμοιβές και να υπάρξει σταθερό πλαίσιο εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς και σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση των αναπληρωτών, αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί και με το άνοιγμα των πινάκων της προϋπηρεσίας τους, αλλά και να αποκατασταθεί η αναδρομικότητα της προϋπηρεσίας αυτής από το 2010. Κύριε Υπουργέ, θεωρούμε ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε εκπαιδευτικούς που τα προηγούμενα χρόνια πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια σχολεία της χώρας μας, είναι να προσμετρήσουμε την εκπαιδευτική τους προϋπηρεσία.
Ως προς τις ρυθμίσεις που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, αυτές αφορούν αφενός τους φοιτητές με αναπηρία, οι οποίοι θα μπορούν να εγγράφονται στις σχολές επιτυχίας τους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα από τα πανεπιστήμια να αρνούνται. Η κατάργηση των διατάξεων αυτών αποτελεί σαφώς ένα σωστό βήμα. Επαναλαμβάνουμε όμως, ότι αν το Υπουργείο δεν στηρίξει με πόρους, υλικοτεχνική υποδομή και κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό τα πανεπιστήμια, τότε αυτά μοιραία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη γνώση στους φοιτητές με αναπηρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει σαφώς ότι και τα άτομα με αναπηρία πρέπει να μπορούν να σπουδάζουν, αλλά η πολιτεία θα πρέπει οπωσδήποτε να στέκεται αρωγός σε αυτές τους τις προσπάθειες.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, τη διάταξη για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση από το Υπουργείο στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, μια διάταξη αριθμούμενη ως άρθρο 10, με την οποία δίδεται προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς με 67% αναπηρία για την πρόσληψή τους ως αναπληρωτές στη γενική εκπαίδευση σε ποσοστό 5% με ταυτόχρονο περιορισμό να μην υπερβαίνουν οι εκπαιδευτικοί το 15% της σχολικής μονάδας. Την ίδια διάταξη την είχαμε δει και στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή, που δεν κατατέθηκε ποτέ βέβαια, ως άρθρο 32, με τη διαφορά όμως ότι σε εκείνο το άρθρο το ποσοστό ανερχόταν σε 10%, χωρίς να υφίσταται κανένας περιορισμός σε σχέση με τον αριθμό των διδασκόντων.
Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τι ακριβώς μεσολάβησε και περιορίστηκε στο μισό το ποσοστό και γιατί το Υπουργείο διστάζει να νομοθετήσει ένα θετικό μέτρο για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία; Θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα πρέπει να στηριχθούν και η ένταξή τους στη γενική εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει θετικότατες αναπαραστάσεις και στους μαθητές, οι οποίοι εκτός από τα μαθήματά τους μαθαίνουν φυσικά και αξίες ζωής.
Θα ήθελα κλείνοντας να επιστήσω την προσοχή του Υπουργείου σε μία ακόμη τροπολογία που έχουμε καταθέσει και αφορά την κατάργηση της ειδικότητας ΠΕ 17.13 των αποφοίτων του τμήματος μηχανικών μουσικής τεχνολογίας και ακουστικής της σχολής εφαρμοσμένων επιστημών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, κύριε Υπουργέ, δίδασκαν τα μαθήματα της ειδικότητάς τους στα μουσικά γυμνάσια και λύκεια της χώρας και δεν είχαν καμία σχέση με τα ΕΠΑΛ. Με την απαράδεκτη κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, καταργήθηκε και αυτή η ειδικότητα χωρίς κανένα λόγο. Θα θέλαμε να δείτε το θέμα και ζητάμε την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, γιατί πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν για τι ακριβώς καταργήθηκε η ειδικότητά τους και γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουν δουλειά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ(Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ποια είναι αυτή η ειδικότητα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ(Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ): Είναι η ΠΕ 17.13, η ειδικότητα τμήματος μηχανικών μουσικής τεχνολογίας και ακουστικής, της σχολής εφαρμοσμένων επιστημών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κεδίκογλου.
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ(Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ): Νομίζω ότι κατά την α΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου κάναμε μια εποικοδομητική συζήτηση και νομίζω ότι συνέβαλε αυτή η συζήτηση στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου και πράγματι σε κάποιες από τις παρατηρήσεις μας συνέβαλε και ο Υπουργός, ώστε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις  να φέρει κάποιες αλλαγές και επειδή έχουμε συζητήσει αρκετά για τον πυρήνα του νομοσχεδίου, θα επικεντρωθώ στα νέα στοιχεία και στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έχουμε δει μέχρι τώρα. Επιφυλάσσομαι βεβαίως να δω τις καινούργιες νομοτεχνικές βελτιώσεις που μόλις μοιράσατε, γιατί δεν ήταν δυνατόν να τις δούμε, όπως είναι φυσικό.
Σχετικά με το ΣΕΠΟΠ, η ανάγκη που επιχειρείται να καλύψει είναι να υπάρχει συνέχιση στην διοίκηση της εκπαίδευσης και όχι διαρκείς ανατροπές και αιφνιδιασμοί. Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην α΄ ανάγνωση, θεωρώ ότι βελτιώσαμε την διάταξη, καθώς ο Υπουργός συμφώνησε, ότι για να έχει ουσιαστικό ρόλο θα πρέπει το συμβούλιο να λειτουργεί με συγκεκριμένη ατζέντα και προπαρασκευή. Βεβαίως, αυτό δεν αναφέρεται μέσα στο νομοσχέδιο, δεν μπήκε σε κάποια νομοτεχνική βελτίωση. Ίσως θα μπορούσε κάπως να αναφέρεται αυτό, ότι θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη προπαρασκευή και ατζέντα. Πάντως είναι θετική η νομοτεχνική ρύθμιση, που η δυνατότητα αναπλήρωσης του Υπουργού καταργήθηκε, γιατί θεωρήσαμε και ήταν δική μας παρατήρηση, ότι όταν ο ίδιος ο Υπουργός αναπληρώνεται από κάποιον άλλον, σιγά σιγά θα ατονήσει ο ρόλος του και σιγά σιγά και το συμβούλιο αυτό θα χάσει τη σημασία του και την αξία του, έτσι όπως είχε αρχικά εκφραστεί.
Παράλληλα, θα επαναλάβω ότι και στην β΄ ανάγνωση πέρα από το να νομοθετούμε και να θεσπίζουμε νέα όργανα, υπάρχει πάντα η πρόκληση να εφαρμόζουμε και να ενεργοποιούμε ότι έχουμε ψηφίσει. Εν προκειμένω, έχουμε θεσμοθετημένα όργανα, όπως το εθνικό συμβούλιο παιδείας, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς, το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής, το παρατηρητήριο, των οποίων το ρόλο μπορούμε να ενισχύσουμε ώστε να παρέχουν επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώμη, που να στηρίζει την ασκούμενη από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτική πολιτική και να εξασφαλίζει την συνέχεια ανεξαρτήτως των εναλλαγών στην ηγεσία του Υπουργείου.
Περνώντας στις επόμενες διατάξεις περί της επιπλέον μοριοδότησης των εκπαιδευτικών από το σχολικό έτος 2014 - 2015, χαιρετίζω και θεωρώ πολύ θετική τη νομοτεχνική βελτίωση που απαγορεύει απόλυτα και για οποιοδήποτε λόγο απόσταση, μετακίνηση ή μετάταξη κατά τη διάρκεια της διετίας και έτσι θα εφαρμοστεί πραγματικά και χωρίς παραθυράκια, αποτρέποντας τυχόν προθέσεις από κάποιους ανθρώπους να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση, όπως είχαμε θίξει στην Επιτροπή. Θυμάμαι τα λόγια του κ. Υφυπουργού σε παρατήρηση συναδέλφου, ότι σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, μια εγκυμοσύνη κ.λπ., τι θα γίνεται και είχατε απαντήσει τότε ότι βεβαίως, θα αναπληρώνεται από κάποιον, αλλά θα παίρνει τα μόρια του φεύγοντας και ότι ένα τέτοιο θέμα υγείας θα το δούμε. Εγώ θα ήθελα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός σε αυτό τον τομέα. Δεν ξέρω αν αυτή η νομοτεχνική βελτίωση καλύπτει και τα θέματα υγείας, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα που ζούμε το έχουμε δει στο παρελθόν «το έργο», να έχει δημιουργηθεί ολόκληρη φάμπρικα και άνθρωποι οι οποίοι παίρνανε τα μόρια τους από τον Άη Στράτη, ήταν αποσπασμένοι στο Υπουργείο. Δυστυχώς, δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε ιατρικές διαγνώσεις, που θα αναφέρουν ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια εγκυμοσύνη και ούτω καθεξής. Φοβάμαι, ότι αυτό θα γίνεται σε μια βιομηχανία ώστε οι αποσπάσεις αυτές να γίνονται, να παίρνει τα μόρια του και να είναι στην Αθήνα.

 
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ, Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ)
Αυτό, απλά το τονίζω για να δούμε πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Έρχομαι τώρα, στο θέμα ανοίγματος των πινάκων. Είχαμε εκφράσει με σαφήνεια την αντίθεσή μας πιστεύοντας ότι έπρεπε να εφαρμοστεί μόνο ο νόμος 3848, που επιτρέπει τη διεξαγωγή ΑΣΕΠ.
Σε προηγούμενη συνεδρίαση ο Υπουργός είπε, ότι θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα των πινάκων κ.λπ., όμως, θεωρώ ότι το να αλλάζεις νόμο γίνεται με νόμο. Δεν έχω δει κάποια τροπολογία, που να λέει ότι αλλάζει ο 3848. Άρα, θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιες δεύτερες σκέψεις, πάνω στο θέμα; Αν είναι έτσι η κατάσταση, τη χαιρετίζω. Επειδή μελετώ και τις αναρτήσεις που κάνει ο κύριος Υπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε κάνει ένα σχόλιο, ότι δικαιολογούνται οι εξετάσεις ΑΣΕΠ εφόσον, υπάρχει αναλογία ένα προς δέκα. Διαφορετικά, θα κληθούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ περίπου 30.000 άνθρωποι, για να προσληφθούν περίπου 200 – 300 μόνο. Ακόμα και αν είναι έτσι το ποσοστό εγώ θα το έβλεπα σωστό.
Θα ήθελα να σας διαβάσω κάτι που μου έγραψε ένας πολίτης: «κύριε Υπουργέ, ο επόμενος ΑΣΕΠ, δεν θα γίνει μόνο για διορισμό μονίμων, αλλά και για τη σύνταξη του νέου πίνακα, που θα είναι ενιαίος και θα αφορά και τις προσλήψεις των αναπληρωτών, τουλάχιστον, έτσι αναφέρει ο ν. 3848. Ας γίνει λοιπόν, ο νέος ΑΣΕΠ ακόμα και με μηδενικές προσλήψεις, προφανώς να τελειώσουν πρώτα οι εκκρεμότητες του ν. 6040 από το προηγούμενο ΑΣΕΠ, τουλάχιστον θα ξεμπλοκάρει το σύστημα, έχουν ουσία τα μόρια των δυσπρόσιτων, θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία και οι νεότεροι  απόφοιτοι, που δεν πρόλαβαν τον προηγούμενο ΑΣΕΠ και θα πάψουν πια να υπάρχουν κλίκες και ομάδες, αφού θα ανήκουμε  όλοι σε έναν ενιαίο πίνακα».
Αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση ο Υπουργός, για την ανάγκη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για 10.000 προσλήψεις. Πράγματι, έχοντας περάσει κι εγώ από το Υπουργείο, θεωρώ ότι ήρθε η ώρα συνολικά, να δούμε τι θα κάνουμε με τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προσωπικού που υπάρχει σε όλη τη χώρα και στα σχολεία μας. Ξέρω, ότι κάνει αγωνιώδες προσπάθειες  η ηγεσία του Υπουργείου όπως, π.χ. το να δίνετε μία δεύτερη ανάθεση σε ένα μάθημα ή με τη μείωση των αποσπάσεων. Όλα αυτά είναι θετικά. Όμως, του χρόνου θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα και όσο περνάνε τα χρόνια, δεν θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τίποτα.
Άρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα και σ’ αυτό το θέμα θα πρέπει να πιέσουμε όλοι, ώστε μέσα στα μέσα της χρονιάς να έχουμε έναν νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, για να πάρουμε τακτικό προσωπικό που είναι απαραίτητος για να λειτουργήσουμε τα σχολεία μας.
Συμφωνώ και με την Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πέρα από τα μόρια τα οποία θεσπίζονται, κρίσιμη είναι και η αμοιβή του εκπαιδευτικού και αυτό που θα πρέπει να δούμε, είναι πώς θα μπορέσουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, να τους δώσουμε κάποιες παροχές με τη μορφή συσσιτίων, σε κάποιες σε κάποιες λέσχες φοιτητικές, στρατιωτικές όπως είχε αποφασιστεί και από την προηγούμενη ηγεσία, κάποια εισιτήρια για τη μετακίνηση κ.λπ..
Για το θέμα των ιεροδιδασκάλων δεν έχω να πω κάτι παραπάνω, νομίζω ότι συμφωνώ. Επίσης, για τη νομοτεχνική βελτίωση που επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς ανθρώπους με αναπηρία να συμμετάσχουν στην γενική εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι ένας εκπαιδευτικός που έχει αναπηρία, μπορεί να είναι άξιος και πολύ καλός καθηγητής αλλά αυτό, θα το δούμε και θα το σχολιάσουμε τότε.
Θα ήθελα να βάλω δύο θέματα προς συζήτηση. Το ένα έχει να κάνει με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, τι θα γίνει με τις συμβασιούχες καθαρίστριες; Ξέρετε ότι αυτές οι γυναίκες αγωνιούν, τα σχολεία ανοίγουν και πέρυσι είχαμε αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα μέσα στη μέση της χρονιάς. Σ’ αυτές οι γυναίκες άργησε πάρα πολύ η πληρωμή τους και εκείνες πήγαιναν και έκαναν τα καθήκοντά τους και έπαιρναν μετά από μήνες, το πενιχρό μισθό τον οποίον παίρνουν. Υπάρχει μια αναφορά ότι οι περσινές θα είναι και του χρόνου, θα πρέπει να δοθεί μία διαβεβαίωση, τι θα γίνει με αυτές τις γυναίκες για να τις έχουμε και του χρόνου. Θα ήθελα μία απάντηση.
Το δεύτερο το οποίο θα ήθελα να σας παρακαλέσω. Πέρυσι σαν ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχαμε ιδρύσει  κάποια σχολή ειδικής αγωγής ανά την Ελλάδα. Είχε συμβεί το εξής. Με βάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αυτά πρέπει να περάσουν από τα δημοτικά συμβούλια που θα δώσουν την έγκριση για τυχόν έξοδα που θα προκύψουν αλλά είχαμε τις δημοτικές εκλογές και δεν μπόρεσαν τα δημοτικά συμβούλια, να κάνουν την συνέλευση για να πουν ότι εγκρίθηκε το ειδικό σχολείο στην περιοχή μας. Κάποια δημοτικά συμβούλια το προέβλεψαν και οι δήμοι το αναλάβανε. Σας ευχαριστώ θερμά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Κουντουρά.
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. κύριε Υπουργέ, με το νομοσχέδιο που φέρνετε θεωρούμε ότι γίνεται μία προσπάθεια για να λυθούν κάποια από τα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και καταρχήν από εμάς, κρίνεται θετικό.
Τα προβλήματα βέβαια, που έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι πολλά. Μέσα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την εποπτεία των δανειστών, για τα επόμενα 50 χρόνια, όποιες μικροπαρεμβάσεις προσπαθείτε να κάνετε, θα μοιάζουν παυσίπονα σε μία ανίατη νόσο.
Πώς θα βελτιωθεί η εκπαίδευση, εάν δεν μπορούμε να διορίσουμε εκπαιδευτικούς; Πώς θα αναπτυχθεί η έρευνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όταν δεν υπάρχει η χρηματοδότηση, ούτε καν για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, όπως μας καταγγέλλει η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών.
Εμείς, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες, θεωρούμε ότι η παιδεία πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό και να παρέχεται δωρεάν και ελεύθερα σε όλους τους πολίτες. Η παιδεία, πρέπει να έχει ως αποστολή να δημιουργεί ελεύθερους ανθρώπους, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα και την ικανότητα, για ανεξάρτητη και κριτική σκέψη. Βέβαια, η παιδεία που σχεδιάζει για τους πολίτες του ένα κράτος, προδιαγράφει το ίδιο του το μέλλον.
Στη χάραξη της εθνικής πολιτικής για την παιδεία, θα πρέπει να συμμετέχουν οι τρεις συνιστώσες, που αφορούν όχι μόνο το κράτος και το Υπουργείο, αλλά οι εκπαιδευτικοί ως παιδαγωγοί και όχι ως συνδικαλιστές. Πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτούμε ότι οι γενικοί στόχοι της εκπαίδευσης, θα πρέπει να είναι διαφορετικοί ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια. Π.χ. να σας αναφέρω πολύ γενικά, ότι η καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για τις τέχνες, την εθνική μας ιστορία, τον αθλητισμό θα πρέπει να είναι πιο έντονη στις μικρότερες ηλικίες, ενώ είναι σημαντικό, να καλλιεργούνται και οι δεξιότητες ώστε να οδηγούνται οι έφηβοί μας, σε σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό.
Είμαστε θετικοί στη δημιουργία του συμβουλίου της εθνικής πολιτικής για την παιδεία, δηλαδή στα άρθρα 1 μέχρι 3 περί ΣΕΠΟΠ, αλλά θα θέλαμε σ’ αυτό να βρεθεί τρόπος να συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Εκπαιδευτική Κοινότητα και από την κοινωνία.
Στο άρθρο 3, προτείνουμε η σύγκληση του Συμβουλίου, να γίνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και με ατζέντα θεμάτων, ώστε οι φορείς να μπορούν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα και όχι γενικά.
Στο άρθρο 4, 5 για την μοριοδότηση των μονίμων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μας βρίσκει σύμφωνους αφού θα είναι σημαντικό κίνητρο για την κάλυψη των κενών, στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές. Είχαμε πει ότι ο ελάχιστος χρόνος των δύο ετών θα μπορούσε να γίνει και τρία, αφού στο διάστημα αυτό θα μπορεί ο ίδιος εκπαιδευτικός, να διαμορφώσει από την αρχή την μαθησιακή εξέλιξη ενός μαθητή, σε ένα σχολικό κύκλο γυμνασίου ή λυκείου, καθώς και να οργανώσει και αυτός καλύτερα τη ζωή του, μέσα στις μικρές κοινωνίες των απομακρυσμένων περιοχών.
Θα πρέπει να διασφαλίζεται αυστηρά η εφαρμογή της χρονικής περιόδου, με τις εξαιρέσεις που συζητήσαμε όπως για σοβαρούς λόγους υγείας, ώστε από αυτό να ωφεληθούν οι εκπαιδευτικοί δίκαια και ισότιμα αλλά κυρίως να εξασφαλιστεί, το εκπαιδευτικό έργο στις προβληματικές περιοχές. Υπάρχουν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να προβλεφθούν από το  νόμο, όπως π.χ. μία τέτοια περίπτωση διακοπής της θητείας σε παραμεθόριο περιοχή η μοριοδότηση θα μπορούσε να είναι αναλογική του χρόνου παραμονής του ή της εκπαιδευτικού, στην απομακρυσμένη περιοχή.
Όσον αφορά για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς. Οι πολύτεκνοι διορίζονταν κατά προτεραιότητα με βάση το νόμο 3255/2004 και του ν. 3654/2006 και προηγούνταν και στους πίνακες των αναπληρωτών. Το 2009,  όμως η κυρία Διαμαντοπούλου κατήργησε αυτούς τους νόμους και από τότε, δεν διορίστηκε κανένας εκπαιδευτικός και έτσι, οι νέοι πολύτεκνοι δεν μπορούσαν να αποκτήσουν προϋπηρεσία και να μπουν στους πίνακες αναπληρωτών. Επιπλέον, ζητούν να βοηθηθούν ώστε να συμμετέχουν ελεύθερα και στα ειδικά προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης της ΑΣΠΕΚΤΕ.



 
(Συνέχεια ομιλίας, κυρίας Έλενας Κουντουρά, Ειδικής Αγορήτριας των ΑΝ.ΕΛ.)
Συνολικά λοιπόν θα πρέπει να δείτε το θέμα αυτό με κοινωνική ευαισθησία, αφού οι πολύτεκνες οικογένειες συντελούν στην άμβλυνση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας και θα πρέπει το κράτος με κάθε τρόπο να την στηρίζει, και αυτό ξέρετε, δεν έχει κόστος. Στο άρθρο 6, αλλάζουν οι διαδικασίας ανάθεσης μαθημάτων σε ιεροδιδασκάλους ισλαμικής θρησκείας και καλύπτονται τα κενά που παρατηρήθηκαν στα σχολεία αυτά. Γενικά στη Θράκη θα πρέπει η ελληνική παιδεία να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού είναι μια παιδεία δύο ταχυτήτων. Στο άρθρο 7, συμφωνούμε απόλυτα για την καταργούμενη διάταξη και επιπλέον σας ζητάμε να βρείτε τρόπους χρηματοδότησης προς τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. αποκλειστικά, αυτό που είπαμε για την κατασκευή και τη συντήρηση υποδομών και εξοπλισμού που θα εξυπηρετούν φοιτητές με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες.
Όσον αφορά τώρα την τροπολογία για το σημαντικό θέμα το οποίο έχει προκύψει για τη διαγραφή των αιωνίων φοιτητών μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα ήθελα εάν έχετε κάποια πληροφορία, εάν θα τοποθετηθεί ο υπουργός, εάν θα γίνουν όντως κάποιες αλλαγές, γιατί ναι μεν 31 Αυγούστου έληγε, αλλά απ' ό,τι φαίνεται υπάρχουν κάποιες αδικίες ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι χρωστούν μόνο τη διπλωματική τους εργασία και θέλουν να την ολοκληρώσουν ή αυτοί οι οποίοι πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχουν προσπαθήσει και έχουν μπει στις εξετάστηκες περιόδους και ζητούν να μη διαγραφούν οριστικά έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν το πτυχίο τους. Θα θέλαμε μια απάντηση στη σχετική αυτή παρατήρηση. Κατά τα άλλα είμαστε σύμφωνοι και νομίζω ότι στην Ολομέλεια πλέον θα καλύψουμε περισσότερο τα θέματα αυτά, εφόσον φέρεται και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έχετε πει. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εμείς σας ευχαριστούμε κυρία Κουντουρά, τώρα το λόγο έχει ο κ. Αρβανίτης, Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής.
ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή»): Κύριε Πρόεδρε αναφέρομαι στα όσα εξέθεσα ενώπιον της Επιτροπής μας στις προηγούμενες συνεδριάσεις και προς αποφυγή βέβαια άσκοπων επαναλήψεων, δεν επανέρχομαι σε αυτές, αναφέρθην κυρίως σε γενικά σημεία και επιφυλάσσομαι να αναπτύξω εκτενώς τις θέσεις μας κατά τη συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Γερασιμίδου Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε..
ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για το άρθρο που προτείνει η Κυβέρνηση με τους πρώην Υπουργούς Παιδείας, το κόμμα μας ψηφίζει κατά, διότι είναι ολοφάνερες οι δρομολογημένες αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Παιδείας, εξυπηρετούν την ίδια πολιτική, διότι δεν ήταν και από διαφορετικές απόψεις και ότι οι αντιπαραθέσεις πιστεύουμε ότι χρειάζονται, δεν μπορούμε να λέμε σε όλα ναι μόνο και μόνο για να βοηθήσουμε, βοηθάμε και με διαφορετικές απόψεις. Αυτός ο τρόπος που προωθείται κατά τη γνώμη μας συντελεί στο να εμπορευματοποιηθεί η γνώση, να γίνει μια γνώση για λίγους, σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Είχα πει και την προηγούμενη φορά κάποια πράγματα, δεν διασφαλίζεται το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά του λαού με την αναπαραγωγή αυτής της ίδιας συνεχιζόμενης πολιτικής από τα ίδια πετυχημένα, εντός εισαγωγικών, πρόσωπα.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξελίσσεται η παραπαιδεία, οι παροχές από ελάχιστες θα μηδενίζονται, αλλά το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, θα κάνει θαύματα. Καλή σταδιοδρομία λοιπόν. Θα καλύψει 22.000 θέσεις εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά; Θα αναφερθούμε στα άρθρα 4 και 5, οπού είπαμε και την προηγούμενη φορά, στην πρώτη ανάγνωση ότι δεν είμαστε κατά της μοριοδότησης, όμως η μοριοδότηση της Κυβέρνησης με τη συγκεκριμένη ρύθμιση για τους Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς οι οποίοι πληρώνονται και με πολύ μικρά ποσά, όπου είναι ίσα-ίσα ένας βασικός μισθός, γύρω στα 680 €, δεν λύνει το πρόβλημα τις Παιδείας, δεν διορίζει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία που είναι απαραίτητο και γενικότερα όλες αυτές οι ανατροπές αυτών των εργασιακών σχέσεων είναι η συνέχεια αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα σχολεία.
Τα σχολεία ανοίγουν και κλείνουν με κενά, στους καταλόγους των επιθυμούντων να μπουν σε αναπληρωματικές θέσεις υπάρχουν 75.000 συμμετοχές, που δείχνουν το που βρίσκεται η ανεργία στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Στο άρθρο 6, που αφορά τους ιεροδιδασκάλους της μειονότητας της Θράκης και όπου αλλού, θα ψηφίσουμε παρόν, όπως και στο προηγούμενο άρθρο 5, καθώς πιστεύουμε ότι έχουμε τελείως διαφορετικές απόψεις. Καταρχάς οι Επιτροπές που συγκροτούνται και αποτελούνται μόνο από Έλληνες, εμείς πιστεύουμε ότι το μάθημα της θρησκείας δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει ένα μάθημα Θρησκειολογίας και όχι μάθημα θρησκείας.
Για το άρθρο 7, που είναι για τους φοιτητές με προβλήματα, οπωσδήποτε δεν είναι αρνητικό αυτό, αλλά δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχουν οι φοιτητές αυτοί με τα προβλήματα, όσον αφορά την πρόσβασή τους στους πανεπιστημιακούς χώρους και των σχολών, του ότι δεν υπάρχει καμία φροντίδα κρατική για βοήθεια περαιτέρω, για ειδικούς ανθρώπους που θα συνοδεύουν αυτά τα παιδιά, εάν είναι κωφάλαλοι, τυφλοί και τα λοιπά και γι' αυτό το λόγο έχουμε καταθέσει σήμερα το πρωί μια τροπολογία - προσθήκη για το θέμα αυτό, όπου ζητάμε κάποια πράγματα.
Επίσης, για το θέμα των αιωνίων φοιτητών, όπως προβάλλεται στον τύπο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί δεν είναι η επιθυμία των φοιτητών να μη σπουδάζουν, αλλά οι δυσκολίες της σημερινής κατάστασης και τα δημοσιονομικά προβλήματα και τα οικονομικά προβλήματα που οδήγησε το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών να οδηγηθούν εκεί, όπου δεν μπορούν οι γονείς τους να πληρώσουν τα έξοδα σε μια άλλη πόλη. Επί αυτού θα τοποθετηθούμε ξανά στην Ολομέλεια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ την κυρία Γερασιμίδου, το λόγο έχει η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω πρώτα με τον διπλασιασμό της μοριοδότησης των Αναπληρωτών Καθηγητών κύριε Υπουργέ, που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές. Ουσιαστικά εκτιμώ ότι αυτή η διάταξη έρχεται να διορθώσει ένα σημαντικό πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και μια αδικία εάν θέλετε εις βάρος των ανθρώπων που υπηρετούσαν και υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά η υπηρεσία τους εξομοιώνονταν από το 2010 και μετά, με αυτή, όσων υπηρετούσαν στα αστικά κέντρα. Έτσι καλούσαμε ένα καθηγητή ή ένα δάσκαλο να υπηρετήσει μακριά από το σπίτι του, σε μια δυσπρόσιτη απομακρυσμένη περιοχή, σε ένα νησί, με τον πολύ χαμηλό μισθό που όλοι γνωρίζαμε κύριε Υπουργέ, ο οποίος σε βασικές γραμμές δεν κάλυπτε ούτε τις βασικές του ανάγκες, και σε αυτόν τον άνθρωπο δεν δίναμε καν την διέξοδο και τη δυνατότητα ότι υπηρετώντας μακριά από το σπίτι του για κάποιο χρονικό διάστημα, θα μπορέσει κάποια στιγμή, ακριβώς με την αυξημένη μοριοδότηση να επιστρέψει κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του και της διαμονής του.
Εκτιμώ βεβαίως ότι με τον τρόπο αυτό, κύριε Υπουργέ, γίνεται ευχερέστερη είη ανεύρεση αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών για να υπηρετήσουν στις δυσπρόσιτες παραμεθόριες περιοχές, διότι παρέχεται έτσι ένα σημαντικό κίνητρο. Και αν θέλετε πολιτικά, γίνεται και μια διόρθωση σε αυτή τη στρεβλή αντίληψη περί ισότητας, που είχε επιβληθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 2010, που μόνο την πραγματική ισότητα δεν υπηρετούσε, διότι δεν μπορείς να έχεις ισότητα σε ανομιες και διαφορετικές καταστάσεις. Και επιβάλλοντας ισότητα μεταξύ τέτοιων ανομιων καταστάσεων, στην ουσία επιβάλεις την ίδια την ανισότητα.

 
(Συνέχεια ομιλίας κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη, Ειδικής Αγορήτριας Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών)

Όπως και να έχει είναι διαφορετικό να υπηρετείς στο Χαλάνδρι ή στην Κηφισιά και διαφορετικό να υπηρετείς στην Κατούνα.
Σε ό,τι αφορά το διπλασιασμό της μοριοδότησης, το είχα πει και στη συζήτηση επί της αρχής, εάν θέλουμε αυτός ο διπλασιασμός να έχει κάποιο νόημα και κάποια πρακτική αξία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχο άνοιγμα των πινάκων των αναπληρωτών, οι οποίοι έκλεισαν το 2010, ενόψει της διεξαγωγής του διαγωνισμού για την πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών, ο οποίος δεν έχει διενεργηθεί ουδέποτε μέχρι σήμερα. Κύριε Υπουργέ, το να διπλασιάσουμε, ακόμα και να 20πλασιάσουμε, τη μοριοδότηση, εάν δεν ανοίξουμε αντίστοιχα τους πίνακες, δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα και καμία πρακτική αξία.
Το μείζον, βέβαια, είναι να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών, έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος των πολύ μεγάλων κενών οργανικών θέσεων στα σχολεία, που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια για λόγους που έχουμε αναλύσει πολλές φορές στην  Επιτροπή αυτή, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των αποχωρήσεων των εκπαιδευτικών, να καλυφθεί από εκπαιδευτικούς με μόνιμη σχέση εργασίας με την εκπαίδευση. Διότι, κύριε Υπουργέ, η αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου συνδέεται βεβαίως και με την αξιολόγηση, αλλά κυρίως συνδέεται και επέρχεται μέσα από τη μονιμότητα της σχέσης εργασίας του εκπαιδευτικού με το εκπαιδευτικό σύστημα.
Έχουμε καταντήσει η χώρα της εποχικής εργασίας, της απλήρωτης εργασίας και της part – time απασχόλησης. Οι εκπαιδευτικοί, που εργάζονται, ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, δεν μπορούν να προχωρήσουν τη ζωή τους, ούτε να κάνουν ένα στοιχειώδη οικογενειακό προγραμματισμό, με 7μηνες και 8μηνες συμβάσεις, με απλήρωτη ή κακοπληρωμένη εργασία, με εποχική απασχόληση στον τουρισμό. Σήμερα, έχουμε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι το χειμώνα εργάζονται στα σχολεία μας και τους καλοκαιρινούς μήνες οπουδήποτε αλλού, στα χωράφια ή σερβίρουν μπύρες στα εστιατόρια.
Θα σας πρότεινα, για να αποκαταστήσουμε και την αδικία των 4 τελευταίων χρόνων, να βρεθεί μια νομική φόρμουλα να μοριοδοτηθούν αναδρομικά οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν σ’ αυτές τις περιοχές, αναφέρομαι, ασφαλώς, στις δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες, ως αναγνώριση των υπηρεσιών που έχουν προσφέρει.
Σε ό,τι αφορά τους ΣΕΠΟΠ. Σας είπα και κατά τη συζήτηση επί της αρχής, ότι αυτή η χώρα έχει χορτάσει από όργανα και επιτροπές. Θα είχε ένα πρακτικό νόημα, εάν υπήρχε μια αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας στη χώρα μας, έτσι ώστε ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας, ο οποίος θητεύει σ’ αυτή τη θέση, έστω και για μερικούς μήνες, να μην προβαίνει σε αλλαγές ή να μην αλλάζει άρδην την εκπαιδευτική πολιτική των προκατόχων του.
Για να συμβεί αυτό, βεβαίως, πρέπει, όπως συμβαίνει στις προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που έχουν επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα, να συγκροτηθεί μια εκπαιδευτική πολιτική μακράς διαρκείας, μακράς πνοής, τουλάχιστον 20ετίας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αυτή την πολιτική να δεσμεύονται όλοι να την εφαρμόσουν. Εμείς, κάθε τρεις και λίγο, αλλάζουμε το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το σύστημα των πανελληνίων, φέρνουμε νόμους για τα πανεπιστήμια και γενικά ανακατεύουμε την τράπουλα, χωρίς όμως να βελτιώνουμε το ίδιο το παιχνίδι.
Ελπίζω, η συγκρότηση του συγκεκριμένου Οργάνου να βοηθήσει σε μια πιο σταθερή εκπαιδευτική πολιτική, τουλάχιστον να γίνει απαρχή στην αλλαγή νοοτροπίας, στην αντίληψη που έχουμε για την εκπαιδευτική πολιτική σ’ αυτή τη χώρα.
Έρχομαι τώρα σε ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα, μετά τις ανακοινώσεις που έχει εγείρει ο ίδιος ο Υπουργός προσωπικά, το πρόβλημα με τους αιώνιους φοιτητές. Νομίζω ότι καλώς πηγαίνατε σε έναν εξορθολογισμό των φοιτητικών μητρώων, γιατί άνθρωποι που έχουν παρατήσει 2 και 3 χρόνια τις σπουδές τους, αδικαιολόγητα βεβαίως – θα πρέπει εδώ να υπάρχει μια πρόβλεψη για τις πολύ σοβαρές περιπτώσεις και τα κωλύματα, ασθενειών, εγκυμοσύνης, ώστε να καλύπτονται – δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να προσμετρούνται στους ενεργούς φοιτητές.
Όμως, κύριε Υπουργέ, κατά τη δική μου γνώση, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών – θα σας εξηγήσω σε ποιους αναφέρομαι – όπου, επί της ουσίας, πρόκειται μόνο για διοικητικές εγγραφές, που δεν συνδέονται με κάποιες ειδικότερες παροχές και πρέπει να προσέξουμε «να μην πετάξουμε μαζί με τα νερά και το παιδί» στην προκειμένη περίπτωση.
Έχω ετοιμάσει και μια τροπολογία, η οποία δεν ξέρω, εάν συμφωνεί με την τροπολογία που θα φέρει ο ίδιος ο Υπουργός, όταν τη δούμε, όπου εξαιρούνται από τον ορισμό των αιώνιων φοιτητών, που έχετε δώσει εσείς, οι οποίοι επί της ουσίας δεν είναι αιώνιοι.
Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην αίθουσα ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λοβέρδος

Κύριε Υπουργέ, έκανα μια παρατήρηση για την τροπολογία, που προτίθεστε να φέρετε για τους αιώνιους φοιτητές, όπου προτείνω, πέραν των φοιτητών, οι οποίοι έχουν κάποιο σοβαρό κώλυμα, είναι άρρωστοι ή διανύουν μια περίοδο εγκυμοσύνης, να εξαιρεθούν φοιτητές από τον ορισμό που έχετε δώσει, της διετούς δηλαδή αποχής, μη παρουσίας στα πανεπιστημιακά δρώμενα, και κάποιοι άλλοι φοιτητές, οι οποίοι, επί της ουσίας, δεν είναι για μένα αιώνιοι και θα εξηγήσω ποιοι.
Πρόκειται για φοιτητές, ήδη πτυχιούχους, οι οποίοι έχουν ενταχθεί με τη διαδικασία των κατατακτηρίων εξετάσεων σε άλλη σχολή ή τμήμα. Αυτοί είναι άνθρωποι επιμελείς, που έχουν έναν επαγγελματισμό, οι οποίοι ενίοτε αργούν να πάρουν το δεύτερο πτυχίο τους, λόγω των επαγγελματικών ή των οικογενειακών τους υποχρεώσεων.
Επίσης, δεν μπορούν να ενταχθούν στον ορισμό της διετούς διακοπής των σπουδών, που φαντάζομαι ότι το αναφέρετε στην τροπολογία σας, γιατί έτσι ακούσαμε στα ΜΜΕ, ότι αυτός θα είναι ο ορισμός του αιώνιου φοιτητή, διότι ενδέχεται για τους λόγους που ήδη ανέφερα, να έχουν διακόψει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι φοιτητές δεν δικαιούνται, κύριε Υπουργέ, ούτε των συνήθως παροχών, δηλαδή δωρεάν συγγράμματα ή φοιτητικό πάσο και επί της ουσίας θα έλεγα ότι δεν επιβαρύνεται καθόλου το εκπαιδευτικό σύστημα με το να υπάρχει ένας επιπλέον αριθμός φοιτητών σε μια πανεπιστημιακή αίθουσα, όταν δεν συνδέονται με επιπλέον παροχές.
Κύριε Υπουργέ, θα περιμένω την τοποθέτησή σας επ’ αυτού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Βαμβακά.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ: Εγώ δεν θα μιλήσω για το σχέδιο νόμου, έχω μιλήσει δύο φορές στις προηγούμενες συνεδριάσεις, θα μιλήσω για το θέμα των διαγραφών.
Σε περίοδο κρίσης, δεν νοείται η Κυβέρνηση να φέρνει τέτοια μέτρα, που να ενισχύουν την πειθαρχία, την τιμωρία και τέλος τη διαγραφή. Κατά την άποψή μου, οι αιτίες  που ο Υπουργός προτείνει τις διαγραφές είναι οι εξής.
 Πρώτον, καταρχήν οικονομικός. Θέλει να μειώσει και άλλο το ήδη ελάχιστο ποσό που δαπανά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό θα το καταφέρει με τη μείωση των φοιτητών, η οποία θα φέρει τη μείωση ή τη μη πρόσληψη νέων καθηγητών. Άλλωστε, έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Υπουργός, ότι πρέπει να αλλάξει η αναλογία φοιτητών – διδασκόντων και με αυτό τον τρόπο θα δικαιολογηθεί και η απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων.
Δεύτερον, ο λόγος είναι πειθαρχικός. Με αυτόν τον τρόπο πιέζει την ελληνική οικογένεια και τον έλληνα φοιτητή να τελειώσει γρήγορα τις σπουδές του ή να τις εγκαταλείψει. Ο Υπουργός, δεν αναλογίζεται καν, πως η οικογένεια μπορεί να έχει οικονομικά προβλήματα και τα παιδιά, ενδεχομένως να δουλεύουν και να έχουν διακόψει τις σπουδές τους. Δηλαδή, δημιουργεί μια πειθαρχική νοοτροπία στους φοιτητές, στη ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία που έχουν οι ελληνικές οικογένειες.
Τρίτον, διαλύει το φοιτητικό κίνημα και συρρικνώνει τα δικαιώματα αντίδρασης των φοιτητών. Είναι προφανές ότι, εάν ισχύσει το ν+2, περί διαγραφής φοιτητών, που προωθείτε εσείς, οι φοιτητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν για κανένα σημαντικό ζήτημα, καθώς υπό την πίεση του χρόνου περάτωσης των σπουδών, δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης και κοινωνικής δράσης μέσα από πανεπιστημιακές συλλογικότητες και το μόνο που θα τους νοιάζει είναι να μην διαγραφούν.




 
    (Συνέχεια ομιλίας κ. ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΑ)
    Να θέσω ένα ερώτημα, για ποιο λόγο να διαγραφεί ένας φοιτητής, για παράδειγμα του Πολυτεχνείου στα έξι χρόνια, τη στιγμή που ο μέσος όρος περάτωσης σπουδών είναι στα επτά χρόνια. Την ίδια στιγμή που ο ίδιος δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο κράτος. Όπως βλέπετε έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη από τη δική σας και κάνουμε πραγματικά μεγάλη προσπάθεια να συνεννοηθούμε μαζί σας για το συλλογικό καλό, αλλά πραγματικά δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε τίποτα πάνω σε αυτό. Εμείς έχουμε μια καθαρή θέση, την οποία απεικονίζουμε πάνω στην τροπολογία που καταθέσαμε και με την οποία υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαγραφή, αλλά μόνο παραίτηση του φοιτητή με τη θέλησή του, δηλαδή εάν δεν πάει ο ίδιος να γραφτεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Επίσης αυτό δεν θα ισχύσει αναδρομικά, αλλά από εδώ και στο εξής.
    Επίσης άλλο ένα σοβαρό σημείο είναι η εκπαίδευση των ΑμεΑ φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χρειάζεται ειδική μέριμνα για την ολοκλήρωση των σπουδών τους με οικονομική ενίσχυση βοηθητικών δραστηριοτήτων και προσβασιμότητα στα Ιδρύματα, γιατί λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάζονται πολλές φορές να διακόψουν τις σπουδές τους. Έτσι πολλοί από τους φοιτητές ΑμεΑ είναι υπό διαγραφή αυτή τη στιγμή, ενώ ξέρουμε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο λόγω των προβλημάτων τους ώστε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους. Πού είναι η μέριμνα του Υπουργείου εδώ; Το κράτος έχει υποχρέωση να δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τις υλικοτεχνικές υποδομές για τους φοιτητές ΑμεΑ, ώστε να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα της πρόσβασης και της εκπαίδευσης στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ.
    Τέλος όσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορά τα ΑμεΑ και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θεωρούμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να προσεχθεί η διατύπωση της τελευταίας πρότασης, της τελευταίας παραγράφου, δηλαδή να απαλειφθεί η φράση: «για αυτήν την κατηγορία φοιτητών, σπουδαστών», γιατί πρέπει για όλους να μην υπάρχουν διαγραφές.
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Πασχαλίδης.
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Πολύ επιγραμματικά θα ήθελα και εγώ να τονίσω τη σπουδαιότητα του σημερινού  νομοσχεδίου, το οποίο περιέχει διατάξεις ιδιαιτέρως καινοτόμες και υποβοηθητικές στην οργάνωση και λειτουργία της παιδείας. Στο βασικό κορμό του νομοσχεδίου βρίσκεται η οργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία (ΣΕΠΟΠ), που στόχο έχει να υποβοηθήσει την ασκούμενη πολιτική στο χώρο της παιδείας, αποτελούμενο από όσους έχουν διατελέσει Υπουργοί με αρμοδιότητα την Παιδεία, ενώ η συμμετοχή τους θα είναι οικειοθελής και τα μέλη δεν θα λαμβάνουν καμία αμοιβή ή αποζημίωση.
    Επίσης τα άρθρα 4 και 5 του παρόντος νομοσχεδίου που προβλέπουν την επιπλέον μοριοδότηση τόσο των μονίμων όσο και των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών αποτελούν διατάξεις μεγίστης σημασίας καθώς στόχο έχουν να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης των σχολείων που λειτουργούν σε δυσπρόσιτα μέρη των ορεινών όγκων και της νησιώτικης Ελλάδας εξαιτίας της απροθυμίας εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν σε αυτά λόγω δυσμενών συνθηκών διαβίωσης.
    Ακόμα στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά και σε θέματα που αφορούν τους ιεροδιδασκάλους ισλαμικής θρησκείας και μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στους εν λόγω ιεροδιδασκάλους να διδάξουν, εφόσον το επιθυμούν, τα μαθήματα μουσουλμανικής θρησκευτικής εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα και στην αραβική στα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια καθώς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται το οξύ πρόβλημα συνεχούς έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω παρόλο που μας βρίσκουν όλους σύμφωνους οι βελτιωτικές διατάξεις σχετικά με την παροχή κάθε δυνατής αρωγής στο έργο της θρησκευτικής και πνευματικής καλλιέργειας της μειονότητας, εν τούτοις θα ήθελα να εκφράσω και τις επιφυλάξεις πολλών συμπολιτών μας αναφορικά με το ζήτημα της σύστασης κατεύθυνσης ισλαμικών σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η λύση που προτείνεται προς ικανοποίηση όλων των μερών (και ίσως θα έπρεπε το Υπουργείο να την εξετάσει ενδελεχέστερα) είναι η ίδρυση κατεύθυνσης ισλαμικών σπουδών υπό το Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    Παράλληλα με το παρόν νομοσχέδιο αίρεται επιτέλους μια τεράστια αδικία, καθώς καταργείται διάταξη νόμου του 2009, σύμφωνα με την οποία τα πανεπιστημιακά τμήματα είχαν τη δυνατότητα, με αιτιολογημένη απόφαση και έγκριση της Συγκλήτου, να αποφασίζουν για τη μη πρόσβαση πασχόντων από συγκεκριμένες παθήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον η παρακολούθηση για τους πάσχοντες ήταν δυσχερής.
Με αφορμή τη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου που φέρει σημαντικές καινοτομίες στον τομέα της Παιδείας δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ και στην τροπολογία που καταθέσαμε σχετικά με την ίδρυση ανοικτού τεχνολογικού πανεπιστημίου με Έδρα το ΤΕΙ Καβάλας και πόλους τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας. Με αυτό τον τρόπο η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη εκτός από το Δημοκρίτειο και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα θωρακιστεί και με ένα ανοικτό πανεπιστήμιο τεχνολογικού τομέα, το οποίο θα μπορεί να απορροφήσει κάθε χρόνο πάνω από 1.000 φοιτητές στα προπτυχιακά καθώς και τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Το Ίδρυμα αυτό θα έχει τη μορφή ΝΠΔΔ, θα έχει ως αποστολή πρώτον την παροχή στους πολίτες ανοικτών τεχνολογικών προγραμμάτων σπουδών και των τριών κύκλων, δεύτερον την παροχή υπηρεσιών ανάμικτης εκπαίδευσης στα ΤΕΙ της χώρας, Ειδικότερα θα ακολουθηθεί το μικτό σύστημα συνδυάζοντας την παραδοσιακή μάθηση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή τις μεθόδους της παράδοσης στην Αίθουσα με τις δραστηριότητες μέσω Η/Υ.
Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία το σύστημα αυτό προσφέρει: υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης για τους σπουδαστές και τους καθηγητές. Καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα σε σχέση με τα προγράμματα που ακολουθούν μόνο παραδοσιακές μεθόδους ή μόνο ηλεκτρονικά μαθήματα. Υψηλή ζήτηση από φοιτητές λόγω ευελιξίας και άνεσης. Αύξηση στην πληροφόρηση για φοιτητές και διδάσκοντες, καθώς τους προσφέρει νέες δυνατότητες να αξιοποιήσουν για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους καριέρα.
Το σημαντικότερο είναι ότι το ίδρυμα αυτό θα απευθύνεται σε πολύ μεγάλο φάσμα ενδιαφερομένων και θα παρέχει, όσο γίνεται, περισσότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, καθώς η κατοικία χρησιμοποιείται ως κύριος χώρος μάθησης. Ο φοιτητής επιλέγει τον χρόνο μελέτης και τον ρυθμό με τον οποίο να θέλει. Δεν υπάρχουν Εισαγωγικές Εξετάσεις και ο φοιτητής ο ίδιος διαμορφώνει τη μορφωτική του φυσιογνωμία επιλέγοντας αυτοτελείς κύκλους των σπουδών. Η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η ελληνική και η αγγλική με στόχο να προσελκύσει πέραν των Ελλήνων και φοιτητές από τα Βαλκάνια, από την Ανατολική Μεσόγειο και Αραβικές χώρες.
Τέλος θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμα φορά ότι το όλο εγχείρημα δεν έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό με εξαίρεση ίσως το απαιτούμενο λογισμικό εικονικών εργαστηρίων που αν δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο θα ηδύνατο να καλυφθεί μέσω του προγράμματος της ψηφιακής σύγκλησης.
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον κ. Πασχαλίδη. Είναι πολύ ουσιαστική η τροπολογία που καταθέσατε κ. Πασχαλίδη, την επικροτώ και την έχω υπογράψει και εγώ. Θα αναφερθώ εκτενέστερα και σε άλλες συνεδριάσεις και στην Ολομέλεια κ. Υπουργέ, διότι έχουμε ανάγκη δημιουργίας θεσμών από τους οποίους θα μπορέσει να παραχθεί και γνώση και εκπαίδευση και οικονομικό κεφάλαιο για τη χώρα.
    Το λόγο έχει ο κ. Κριτσωτάκης.
    ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Στην Επιτροπή Μορφωτικών συζητάμε τα θέματα της εκπαίδευσης και της παιδείας, την εκπαιδευτική πολιτική, αλλά νομίζω ότι σήμερα συζητάμε κάτι το οποίο δεν έχει καμία προτεραιότητα να συζητηθεί, δηλαδή το νομοσχέδιο που έχει έρθει και βρισκόμαστε στη β’ ανάγνωση. Δεν ήταν τίποτα από εκείνα τα επείγοντα. Άλλα θα ήταν εκείνα που θα’ πρεπε να συζητηθούν. Αυτό δεν είναι ένα λάθος, αυτό είναι μια σκοπιμότητα…
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κριτσωτάκη δεν το συζητάμε κατεπείγον.
    ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΆΚΗΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι το συζητάμε στη β’ ανάγνωση. Είπα ότι δεν συζητάμε τα επείγοντα, αλλά συζητάμε κάτι που δεν έχει καμία σημασία, τίποτα δεν θα αλλάξει και δεν είναι οι προτεραιότητες, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να συζητιώνται. Αυτό νομίζω ότι φαίνεται από πάρα πολλά πράγματα. Αν έλεγε κανείς ποια είναι τα κύρια, θα βλέπατε ότι άλλα μπορούσαν να είχαν πάρει προτεραιότητα, που είναι φλέγοντα ζητήματα. Το βαρύτερο θέμα που νομίζω ότι υπάρχει σήμερα και θα έπρεπε να συζητηθεί είναι η μείωση των ήδη μειωμένων προϋπολογισμών των ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά 15% και να σημειώσω και των ιδρυμάτων της Έρευνας και Τεχνολογίας.
 


 
(Συνέχεια ομιλίας του κ. ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ)
Επίσης, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση, ότι παίρνουμε μια τροπολογία στην β΄ ανάγνωση, δηλαδή, «έφυγαν» οι τρεις Επιτροπές όπου γίνεται η ουσιαστική συζήτηση κι ερχόμαστε τώρα που προσπαθούμε να «μαζέψουμε» κάποια πράγματα και κατατίθεται και μάλιστα προς το τέλος, ακόμη δεν έχει κατατεθεί τώρα που μιλάμε, δηλαδή, εγώ δεν μπορώ να τοποθετηθώ ή όσοι έχουν ήδη μιλήσει, είτε ήταν Εισηγητές, είτε είναι απλοί ομιλητές, δεν προλαβαίνουν, δεν μπορούν να μιλήσουν, και αυτό δείχνει πόσο σοβαρά βλέπουμε την Επιτροπή των Μορφωτικών Υποθέσεων, και γενικά, την κοινοβουλευτική διαδικασία. Και όχι μόνο από αυτό αλλά και από άλλα.
Επίσης, θα πω ότι είναι πολλά και παρελκυστικά τα οποία έρχονται εδώ. Έρχεται και έχει τιτλοφορηθεί, αντί για «διαγραφές φοιτητών», «αιώνιοι φοιτητές», «λιμνάζοντες φοιτητές», ένα θέμα. Διαγραφές Φοιτητών, είναι το θέμα. Έχει γίνει συζήτηση, υπάρχει τροπολογία θα  πω παρακάτω γι' αυτό.
Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι οι προσλήψεις Αναπληρωτών στις απομακρυσμένες περιοχές, και εδώ είναι κάτι το οποίο είναι λεπτό αλλά σημαντικό, δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, που προβλέπει πρόνοιες και μέτρα για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Εδώ, στη προκειμένη περίπτωση έχουμε, ότι αφού δεν έρχονταν οι Αναπληρωτές στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, ερχόμαστε να «θεραπεύσουμε» κατ' ανάγκη, δηλαδή, και όχι με τις πρόνοιες όπως προβλέπει ο συνταγματικός νομοθέτης. για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Και θα σας έλεγα, ότι και στην Επιτροπή Περιφερειών και στην Υποεπιτροπή των Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής, αυτό το πράγμα έχει παρατηρηθεί.
Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να πω, είναι το θέμα των προσλήψεων των Αναπληρωτών και των ωρομίσθιων καθηγητών. Εδώ θα δείτε ότι, από ό,τι λένε και οι τοπικοί σύλλογοι στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πάνε να καλυφθούν τα οργανικά και όχι τα λειτουργικά κενά. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα, διότι άλλο το ένα, άλλο το άλλο, το ένα είναι μεγαλύτερο του άλλου, το ένα είναι σωστότερο, ενώ το άλλο είναι τυπικό. Το δεύτερο που θα σας πω σε αυτό το θέμα, είναι ότι με την αντικατάσταση που επιχειρείτε, διότι περί αυτού πρόκειται είναι πολιτική αυτό, έχουμε δηλαδή, σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις με έμμεσο και σαφή τρόπο, δηλαδή, παραιτούνται οι συνάδελφοί εκπαιδευτικοί εκείνοι οι οποίοι μόλις θεμελιώσουν το δικαίωμα φεύγουν τρέχοντας από άλλες πολιτικές σε άλλους τομείς, δηλαδή, της κυβέρνησης, από την άλλη πλευρά, δεν γίνεται κανένας διορισμός- δείτε τα περσινά δεν το λέω εγώ έτσι είναι- και αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι αντικαθίστανται οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν κάποιες προϋποθέσεις και στο μισθό, δηλαδή, πόσους μήνες πληρώνονται και όλα τα υπόλοιπα, με Ωρομίσθιους και Αναπληρωτές οι οποίοι δουλεύουν και πληρώνονται για 8 μήνες, δεν έχουν συνθήκες εργασίας, φέτος βρίσκονται εδώ την άλλη χρονιά θα βρίσκονται εκεί ή την άλλη να μην προσληφθούν καθόλου, έχουμε φτάσει στον ευρύτατο αριθμό των 22.500, αυτή είναι η πρόβλεψη που μας είπατε εδώ στην Επιτροπή προσλήψεων για αυτούς, ξέρετε τι κάνουμε; Την ποιότητα της εκπαίδευσης την καταβαραθρώνετε συνειδητά, πολύ μελετημένα, πολύ στοχευμένα. Αυτό θέλετε να κάνετε, σιγά σιγά, να μπαίνουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από τη μια μεριά στην εκπαίδευση, να πέφτει η ποιότητα και στην εκπαίδευση και στον εκπαιδευτικό, και φυσικά, σε όλες τις διαδικασίες.
Επειδή ο χρόνος είναι λίγος, θα σας πω ότι το ΑΣΕΠ το συζητάτε, αλλά δεν το κάνετε, ενώ το ΣΕΠ δεν το συζητάτε αλλά το νομοθετείτε. Για να το πω πολύ γρήγορα και περιεκτικά.
Για το θέμα των Διαγραφών των Φοιτητών, την τροπολογία μας νομίζω ότι συνειδητά την παραλλάξετε στο δημόσιο λόγο που εκφέρατε και ο Υπουργός και το Υπουργείο. Δεν λέμε αυτό που ειπώθηκε, λέμε, άλλα πράγματα τα οποία δεν έχω χρόνο να πω, αλλά να παρατηρήσω σε αυτό το θέμα μια ασυνέπεια. Είχε ειπωθεί εδώ ότι τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. στο πλαίσιο της αυτονομίας τους που θα έβλεπαν το θέμα αυτό. Εσείς το είπατε, εσείς το αποσύρατε. Για την διαστροφή της λογικής της τροπολογίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είπα ήδη μια κουβέντα και για το θέμα της αναδρομικότητας της ισχύος για κάποιες κατηγορίες που είπε η Εισηγήτρια μας, νομίζω ότι το έχετε αφήσει απέξω.
Επίσης, για το ΣΕΠ θα ήθελα να πω. Δεν αξίζει να κουβεντιάσουμε πάρα πολύ γι' αυτό, θα το δείξει και η πορεία και το μέλλον. «Αδυνατίζει» και περιθωριοποιεί την Επιτροπή των Μορφωτικών Υποθέσεων και το Κοινοβούλιο, αφού είναι υποθηρηχτικό του Κοινοβουλίου η Επιτροπή, με το συμβούλιο των Υπουργών και όλα τα υπόλοιπα που προβλέπει. Εγώ το κάνω αυτό σαν παρατήρηση, θα δείτε ότι θα επιβεβαιωθεί.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω κάτι. Είναι κρίμα και είναι αδιανόητο οι Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να εργάζονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να μην αναγνωρίζεται από την πολιτεία που τους προσλαμβάνει η προϋπηρεσία και η υπηρεσία που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι με πρόσκληση της πολιτείας. Δεν το κάνατε αυτό! Αυτό θα έπρεπε να ήταν από τα πρώτα που θα έπρεπε να κάνετε και μάλιστα θα έπρεπε να έχει και αναδρομική ισχύ. Όχι να το κάνουμε φέτος και να ισχύει αλλά και οι περυσινοί, αυτοί που δούλεψαν τι γίνεται με αυτούς; Γιατί δεν αποκτούν προϋπηρεσία; Γιατί δεν πρέπει να έχουν δικαιώματα;
Ένα τελευταίο. Από το 2011, κ. Υπουργέ, καταργήθηκε ο Θεσμός της Μετεκπαίδευσης, το «Διδασκαλείο», όπως ήταν γνωστό. Έκτοτε, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για επανίδρυση του θεσμού με νέα δομή, δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι οι υπουργοί εκείνοι που θα μετέχουν στο Συμβούλιο το καινούργιο, αυτό που σήμερα ή σε λίγες μέρες στην Ολομέλεια θα σε θεσμοθετηθεί, το έχουν υποσχεθεί, κανένας δεν το έχει κάνει και αυτοί θα είναι που θα αποφασίζουν και όχι εμείς εδώ στην Επιτροπή των Μορφωτικών Υποθέσεων.
Ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Λοβέρδος
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Λυπάμαι που δεν ήμουν εδώ από την αρχή, αλλά εκπροσωπούσα την κυβέρνηση σε μια δυσάρεστη στιγμή. Ήμουν στη Θεσσαλονίκη για την κηδεία του Εμμανουήλ Κριαρά, αυτού του ιστορικού προσώπου, πια, για τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική πολιτεία. Πολύς λόγος έγινε στην εκκλησία της αγίας Σοφίας, και δικαίως έγινε πολύς λόγος, γιατί όποιος γνωρίζει το έργο αυτού του ανθρώπου, του οποίου η ζωή είναι πάνω από το μισό του ελεύθερου ελληνικού έθνους- «έφυγε» 108 ετών- όποιος γνωρίζει τι έχει προσφέρει, οφείλει να του χρωστά ευγνωμοσύνη. Όμως, μείναμε πάρα πολλή ώρα εκεί, δεν μπόρεσα να πάρω την πτήση μου κι έτσι είμαι εδώ μετά την έναρξη της συνεδρίασης και ζητώ την κατανόησή σας.
Θέλω, πριν ξεκινήσω επειδή έχω αρκετά πράγματα να πω, κύριε Πρόεδρε, να συνεννοηθούμε ως Επιτροπή για αύριο. Αύριο έχουμε το πρωί συνεδρίαση όπου περιμένουμε την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, του κ. Κοφουδάκη, για να μας εκθέσει τα πορίσματα από την αξιολόγηση που έγινε στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., και το απόγευμα έχουμε την Έκθεση ενός ανεξάρτητου αξιολογητή προσελήφθη μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, για να εκτιμήσει τις ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό των 8 Πανεπιστημίων που έχουν διαθέσιμους υπαλλήλους και αυτό έχει μπει στην ημερήσια διάταξη το απόγευμα, αύριο στις 17:00.
Εμείς, όμως, και οι τρεις, ξεκινάμε από αύριο το απόγευμα, πηγαίνοντας στη Θράκη μια περιοδεία δύο ημερών και θα λείψουμε το απόγευμα. Έτσι εδώ, θα εκπροσωπήσει το Υπουργείου Παιδείας ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ο κ. Κυριαζής, και προφανώς, θα έρθει και ο αξιολογητής να σας δώσει διευκρινίσεις για αυτά που θα σας γεννηθούν ως ερωτήματα, ως απορίες ή και ως αξιολογικές παρεμβάσεις.


 

(συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ – Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων):
    Τα κείμενα εκ των πραγμάτων έχουν παραμείνει επάλληλα. Δεν είναι ταυτόσημα, αλλά κάπου τέμνονται, όπως στα θέματα Διοίκησης για οκτώ Ιδρύματα και για τριάντα έξι ιδρύματα το άλλο. Είμαστε στη διάθεσή σας, την επόμενη εβδομάδα έχουμε την Ολομέλεια για το θέμα αυτό, δηλαδή του Συμβουλίου της Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και πιθανώς εάν θεωρήσετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι δεν επαρκούν οι τέσσερις ώρες συνεδρίασης, μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη μια συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητήσουμε και το θέμα με τις αξιολογήσεις.
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Εάν είναι εφικτό κ. Υπουργέ, να πάρουμε και σε ηλεκτρονική μορφή την αξιολόγηση.
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ – Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα και δεν άπτεται της δικής μου αρμοδιότητας. Εξ όσων γνωρίζω πάντως, διατίθεται ήδη και σε ηλεκτρονική μορφή. Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι που γίνεται αυτή η διαρρύθμιση των ωρών εργασίας μας, διότι βάσει αυτών που ακούω από τον Κυριαζή και καθότι οι Εκθέσεις ήδη διανεμήθηκαν, θα ήθελα να ακούσω τις τοποθετήσεις ορισμένων συναδέλφων. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις στην Ολομέλεια και είμαι περίεργος να δω εάν θα υπάρξει αυτοκριτική και εν πάση περιπτώσει μια πιο λογική στάση στην Επιτροπή μας.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σχετικά με την Έκθεση της ΑΔΙΠ, ο συνάδελφος κ. Κεδίκογλου γνωρίζει περισσότερα από εμένα διότι διατέλεσε Υφυπουργός όταν αυτή εκπονήθηκε. Τον περασμένο Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε επιτέλους η Έκθεση Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και έμεινε προς σύνταξη η Έκθεση από την ΑΔΙΠ και να περάσει από το ΔΣ. Πράγματι αυτό έγινε τον Ιούλιο και έτσι η Έκθεση κατετέθη πριν την εορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο και σας είναι γνωστή. Εμείς δεν την είχαμε δει μέχρι και εχθές το πρωί που συναντήσαμε τον κ. Κουφουδάκη, διότι δεν είχε καταστεί δυνατή μια πρότερη συνάντησή μου μαζί του αφού έλειπε στο εξωτερικό. Μας έδωσε εχθές μερικές διαστάσεις από τα πορίσματά του και θα τα πει και αναλυτικότερα αύριο ενώπιών σας.
    Μου ζητήθηκε μάλιστα να εκτεθούν και μέσω ηλεκτρονικής παρουσίασης powerpoint και αρνήθηκα, διότι προτιμώ να επικοινωνηθούν διά του λόγου και όχι διά της τεχνικής διαλέξεων. Αύριο λοιπόν θα έχετε την ευκαιρία να εκφράσετε τις απόψεις σας και επί του κειμένου αυτού. Το άλλο όμως κείμενο της αξιολόγησης των οκτώ οργανογραμμάτων, δεν είναι μια Έκθεση επί της οποίας θα εδράζονται οι επόμενες πολιτικές εφαρμογής ή στάσεων, αλλά είναι ένα κείμενο που έχει άμεση χρήση. Πρόκειται για ένα κείμενο από το οποίο προκύπτουν απολύσεις ή μη απολύσεις και αυτό για κάποιους ανθρώπους – περίπου πεντακόσιους τον αριθμό – είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Εμείς μόλις είχαμε ορκιστεί ως πολιτική ηγεσία, είπαμε ότι δεν μπορούμε να απολύουμε ανθρώπους «χτυπώντας στο ψαχνό» και ζητήσαμε αξιολόγηση διοικητικών αναγκών.
    Αυτό το πράξαμε διότι Έκθεση βάσει της οποίας προέκυπτε ανάγκη απόλυσης του α’ ή του β’ δεν υπήρχε. Άρα λοιπόν, η αξιολόγηση για εμάς ήταν sine qua non. Ή θα υπήρχε και θα γινόταν κάτι θετικό ή αρνητικό ή δεν θα υπήρχε και αυτό θα οδηγούσε σε ακινησία. Έτσι βρέθηκε αυτή η λύση - με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και βάσει του ανακοινωθέντος το οποίο έχω αναγνώσει επανειλημμένως και δεν χρειάζεται να το ξανακάνω – με την οποία η αξιολόγηση θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις μας. Είχαμε δε δεσμευθεί – και το εμπεριέχει και αυτό η ανακοίνωση – ο αξιολογητής να προκύπτει όχι από εμάς, αλλά από τις σύντομες διαδικασίες του ΕΣΠΑ. Ορισμένοι θεώρησαν ότι αυτό συνιστά αναβολή και μάλιστα ακυρωτική αναβολή του όλου θέματος.
    Είπα όχι και μάλιστα έδωσα και ημερομηνία και έγινε συμβατικός όρος να μας παραδοθεί 4 Αυγούστου. Πράγματι ο αξιολογητής μας την παρέδωσε την 3η Αυγούστου. Την παρέλαβε ο κ. Κυριαζής και κατόπιν δικής μου διευκρίνισης την απέστειλε ως είχε και δίχως να ανοιχτεί σε αυτήν εδώ την Επιτροπή, την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Εγώ δεν έχω γνώση και μάλιστα επειδή μέχρι προ ολίγου ταξίδευα, δεν γνωρίζω τι λέει αυτό που διανεμήθηκε σε εσάς. Θα κάνω όμως ότι λέει, διότι αυτή ήταν η δέσμευσή μου και υπάρχουν τα πρακτικά της Ολομέλειας που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό μου, απαντώντας μάλιστα στη συνάδελφο την κυρία Φωτίου δεσμευόμενος ότι θα κάνουμε αυτό που προκύπτει από την αξιολόγηση. Μια αξιολόγηση που πρώτον δεν την κάνουμε εμείς και δεύτερον και κύριον, εκείνος που την κάνει, δεν την κάνει «με το μάτι» αλλά χρησιμοποιώντας κριτήρια και στοιχεία. Και δεν μιλάμε για τριτοκοσμικά κριτήρια, ούτε υπερβολικά κριτήρια των μεγαθηρίων των Πανεπιστημίων του Δυτικού Κόσμου. Είναι τα κριτήρια του ΟΟΣΑ και άλλα κριτήρια τα οποία οι άμεσα ασχολούμενοι με το θέμα τα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμένα.
    Αυτό λοιπόν έγινε, ήταν πρόταση της Επιτροπής να συζητηθεί μετά τις γιορτές, αν και θα μπορούσε να συζητηθεί και πριν αφού είχαμε την Επιτροπή να συζητά το παρόν σχέδιο νόμου και κάπως έτσι φτάσαμε στη σημερινή ημέρα, εσείς να γνωρίζετε και αύριο να μάθει και η Βουλή και το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που επιδεικνύει ενδιαφέρον για το θέμα αυτό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ακουμπήσουν επάνω σε ένα κείμενο αξιολόγησης και όχι σε αυθαιρεσίες. Αυτά όσον αφορά την αυριανή συνεδρίαση και αυτή είναι η συντομότατη δίμηνη ιστορία αυτού του κειμένου.
    Προχωρώ τώρα στα υπόλοιπα. Κατ’ αρχάς απορώ όταν μέσα σε αυτή την αίθουσα ακούγεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποτιμά την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Εκείνος που το ισχυρίζεται, πρέπει μάλλον να μην παρακολουθεί τις συνεδριάσεις και τις εργασίες της Επιτροπής. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε τρεις ενημερωτικές συνεδριάσεις, ενώ κατά το παρελθόν δεν συνεδριάζατε σχεδόν ποτέ και ως φαίνεται το είχατε συνηθίσει αυτό. Έτσι με ενημέρωναν οι συνάδελφοι Βουλευτές, ότι η Επιτροπή συνεδρίαζε «μια στο τόσο» και «εάν και εφόσον». Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα είπε, ότι μετά από ενάμιση χρόνο ασκείται οργανωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ μέχρι πρότινος ασκείτο μόνον με τροπολογίες. Αυτό είπε η συνάδελφος και την άκουσα με πολλή προσοχή, διότι δεν το γνώριζα καθότι συμμετείχα στην Επιτροπή Εσωτερικών και όχι στη δική σας.
    Καθ’ όλη την κοινοβουλευτική μου διαδρομή και όσο έχω διατελέσει Υπουργός, οι Επιτροπές στις οποίες έπρεπε να αναφερθώ, ήταν «ζωντανές» Επιτροπές και το ίδιο γίνεται και στην παρούσα Επιτροπή. Όποιος δεν το παρακολουθεί είναι δικό του θέμα και όχι δικό μας και αυτά που λέει είναι εις βάρος της αλήθειας και πρέπει ίσως να το ξανασκεφτεί. Τρεις λοιπόν συνεδριάσεις για ενημέρωση επί μεγάλων θεμάτων και εν συνεχεία ακόμη τρεις – με αυτήν τέταρτη – για το νομοσχέδιο της Ίδρυσης και Οργάνωσης του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία. Ενημέρωνα τους συναδέλφους, ότι προτιθέμεθα να κάνουμε ένα σχέδιο νόμου μικρό και δεν θα προστεθούν άσχετες τροπολογίες, αφού για οιαδήποτε τροπολογία έχουμε σκοπό να εισάγουμε, θα ενημερώνεστε. Αυτό προτίθεμαι να κάνω τώρα, να σας ενημερώσω για τις τροπολογίες που πρόκειται να σας διαμοιραστούν, προκειμένου να λάβετε γνώση έχοντας μια εβδομάδα μπροστά σας μέχρι την Ολομέλεια για να τις μελετήσετε και να διατυπώσετε εμπεριστατωμένα τις θετικές ή αρνητικές απόψεις σας.
    Η πρώτη τροπολογία, είναι και αυτή που θέσατε και εσείς και αφορά το ζήτημα της διαγραφής των φοιτητών που έρχονται από το παρελθόν. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν απευθύνεται κάποιος σε άσχετο με το θέμα, μπορεί και να τον κοροϊδεύει. Όταν όμως απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν, όπως εμείς εδώ, δεν είναι δυνατόν να κοροϊδεύει. Η διάταξη είναι ψηφισμένη από το 2011 και μάλιστα με πλειοψηφία άνω των διακοσίων πενήντα (250) Βουλευτών. Δηλαδή έλεος κύριοι συνάδελφοι.
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Έλεος σε τί κ. Υπουργέ;
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ – Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Έλεος στην ασχετοσύνη ορισμένων. Έχεις δικαίωμα να μην ξέρεις και να κάνεις λάθη. Όλοι μας κάνουμε λάθη, αλλά δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις και να προσποιείσαι ότι δεν γνωρίζεις, διότι τότε αδικείς κατάφωρα τον άνθρωπο που βρίζεις. Λες και ξαναλές και ξαναλές, βγάζεις ανακοινώσεις και αδικείς. Γίνεται από άγνοια; Όχι, αφού τα ξέρεις, εδώ ήσουν και τότε. Θέλεις όμως να κάνεις πως δεν τα ξέρεις για να λες λόγια, αδιαφορώντας εάν στενοχωρείς, εάν θίγεις, εάν αδικείς, διότι ανέκαθεν αυτή ήταν η δουλεία σου: να λες και όχι να κάνεις. Να καταστήσω σαφές ότι αναφέρομαι σε αφηρημένα υποκείμενα.
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Δεν είναι αφηρημένα κ. Υπουργέ, αυτή είναι η δουλειά μας και η δουλειά των συναδέλφων.
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ – Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Για ποιο λόγο αντιδράτε; Αναφέρθηκα σε εσάς προσωπικά;
    ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Αντιδρούμε διότι προσβάλλετε με αυτά που λέτε.
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ – Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αναφέρομαι σε αφηρημένο υποκείμενο, όχι σε εσάς. Ουδέποτε σας έχω προσβάλει εσάς.
    

 
Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αφήστε με τώρα να ολοκληρώσω. Τι λέει ο νόμος που ψηφίστηκε το 2011; Λέει ότι αυτοδικαίως στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους του 2014, διαγράφονται όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Έπρεπε να συνεννοηθούμε τι  είναι λήξη του ακαδημαϊκού έτους. Χρειάζεται εδώ να φέρουμε κανέναν ειδικό της ΝΑΣΑ; Όχι, το λέει ο ίδιος ο νόμος, όχι αυτός, άλλος. Δηλαδή, ότι στις 31/8 τελειώνει το  προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος και αρχίζει το επόμενο.
Αυτά βρήκαμε εμείς και από τον Ιούνιο, επειδή σε εβδομαδιαία βάση συναντάμε τους πρυτάνεις και τους προέδρους των Τ.Ε.Ι., δείχνοντας τον τρόπο που θέλουμε να πολιτευτούμε, όπως λειτουργεί αυτή η επιτροπή λειτουργούν όλες οι σχετικές διαδικασίες στο υπουργείο. Από το Σεπτέμβριο, θα λειτουργήσουν και όλα τα συμβούλια που έχει προβλέψει ο νόμος. Δηλαδή, ό,τι υπάρχει, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και οι διακομματικές. Θέμα τους θα είναι η αλλαγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που δεν θα γίνει αμέσως, θα γίνει μετά από διαβούλευση. Θα συζητήσουμε με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, με όλους. Αυτή είναι η πολιτική μας πλεύση.
Λέμε λοιπόν, αφού συζητήσαμε μαζί τους, τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα, ποια είναι η πρακτική. Προέκυπταν διάφορα, άλλο πανεπιστήμιο το είχε κάνει έτσι, άλλο διαφορετικά κ.λπ.. Το  Τ.Ε.Ι. Αθηνών που είναι μεγάλο, από το 2007 με το νόμο της κυρίας Γιαννάκου είχε προβλέψει κάτι παρόμοιο με αυτό του 2011. Όποιον δεν εγγράφεται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα τον διαγράφει. Έχει διαγράψει 17.000 φοιτητές που δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Τι πρόβλημα είχαμε να αντιμετωπίσουμε λοιπόν; Πρακτικές, προτάσεις, Τ.Ε.Ι., Πανεπιστήμια και μια πραγματικότητα νομοθετική που λέει ότι στις 31/2011 διαγράφονται , όσοι έχοντας τετραετή κύκλο σπουδών στη Νομική ή στη Φιλολογία, έχουν μπει πριν το 2003. Όσοι δε έχουν πενταετή κύκλο σπουδών, δεν πρέπει να έχουν μπει από το 2001 και πριν. Αυτούς διαγράφουμε, δηλαδή 13 χρόνια και όσους μπήκαν σε πανεπιστήμια με εξαετή κύκλο σπουδών από το 1999 και πριν, δηλαδή, από 15 χρόνια και άνω. Έδινε και ένα μεταβατικό διάστημα για να επιδείξει κανείς ενδιαφέρον.
Στο δημόσιο διάλογο, εγώ έλεγα ότι θα εφαρμόσω το νόμο, αν δεν μου καταθέσουν κάποια πρόταση. Δηλαδή, τι έλεγε ο νόμος; Αυτοδικαίως τελειώνει η φοιτητική ιδιότητα και σχέση. Μου λέγανε, εκτός του διαλόγου με τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., ότι αυτοί δεν επιβαρύνουν οικονομικά. Δεν το ξέρω, δεν με αφορά. Πιστεύω ότι και μόνο η αναπαραγωγή του σχετικού υλικού παράγει οπωσδήποτε μια γραφειοκρατία. Δεν το έβαλα εγώ αυτό το θέμα, δεν με αφορά αυτό.
Κάποιοι σκέφτονται οικονομίστικα, όχι όμως εμείς. Το πρόβλημα είναι άλλο: Πώς σε αξιολογούν, αυτοί που δεν σε ξέρουν. Οι αξιολογήσεις τις οποίες διαβάζουμε, ότι το τάδε πανεπιστήμιο είναι ογδοηκοστό, δεν γίνονται από αξιολογητές που έρχονται, σε βλέπουν και σε συζητούν. Αποκτούν πληροφορία βάσει των δεδομένων σου. Ποιο είναι το δεδομένο για το φοιτητικό δυναμικό του Α ιδρύματος; Αυτό που προστίθεται με τους φοιτητές από το 1999 και πριν; Αυτή είναι η πραγματική φοιτητική δύναμη του πανεπιστημίου ή ο ενεργός φοιτητικό της πληθυσμός; Αυτό δεν μας νοιάζει, εμένα όμως και το υπουργείο παιδείας μας νοιάζει. Το νομοθέτη επίσης τον ένοιαξε το 2011, ακόμη και από το 2007.
Είναι δύο γραμμές πλεύσης: Η μία λέει ότι αδιαφορεί για το πού στέκομαι και είμαι, για το πτυχίο που παίρνει το παιδί μου και η άλλη λέει ότι δεν αδιαφορεί. Εμείς ανήκουμε σε αυτούς που δεν αδιαφορούν και λέμε κάτι να κάνουμε εδώ. Ήρθαμε εδώ και μας λέγατε διάφορα. Εγώ άκουσα με πολύ ενδιαφέρον, γιατί πάντα το κάνω, όταν μιλάει ο κ. Κριτσωάκης. Το έβαλα αυτό στο μυαλό μου. Είδα το Κ.Κ.Ε. το οποίο υποστήριξε να καταργηθεί η διάταξη του 2011, καθαρή θέση και να μην διαγραφεί κανένας. Άκουσα και την ΔΗΜΑΡ να λέει ότι ο Λοβέρδος κάνει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, αφού υπάρχει ο νόμος. . Εκεί καταλάβαινε κάποιος ότι έλεγε να διαγραφούν όλοι και μετά έλεγε να μην εφαρμοστεί οριζόντια, δηλαδή να αλλάξει ο νόμος. Άλλη θέση αυτή. Δηλαδή, υπάρχει νόμος αλλά να αλλάξει. Μα, αν είναι να αλλάξει, πρέπει να δούμε τι εστί.  Πώς θα αλλάξει αν δεν κουβεντιαστεί;
Συνεκτιμούσα αυτά που είχατε πει εσείς. Τα πρακτικά εδώ είναι, ο συνάδελφός μας είχε πει, ότι είχαμε επαφή, όσον αφορά τους φοιτητές που δεν ήταν αδιάφοροι. Υπήρχε επαφή με αυτά που έλεγα εγώ, όταν μιλάτε με πρυτάνεις και προέδρους Τ.Ε.Ι. και με αυτά που έλεγαν αυτοί και που είπε εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάμαι την κυρία Βούλτεψη, η οποία μου τηλεφώνησε και μου είπε: «Αυτό γιατί δεν το βλέπεις έτσι;». Στη συζήτηση που κάναμε μετά με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά, είπαμε ότι κάποιος που το παλεύει δεν μπορεί να περιφρονηθεί. Άρχισαν τα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. να μας δίνουν αριθμούς. Πόσοι επέδειξαν ενδιαφέρον τα τελευταία δύο χρόνια; Οι αριθμοί ήταν ανάγλυφοι.
Είπαμε, λοιπόν,  ότι σ΄αυτόν που επέδειξε και το ελάχιστο ενδιαφέρον, που ήρθε μια φορά και έχει μπροστά του άλλα 50 μαθήματα, δηλαδή κάτι έδειξε και κάτι του πέρασε από το μυαλό, να δώσουμε δύο δυνατότητες. Αν τα πανεπιστήμια είχαν οργανισμούς, δεν θα κάναμε τη συζήτηση. Γιατί ο νομοθέτης που ήταν πολύ αυστηρός το 2011, έλεγε αμέσως μετά στη ρύθμιση ότι αυτά τα θέματα θα τα ρυθμίσουν οι οργανισμοί. Οι οργανισμοί όμως κατατέθηκαν στις 31/6. Η Βουλή το 2011 πίστευε ότι μετά από τρία χρόνια θα το είχαν καταθέσει. Δεν το είχαν όμως καταθέσει, στην Ελλάδα ζούμε. Τα κατέθεσαν όμως τώρα τα κείμενα αυτά. Αυτά όμως τώρα αξιολογούνται και θα πάνε στο ΣτΕ τον Απρίλιο. Άρα, αυτά τα κείμενα θα είναι Προεδρικά Διατάγματα, λίγο ή πολύ, την άνοιξη του 2015 και από τότε τα πανεπιστήμια θα αναλάβουν και την αρμοδιότητα για τους τρέχοντες φοιτητές. Έτσι πρέπει να γίνει.
Όλα αυτά είναι σωστά. Παίρνουμε λοιπόν αυτή την απόφαση να δώσουμε αυτή την ευκαιρία μέχρι στιγμής, γιατί ήταν ομόφωνη η απόφαση. Μάλιστα, σήμερα θα σας αιφνιδιάσω λίγο, γιατί συνεδρίασαν τα πανεπιστήμια, οι νυν και οι επόμενες πρυτανείες που αρχίζουν το Σεπτέμβριο και ζήτησαν αυτό το οποίο λέμε, δηλαδή να έχουν κάνει δήλωση οι φοιτητές για ένα εξάμηνο. Δήλωση στην αρχή του εξαμήνου, το Μάρτιο.
Το θεωρώ πολύ σωστό και έχουμε βρει μια λύση επιεική για αυτούς που το θέλουν. Κάποιοι δεν το θέλουν. Έχει σταματήσει κάποιος από το 2000 και όταν ψηφίστηκε ο νόμος του 2011, νόμιζε ότι έχει διαγραφεί. Δεν είναι έτσι. Όποιος δείχνει ενδιαφέρον, πάει και εγγράφεται, δίνει ένα μάθημα, κάτι κάνει για να αποδείξει το ενδιαφέρον του. Αυτός πρέπει να προστατευθεί.
Έχοντας ακούσει τι λένε όλες οι πλευρές, εγώ λέω ότι πάμε πιο καλά από τις προτάσεις. Ξαφνικά, κυρίες και κύριοι, παίρνω μια καταγγελία. Καταρχάς βγήκε ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΥΓΗΣ, η οποία είχε τις απόψεις της. Αλίμονο να μη δεχόμαστε την κριτική, άλλο εφημερίδα, άλλο κόμμα. Την επόμενη μέρα όμως, η ίδια εφημερίδα δημοσίευε πρωτοσέλιδο που με κατονόμαζε ως εκπρόσωπο ιδιωτικών κολεγίων. Αυτό δεν το δέχομαι, αυτό είναι συκοφαντία. Όποιος θέλει να το λέει αυτό, πρέπει να μπορεί να το αποδείξει.

 
       (Συνέχεια ομιλίας του κυρίου ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων)

Γι' αυτό βγάλαμε μια ανακοίνωση που λέγαμε ότι ρε φίλε όταν βρίζεις και έχεις προτείνει δύο τουλάχιστον εξάμηνα συμμετοχής κάνε μας τη χάρη. Και για να κάνεις και τον καλό, λες να καταργήσεις μια παράγραφο του σχετικού άρθρου που αν καταργηθεί φέρνεις  και τις διαγραφές ένα χρόνο πιο εδώ, τότε αυτό δε το έφερες, είναι σίγουρο ότι είναι παραδρομή. Θέλω να είμαι λογικός, όταν όμως τη μια είσαι απρόσεκτος, την άλλη πιο  αυστηρός, πως βρίζεις; Πως λες τον άλλον εκπρόσωπο; Τα λόγια δεν κοστίζουν νομίζετε;
Και σε απάντηση κύριε Κουράκη εσείς που θα έπρεπε να πείτε τις απόψεις σας εν πάση περιπτώσει, μου λέτε ότι στιγματίζω τους φοιτητές, όπως ακριβώς έκανα με τις οροθετικές, όταν μπροστά και τα δικά σας στελέχη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που ήμουν μέλος η Επιτροπή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων είπε ότι ο εισαγγελέας έδωσε ονόματα και φωτογραφίες των γυναικών εκείνων και ποτέ κανένα Υπουργείο ούτε το Υπουργείο Υγείας. Αυτό έγινε μπροστά σε δύο στελέχη από τα μεγάλα. Το ένα μάλιστα  υπογράφη και την τροπολογία σας. Είστε συκοφάντης, έπρεπε να το αποφύγετε αυτό. Αν δεν το ξέρατε παίρνω πίσω την έκφραση μου, την παίρνω πίσω και με μεγάλη χαρά, γιατί σας ξέρω πάρα πολλά χρόνια, σας εκτιμώ, δεν το περίμενα. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τώρα, κύριε συνάδελφε τον Απρίλιο. Αν δεν το ξέρατε, σας ξαναλέω, κατανοώ τόσα έχουν ειπωθεί εδώ και εναντίων μας όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε ακούσει τα πάντα. Ας το πάρει το ποτάμι, αν όμως το ξέρατε και το χρησιμοποιήσατε είσαστε συκοφάντης. Ένα πό τα δύο.
Εγώ θα δεχθώ ότι μου πείτε, αλλά και εσείς πρέπει να δεχθείτε ότι χτυπάτε πάρα πολύ άγαρμπα ενώ δεν έχετε δίκιο και ορισμένες φορές και φυσιολογικό είναι αγνοείτε κοινοβουλευτικά δεδομένα που δεν είστε υποχρεωμένος να τα ξέρετε όλα. Αυτή είναι η τροπολογία. Θα τη συμπληρώσω αύριο με αυτή τη φράση της δήλωσης συμμετοχής αντί της συμμετοχής σε ένα. Είναι ακριβώς το ίδιο, με ενημέρωσαν δε και τα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. ότι με αυτό τον τρόπο μου έδωσαν τα στοιχεία που μου έδωσαν.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ: Τα στοιχεία τα έχετε έτοιμα;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τα έχουμε δημοσιεύσει, που να τα λέω τώρα… Λίγο ή πολύ το δικαίωμα το διεκδίκησαν αυτά τα χρόνια και στα πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι. είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι. Από τους 170 όλοι μαζί και με το δεδομένο ότι ορισμένα Τ.Ε.Ι. ή το Α.Π.Θ. ορισμένα του τμήματα διέγραφαν, όποιον δεν ερχόταν δεν τον συμπεριλάμβαναν. Πολύς λόγος για κάτι πάρα πολύ θετικό, εγώ θα ήμουν πάρα πολύ ευτυχής αν το ψηφίζαμε όλοι μαζί αυτό. Δηλαδή να δώσουμε σε όρισμένους ανθρώπους μια ευκαιρία και μετά τα πανεπιστήμια να πάρουν την αρμοδιότητα να μην απασχολείται ή Βουλή.
Και με την ευκαιρία αν προλάβουμε, ειδάλλως θα πάει στο επόμενο σχέδιο νόμου, της Τρίτη στην ολομέλεια θα μεταφέρουμε την αρμοδιότητα της διαμόρφωσης μεταπτυχιακών τμημάτων στα πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι. Θα τη πάρουμε από το Υπουργείο Παιδείας, αφού οι αξιολογήσεις είναι το 100% της δυνατότητας να κάνεις ένα μεταπτυχιακό και αν αυτό το πράγμα το βλέπετε θετικά ας περάσει η αρμοδιότητα στα ιδρύματα.
Μου έτυχε να υπογράφω και κοιτούσαν αν έχουν υπογράψει οι προηγούμενο, ο  Υφυπουργός, ο Γενικός Γραμματέας για να υπογράψω και εγώ. Τι θα κάνω εγώ, αξιολόγηση της επάρκειας ενός πανεπιστημίου στην Κοζάνη να κάνει ένα μεταπτυχιακό; Αυτό το κάνει η αρχή αξιολόγησης άπαξ και έχει πει ότι είναι επαρκές το τμήμα ας το κάνει αυτό. Και νομίζω ότι πρέπει κάπου να καταλήξουμε. Για όλα τα θέματα η πολιτεία αξιολογεί και χρηματοδοτεί,  τίποτε άλλο δεν κάνει, όλες οι άλλες παρεμβάσεις της πρέπει σιγά-σιγά να αφαιρεθούν γιατί προσθέτουν γραφειοκρατία και δεν δίνουν πολλές φορές το παραμικρό όφελος. Αυτή είναι μια τροπολογία. Δεν ξέρω αν έχει διανεμηθεί, εγώ την έδωσα στην αρχή με το που μπήκα για να την δουν οι συνάδελφοι. Γνωρίζετε πολύ καλά από την κοινοβουλευτική διαδικασία τι τροπολογίες ενσωματώνει η ολομέλεια, αλλά θέλω να είστε ενήμεροι για το πως ακριβώς θα   τα παρουσιάσουμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ, με την αλλαγή που είπατε στην τροπολογία..
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Εδώ δεν την έχω την αλλαγή. Θα την φέρουμε εμπρόθεσμα για την Ολομέλεια. Δεν είναι δική μου η αλλαγή, είναι μια πρόταση που μου έκαναν οι πρυτάνεις και οι καινούργιοι και οι απερχόμενοι και μου φάνηκε πάρα πολύ λογική. Άλλωστε μαζί χτίσαμε τις προηγούμενες αποφάσεις μας.
Τώρα, υπάρχουν εδώ, βέβαια έκανα κάποιες σημειώσεις απάνω και δεν ξέρω τώρα, σας ζητώ συγνώμη το κείμενο που θα σας διανεμηθεί έχει σημειώσεις δικές μου. Είχα την  προηγούμενη φορά συζητήσει μεμονωμένα με συναδέλφους για την ανάγκη να εξορθολογιστεί, οι συνάδελφοι που είναι από τα πανεπιστήμιο θα με καταλάβουν, η  υποχρέωση της παρακράτησης 15% από το πανεπιστημιακό που έχει δηλώσει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αλλά κάνει και μια δουλειά εκτός.
Θέλουμε να φέρουμε το ποσοστό στο 7% με την τροπολογία και να χαρακτηρίσουμε τη διαφορά ενοχική, δηλαδή του αστικού δικαίου γιατί αρχίζουν και μπαίνουν ΣΔΟΕ και εισαγγελέας είναι περίπου 800 άτομα που θα κατηγορηθούν, επειδή δεν πλήρωναν γιατί είχαν προσφυγές στο συμβούλιο επικρατείας. Και υπάρχει μια τρομερή ένταση στη νομική, στην οδοντιατρική, στην ιατρική, είναι εκατοντάδες αυτοί και νομίζω είναι σωστή η παρέμβαση που χαρακτηρίζει τη διαφορά ενοχική διάφορα, όχι από την ένοχη, από την ενοχική σχέση που δεν είναι εμπράγματη, δηλαδή που αφορά ζητήματα που δεν σχετίζονται με κυριότητα. Και αυτή είναι μια τροπολογία θα τη δείτε.
Επίσης, μια τροποποίηση του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του δικού μας Υπουργείου για να πληρώσουμε τους αναπληρωτές, από κει βρήκαμε κάποια κονδύλια αν δεν τη δουμε αυτή δεν μπορούμε να έχουμε αναπληρωτές στα σχολεία, αφού η κατάσταση είναι συγκεκριμένη, θα μιλήσω για αυτή.
Επίσης, υπάρχει ένα θέμα, δεν είναι δικό μας, είναι του Υπουργείου Πολιτισμού και αφορά τη διοργάνωση των παγκόσμιων αγώνων στίβου του 1997, ορισμένοι εδώ τους θυμόμαστε. Έχει υπάρξει μια τρομερή ακαταστασία που αφορά περίπου 20 πρόσωπα από τότε, τους καταλογίζονται απίστευτα ποσά και θέλουμε να λύσουμε αυτό το θέμα γιατί από όλες τις  πλευρές ενημερώνομαι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη ρύθμιση αυτή, δεν είναι του Υπουργείου Παιδείας, είναι του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά εγώ αποδέχτηκα να συμπεριληφθεί στο δικό μας σχέδιο νόμου.
Και επίσης υπάρχουν μια σειρά από μικρές διατάξεις για τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ, τις οποίες η κυβέρνηση μας ζήτησε να τις κάνουμε ξεχωριστή τροπολογία, εμείς θέλαμε να τις φέρουμε ως προσθήκες, αλλά η κυβέρνησή μας είπε αυτό και θα έρθει προς τροπολογία την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θέλουμε να τα έχετε. Τυπικά δεν είναι κείμενα νομοθετικά, θα γίνουν, αλλά ουσιαστικά γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο σκέφτεται και δεν θα αιφνιδιάσει.
Τώρα, κλείνω, ανοίξαμε ένα θέμα εδώ, ανοίξαμε το θέμα του ξεκλειδώματος των πινάκων. Αν κάνω λάθη ορολογικά να μου τα συγχωρείται, δεν έχω εμπειρία που να μου επιτρέπει  άρτια έκφραση. Το ξελείδωμα των πινάκων το αντιλαμβάνομαι ως μια δυνατότητα να συμπεριλαμβάνονται στα προσόντα κάθε καθηγητή και δασκάλων οι εμπειρίες που αποκτά και το έργο που προσφέρει όταν είναι αναπληρωτής.
Το 2010 η Βουλή ψήφισε να μην συνεκτιμάται η εμπειρία αυτού που προσφέρει έργο αναπληρωτή διότι το 2012 θα γίνει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έλεγε τότε ο νομοθέτης και η διοίκηση. Έλα ντε που το 2012 δεν έγινε διαγωνισμός, ούτε το 2013, ούτε το 2014 και έχεις ανθρώπους που σου λένε εγώ παρέχω μια υπηρεσία και είναι δώρον άδωρο πέραν ενός μικρού μισθού που παίρνω. Να τους ξεκλειδώσεις τους πίνακες. Αποφασίσαμε, τους ξεκλειδώνουμε, το εξήγγειλε αυτό εντός και εκτός αιθούσης ο κ. Δερμεντζόπουλος, έτσι είναι. Από τώρα και μετά, οποίος προσφέρει μια μέρα υπηρεσίας αυτή θα καταγραφεί στο βιογραφικό του.

 
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων)
Μέσα στην αίθουσα αλλά και εκτός, ακούστηκαν κάποιες απόψεις και θα μπορούσα να ήμουν πολύ θετικός για αυτές τις απόψεις, αλλά πρέπει να τα δούμε όλα με κατανόηση, διότι κάποιο λόγο έχει ο άλλος και έχει ένταση όταν σου μιλάει. Εντάξει, σου λέει να κάνεις ΑΣΕΠ. Ναι, να κάνω ΑΣΕΠ, συμφωνώ, διότι ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν το θεσμό, όμως να κάνω διαγωνισμό ΑΣΕΠ για να πάρω πόσους; Όπου πηγαίνω, και όποιος από εσάς περάσει από αυτό το Υπουργείο θα το ζήσει αυτό, όπου πηγαίνεις σε σταματάει κάποιος και σου λέει, «ξέρετε, κύριε, εγώ είμαι από τον πίνακα του 2002». Ο άλλος σου λέει ότι «εγώ είμαι από τον πίνακα του 2008,  είμαι διοριστέος». Επίσης, υπάρχει και ένας πίνακας που είναι πιο ενεργός από τους άλλους, αυτός του 2008 - 2009, που έχει ακόμη 489 υπόλοιπα, άτομα, πολίτες, οικογένειες. Έχει ανθρώπους εκεί και αυτοί οι άνθρωποι πλην των 33, που είναι νηπιαγωγοί, οι υπόλοιποι έχουν ειδικότητες όχι από τις βασικές, δηλαδή ξένης φιλολογίας, πληροφορικής, οικονομολόγοι κ.λπ. Κάθε φορά κάτι παίρνεις και από εκεί, κάποιους έχεις και από αυτούς ανάγκη. Μα,  οι βασικές ανάγκες είναι σε  δασκάλους, σε καθηγητές - φιλολόγους, μαθηματικούς και φυσικούς. Θα κάνεις διαγωνισμό; Θα έρθουν 30.000 υποψήφιοι και εσύ θα πάρεις 200; Δεν γίνεται. Θα έχεις πίσω σου 29.000 διοριστέους; Σε πόσα χρόνια; Όμως αυτό δεν σημαίνει να ξεχάσουμε το ΑΣΕΠ. Αυτό, συνάδελφοι, σημαίνει να δούμε, με κριτήριο τις ανάγκες του σχολείου, τι θα γίνει του χρόνου, εάν δεν κάνουμε ΑΣΕΠ.
Εγώ πιστεύω ότι του χρόνου, εάν δεν κάνουμε ΑΣΕΠ, δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Εφέτος ζητήσαμε  22.500 αναπληρωτές και πήραμε 19.500. Έχουμε 3.000 θεωρητικά κενά και θα τα καλύψουμε με τρεις μεθόδους. Η πρώτη μέθοδος είναι με 500 λιγότερες αποσπάσεις, η δεύτερη μέθοδος είναι η παράλληλη ανάθεση και η τρίτη μέθοδος που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, είναι μια πάρα πολύ σοβαρή και εγώ την ακούω έκπληκτος, που αφορά στο δημοτικό σχολείο. Δεν είμαι έτοιμος ακόμη να την παρουσιάσω, γιατί δεν είναι έτοιμη η πρόταση, τη Δευτέρα όμως θα την ανακοινώσουμε μετά την πρωινή συνεδρίαση στο Υπουργείο και την Τρίτη όποιος θέλει θα τη σχολιάσουμε στην Ολομέλεια. Θα τα καλύψουμε αυτά τα κενά. Του χρόνου όμως; Σήμερα σας φέρνουμε να ψηφίσετε μια πηγή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να πληρώνεις καθηγητές και δασκάλους; Εκεί έχουμε φτάσει. Κύριε Μάντα, άραγε από πολιτική επιλογή, όπως μας ρωτήσατε σε προηγούμενη Επιτροπή; Όχι, από την πτώχευση, διότι αυτή διαχειριζόμαστε. Φτάσαμε εξ ανάγκης εκεί και λέμε τώρα ότι τα πράγματα φρακάρουν.
Φέτος με αυτού του είδους τα «μερεμέτια» θα το παλέψουμε και στις 11 Σεπτεμβρίου, να είμαστε καλά θα ξεκινήσουμε και θα κριθούμε εάν τα καταφέραμε ή όχι. Του χρόνου όμως δεν γίνεται να γίνει έτσι, για αυτό η πρόταση μας είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να ζητήσουμε να φύγει η εκπαίδευση από το ένα προς δέκα, δηλαδή ένας προσλαμβάνεται δέκα απολύονται. Δεν γίνεται και δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Εάν αυτό το κατορθώσουμε, εκπονούμε ήδη τη σχετική μελέτη - ανάλυση και τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη αυτή η μελέτη, δηλαδή,  ακτινογραφία της εκπαίδευσης, στα δημοτικά σχολεία, στα νηπιαγωγεία τι προσωπικό έχουμε, τι ειδικότητες και τι μας λείπει. Εάν αποκτήσουμε αυτή τη δυνατότητα να φύγουμε από το ένα προς δέκα, τότε ή το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο ή  το αργότερο το Φεβρουάριο, και θα το πούμε γρήγορα για να προλάβουν να διαβάσουν, θα κάνουμε διαγωνισμό ΑΣΕΠ, αλλά θα κάνουμε ΑΣΕΠ για 10.000 θέσεις και όχι για 200.000 ώστε να διασυρθούμε. Τον έξυπνο να τον κάνει όποιος ξέρει, όχι για να διασυρθούμε.
Ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ είναι το κομβικό μεταρρυθμιστικό σημείο της μεταπολίτευσης. Ο βασικός αντίπαλος του πελατειακού κράτους και εμείς είμαστε υπέρ, αλλά να έχεις να προσλάβεις. Κάνεις ΑΣΕΠ να πάρεις 200, και αυτούς τους φουκαράδες εκεί που περιμένουν; Αυτοί δεν έχουν ψυχή ή κάποιοι άλλοι από προηγούμενους καταλόγους; Πώς τους αντιμετωπίζεις  αυτούς; Δεν ξέρω εάν λένε αλήθεια, αλλά έρχονται και μου λένε ότι είναι τέσσερις πίνακες διοριστέοι. Αυτό τι είναι στοκ, είναι αποθήκη; Εάν δεν υπερβείς το ένα προς δέκα, θα πας σε αυτούς. Δεν έχεις άλλη δυνατότητα. Ποτέ, όμως, κύριοι συνάδελφοι θα πας; Όταν εφαρμόζοντας το ένα προς δέκα, δηλαδή το Δεκέμβριο σου πει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι για όλη την παιδεία έχεις 800 προσλήψεις να κάνεις και από αυτές οι 500 δάσκαλοι και καθηγητές και από αυτούς θα δεις τι έχεις που περιμένουν και θα δεις τι θα κάνεις με τους υπόλοιπους. Αυτό δεν «περπατάει» και αν περπάτησε μέχρι εδώ, ήταν με τέσσερα χρόνια πτώχευσης – κρίσης, δηλαδή η πτώχευση εν την ουσία, διότι τυπικά ευτυχώς την  αποφύγαμε, διότι τώρα θα ήμασταν σαν την Αργεντινή και ακόμη χειρότερα και οι οπαδοί της Αργεντινής αυτά τα γνωρίζουν, τα έχουν ζυγίσει. Εάν καταφέρουμε να πάρουμε αυτή την άδεια με κυβερνητικό συντονισμό …
  ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων):Κύριε Κριτσωτάκη, είστε οπαδός ε; Είστε  σε πολιτική δύναμη η οποία όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου εδώ, δεν έχει πει μια φορά όχι σε ένα πελατειακό αίτημα. Είστε η παράταξη που μονίμως έφερνε πελατειακά αιτήματα εδώ, ακόμη και τον καιρό της κρίσης, ακόμη και στην παιδεία. Όταν ψηφιζόταν ο μεγάλος νόμος για την Εκπαίδευση, φέρατε 24 συντεχνιακά πελατειακά αιτήματα. Γιατί γελάτε; Είστε συνκαθοριστές αυτής της κατάστασης και μάλιστα αυτοί που επηρέασαν τις συνειδήσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εάν δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνες δεν πειράζει, εμείς τις δικές μας τις έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό και σε επανειλημμένες εκλογές όπως το 2011, όπως το 2012 σε δύο εκλογές, δημοτικές - περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές. Άρα, λοιπόν, λέμε ότι στο τέλος του 2014 και αρχές του 2015, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αυτό το στόχο, δηλαδή του διαγωνισμού για αυτούς τους καθηγητές και τους δασκάλους. Είναι τουλάχιστον πολιτικά συναρτημένο με αυτό, το ζήτημα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των ανθρώπων που δούλεψαν για την εκπαίδευση τα έτη 2010 έως 2014. Από την πρώτη στιγμή που άκουσα το αίτημα, το οποίο λέγεται με διάφορους τρόπους, διότι επικοινωνούμε με πολίτες που στέλνουν e-mails και μηνύματα στο facebook, δηλαδή που επικοινωνούν ψηφιακά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αλλά και με αυτούς που παίρνουν τηλέφωνο, υπάρχουν διάφορες μορφές για να πεις το δίκιο σου.
Εκείνο που εγώ από την πρώτη στιγμή είχα ως σκέψη, είναι ότι αυτοί τουλάχιστον που θα συμμετάσχουν από δω και πέρα δεν τίθεται θέμα θα τους αναγνωρίζεται η δουλειά τους, όμως αυτοί που το 2013 - 2014, βοήθησαν την εκπαίδευση, δηλαδή μετά την ημερομηνία που δεν έγινε ΑΣΕΠ, επίσης έχουν ένα επιχείρημα. Σου λέει το 2012, δεν έγινε διαγωνισμός, ενώ είχατε πει ότι θα γίνει, άρα ανησύχησα. Δεν είχα την ευταξία ότι δεν συνυπολογίζονται αυτά γιατί θα γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ, αλλά είδα  ότι δεν έγινε, αρά η προϋπόθεση που ο νόμος έθετε και η απόφαση της διοίκησης δεν εκπληρώθηκε, άρα πρέπει να δω κι εγώ τι θα κάνω. Εκεί οι σκέψεις είναι βάσιμες. Όσον αφορά στο 2010 – 2012, από αυτά που μας λένε, υπάρχουν συνάδελφοί πάρα πολλές αιτιάσεις, δεν ξέρω πώς τις συνεκτιμάτε  εσείς, που λένε ότι το 2010, είπες ότι αυτά δεν θα μετρήσουν, διότι θα γίνει διαγωνισμός το 2012, και εγώ δεν πήγα. Δεν είναι ανατροπή της ασφάλειας δικαίου να  μου λες μετά ότι αλλάζεις  αυτό τον όρο που εγώ συνεκτίμησα; Εγώ σε πίστεψα. Στην αντίπαλη πλευρά ο άλλος τους λέει «μα, εγώ πήγα». Αυτό το μπλέξιμο εγώ τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να το λύσω.  Ακούσαμε τους φορείς και τα κόμματα στην προηγούμενη συνεδρίαση μας και νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε καθαρό μέχρι την επόμενη Τρίτη που έχουμε Ολομέλεια όμως, πιστέψτε με μια σωστή στάθμιση του θέματος πρέπει να βάλει στη ζυγαριά και την εξέταση του ΑΣΕΠ.



 
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων)

Η εξέταση που θα κάνει το ΑΣΕΠ συστοιχίζει όλες τις δυνάμεις και λύνει και αυτό το πρόβλημα. Θεωρώ ότι αυτή είναι η πιο εμπεριστατωμένη, ορθολογική και αξιόπιστη λύση, αλλά εάν δεν κατορθώσουμε να φύγουμε από το 1 προς 10, τότε νομίζω τα άλλα πρέπει να το δούμε. Βέβαια, ο χρόνος πιέζει. Πρέπει μέχρι την Τρίτη να πάρουμε αποφάσεις, που θα τους δώσουμε και αναδρομική δύναμη, εάν έχουμε την κατεύθυνση που θέλετε, για να καλύψουμε και τις μέρες αυτές.
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ(Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ): Τεχνικά, πως θα γίνει αυτό το ξεκλείδωμα; Θα γίνει με κάποια τροπολογία που θα φέρετε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ(Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα έρθει τροπολογία.    
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κουράκης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Προεδρείο που μου δίνει το λόγο, καθώς συμμετέχω στο γ΄ τμήμα, αλλά ως υπεύθυνος συντονιστής του τμήματος παιδείας, θέλω να πω δύο πράγματα.
 Σχετικά με το ζήτημα που συζητάτε για το 1 προς 10, πρέπει να σας πω ότι η αναλογία 1 προς 10 που θέλετε να καταργηθεί, ορθώς για να μπορέσουν να ξεμπλοκαριστούν, δεν εφαρμόστηκε. Έγιναν 8000 αποχωρήσεις, έπρεπε να έχουν προσληφθεί 800 και προσλήφθηκαν 92. Δηλαδή, ούτε καν αυτό δεν εφαρμόστηκε.
Επίσης, εκτιμούμε ότι το Υπουργείο, κακώς, δεν θα δώσει αυτές τις θέσεις την παιδεία, δεν έχουμε καμία ένδειξη. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω καμία πολύ βαριά έκφραση, αλλά το λέω και για άλλους λόγους. Εάν έχετε διαβεβαίωση από τον κ. Μητσοτάκη, να μας το πείτε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ναι, μαζί το είπαμε, κύριε συνάδελφε, σας το λέω εν τιμή.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Το δέχομαι και το κρατάμε.
Όσον αφορά τις διαγραφές, τα πανεπιστήμια έχουν ένα αυτοδιοίκητο. Αυτό που λέγεται στην τροπολογία επί της ουσίας, είναι ότι αυτά πρέπει να διαχειριστούν την όλη ιστορία. Μας είπατε και ορθώς, ότι υπάρχει ένας νόμος από το 2011. Βλέπετε όμως, ότι και εσείς ο ίδιος το νόμο αυτό που αναγνωρίζετε ότι έχει προβλήματα σε ορισμένα σημεία που προτείνεται με την τροπολογία, κάνατε παρέμβαση. Δεν λέτε, ότι αυτοδικαίως 31 Αυγούστου, αλλά σηκώνετε τα χέρια ψηλά και ορθώς, αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν σημεία τα οποία δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και τον αλλάζετε τον νόμο με τροπολογίες. Επομένως, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει σε πολλά ζητήματα, έως και να καταργηθεί. Θα μου πείτε ένας νόμος που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια, πρέπει να αλλάξει; Ναι, αν είναι κακός νόμος πρέπει να αλλάξει. Αυτό λέμε εμείς. Στην όλη τοποθέτηση μας, λέμε καμία διαγραφή. Κανένας φοιτητής να μην διαγραφεί, για πάρα, πάρα πολλούς λόγους. Θα σας πω αμέσως και θα μιλήσω πολύ καθαρά. Όταν κάποιος πριν από τόσα χρόνια μπήκε στο πανεπιστήμιο και απέκτησε τη φοιτητική ιδιότητα, δεν υπήρχε καμία διάταξη. Τότε, το κράτος και οι νόμοι του έλεγαν ότι αποκτάς τη φοιτητική ιδιότητα και δεν υπάρχει η διαδικασία να την χάσεις. Επίσης, υπήρχε νόμος του ’80, που λέει ότι μπορείς να κάνεις διακοπή σπουδών, αλλά δεν την εφάρμοσε κανένας την διακοπή σπουδών, γιατί δεν χρειαζόταν. Δεν υπήρχε η διαδικασία να την χάσεις και κάποιοι άνθρωποι για δικούς τους λόγους καθυστέρησαν τόσα χρόνια. Κάποιοι έφτασαν στο πέμπτο έτος με πολύ κόπο, κοντά στο πτυχίο με πολλά μαθήματα και τώρα έρχεστε και τους λέτε ότι πρέπει να διαγραφούν. Σκεφτείτε ότι από το 2011 μέχρι το 2014 για πάρα πολλούς ανθρώπους δεν είναι δυνατόν να ολοκληρώσουν έναν κύκλο σπουδών, να πάρουν 60 και 70 μαθήματα, όπως είναι η ιατρική και το πολυτεχνείο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και αυτούς τους πετάς έξω, τη στιγμή που δεν σου κοστίζει τίποτε ούτε σε πάσο ούτε σε φοιτητική εστία ούτε σε συγγράμματα ούτε σε πάντως είδους διευκολύνσεις. Λέμε, γιατί να το κάνεις αυτό το πράγμα. Εγώ καταλαβαίνω μια λογική για από δω και πέρα, με τους νέους κανόνες. Να πειτε, ότι από δω και πέρα θέλω να κάνεις μια απλή εγγραφή, για δύο τρία πέντε εξάμηνα, δηλώνοντας ένα ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, από εδώ και πίσω όμως. Ο άλλος μπήκε με άλλους κανόνες και αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Το ξέρετε όλοι σας, γιατί περνάτε τηλεφωνήματα. Ο άλλος κλαίει και λέει, εγώ έχω φτάσει εδώ με πάρα πολύ κόπο.
Ένα άλλο σημείο πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο επίσης μου είπαν, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί από αρρώστιες.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αυτοί καλύπτονται από τον νόμο, αρκεί να το δηλώσουν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ποτέ να το δηλώσουν; Τώρα; Τότε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Και πέρσι και πρόπερσι και τώρα που μιλάμε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω ότι με πήραν άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μου λένε, δεν μπορώ να κάνω κάτι, διαγράφομαι.
Κάνετε μια προσπάθεια, ακόμη και αυτή την υποχώρηση που κάνατε σήμερα όσον αφορά τη διαγραφή το Μάρτιο, που αναγνωρίζετε ότι «δεν μπορούμε βρε αδερφέ».
Σχετικά με αυτό που είπατε προηγουμένως και σας κακώς διέκοψα, η περίοδος του Σεπτεμβρίου είναι μέσα στο ακαδημαϊκό έτος, όπως ξέρετε σαν καθηγητής, για όλους τους φοιτητές Ο Σεπτέμβριος είναι μέρος του ακαδημαϊκού έτους, είναι περίοδο Σεπτεμβρίου, δεν είναι το επόμενο έτος. Είναι τελείως λογικό, γιατί σκεφτείτε ότι στο πτυχίο έχεις και την περίοδο Σεπτεμβρίου. Αν δεν ήταν θα ήσουν εκτός πτυχίου. Επομένως, η περίοδος Σεπτεμβρίου είναι μέσα για όλους τους φοιτητές. Εγώ ρωτώ, έστω ότι το δεχθεί ο Υπουργός και πει, ναι έτσι είναι, πόσα μαθήματα μπορεί να δώσει κάποιος για να περάσει και μάλιστα αν το μάθει τώρα; Σε 20 μέρες θα περάσει 20 μαθήματα; Αν κάποιος έχει περάσει 60 και του μένουν 10, να διαγραφεί; Το καταλαβαίνουμε αυτό το πράγμα; Του βάζουμε κανόνες εκ των υστέρων. Είναι πάρα πολλές σχολές που έχουν τεράστιο όγκο μαθημάτων και οι δυσκολίες για τις οποίες δεν παρακολούθησαν εξακολουθούν να υπάρχουν βεβαίως. Δεν είναι οι άνθρωποι που ξαφνικά έχουν λύσει τα οικονομικά προβλήματα ή τα προβλήματα υγείας και φουλάρουν, όμως καθυστέρησαν πολύ για λόγους πέρα από την θέλησή τους. Εγώ σας λέω ότι υπάρχουν από τους 180.000 φοιτητές – θα πω ένα αυθαίρετο νούμερο – οι 100.000 είναι φοιτητές που δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχουν όμως 100.000 άνθρωποι.
Καταλαβαίνω βέβαια, ότι το πρόβλημα που προκύπτει επί της διαδικασίας είναι ότι έχει τη συζήτηση σε αυτήν εδώ την αίθουσα το β΄ τμήμα και θα πάμε στην ολομέλεια με το γ΄ τμήμα. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Εγώ σήμερα ήρθα, επειδή από τη Δευτέρα θα είμαι στο γ΄ τμήμα, για να καταλάβω, να συμμετέχω. Από την Τρίτη θα σας μιλήσουν άλλοι άνθρωποι, που έχουν ακούσει άλλα πράγματα και θα πρέπει να συνδέσετε διάφορα. Αυτό ένα τεράστιο πρόβλημα, ότι δεν τελειώνει μέσα σε μια περίοδο η όλη διαδικασία.

 
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ)
Εμείς θα σας καλέσουμε στην Ολομέλεια και να δείξετε τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία. Μη συνδέσετε το όνομά σας με τραγωδίες ανθρώπων, ενώ η πρόθεσή σας πιστεύω πραγματικά, ότι είναι άλλη. Σας ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώθηκε η συζήτηση της Διαρκής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
Ερωτάται η Επιτροπή γίνεται δεκτό το άρθρο 1 όπως τροποποιήθηκε και από τον Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συνεπώς το άρθρο 1 γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία. Τα άρθρα 2 και 3 του συζητούμενου νομοσχεδίου γίνονται δεκτά;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συνεπώς τα άρθρα 2 και 3 γίνονται δεκτά κατά πλειοψηφία.
Γίνονται δεκτά τα άρθρα 4, 5, 6, 7, 8 και 9, όπως τροποποιήθηκαν από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συνεπώς τα άρθρα 4, 5, 6, 7, 8 και 9 γίνονται δεκτά κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το συζητούμενο σχέδιο νόμου στο σύνολό του;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συνεπώς το σχέδιο νόμου γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του.
Στο σημείο αυτό γίνεται η γ΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.


 




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ