30/09/2014

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη δικαστική εκπροσώπηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της δικαστικής εκπροσώπησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με βάση το έγγραφο της διοίκησής του που προκρίνει την εκπροσώπηση του φορέα από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών του, αντί της κανονικής παράστασης δικηγόρων, το Τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι διαρκείς και επίμονες προσπάθειες της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να περιορίσει τις δικαστικές της δαπάνες – αρχής γενομένης από την απόπειρα δραστικής περικοπής των αμοιβών των συνεργαζόμενων με το ΙΚΑ δικηγόρων, σε εξευτελιστικά επίπεδα, πολύ κάτω από τις ισχύουσες νόμιμες αμοιβές – μπορεί να είναι η “εύκολη” λύση στο πλαίσιο των αιματηρών δημοσιονομικών προσαρμογών που επέβαλαν και στα ασφαλιστικά ταμεία οι μνημονιακές ρυθμίσεις, είναι ωστόσο απαράδεκτη.

Πέραν του περαιτέρω πλήγματος που επιφέρει στην επαγγελματική επιβίωση των δικηγόρων που καθημερινά βιώνουν τις συνέπειες της διαρκούς συρρίκνωσης της δικηγορικής ύλης, αλλά και της υπονόμευσης του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος, αφού στην πραγματικότητα υποκαθίστανται οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης από απλούς διοικητικούς υπαλλήλους, η εν λόγω επιλογή είναι επικίνδυνη τόσο για το επίπεδο της απονεμόμενης Δικαιοσύνης όσο και για τα συμφέροντα του ίδιου του Ταμείου και των ασφαλισμένων του.

Πράγματι, η μη παράσταση δικηγόρου στις υποθέσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποσκάπτει την αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων του και ενδέχεται να έχει ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος μεσομακροπρόθεσμα – πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο από τις ούτως ή άλλως προσαρμοσμένες στο ελάχιστο νόμιμο όριο αμοιβές των συνεργαζόμενων με το Ταμείο δικηγόρων – αφού πολλές από τις υποθέσεις στις οποίες είναι διάδικο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετίζονται με περιπτώσεις μεγάλης εισφοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων.

Η ορθή και αποτελεσματική δικαστική εκπροσώπηση, είτε πρόκειται για τους απλούς πολίτες είτε για τους φορείς του Δημοσίου, δεν είναι "πολυτέλεια", αλλά αυτονόητη συνθήκη της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και της ισονομίας. Και σε αυτά δεν χωρούν εξαιρέσεις, έστω και αν φαίνονται επιμέρους.

Το Γραφείο Τύπου