ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/10/2014

Επίκαιρη ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Οι αδιάθετες ποσότητες φασολιών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Καστοριάς και οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» τους



 


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων


Θέμα: Οι αδιάθετες ποσότητες φασολιών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Καστοριάς και οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» τους.

Η αγροτική παραγωγή και διάθεση φασολιών Π.Γ.Ε. Καστοριάς αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική στήριξη και επιβίωση του πληθυσμού της Καστοριάς. Ωστόσο κάθε χρόνο προκύπτουν αδιάθετες ποσότητες ΠΓΕ φασολιού για τους ντόπιους παραγωγούς παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση σε φασόλια υπερβαίνει κατά πολύ την εγχώρια προσφορά. Η διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης καλύπτεται από την εισαγωγή φασολιού ένα μέρος του οποίου διατίθεται στην αγορά παρανόμως ως «ελληνοποιημένο». Γεγονός που αποτελεί  τον βασικό παράγοντα για τον οποίο παραμένει αδιάθετο το εγχώριο Π.Γ.Ε. προϊον με αποτέλεσμα  οι παραγωγοί να μη λαμβάνουν την υπεραξία του.

Επειδή η στήριξη, η προώθηση και η προστασία της εγχώριας παραγωγής  αποτελεί βασικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επειδή δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται για τις «ελληνοποιήσεις» των φασολιών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Σε ποιους ελέγχους και σε τι κυρώσεις έχει προβεί προκειμένου να αποτρέψει τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» φασολιών;

•    Με ποιους τρόπους προτίθεται να ενεργήσει προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» φασολιών και να στηριχθούν οι εγχώριοι παραγωγοί μέσω της προώθησης και της διάθεσης των ΠΓΕ προϊόντων τους;


Ο ερωτών Βουλευτής


Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ