14/10/2014

Επίκαιρη ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος διαχειρίζεται τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών;

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:«Ποιος διαχειρίζεται τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών;»

Με τις διατάξεις του άρθρου 101 στον νόμο 4172/2013 (ΦΕΚ 167, τ.Α΄, 23-7-2013) θεσμοθετείται από την Κυβέρνηση η ίδρυση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) που σκοπό έχει «α) την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ (από 1/7/2013) και του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ (από 1/1/2014), όταν αυτές αφορούν ποσά συνολικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ, καθώς και οφειλές, οι οποίες, ενώ είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση, δεν αποδόθηκαν έγκαιρα από τους υπόχρεους.

Στο άρθρο 1 του ΚΕΔΕ (ΦΕΚ 90, Α΄, 5-4-1974) αναφέρεται ότι «2. Ως δημόσια έσοδα θεωρούνται και αι απαιτήσεις ων κατέστη δικαιούχον το Δημόσιον εκ καθολικής ή ειδικής διαδοχής.».

Με δεδομένη την είσπραξη των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ από το ΚΕΑΟ, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, συμπεραίνεται ότι τα έσοδά τους αυτά θεωρούνται Δημόσια Έσοδα.

Σύμφωνα με τον ν. 4172/13, «10. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετά γνώμη των οικείων Οργανισμών ρυθμίζονται: (…) ο χρόνος, ο τρόπος και η διαδικασία απόδοσης των εισπράξεων στους οικείους ασφαλιστικούς Οργανισμούς (…)».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποιος διαχειρίζεται τα χρήματα που εισπράττει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) και σε ποιον κωδικό του Δημόσιου Λογιστικού εγγράφονται τα χρήματα που εισπράττονται από αυτόν υπέρ των Ασφαλιστικών Οργανισμών;

2.    Αποδίδεται το σύνολο των εσόδων του Κ.Ε.Α.Ο. στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς ή το σύνολό (ή μέρος) τους συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού και ειδικότερα στην απομείωση του Δημοσίου Χρέους, όπως συμβαίνει με την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Ευγενία (Τζένη) Βαμβακά