23/10/2014

Επίκαιρη ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Έξωση των μαθημάτων του Ελεύθερου και του Γραμμικού Σχεδίου από το Νέο Λύκειο

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Έξωση των μαθημάτων του Ελεύθερου και του Γραμμικού Σχεδίου από το Νέο Λύκειο.

Τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» αποτελούν βάση και προϋπόθεση εισαγωγής σε ένα ευρύ φάσμα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας (Τμήματα Πανεπιστημίων, Σχολές Καλών Τεχνών, ΤΕΙ Καλλιτεχνικών Σπουδών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολές Αρχιτεκτονικής κλπ.), καθώς προαπαιτείται η εξέτασή τους σε πανελλήνιο επίπεδο ως «ειδικά μαθήματα» ή σε επίπεδο σχολής για τις Σχολές Καλών Τεχνών. Ωστόσο, ο ν. 4186/2013 για την «αναδιάρθρωση» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν προβλέπει τη συνέχιση της διδασκαλίας – ως ίσχυε - των μαθημάτων αυτών ως μαθήματα επιλογής στη Β΄ Λυκείου, ούτε τη διατήρηση του μαθήματος επιλογής του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου ή την πρόβλεψη για διδασκαλία Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου στην Γ΄ Λυκείου.

Σύμφωνα με από 10/09/2014 ανακοίνωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, ο κ. Υπουργός έχει δεσμευθεί ρητά ότι θα ισχύσει και φέτος για τα μαθήματα αυτά, ό,τι ίσχυε και κατά τη σχολική χρονιά που πέρασε και συνεπώς τα μαθήματα αυτά δεν θα βγουν «εκτός σχολικού προγράμματος». Ωστόσο, η σχολική χρονιά ξεκίνησε και στα σχολεία καταρτίζονται τα ωρολόγια προγράμματα σύμφωνα με ό,τι ορίζεται από το ν.4186/2013. Δηλαδή, χωρίς το «Ελεύθερο Σχέδιο» και το «Γραμμικό Σχέδιο». Μέχρι σήμερα, ο κ. Υπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και τους λόγους που δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του και δεν έχει απαντήσει στην με αρ. πρωτ. 2727/18-09-2014 Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.

Επειδή είναι ανακόλουθο και παράλογο, να εξετάζονται μαθητές προκειμένου να εισαχθούν σε σειρά Α.Ε.Ι., σε μαθήματα που δεν διδάχθηκαν καθόλου στο Λύκειο.

Επειδή η απουσία διδασκαλίας Ελεύθερου και Γραμμικού σχεδίου στο Λύκειο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σπουδές των μαθητών εφόσον εισαχθούν σε Α.Ε.Ι. που προϋποθέτουν την απόκτηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που τα μαθήματα αυτά προσφέρουν, σύμφωνα και με ανακοινώσεις των λειτουργών των Α.Ε.Ι.

Επειδή η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει χωρίς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της αναφορικά με το παραπάνω ζήτημα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να επαναφέρει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του, τα μαθήματα επιλογής «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» στο αναλυτικό πρόγραμμα της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, όπως ίσχυε πριν από την εφαρμογή του ν.4186/2013;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» να ενταχθούν μόνιμα στο αναλυτικό πρόγραμμα των Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου, δεδομένου ότι εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο ως «ειδικά» μαθήματα για την εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης;

Η ερωτώσα βουλευτής

Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη