23/10/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Απόθεση-αποθήκευση προϊόντων εκσκαφής έργου, σε ρέματα και χώρους εντός στρατοπέδου της Αεροπορίας σε αναδασωτέα περιοχή της Α’ Ζώνης του Υμηττού στον Δήμο Γλυφάδας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τούς  Υπουργούς

Εθνικής Άμυνας

Εσωτερικών

Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Θέμα: Απόθεση-αποθήκευση προϊόντων εκσκαφής έργου, σε ρέματα και χώρους εντός  στρατοπέδου της Αεροπορίας σε αναδασωτέα περιοχή της Α’ Ζώνης του Υμηττού στον Δήμο Γλυφάδας.

Με αφορμή την τελευταία πυρκαγιά στον Υμηττό στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, στην περιοχή μέσα και γύρω από το στρατόπεδο της Αεροπορίας ΕΤΗΜ στην Τερψιθέα του Δ. Γλυφάδας, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το τεράστιο θέμα των συνεχών καταπατήσεων στην αναδασωτέα περιοχή της Α’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού από ποικιλώνυμα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Επιπρόσθετα αποκαλύφθηκε ότι τα ρέματα της περιοχής καθημερινά μπαζώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σε κάθε νεροποντή τεράστιοι κίνδυνοι πλημμύρας.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε  ότι, ο ανάδοχος που εκτελεί αυτή την περίοδο το σημαντικό για την περιοχή έργο: « Κεντρικός αγωγός ομβρίων περιοχής Τερψιθέας Δ.Γλυφάδας», εναποθέτει τα προϊόντα των εκσκαφών του έργου (μπάζα) σε χώρους του στρατοπέδου της Αεροπορίας. Αποκαλύφθηκε ότι αυτό γίνεται με βάση «Σύμβαση εκμίσθωσης χώρου 1.000 τ.μ. εντός του στρατοπέδου ΕΤΗΜ», που έχει συνάψει ο ανάδοχος του έργου «ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΤΕ» με το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. Δεν γνωρίζουμε αν οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν την εκτέλεση αυτών των εργασιών. Είναι όμως βέβαιο ότι με τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες, ανοίγει ο δρόμος για την ανεξέλεγκτη από διάφορους εναπόθεσης μπαζών σε ρέματα και αναδασωτέες περιοχές στην Α’ ζώνη Προστασίας του Υμηττού.

Επειδή αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, να τηρήσει και να ελέγξει την εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων» -ΦΕΚ 187/Δ/2011,

Επειδή στα όρια του Δήμου Γλυφάδας στο Υμηττό, υπάρχουν χαρτογραφημένα ρέματα, ενώ το σύνολο της περιοχής – με ελάχιστες εξαιρέσεις - ανήκει στην Α΄ Ζώνη Προστασίας Υμηττού, όπου απαγορεύεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα,

Επειδή προκαλεί ερωτηματικά η σύναψη Σύμβασης έργου του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Άμυνας, με έναν ιδιώτη, για εργασίες που αφορούν εναπόθεση υλικών εκσκαφής εντός της Α’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.Θα απαιτήσουν από τη διοίκηση του στρατοπέδου και το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, να ανακαλέσουν άμεσα τη «Σύμβαση εκμίσθωσης χώρου 1.000 τ.μ. εντός του στρατοπέδου ΕΤΗΜ» με τον ανάδοχο εκτέλεσης του έργου «ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΤΕ»;

2. Θα υποχρεώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε ουσιαστικούς ελέγχους τήρησης των περιβαλλοντικών όρων εκτέλεσης του έργου και να ορίσουν άμεσα άλλο νόμιμο χώρο εναπόθεσης των προϊόντων εκσκαφών;

3.Θα τηρήσουν και θα ελέγξουν την εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή - Ιλισσίων »-ΦΕΚ 187/Δ/2011, με στόχο  να διαφυλαχθεί ο δασικός χαρακτήρας του ορεινού όγκου του Υμηττού;

ΟΙ  ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΝΑΝΤΙΑ