ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/11/2014

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη στη Βουλή για ασφαλιστικό, αναδρομικά ένστολων, μικροομολογιούχους και κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων




Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους ασφαλισμένους, τους επαγγελματίες, τους ένστολους και τους μικροομολογιούχους

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας στην Ολομέλεια της βουλής για τις αποκαλύψεις της Κυριακάτικης Αυγής για το νέο ασφαλιστικό, για τους μικροομολογιούχους και για τις κυβερνητικές  τροπολογίες για τα «κόκκινα δάνεια» και τους ένστολους.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω μια απορία: Πού είναι το ΠΑΣΟΚ; Ζήτησα τον κατάλογο των ομιλητών από τη συναδέλφισσά μου Ζωή Κωνσταντοπούλου και διαπίστωσα ότι ούτε χθες, αλλά ούτε και σήμερα, σε πενήντα συνολικά ομιλητές, δεν υπάρχει ένας από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, από το κόμμα που συγκυβερνά. Ενώ δημοσίως και στα κανάλια λένε πόσο καλές είναι οι ρυθμίσεις κατά τη δική τους άποψη για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και πόσο καλή είναι η ρύθμιση για τους ένστολους, ούτε ένας Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα για να υπερασπιστεί αυτές τις διατάξεις. Μήπως γνωρίζουν ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των διατάξεων και ποιες οι συνέπειές τους και δεν θέλουν να εκτεθούν; Ας απαντήσουν οι ίδιοι.

Και καλά που δεν είναι κανείς εδώ από το ΠΑΣΟΚ, και καλά που κανείς δεν γράφτηκε. Ο κ. Σκρέκας πού είναι; Ακόμα δεν τον βλέπω. Είναι η δεύτερη μέρα συζήτησης, η βασική τροπολογία για την οποία κουβεντιάζουμε είναι η τροπολογία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και ο Υπουργός εδώ και δύο μέρες δεν έχει έλθει για να υπερασπιστεί την τροπολογία του και να επιχειρηματολογήσει πάνω σ’ αυτή.

Εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα να κάνω πέντε παρατηρήσεις.

Η πρώτη παρατήρηση αφορά αυτό που είπε ο συνάδελφός μου Αλέξης Μητρόπουλος για τις εξελίξεις με το ασφαλιστικό ερήμην της Βουλής, της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της αρμόδιας Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικής Ασφάλισης, που δεν ξέρουν τίποτα, κανείς δεν τους ενημερώνει. Ο Υπουργός Εργασίας δεν έχει πατήσει το πόδι του για να ενημερώσει τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το τι διαπραγματεύεται με την τρόικα, ποιες είναι οι θρασύτατες απαιτήσεις της, τι απαντά σε αυτές.

Και είδαμε μία σημαντική αποκάλυψη της Κυριακάτικης «Αυγής» που κυριολεκτικά έπιασε τον Υπουργό Εργασίας και την Κυβέρνηση «με την κατσίκα στην πλάτη», «κλέβοντας οπώρες» ταυτόχρονα με την «κατσίκα». Γιατί; Διότι την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει τους πάντες ότι η Κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας για νέες μειώσεις των συντάξεων, αποκαλύπτεται από την Κυριακάτικη «Αυγή» έγγραφη αλληλογραφία του με την τρόικα, με την οποία τους διαβεβαιώνει ότι μέσω ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων -όχι μόνο της κύριας ασφάλισης, αλλά ακόμα και των επικουρικών και των εφάπαξ- σε ένα υπερταμείο, στο ΙΚΑ, διασφαλίζεται ένας μόνιμος μηχανισμός διαρκούς μείωσης των συντάξεων και των κύριων και των επικουρικών και των εφάπαξ παροχών. Από τη μία  ο Υπουργός Εργασίας λέει ότι δεν το κουβεντιάζει, Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται και λένε ότι βάζουν «κόκκινη γραμμή στο ασφαλιστικό» και από την άλλη διεξάγει έγγραφη αλληλογραφία με την τρόικα και ουσιαστικά η Κυβέρνηση της δίνει ό,τι ακριβώς ζητά για νέο «σφαγιασμό» των συντάξεων.

Σα να μην έφτανε αυτό, υπάρχει και το ζήτημα που ανέδειξε πριν ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ενώ βγήκε ο κ. Βρούτσης σήμερα και υποτίθεται ότι διαφώνησε με το Διοικητή του ΙΚΑ, τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος χθες είπε ότι ανάλογα με τα ένσημα που έχεις, ανάλογη θα είναι και η προστασία στην υγεία σου, στα φάρμακά σου, στα νοσοκομεία σου, στους γιατρούς σου -μία λογική ζούγκλας και κοινωνικού δαρβινισμού- έρχεται σήμερα το πρωί στα κανάλια και λέει, «Όχι, δεν συμφωνώ είναι προσωπική του άποψη».

Η δική μας εκτίμηση, με βάση και το ότι σ’ αυτή την Κυβέρνηση «όπου υπάρχει καπνός» και προαναγγέλλονται κάποια πράγματα, «υπάρχει και φωτιά» και μετά από λίγο καιρό γίνονται μέτρα πολιτικής, μάλλον ο Διοικητής του ΙΚΑ έκανε τον πολιτικό «λαγό» της Κυβέρνησης και της τρόικας γι’ αυτά που περιμένουν τους ασφαλισμένους και στον κλάδο της υγείας και της ασφάλισης.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την τροπολογία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Κύριε Πρόεδρε, η εκτίμησή μας είναι ότι με την κυβερνητική τροπολογία δεν λύνεται το πρόβλημα. Ίσα-ίσα που περίπου διακόσιες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν κλείσει ή είχαν καταστραφεί ή είναι στη φάση να καταστραφούν και ακόμα τυπικά δεν έκλεισαν, δεν έκαναν τα τυπικά έγγραφα και τις ενέργειες, τις βγάζει απέξω. Γιατί; Διότι βάζει το κριτήριο της βιωσιμότητας.

Με αυτό το κριτήριο βιωσιμότητας ένας είναι ο υπέρτατος κριτής, ο υπέρτατος ελεγκτής και ο υπέρτατος αξιολογητής: Οι τράπεζες. Κι αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, θα κάνουν ρυθμίσεις όπως τις θέλουν οι τράπεζες, οι οποίες θα αλλάξουν στην ουσία την ίδια την αίτηση του ενδιαφερόμενου επαγγελματία ή της επιχείρησης, για να ζητάει αυτά που θέλουν να δώσουν οι ίδιες. Στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση, «γαία πυρί μιχθήτω». Το τι θα γίνει, αν θα πουληθούν τα περιουσιακά της στοιχεία, αν θα πάει εδώ, αν θα πάει εκεί, υπέρτατος κριτής είναι οι τράπεζες.

Δηλαδή, μπαίνουν σε ομηρία –και μάλιστα πριν από τις εκλογές- από τις τράπεζες περίπου εκατόν είκοσι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που ενδεχομένως τους αφορά αυτή η ρύθμιση. Και είναι γνωστές οι σχέσεις των τραπεζών και διαπλεκόμενες με τα πολιτικά συμφέροντα.

Δεύτερον, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να αναδιατάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας μας, το ποια επιχείρηση θα ζήσει, ποια δεν θα ζήσει, το σε ποια θα γίνει η ρύθμιση και σε ποια όχι.

Για να λυθεί το πρόβλημα, οι λύσεις ήταν τρεις, τις οποίες δεν έχει μέσα η τροπολογία:

Πρώτα θα έπρεπε να υπάρχει μια σεισάχθεια, δηλαδή μια διαγραφή χρεών των επιχειρήσεων αυτών, κυρίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ανάλογη με τη μείωση των εσόδων που είχαν τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων. Διότι δεν είναι ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν πλήρωναν ανέκαθεν. Όμως, οι μνημονιακές πολιτικές αφαίρεσαν αγοραστική δύναμη από εργαζόμενους, συνταξιούχους, από το λαό, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην κατάσταση «εργαζόμενοι χωρίς λεφτά, συνταξιούχοι χωρίς λεφτά, άνεργοι χωρίς λεφτά, μαγαζιά και επιχειρήσεις χωρίς δουλειά».

Δεν έγινε, λοιπόν, μια σεισάχθεια με τη μορφή διαγραφής ανάλογης της μείωσης των εισοδημάτων, ούτε δρομολογήθηκαν λύσεις και διαδικασίες για να υπάρξει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δάνεια για τα κεφάλαια κίνησης των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων, των επαγγελματιών.

Το κυριότερο σας το είπε και ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης πριν, που δεν είναι από το ΣΥΡΙΖΑ, είναι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μα, καλά ούτε μία πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται στην κυβερνητική τροπολογία ότι τα δάνεια δεν θα δοθούν σε κεφάλαια, σε distress funds, δηλαδή σε επιθετικά κεφάλαια, δηλαδή στους γύπες των αγορών; Ούτε μία διασφάλιση, έστω το διάστημα κατά το οποίο μπορούν να υποβάλλουν αίτηση -εμείς λέμε για πάντα- μέχρι, δηλαδή, το Μάρτιο; Αν είναι δυνατόν. Επομένως, η κυβερνητική τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ούτε καν στο μισό.

Τρίτη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι ταυτόχρονα υπάρχει εκκρεμότητα με τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών απέναντι στις τράπεζες. Εμείς είχαμε κάνει πρόταση νόμου και είχαμε πει ότι η λύση είναι όπου υπάρχουν νοικοκυριά που δεν μπορούν με τίποτα να αποπληρώσουν, λόγω της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, είτε είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε είναι ΑΜΕΑ, είτε άτομα χωρίς εισοδήματα κλπ., να υπάρξει διαγραφή. Είχαμε πει, επίσης, ότι ριζική λύση είναι η σεισάχθεια, δηλαδή ό,τι έχασαν από μισθούς, συντάξεις, από δουλειές στα χρόνια των μνημονίων, αποδεδειγμένα, με βάση τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, να υπάρχει αντίστοιχη διαγραφή των δανείων.

Δεν έχετε φέρει τίποτα μέχρι τώρα για αυτό, ούτε κινείστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Και μια τέτοια λύση -η πρόταση νόμου, δηλαδή, του ΣΥΡΙΖΑ, που θα την επαναφέρουμε- για τα υπερχρεωμένα στις τράπεζες νοικοκυριά και το κοινωνικό πρόβλημα θα έλυνε, ώστε να μην πάμε σε κοινωνικό κραχ, και στο ζήτημα της ανάκαμψης της οικονομίας θα βοηθούσε, γιατί θα υπήρχε αγοραστική δύναμη, θα έμενε κάποιο εισόδημα που δεν θα τους το έπαιρνε η τράπεζα, αλλά και για τις ίδιες τις τράπεζες θα ήταν ένα μέτρο, ώστε να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Μέχρι τώρα τίποτα! Εμείς επιμένουμε και θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε.

Είχαμε καταθέσει και τροπολογία για να μην μεταβιβάζονται τα δάνεια στα επιθετικά κεφάλαια, την οποία απορρίψατε. Και βεβαίως ισχύει η πρότασή μας.

Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό ζητάω ακόμα.

Τέλος, όσον αφορά τους ένστολους: Επιχειρηματολόγησε πριν και η Εισηγήτρια μας Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλέξης Μητρόπουλος και άλλοι ενδεχομένως συνάδελφοι που δεν τους άκουσα.

Το «ΠΑΡΩΝ» που ψηφίζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την τροπολογία για τα αναδρομικά των ένστολων έχει την έννοια ότι με αυτό τον τρόπο θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως, γιατί εδώ η κυβέρνηση προβάλλει ως λύση μία μισή λύση, δηλαδή τη μη εφαρμογή στο σύνολό της απόφασης Ανώτατου Δικαστηρίου. Μα, είναι δυνατόν; Τι είναι δηλαδή  οι δικαστικές αποφάσεις; Ολίγον έγκυοι; Η μη εφαρμογή από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο σύνολό της της απόφασης του ΣτΕ είναι ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου και δυστυχώς την παρουσιάζει ως ρουσφέτι προς τους ένστολους. Είναι δυνατόν να είναι ρουσφέτι η μισή εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας; Μάλιστα, όπως ειπώθηκε πριν, μετά από εντολή της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που παράγγειλε στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει μέσα σε δυο μήνες την απόφαση αυτή. Η κυβέρνηση όχι απλά δεν πρέπει να ρουσφετολογεί και να ψηφοθηρεί έναντι των ένστολων για την μισή λύση την οποία δίνει και το ανεπίτρεπτο να μην εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ, αλλά πρέπει και να απολογηθεί σε αυτούς.

Πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2012 είχε πει ότι δεν θα πειράξει τα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, ότι θα αποκαταστήσει τις περικοπές που τους έγιναν κλπ. Είχε πει διάφορα πράγματα και έκανε από τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου τα αντίθετα. Γι’ αυτό και για όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει να απολογηθεί στους ένστολους.

Τελειώνοντας θα ήθελα να μιλήσω για τους ομολογιούχους, για τους δεκαπέντε χιλιάδες μικροομολογιούχους. Απευθύνομαι σε όλα τα κόμματα -τα περισσότερα έχουν κάνει και τροπολογίες- κυρίως όμως στην Κυβέρνηση.

Είναι δυνατόν να μην αντιμετωπίζεται αυτή η πολύ μεγάλη κοινωνική αδικία; Πάνω από το 90% των δεκαπέντε χιλιάδων μικροοομολογιούχων δεν είναι επενδυτές, αλλά αποταμιευτές. Πήραν τα εφάπαξ τους κυρίως από τις δουλειές τους και τις αποζημιώσεις απόλυσης και τα διέθεσαν για αγορά ομολόγων του δημοσίου. Είναι κράτος δικαίου αυτό; Είναι κράτος ασφάλειας έναντι των ομολόγων που εκδίδει το δημόσιο απέναντι σε πολίτες; Δεν είναι. Και το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και οι τροπολογίες άλλων πολιτικών δυνάμεων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή δίνουν λύση. Επιτέλους, η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Είδα ότι ήρθαν τώρα δυο Βουλευτές του. Ήταν ρητή και συγκεκριμένη η δέσμευση του κ. Βενιζέλου ότι θα βρεθεί τρόπος για να αποζημιωθούν από τις μεγάλες ζημιές αυτοί οι μικροαποταμιευτές.

Μεταξύ αυτών και όσοι πήραν ομόλογα του δημοσίου έναντι αποζημίωσης απόλυσης, όπως οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας και άλλοι. Μα είναι δυνατόν αντί αποζημίωσης απόλυσης να έχουν πάρει ομόλογα και να έχουν υποστεί ζημιά 53%;

Πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η κατάσταση και ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, ώστε οι αποφάσεις που παίρνονται να είναι με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού και όχι τα συμφέροντα των δανειστών και των πιστωτών της χώρας.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.


Το Γραφείο Τύπου




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ