13/11/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Απαράδεκτες συνθήκες στη Δικαστική Φυλακή Τρίπολης

Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς και Βασιλική Κατριβάνου επισκέφθηκαν τη Δικαστική Φυλακή Τρίπολης. Κατά την επίσκεψη συναντήθηκαν με τη διεύθυνση της φυλακής, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, κρατουμένους και την ψυχολόγο της φυλακής. Η κατάσταση που διαπίστωσαν ήταν πρωτόγνωρη, ακόμη και σε σχέση με την πολύ προβληματική εικόνα των υπόλοιπων φυλακών της χώρας.

Η φυλακή της Τρίπολης έχει χωρητικότητα 65 ατόμων και την ημέρα της επίσκεψης κρατούνταν υπερτριπλάσιος αριθμός: 201 άνθρωποι. Πολλά από τα κρεβάτια είναι τρίπατα, τοποθετημένα πολύ κοντά μεταξύ τους και καταλαμβάνουν ακόμη και τμήματα των διαδρόμων. Καθώς δεν έχουν χώρο ούτε για να κινηθούν, οι κρατούμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στα κρεβάτια τους. Ο συνεχής συνωστισμός σε αυτές τις συνθήκες, εκτός από τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που συνεπάγεται, αποτελεί αφ’ εαυτού βασανισμό και έναν από τους λόγους που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε το ελληνικό κράτος για τις άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης που επικρατούν στη φυλακή αυτή και επιδίκασε αποζημιώσεις 133.300 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου.

Οι μισοί κρατούμενοι είναι άποροι, πράγμα που τους στερεί τη δυνατότητα να προμηθεύονται βασικά είδη υγιεινής από το κυλικείο όταν τελειώνουν όσα τους παρέχει η φυλακή (π.χ. τρία χαρτιά υγείας στον καθένα για ολόκληρο το μήνα), αλλά κυρίως να αγοράζουν τηλεκάρτες ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους και τους δικηγόρους τους – όσοι βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα νομικής υποστήριξης. Εδώ και πολύ καιρό, δεν δίνονται άδειες στους κρατούμενους. Δεν υπάρχει κοινωνική υπηρεσία, παρά μόνο μία ψυχολόγος που αδυνατεί, βέβαια, να ανταποκριθεί στις ανάγκες θεραπείας και στήριξης όλων των κρατουμένων που χρειάζονται βοήθεια. Πολύ περισσότερο που η ίδια επιτελεί επιπροσθέτως και χρέη κοινωνικού λειτουργού.

Επειδή ο στόχος της φυλακής δεν πρέπει να είναι η ψυχική και σωματική εξόντωση των κρατουμένων αλλά η προετοιμασία της επανένταξής τους στην κοινωνία,

Επειδή οι εξευτελιστικές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στη φυλακή, όχι μόνο καταπατούν τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αντιμάχονται και το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας, μιας και δεν υπηρετούν ούτε τον σωφρονισμό με την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη ούτε την επανένταξη των κρατουμένων,

Επειδή το μείζον πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και με εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής που παραμένουν γράμμα κενό,

Επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδικάζει πλέον συστηματικά την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, αποφαινόμενο ότι οι συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ανθρώπων –χαρακτηριστική και άλλη, πιο πρόσφατη, καταδικαστική απόφασή του κατά Ελλάδας, που αφορά στις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ναυπλίου,

Επειδή  το Υπουργείο  αντί να αξιώσει και να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για να  πάψει η παράνομη απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπων και να υπάρξει βελτίωση στις συνθήκες κράτησής τους, επιλέγει την συνέχιση της παράνομης μεταχείρισής τους, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται το κράτος  να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ –που σύντομα θα γίνουν εκατομμύρια- και επιδικάζονται ως αποζημιώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να πάψει η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων στη Φυλακή της Τρίπολης; Προτίθεται να λάβει μέτρα, και ποια, για την τήρηση των από τον νόμο αλλά και από τις διεθνείς συμβάσεις προβλεπόμενων προδιαγραφών για τις συνθήκες κράτησής τους καθώς και προοπτικής επανένταξής τους (όπως τήρηση των ελάχιστων κυβικών μέτρων ανά κρατούμενο, παροχή συνθηκών και επαρκών ειδών καθαριότητας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης,  θέρμανση, παροχή αδειών κ.λπ.);

2)    Προτίθεται να λάβει μέτρα για την προσήκουσα και αναγκαία στελέχωση της υπηρεσίας ψυχοκοινωνικής στήριξης και να προβεί άμεσα στην πρόσληψη τουλάχιστον ενός ακόμη ψυχολόγου κι ενός κοινωνικού λειτουργού στο εν λόγω κατάστημα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασιλική Κατριβάνου