17/11/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα «Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου »

Δραματικές είναι οι συνέπειες στους περιθαλπόμενους και στους εργαζόμενους λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που υπάρχουν στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου.

Από τα 72 άτομα μόνιμο προσωπικό που υπήρχε το 2011, έχουν μείνει λόγω συνταξιοδοτήσεων μόνο 48 και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να μειωθούν κι άλλο. Στο τμήμα χρονίως πασχόντων για την περίθαλψη 80 βαρέων περιστατικών που δεν αυτοεξυπηρετούνται, εργάζονται μόλις 7 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 6 βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό σε κυκλικές βάρδιες χωρίς ρεπό. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά 40 ασθενείς κατά την ημερήσια βάρδια και ένας νοσηλευτής ανά 80 κατά την νυκτερινή!

Η κάλυψη των αναγκών με επικουρικό προσωπικό δημιουργεί μεγάλα κενά στην εξυπηρέτηση των περιθαλπόμενων και λόγω της καθυστέρησης αντικατάστασης του προσωπικού κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις αλλά και λόγω του αναγκαίου χρόνου που απαιτείται για την εκπαίδευση και προσαρμογή του νέου προσωπικού στις συνθήκες του θεραπευτηρίου.

Η  δραματική έλλειψη προσωπικού έχει σαν συνέπεια να σταματήσουν να λειτουργούν προγράμματα όπως η αποϊδρυματοποίηση με το κοινοτικό διαμέρισμα και την προσομοιωμένη κατοικία και άλλα να υπολειτουργούν όπως το τμήμα φυσικής αποκατάστασης ή το τμήμα συντήρησης.

Ενώ το προσωπικό, πραγματικά με αυτοθυσία και πέρα από συμβατικές υποχρεώσεις στηρίζει τη λειτουργία του Θεραπευτηρίου το Υπουργείο δεν τηρεί ούτε καν τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει σχετικά με την πληρωμή των καθυστερούμενων δεδουλευμένων, νυκτερινών και εξαιρέσιμων, προηγούμενων ετών. Στην παρ. 3 του άρθρου 20 του Ν. 4283/2014 προβλέφθηκε η κατ εξαίρεση πληρωμή των νυκτερινών και εξαιρέσιμων για το 2012, 2013 και 2014. Όμως το ποσό που πιστώθηκε καλύπτει μόνο τις υποχρεώσεις του 2013 με συνέπεια τα δεδουλευμένα του 2012 να κινδυνεύουν με παραγραφή στο τέλος του έτους. Αν και το ποσό είναι πολύ μικρό, μόλις 11.849,01 €, είναι ηθικά πολύ σημαντικό για την αναγνώριση της προσφοράς του προσωπικού στην λειτουργία του Θεραπευτηρίου.

Εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό χαρακτηριστική της αδιαφορίας για τη λειτουργία του Θεραπευτηρίου είναι και η απουσία μόνιμου ιατρού σ’ έναν χώρο που προσφέρει νοσηλεία. Το Θεραπευτήριο εξυπηρετείται ιατρικά μόνο με εξωτερικούς συνεργάτες.

Επειδή όλα τα παραπάνω έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στη ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών και την στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών τους,

Επειδή το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου. λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό των εργαζομένων του

Επειδή η περίθαλψη στο χώρο του Θεραπευτηρίου είναι μόνιμη άρα και οι λύσεις πρέπει να είναι μόνιμες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να καλύψει τις ανάγκες του Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου με επαρκές μόνιμο προσωπικό ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής περίθαλψη των νοσηλευόμενων και να γίνουν ανθρώπινοι οι όροι εργασίας;

Προτίθεται να εξοφλήσει έγκαιρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που καθυστερούν για δύο χρόνια;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης