ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/11/2014

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π.Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Ρ/Σ «Άλφα» (Βερύκιος)




Για  το mail από το Σίτι


Κατ’ αρχήν να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν παρέστη σε καμία συνάντηση με τον κ. Σταθάκη και τον κ. Μηλιό.


-    Αυτό πρέπει να σας ανησυχεί ακόμα περισσότερο όμως.


Όχι, δεν μας ανησυχεί. Διότι όταν αυτός εμφανίζεται σαν να ήταν εκεί πέρα και να ήταν αυτήκοος μάρτυς των συζητήσεων, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι άλλο τρέχει.

Δεύτερον, το συγκεκριμένο fund  δεν είχε καν συμμετοχή στις συγκεκριμένες συζητήσεις. Το δε συγκεκριμένο fund επενδύει στην Ελλάδα.

Ο δε συγκεκριμένος κύριος είναι γνωστό ότι είχε συναντήσει και τον Πρωθυπουργό τον προηγούμενο χρόνο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι περισσότερο αυτή η υπόθεση μυρίζει μια συνεννόηση κάποιων συγκεκριμένων κέντρων με τη κυβέρνηση για τη δημιουργία κάποιων εντυπώσεων, παρά ανταποκρίνεται σε μια πραγματική εκτίμηση, όποια εκτίμηση και αν είναι αυτή…

Διότι δεν μπορεί κάποιος να εμφανίζεται ότι ήταν σε μια συζήτηση και να μην ήταν.


-    Ο Σπόνερ, δηλαδή, παπαγαλάκι της κυβέρνησης;


Έχετε πάρει την δήλωση του κ. Σταθάκη, έτσι δεν είναι. Άρα, δεν υπάρχει αμφισβήτηση περί αυτού, για το αν ήταν εκεί πέρα. Προσέξτε, όμως, την προηγούμενη μέρα από έναν τηλεοπτικό σταθμό της Αττικής είχαμε μια άλλη ψευδή, κατασκευασμένη είδηση. Ότι ο κ. Μηλιός πήγε και είπε στους συνομιλητές του έξω, μην κοιτάτε τι λέμε στην Ελλάδα, εκεί τα λέμε διαφορετικά. Εδώ σας λέμε άλλα πράγματα. Και αυτό ψευδές. Την προπροηγούμενη μέρα μια άλλη ηλεκτρονική σελίδα ανακάλυψε γεύματα του κ. Τσίπρα σε κεντρικό μαγαζί στο Κολωνάκι με την κα Αγγελοπούλου και την κα Λάτση.

Θέλω να πω ότι, όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές διαπιστώνουμε πως ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε γνωρίσει έναν τόσο βρώμικο πόλεμο και μια προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση και τους δημοσιογράφους.


-    Ξέρετε γιατί; Γιατί ποτέ άλλοτε τα τελευταία τριάντα – σαράντα χρόνια, της γενιάς μας, η Αριστερά δεν είχε φτάσει στον προθάλαμο της εξουσίας.


Δεν διαφωνούμε.


-    Ναι, αλλά άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Εδώ ο κ. Σκουρλέτης μιλάει για κατασκευασμένες ειδήσεις, οι οποίες βγαίνουν η μια μετά την άλλη με αποκορύφωμα το e-mail του κ. Σπόνερ. Ενός Σπόνερ, σύμφωνα με όσα λέγονται, δεν ήταν καν στη συνάντηση. Τελικά, κ. Σκουρλέτη, τι ρόλο «βαράει» ο κ. Σπόνερ;


Δεν γνωρίζω να σας πω.


-    Μα το είπε «παπαγαλάκι της κυβέρνησης». Τι άλλο θέλεις;


Από εκεί και πέρα, για να μιλήσουμε για την ουσία του προβλήματος. Εμάς μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε απευθείας του πρόγραμμά μας. Φαντάζομαι να αντιληφτήκατε ότι τα ίδια που λέμε εδώ τα ίδια λέμε και έξω, δεν είμαστε διπρόσωποι. Το λέω αυτό με μια κάπως περιπαικτική διάθεση, προς όσους ανακαλύπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως έναν Ιανό με δυο πρόσωπα.  Εμείς έχουμε απόλυτη συνέπεια λόγων και θέσεων. Προφανώς, το σημείο εκκίνησης, η οπτική που βλέπουμε τα πράγματα δεν είναι αυτή των εκπροσώπων των αγορών. Νομίζω, όμως, ότι είναι θετικό το ότι είχαμε μια απευθείας συζήτηση με ανθρώπους που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επηρεάζουν ως ένα βαθμό το κλίμα στην αγορά.


-    Επέδειξαν σεβασμό; Υπήρχαν αιρετικές απόψεις, ή ακόμα και προκλητικές, που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων;


Δεν έχω πλήρη ενημέρωση. Ακόμα δεν  έχουν επιστρέψει ο κ. Σταθάκης και ο κ. Μηλιός. Θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση γύρω από όλα αυτά.

Αλλά, σας λέω εξ’ αρχής ότι τα funds κινούνται με μια λογική βραχυπρόθεσμου κέρδους. Τους ενδιαφέρει για το ορατό μέλλον πώς θα επενδύσουν και θα κερδίσουν. Προφανώς, δεν είναι αυτή η λογική που εκκινούμε εμείς.

Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ενδιάμεσους στόχους, έχει μεσοπρόθεσμους στόχους, κινούμαστε με μια λογική αναπτυξιακή και προφανώς, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση και την αυταπάτη να θεωρούμε ότι  μπορούμε να συμπέσουμε στις εκτιμήσεις.


-    Συζητώντας, όμως, με όλους αυτούς τους τύπους που ασχολούνται με τα επενδυτικά funds, σου  λένε ότι μπορεί τώρα η ψαλίδα των δημοσκοπήσεων να δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά έως και 10 μονάδες από την κυβέρνηση και να αγγίζει ακόμα και το όνειρο της αυτοδυναμίας, όμως πηγαίνοντας προς τις εκλογές, τις τελευταίες δυο εβδομάδες αν τα spreads αρχίζουν και πηγαίνουν στα ύψη, αν οι επενδυτές αρχίζουν και φεύγουν, αν φύγουν τα χρήματα από τις τράπεζες – όλα αυτά προφανώς τα ξέρετε κι εσείς και δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που σας λέω, αλλά τώρα μιλάμε φωναχτά και δημοσίως -  έχει ετοιμάσει αντίμετρα, προετοιμάζεται η Κουμουνδούρου για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτού του είδους την καταιγίδα των ψυχολογικών επιχειρήσεων;


Εγώ νομίζω ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αποπειραθούν διάφορα κέντρα να δημιουργήσουν μια τέτοια εικόνα, ένα τέτοιο κλίμα. Και θα έλεγα, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της επενδύει σε αυτού του είδους τη συνέργεια, σε αυτό το χέρι βοήθειας που θα δώσουν διάφοροι τέτοιου είδους κύκλοι. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν δηλώσεις, για παράδειγμα του κ. Γεωργιάδη, όχι μια αλλά περισσότερες φορές, της κας Βούλτεψη κάποια στιγμή, αλλά και του Πρωθυπουργού, οι οποίοι είπαν ……


-    Μα αυτό δεν λέει και το Capital τώρα; Ουσιαστικά το ίδιο πράγμα λέει.


Άρα, αντιλαμβάνεστε την πολιτική σκοπιμότητα. .. Εγώ νομίζω, ότι το είδαμε αυτό το παιχνίδι και δεν πιστεύω ότι θα πιάσει για δεύτερη φορά.


-    Έχουν, όμως, γνώση οι φύλακες;


Νομίζω πως έχουν. Και μάλιστα με μεγαλύτερη εμπειρία απ’ ότι το   ’12.


Για τις καταγγελίες Καμμένου


-    Εσείς, όταν καταγγείλατε αυτά που καταγγείλατε, γιατί οι δικές σας καταγγελίες σε τηλεοπτικό σταθμό ήταν αφορμή να ξεκινήσει μια έρευνα, η οποία μπήκε στο αρχείο και…


Όχι ακριβώς έτσι. Εγώ δεν έκανα καμία καταγγελία.


-    Ναι, προηγήθηκε το δημοσίευμα…


Εγώ έκανα μια αναφορά και έθεσα ένα ερώτημα. Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την ευαισθησία να σχολιάσει, ένα μήνα τότε, δημοσίευμα που έγραφε τα συγκεκριμένα πράγματα. Προσπάθησε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή τη συζήτηση για να γίνει μια έρευνα, η οποίανα κλείσει άρον –άρον.


-    Εσείς όταν τα λέγατε όλα αυτά, είχατε υπόψη σας την ιστορία της κας Κουσουλίδου ή προχθές την πληροφορηθήκατε κι εσείς;


Όχι, προχθές την έμαθα.


-    Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο κ. Παππάς το γνώριζε.


Προσέξτε, εδώ προκύπτει το εξής. Ο κ. Καμμένος είχε κληθεί ως μάρτυς να καταθέσει και κατέθεσε το συγκεκριμένο περιστατικό στον κ. Παναγιωτόπουλο.


-    Είχε καταθέσει, είπατε, το συγκεκριμένο περιστατικό για την κα Κουσουλίδου;


Ναι, το είχε καταθέσει.


-    Άρα, πώς μπήκε η υπόθεση στο αρχείο;


Εδώ κανείς ρωτά: ο κ. Παναγιωτόπουλος πώς το αξιολόγησε; Πώς έκλεισε αυτή την υπόθεση;


-    Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο τίθεται. Εγώ δεν γνώριζα ότι το είχε καταθέσει.


Είχε κάνει αναφορά, απ’ όσο γνωρίζω εγώ. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη εκ των πραγμάτων αυτή η υπόθεση να ξανανοίξει και, θα έλεγα, καλό θα ήταν να μην την αναλάβει ο κ. Παναγιωτόπουλος.


-    Ξανάνοιξε. ….Νομίζω ότι σε αυτόν θα χρεωθεί πάλι.


Εγώ νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να χρεωθεί σε κάποιον άλλο.


-    Εσείς, γιατί θέλετε να ξανανοίξει η υπόθεση «κουμπαράς»;


Γιατί έχουμε μια πολύ σοβαρή καταγγελία. Πώς το ακούτε εσείς αυτό το πράγμα; Δεν είναι σοβαρό;


-    Βέβαια είναι σοβαρό και πρέπει να  διερευνηθεί. Πολύ καλά έκανε χθες η κα Γκουτζαμάνη και έδωσε εντολή για να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση. Δεν γίνεται να παίζεις με αυτά τα πράγματα. Εσείς έχετε την αίσθηση ότι συνεχίζονται αυτές οι πιέσεις κ. Σκουρλέτη;


Οι πιέσεις υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. Το βλέπουμε. Αλλά νομίζω ότι το πραγματικό δίλημμα, το οποίο θα πρέπει κανείς να το αντιμετωπίσει ελεύθερα από άλλου είδους πιέσεις, είναι αν θέλουμε μέσω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική και ο κ. Σαμαράς να συνεχίσει το καταστρεπτικό του έργο. Περί αυτού πρόκειται, όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερευούσης σημασίας.


-    Είναι γνωστή η καλή σχέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Καραμανλικό μπλοκ, παρά με το Σαμαρικό, που εκεί σας χωρίζει χάος. Υπάρχει ένας ευπρεπής πολιτικός διάλογος αντιπαράθεσης μεταξύ σας, αυτό εννοώ. Σήμερα βγήκε ο κ. Αντώναρος, μέσω twitter, και ουσιαστικά «ρίχνει το γάντι», κατ’ εμέ, στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς του να πάρει πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση αυτός που αισθάνεται ισχυρός. Εσείς αισθάνεστε ισχυροί, και με τα μηνύματα που έχετε και με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Ουσιαστικά, το Καραμανλικό μπλοκ σας καλεί να πάρετε πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση. Και πότε το κάνει αυτό ο Αντώναρος; Μόλις στο Παρίσι έπεφταν βροχή οι ξυλιές στην κυβέρνηση και σημειωτέον, στις 10 η ώρα συγκαλεί σύσκεψη με τον Βενιζέλο ο Σαμαράς και καλεί εκεί όλους τους υπουργούς που συμμετείχαν στο Παρίσι. Τι απαντάτε στον Αντώναρο; Δεν είναι ένα οποιοδήποτε twitter αυτό του Αντώναρου.


Για το Παρίσι ΙΙ


Το αντιλαμβάνομαι. Νομίζω ότι κατ’ αρχήν από το Παρίσι, από τα αποτελέσματα των συζητήσεων εκεί, επιβεβαιώνονται τα όσα είχαμε πει για τις συναντήσει τρόικας – κυβέρνησης. Ότι το μνημόνιο παραμένει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και θα παραμείνει όσο η κυβέρνηση δεν έχει ένα σχέδιο εξόδου και όσο κινείται στη λογική της εξυπηρέτησης των μνημονιακών πολιτικών. Αυτό επιβεβαιώνεται από όλες τις προηγούμενες συζητήσεις, και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά.

Να κάνω και μια εκτίμηση. Θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια «ελεγχόμενη» ασυμφωνία.


-    Το ίδιο πιστεύω κι εγώ.


Και σας λέω ότι σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις να φύγει από το μνημόνιο, έχεις άλλη στρατηγική. Όλες οι δηλώσεις, όλες οι αναλύσεις, όλη η φιλοσοφία και η πολιτική της Ν.Δ. κινείται εντός των μνημονιακών ακραίων νεοφιλελεύθερων λογικών. Σας θέτω εγώ το ερώτημα, με ποιους θα κάνει συνεννόηση; Με αυτούς οι οποίοι έχουν υιοθετήσει τη μνημονιακή στρατηγική και τη μνημονιακή πολιτική; Άρα, συνεννόηση με αυτές τις δυνάμεις δεν μπορεί να υπάρξει. Μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για να αποκαταστήσουμε τους κανόνες της δημοκρατικής αντιπαράθεσης και να πάμε συντεταγμένα σε εκλογές.


-    Με Πρόεδρο της Δημοκρατίας;


Και Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επόμενη Βουλή. Αυτό το έχουμε πει, και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, στην τελευταία συνάντηση που έγινε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλα περιθώρια.


-    Μπορεί και αυτό να εννοεί ο κ. Αντώναρος. Μήπως πρέπει  να ξεκινήσετε μια συζήτηση τέτοιου είδους ξανά;


Η πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έγινε για να ακουστεί. Ισχύει. Αν θεωρεί και εκείνος ότι έχει βάση, ας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και, επαναλαμβάνω, να πάμε στην κρίσιμη στιγμή με τα συγκεκριμένα διλήμματα, με το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο και της Ν.Δ. από την άλλη, μπροστά στον ελληνικό  λαό, για να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, για να μπορέσει να εκπροσωπήσει τη χώρα.


-    Ευχαριστούμε πολύ κ. Σκουρλέτη.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ