ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/11/2014

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων και για τη συκοφαντική επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ




Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας, στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων και για τη συκοφαντική επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ

«Κύριε Γεωργιάδη, η κυβέρνησή σας κατάντησε να είναι ο καρπαζοεισπράκτορας της τρόικας»


Κύριε Πρόεδρε, θέλω ένα λεπτό επιπλέον στον χρόνο της ομιλίας μου, γιατί απευθύνθηκε προσωπικά σε εμένα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, αγαπητή συναδέλφισσα Θεανώ, κοιτάξτε να δείτε τι έχουμε πάθει εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός. Πρωί-πρωί, όταν ξυπνάει η κυρία Βούλτεψη και πίνει τον καφέ της, βγαίνει στα κανάλια και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φίλος των τρομοκρατών. Το μεσημέρι, γύρω στις 14.00-14.30, έρχεται ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Άδωνις Γεωργιάδης –προφανώς, λόγω πείνας, μπορεί να μην έχει φάει ακόμα το φαγητό του και να έχει ζαλάδες– και μας λέει «εσείς τα έχετε βρει με τα οικονομικά συμφέροντα, τα έχετε βρει με τα funds, λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι θα εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας, είστε ίδιοι με εμάς».

Το απόγευμα, αφού ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει φάει και έχει ξεκουραστεί, γυρίζει συνήθως στις 17.30 και λέει τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φόβητρο των αγορών, το φόβητρο των funds, το φόβητρο των επενδυτών, θα τους διώξει όλους, θα διώξει τις καταθέσεις, θα κάνει τα πάντα». Και έρχεται και το βράδυ η κυρία Ασημακοπούλου με την κυρία Βούλτεψη, πριν πάνε για ύπνο και χρησιμοποιούν άλλο επιχείρημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαϊδευτής αυτιών κουκουλοφόρων.

Συνεννοηθείτε πια εκεί στη Νέα Δημοκρατία για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και με ποια τακτική αντιμετωπίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ! Συνεννοηθείτε, επιτέλους, μεταξύ σας πώς θα κάνετε αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ! Τη μια λέτε ότι είναι ίδιος με εσάς, την άλλη λέτε ότι είναι σκιάχτρο των λεγόμενων «αγορών» και των λεγόμενων «επενδυτών».

Να σας πω και κάτι, για να δώσω μία διαβεβαίωση όχι μόνο στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε αυτούς που μας ακούνε και στον ελληνικό λαό: Ό,τι και να λένε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η κυρία Ασημακοπούλου, η κυρία Βούλτεψη, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τα φιλικά τους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για ένα πράγμα διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό, ότι είμαστε αυτοί που είμαστε, κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς –και είναι γνωστό– και ότι το πρόγραμμά μας, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό, θα το πάμε μέχρι τέλους και θα το εφαρμόσουμε χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω, χωρίς να υποτασσόμαστε, χωρίς να φοβόμαστε τις πιέσεις ή τους εκβιασμούς του πολιτικού και του οικονομικού κατεστημένου.

Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Ξέρουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Γνωρίζουμε, θέλουμε και μπορούμε να κυβερνήσουμε. Να είστε σίγουροι, κύριε Γεωργιάδη, Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας, να είστε απολύτως σίγουροι ότι θα ανταποκριθούμε στις ελπίδες του ελληνικού λαού, στην ιστορική πρόκληση που έχουμε να σταματήσουμε την καταστροφή και να ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους δρόμους για το λαό και την πατρίδα.

Δεύτερον, χαρακτηρίσατε το ΣΥΡΙΖΑ σκιάχτρο των επενδυτών κ.λπ. στην απογευματινή σας παρέμβαση –το μεσημέρι είπατε άλλα. Εσείς, κύριε Γεωργιάδη, όχι εσείς προσωπικά, η Κυβέρνησή σας κατάντησε την Ελλάδα σκιάχτρο των άλλων χωρών και των άλλων λαών της Ευρώπης, με τις κατεδαφιστικές πολιτικές, τις οποίες έχει εφαρμόσει. Επειδή, δε, εσείς διαβάζετε δημοσιεύματα –δεν το έχω καταθέσει, μην καταθέσω το κινητό μου, γιατί από εκεί το διάβασα στο Internet– να σας πω ότι λίγο πριν διάβασα ότι η τρόικα απέρριψε όλα τα δήθεν αιτήματα της Κυβέρνησης στη συνάντηση στο Παρίσι.

Κύριε Γεωργιάδη και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αποδεχόμενη για άλλη μία φορά το ρόλο του καρπαζοεισπράκτορα της τρόικας, έκανε άτακτη υποχώρηση από αυτό που έλεγε, ότι έχει κόκκινες γραμμές. Στην ουσία τις μετέτρεψε σε κόκκινες μεταξωτές κορδέλες!

Η όποια δήθεν δραματοποίηση των συζητήσεων με την τρόικα μετατράπηκε σε ένα φιάσκο και το φιάσκο σε μία τραγωδία για τον ελληνικό λαό, που θα δει εκ νέου τις συντάξεις του, τους μισθούς του, τα δικαιώματά του, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνδικαλισμού να εξαερώνονται.

Τώρα, έρχομαι στην τροπολογία του κ. Βρούτση, την οποία κατέθεσε με οκτώ παραγράφους.

Μα είναι δυνατόν ο κ. Βρούτσης κάθε φορά σε εντελώς άσχετα νομοσχέδια να φέρνει τροπολογίες, που στην ουσία αποτελούν ένα νομοσχέδιο;

 Μας φέρνει εδώ μία τροπολογία με οκτώ παραγράφους, με οκτώ ρυθμίσεις, που θα μπορούσε να είναι νομοσχέδιο με οκτώ άρθρα. Πρόκειται μάλιστα για μία τροπολογία που με κάποιες ρυθμίσεις δίνει λύσεις –έστω και μισές– σε υπαρκτά προβλήματα, ενώ σε κάποια άλλα είναι πολύ αρνητικές οι ρυθμίσεις, τις οποίες με τίποτα δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε. Μα είναι δυνατόν να το κάνει αυτό το πράγμα;

Γιατί δεν φέρνει ένα νομοσχέδιο; Φοβάται την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής; Φοβάται ο κ. Βρούτσης την αντιπαράθεση, τη βάσανο της κριτικής από τους Βουλευτές, την παρουσία των κοινωνικών φορέων;

Το κάνει συστηματικά αυτό, κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων μόνο με το Υπουργείο Υγείας και τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας συνεδριάζει. Μας τα φέρνει όλα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής!

Εμείς ψηφίζουμε «ΠΑΡΩΝ», κυρίως γιατί υπάρχει –εκτός από τα άλλα που είπα– η πιο αρνητική διάταξη που λέει ότι όταν μία επιχείρηση είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, τότε μπαίνει σε ένα λευκό μητρώο και επιβραβεύεται και η επιβράβευση αυτή της δίνει τη δυνατότητα για τα επόμενα χρόνια να μην ελέγχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ.

 Είναι αυτό επιβράβευση; Μα, τι λέτε τώρα! Επιβράβευση θα ήταν να τους πείτε ότι θα προτείνετε να μπουν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ και όχι να εξαιρούνται από ελέγχους του ΣΕΠΕ.

Μία επιχείρηση, δηλαδή, για το διάστημα, που θα υποστεί τον έλεγχο, έχει μία εικονική νομιμότητα και μετά της δίνετε τη δυνατότητα επ’ αόριστον να παραβιάζει ωμά την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και ποτέ να μην ελέγχεται; Μα είναι δυνατόν; Δεν κοιτάζει τη διεθνή βιβλιογραφία, τη διεθνή πρακτική ο Υπουργός Εργασίας και μας φέρνει τέτοια πράγματα;

Εν πάση περιπτώσει, εμείς ψηφίζουμε «ΠΑΡΩΝ», γιατί η τροπολογία περιέχει και ορισμένες λύσεις –μισές λύσεις, όχι ολοκληρωμένες– σε άλλα ζητήματα, αλλά αυτή τη ρύθμιση, που είναι η καρδιά της τροπολογίας, δεν μπορούμε να την κάνουμε αποδεκτή.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι εμείς έχουμε καταθέσει μία τροπολογία-προσθήκη σήμερα, η οποία προσπαθεί να λύσει υπαρκτά προβλήματα των επαγγελματιών, είτε των επαγγελματιών εμπόρων βιοτεχνών είτε των γιατρών, των μηχανικών ή των δικηγόρων, δηλαδή των ασφαλισμένων στα δύο μεγάλα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Αυτό που εμείς προτείνουμε με αυτή την τροπολογία είναι να μπορούν αυτά τα χρόνια της κρίσης, μέχρι 31-12-2017, να έχουν ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλίμακας. Η τροπολογία του κ. Βρούτση λέει μέχρι δύο ασφαλιστικές κλάσεις. Δεν λύνει το πρόβλημα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Και δεύτερον, εφόσον πάνε να κάνουν ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις από πρόστιμα, προσαυξήσεις και όλα αυτά, ώστε να διευκολυνθούν να κάνουν αυτή τη ρύθμιση. Επίσης, εφόσον μπουν σε ρύθμιση, να αναστέλλεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ακόμα το πιο βασικό αυτή την περίοδο της κρίσης είναι αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για τον τομέα υγείας τους, να παίρνουν βιβλιάρια υγείας –τα οποία δεν δίνονταν ούτε στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ ούτε του ΟΑΕΕ–, ώστε να έχουν βιβλιάριο υγείας για αυτούς και τα παιδιά τους.

Ένα ακόμα το οποίο προτείνουμε είναι επιτέλους να σταματήσει η ποινικοποίηση για τους αυτοαπασχολούμενους, αν δεν έχουν και δεν δίνουν εισφορές για τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Δεν είναι εργοδότες που δεν δίνουν τις εισφορές των εργαζομένων. Είναι δικές τους εισφορές. Αυτοί θα το πληρώσουν είτε με μικρότερη σύνταξη είτε με καθόλου. Είναι δυνατόν να ισχύει ακόμα, στην Ελλάδα του 2014, αναγκαστικός νόμος χούντας για το συγκεκριμένο ζήτημα; Προτείνουμε λοιπόν την άρση της ποινικοποίησης.

Τέλος, με το άρθρο 6 λέμε το εξής: Μέχρι σήμερα όταν πάει ένας αυτοαπασχολούμενος στο ταμείο του και συμπληρώσει τα χρόνια για να πάρει τη σύνταξή του, αν χρωστάει πάνω από 15.000 ευρώ και είναι δικηγόρος, γιατρός, μηχανικός, δεν του δίνουν τη σύνταξη και πρέπει να τα δώσει όλα. Αν χρωστά πάνω από 20.000 ευρώ και είναι ελεύθερος επαγγελματίας, έμπορος ή βιοτέχνης, δεν παίρνει τη σύνταξή του. Μα, είναι δυνατόν;

Δεν έχει λάβει υπόψη ο Υπουργός Εργασίας την κρίση στην οποία βρισκόμαστε, πόσο την έχουν πληρώσει οι πολίτες και πόσα μαγαζιά και επιχειρήσεις έχουν κλείσει;

Θα πρέπει να ανέβει το όριο με ρεαλισμό, δηλαδή να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να ανέβει στις 50.000 ευρώ και οι δόσεις γι’ αυτά τα χρήματα να αυξηθούν σε εξήντα. Αυτό θα διευκολύνει και τα ασφαλιστικά ταμεία να εισπράξουν χρήματα από κάποιους, τα οποία δεν θα εισέπρατταν ποτέ και τους επαγγελματίες να πάρουν τη σύνταξή τους. Μα, είναι τόσο απλό! Έχει πει και η ΓΣΕΒΕΕ ότι με αυτό τρόπο θα μπαίνουν ετησίως 500 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα στο τόσο προβληματικό ταμείο τους. Γιατί δεν το κάνει;

Και τα χρήματα μπορεί να τα πάρει εύκολα, αφ’ ενός μεν για το διάστημα μέχρι να βγει η απόφαση για τη σύνταξη, το 100% να το κρατήσει μετά το ταμείο του κι αφ’ ετέρου, όπως σας είπα, να τα αποπληρώσει σε εξήντα δόσεις, δηλαδή σε πέντε χρόνια. Κι έτσι λύνονται τα προβλήματα και των δύο.

Επειδή, δυστυχώς, τα προβλήματα είναι άλυτα και υπάρχουν κι αυτά που έθεσε το νομοσχέδιο –πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν πολύ καλά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η Θεανώ Φωτίου– υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση αύριο.

Ο λαός καλείται από εμάς να συμμετάσχει μαζικά, για να δώσει το μήνυμά του στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, που θα λέει «τέρμα πια σε αυτές τις πολιτικές», θα λέει ότι δεν αντέχει άλλο και ότι πρέπει η χώρα και οι πολιτικές να αλλάξουν ρότα.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.


Το Γραφείο Τύπου


 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ