ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/12/2014

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον Real FM ( Κάτια Μακρή)




Για την υπόθεση Ρωμανού


-    Να ξεκινήσω από την υπόθεση Ρωμανού, γιατί μόλις διάβαζα και αποσπάσματα από την επιστολή του…. ξέρετε την απορριπτική απόφαση σήμερα και την απάντησή του ότι δεν δέχεται τα μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης. Θέλω ένα σχόλιό σας γι αυτό…


Νομίζω ότι είναι μια άδικη απόφαση αυτή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά που χαρακτηρίζεται από ένα πλεόνασμα σκληρότητας. Θεωρώ ότι χωρίς να χάνουμε χρόνο θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις που τελικά να αναγνωρίζουν στον Ρωμανό το δικαίωμα να συμμετάσχει στην εκπαιδευτική διαδικασία από τη στιγμή μάλιστα που προηγουμένως του αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις, να περάσει κάπου. Αλλιώς θα μιλάμε για μια υποκρισία εκ μέρους της πολιτείας.


-    Όταν λέτε άλλες λύσεις εννοείτε… εξ αποστάσεως δεν είναι λύση;…


Όχι, όχι. Εννοώ πολιτικές λύσεις ώστε να μην ισχύσει αυτή η άδικη και σκληρή απόφαση.


-    Άρα δηλαδή καλείτε ουσιαστικά την κυβέρνηση να παρακάμψει την απόφαση του Συμβουλίου και να πάρει αυτή την απόφαση;…


Καλώ να αναζητήσουμε  όσο το δυνατόν συντομότερα προσφορότερους τρόπους έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα συμμετοχής του στις εξετάσεις και για να παρακολουθήσει τις σπουδές του. Είμαι απόλυτα σαφής.


-    Από την άλλη ακούω κυβερνητικά στελέχη, για παράδειγμα, που λένε οι νόμοι είναι νόμοι. Εφ΄ όσον το Συμβούλιο αποφασίζει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, το Συμβούλιο προφανώς έχει κάποια στοιχεία  τα οποία το οδηγούν σ΄ αυτή την απόφαση


Η δημοκρατία από το μόνο που δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται είναι από εκδικητικότητα. Αυτό νομίζω ότι μπορούμε να το συμφωνήσουμε. Οι νόμοι είναι νόμοι και οι νόμοι προβλέπουν λοιπόν και τη δυνατότητα κάποιου να παρακολουθεί τις σπουδές του, να συμμετέχει στις εξετάσεις. Αλλιώς να του αρνούνταν τη δυνατότητα να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις. Έτσι δεν είναι;…


-    Αυτό που λέτε είναι σωστό, γιατί αυτά τα πράγματα πρώτα τα βλέπεις σε όλες τους τις διαστάσεις και μετά δίνεις…


Αντιλαμβάνεστε όμως ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια γενικώς να συζητάμε και να συζητάμε. Ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει τις αμέσως επόμενες ώρες.


-    Θα περιμένουμε να δούμε, γιατί είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε. Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος σ΄ αυτό το θέμα.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

-    Για να πάμε τώρα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μετέωροι, δηλαδή δεν ξέρει κανείς τι πρόκειται να γίνει. Θα κλείσει αυτή η συμφωνία, δεν θα κλείσει αυτή η συμφωνία. Εσείς πώς βλέπετε να εξελίσσεται, διαβάζοντας και πίσω από τις γραμμές των  email και των ανακοινώσεων;


Νομίζω ότι η τρόικα χαρακτηρίζεται από μία συνέπεια στη σκληρότητά της.  Δεν συνιστά κάτι τέτοιο μια καινούργια στάση. Απλώς θεωρώ ότι με έναν ψυχρό τρόπο υποστηρίζουν πράγματα τα οποία ήταν γνωστά και στην κυβέρνηση και είχαν κατά καιρούς ακουστεί, θα έλεγα και προσυμφωνηθεί. Κατά συνέπεια…


-    Τι ακριβώς εννοείτε με το προσυμφωνηθεί;…


Δηλαδή όλα αυτά τα θέματα τα οποία τίθενται στα τελευταία  mail  ήταν ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί πάνω στο τραπέζι, συνιστούν δεσμεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα στο πλαίσιο του μνημονιακού προγράμματος. Δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Ο κ. Σαμαράς είχε βεβαίως την ψευδαίσθηση ότι με ικεσίες θα μπορούσε να πετύχει την επιείκεια της τρόικας. Οδηγείται τελικά για άλλη μια φορά σε μια νέα πολιτική ταπείνωση ο ίδιος. Και διαπιστώνει –φαντάζομαι να το έχει καταλάβει- τα αδιέξοδα αυτής της στρατηγικής και της τακτικής που ακολούθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Σαμαράς υπήρξε δίγλωσσος, άλλα έλεγε έξω και άλλα μέσα.


-    Η εκτίμησή σας ποια είναι ότι θα κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση; Δηλαδή η κυβέρνηση θα κάνει πίσω στα μέτρα που θα της ζητηθούν και θα κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση ή ότι θα πάμε σε παράταση του μνημονίου, γιατί εγώ ακούω και τα δύο ως εκτιμήσεις;


Και το ένα και το άλλο δεν έχουν καμία σχέση με τα περί εξόδου από το μνημόνιο. Και το ένα και το άλλο είναι η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής. Κα προσέξτε, κατατίθεται ένας προϋπολογισμός ο οποίος κυριολεκτικά είναι στον αέρα, διότι δεν έχει ενσωματώσει όλα αυτά τα οποία συζητούνται αυτή τη στιγμή με την τρόικα τα οποία μεταφράζονται σε νέα μέτρα. Άρα τι θα κάνει ο κ. πρωθυπουργός; Θα τα πάει αυτά αργότερα για ψήφιση ή για μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου στην ψηφοφορία για τους 180;


-    Άκουγα προχθές τον κ. Τσίπρα στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ να λέει ότι οι δανειστές σκλήρυναν λόγω ΣΥΡΙΖΑ. Έχω εδώ την ακριβέστατη δήλωσή του, τώρα ξεκινάει, λέει, «η διαπραγμάτευση με τους επόμενους, επομένως η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά, αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς τον ΣΥΡΙΖΑ» Είναι η ακριβής δήλωση που έκανε προχθές το βράδυ. Αφού καταλαβαίνετε λοιπόν  ότι σας αφορά, οι δανειστές δηλαδή στέλνουν μήνυμα και σε εσάς, θέλω να μου πείτε τη δυσκολία τη δική σας για την επόμενη μέρα. Ας πούμε ότι πάμε σε εκλογές, όπως κι εσείς εύχεστε να γίνει και από χθες, όπως λέτε. Την επόμενη μέρα τι;


Όπως ευχόμασταν χθες δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα πάμε σε μια συμφωνία η οποία μάλιστα δεν θα περάσει καν προς έγκριση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θα πάει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Εμείς προειδοποιούμε τώρα την κυβέρνηση και της θέτουμε το ερώτημα. Εάν προτίθεται να περάσει τη νέα συμφωνία με ΠΝΠ, δίνοντας άλλο ένα χαστούκι στη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου.


-    Γιατί έχετε πληροφορίες γι αυτό; Επειδή εγώ από σας το ακούω…. Έχω ακούσει για ένα άρθρο…


Γράφεται κατά κόρον στις εφημερίδες τα τελευταία 24ωρα κι εγώ θέτω δημοσίως, με αφορμή τη συνέντευξη, ένα ερώτημα.


-    Σωστά, εγώ λοιπόν σας ρωτώ, αυτό αφορά την κυβέρνηση και θα κριθεί γι αυτό αν πάμε σε εκλογές. Εγώ ρωτώ ποια είναι η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ακριβώς παραδέχεστε ότι αυτή η δυσκολία δεν αφορά μόνο τον Σαμαρά…


Νομίζω ότι η τρόικα προφανώς γνωρίζει τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα Και έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι πολύ σύντομα θα έχει απέναντί της μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι με βάση αυτή την εκτίμηση ακολουθεί τη δική της τακτική. Ξέρετε, θα είναι για πρώτη φορά που θα δούμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση. Τι σημαίνει συσχετισμός δυνάμεων, τι σημαίνει συμμαχίες; Διότι ο κ. Σαμαράς  όλα αυτά τα στοιχεία δεν τα είχε κατά νου. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που βρίσκονται από την ίδια πλευρά.


-    Αν δυο άνθρωποι, που όπως λέτε βρίσκονται από την ίδια πλευρά και είναι ιδεολογικοί σύμμαχοι και ο Σαμαράς είναι τόσο πρόθυμος να ικανοποιήσει όλα τους τα κέφια, δεν του τα κάνουν, γιατί να τα κάνουν σε εσάς που είστε απέναντι και πολέμιοι ιδεολογικά;


Δεν του τα κάνουν, διότι αν εκτιμάς ότι θα έρθει κάποιος που θα ενεργοποιήσει έστω για πρώτη φορά μια πραγματική διαπραγμάτευση, για λόγους τακτικής θέλεις να αρχίσεις να παραχωρείς σε αυτόν που θα σου ζητήσει και όχι σε αυτόν που θεωρείς δεδομένο.


-    Άρα, δηλαδή, λέτε ότι σε εσάς θα κάνουν κάποια πράγματα, υπό την έννοια ότι θα θέλουν να μαλακώσουν και τη στάση σας.


Το πιστεύω ακράδαντα ότι μια πραγματική διαπραγμάτευση θα βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας, το οποίο θα είναι προς όφελος της χώρας μας. Δεν το λέω αυτό με μια διάθεση βολονταρισμού, αλλά…


-    Ξέρετε ακούγεται πολύ ρομαντικό αυτό, θα ήθελα να σας πω, και ελάχιστα πραγματικό όταν έχεις να κάνεις με οικονομία, με λεφτά, με ομόλογα που λήγουν…


Δεν είναι έτσι. Η οικονομία, σε τελική ανάλυση, έχει το στοιχείο των πολιτικών προσεγγίσεων και αποφάσεων. Πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για τη σημερινή Ευρωζώνη.


-    κ. Σκουρλέτη, θέλω να γίνω σαφής. Αν σας ζητούσαν αυτά τα μέτρα που ζητάνε τώρα από τον Σαμαρά, θα τα τινάζατε όλα στον αέρα και θα λέγατε «τελείωσε, δεν δεχόμαστε απολύτως τίποτα»;


Το ερώτημα αυτό θα είχε αξία αν προηγουμένως είχαμε αρχίσει να βάζουμε στο τραπέζι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν λέει ο κ. Σαμαράς. Ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το θέμα του χρέους.

Όταν μόλις χθες ακούσαμε τον κ. Σαμαρά να μιλάει για την βιωσιμότητα του χρέους, δεν δίνει ουσιαστικά το πράσινο φως, δεν ενθαρρύνει την τρόικα για να έχει μια σκληρή στάση; Δεν υπονομεύει κάθε προοπτική διαπραγμάτευσης;

Άρα, εμείς αυτό που λέμε, και δεν το  λέμε στους υπαλλήλους της τρόικας, το απευθύνουμε στις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, υπάρχει ανάγκη συνολικά η Ευρώπη να δει την οικονομική της στρατηγική. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τίθεται αυτό το ζήτημα. Τέθηκε όταν υπήρξε χαλάρωση και παράκαμψη του Συμβουλίου Σταθερότητας, λίγες εβδομάδες πριν για την περίπτωση της Γαλλίας και της Ιταλίας, έχουμε λοιπόν μια χώρα που έχει γίνει συνώνυμο της ανθρωπιστικής κρίσης και λέγεται «Ελλάδα» και έχουμε μια παταγώδη αποτυχία αυτού του προγράμματος. Άρα, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση.


-    Να σας ρωτήσω, για την άποψη που εξέφρασε χθες ο κ. Κουρουμπλής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει αυτό που δεν έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, να κάνει μονομερή διαγραφή του χρέους σε ποσοστό 70%. Αυτό είναι μια άποψη που βρίσκει έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ ή είναι μια προσωπική άποψη του κ. Κουρουμπλή;


Και εγώ άκουσα με έκπληξη αυτή την άποψη, διότι δεν την έχω ακούσει ποτέ από τον κ. Κουρουμπλή σε κανένα από τα όργανα που έχουμε βρεθεί. Προφανώς πρόκειται για μια απολύτως προσωπική άποψη.

Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα της διαπραγμάτευσης είναι γνωστή.


-    Η μονομέρεια είναι η διαφορά; Δηλαδή, εσείς λέτε ότι δεν θα το κάνουμε μονομερώς, θα το κάνουμε …..


Εμείς, έχουμε πει ότι σε ότι αφορά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τους μνημονιακούς νόμους, ότι θα τους ακυρώσουμε μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Όσον αφορά τα θέματα του χρέους και των δανειακών συμβάσεων όλα αυτά θα μπούνε κάτω από την βάσανο μια σκληρής διαπραγμάτευσης.


-    Διάβασα μια δήλωση που αποδίδεται στον κ. Καμμένο – δεν ξέρω αν την έκανε ο κ. Καμμένος – μετά τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα χθες το βράδυ στον ΣΚΑΪ, ότι δεν ξέρουμε αν θα μπει η ΑΝΕΛ στη Βουλή, άρα τι να μιλάμε για συνεργασία, που λέει «μην ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ για να μην έχει αυτοδυναμία, ψηφίστε και ΑΝΕΛ για να του κόψουμε την αυτοδυναμία». Εσείς πριν από λίγο φλερτάρατε πολιτικά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και θεωρούνταν περίπου δεδομένο ότι μπορεί και να συνεργαστείτε. Τώρα τι έγινε ξαφνικά;


Κατ’ αρχήν με ρωτάτε για κάτι που κι εσείς δεν είστε σίγουρη ότι έχει ειπωθεί. Άρα, υπάρχει και από την δική μου πλευρά μια δυσκολία να σχολιάσω μια υποθετική δήλωση από τον κ. Καμμένο.

Αλλά, θέλω να σας θυμίσω ότι έχουμε πει πάμπολλες φορές ότι δεν υπάρχει μια συνολική προγραμματική συνεννόηση και σύγκλιση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική κυβερνητική συνεργασία. Αυτό το έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Αν αυτό  τώρα είναι φλερτ ή όχι, εσείς πώς το ακούτε; Είναι μια πραγματική πολιτική προσέγγιση. Δεν είπαμε ποτέ ότι υπήρχαν προγραμματικές συγκλίσεις, ώστε να μιλάμε για μια τέτοιου είδους συνεργασία.

Ως προς το ποιες πολιτικές δυνάμεις θα είναι μέσα στο επόμενο Κοινοβούλιο, είναι τέτοια η ρευστότητα που υπάρχει, τέτοια η δυναμική των πραγμάτων, ώστε κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια εκτίμηση.


-    Ευχαριστώ πολύ κ. Σκουρλέτη, καλό μεσημέρι.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ