ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/12/2014

Ένας ακόμη θάνατος κρατουμένου στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, μετά από 25 μήνες παράνομης κράτησής του υπό άθλιες συνθήκες. Ευθύνες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για απάνθρωπη μεταχείριση



                                     

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

– Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

– Υγείας

Θέμα: Ένας ακόμη θάνατος κρατουμένου στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, μετά από 25 μήνες παράνομης κράτησής του υπό άθλιες συνθήκες. Ευθύνες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για απάνθρωπη μεταχείριση

Ο θάνατος του Μοχάμεντ Ασφάκ, νεαρού μετανάστη, κρατουμένου στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, έφερε στη δημοσιότητα με τον τραγικότερο τρόπο τον «Αθέατο Πόνο» (Αθέατος Πόνος Γιατροί Χωρίς Σύνορα 2014) χιλιάδων συνανθρώπων μας που κρατούνται παράνομα και υπό απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια της χώρας μας, υπό συνθήκες που, πέραν της ελευθερίας, προσβάλλουν το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην υγεία αλλά και στην ζωή. Ο Μοχάμεντ Ασφάκ έχασε τη ζωή του ενόσω ήταν διοικητικά κρατούμενος επί εικοσιπέντε μήνες (!) και υπό άθλιες συνθήκες, αρχικά στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου και στη συνέχεια στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Κατέληξε δε, στις αρχές Νοεμβρίου, στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, όπου είχε διακομισθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Αμυγδαλέζα στις 29 Οκτωβρίου. Η είδηση του θανάτου του έφτασε με καθυστέρηση δεκαπενθημέρου και προκάλεσε την αγανάκτηση των συγκρατουμένων του, οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία πείνας καταγγέλλοντας την απάθεια και ολιγωρία των αστυνομικών αρχών στα επίμονα αιτήματα του θανόντος κρατουμένου να εξεταστεί από γιατρό αλλά και την παράνομη παράταση, υπό άθλιες μάλιστα συνθήκες, της κράτησης όλων όσοι κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας καθώς και κρούσματα ρατσιστικής και βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς. Επιπλέον, όπως κατήγγειλαν οι κρατούμενοι στις συλλογικότητες Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη  Φασιστική Απειλή και Πακιστανική κοινότητα Ελλάδος «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», ο Μοχάμεντ Ασφάκ είχε χτυπηθεί βάρβαρα από αστυνομικούς σε μία από τις εξεγέρσεις στο στρατόπεδο Κορίνθου. Ζητούσε για πολλούς μήνες να εξεταστεί το σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα από το οποίο υπέφερε, αλλά μόνο όταν βρέθηκε στο τελικό στάδιο και κατέρρευσε, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο (ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ/ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»), Συνέντευξη τύπου, Πέμπτη 20/11/2014, 3η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ, 19/11. Δεκαπέντε απεργοί πείνας κατέρρευσαν στην Αμυγδαλέζα, στο 90% η συμμετοχή http://www.antiracismfascism.org/index.php/actions/frontex/item/1121-synentefksi-typou-pempti-20-11-2014-1mm-aiolou). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για τις συνθήκες θανάτου του διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από το Α.Τ. Αμπελοκήπων.

Επιπλέον, οι κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα, δήλωσαν μέσω των ως άνω οργανώσεων, ότι διακόπτουν προσωρινά την απεργία πείνας μετά από συνάντησή τους με αρμόδιους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης  Αλλοδαπών Αττικής, κατά την οποία υπήρξε δέσμευση για την άμεση απελευθέρωση όσων κρατούνται για διάστημα άνω του δεκαοκταμήνου, για την επί 24ώρου βάσης ιατρική κάλυψη των κρατουμένων, για την διασφάλιση της επικοινωνίας τους μέσω και κινητών τηλεφώνων και για την μέριμνα της Υποδιεύθυνσης για την καταπολέμηση ρατσιστικών και βίαιων συμπεριφορών από αστυνομικούς εναντίον τους. (Πενθήμερη αναστολή της απεργίας πείνας στην Αμυγδαλέζα με υποσχέσεις της ΕΛΑΣ http://www.antiracismfascism.org/index.php/actions/frontex/item/1124-penthimeri-anastoli-tis-apergias-peinas-stin-amygdaleza-me-yposxeseis-tis-elas).

Κατά το διάστημα δε των προηγούμενων ημερών, έχουν αφεθεί ελεύθεροι κάποιοι εκ των κρατουμένων που κρατούνταν για διάστημα άνω του 18μήνου, με έγγραφο που τους εντέλλει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός μηνός.

Επειδή ο θάνατος του κρατουμένου Μοχάμεντ Ασφάκ στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό –ακόμα τρεις θάνατοι κρατουμένων (ένας στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας και δύο στο κέντρο κράτησης Κορίνθου) λόγω μη έγκαιρης νοσηλείας τους, έχουν γίνει γνωστοί κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου, ενώ στο ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί δύο αυτοκτονίες κρατουμένων σε κρατητήρια,

Επειδή, σε αντίστοιχο περιστατικό τον Αύγουστο του 2013, η καθυστέρηση ανταπόκρισης στις πολυήμερες εκκλήσεις ασθενούς κρατουμένου για ιατρική βοήθεια, καθώς και οι άθλιες συνθήκες κράτησης, οδήγησαν τους κρατούμενους στην Αμυγδαλέζα σε γενικευμένη διαμαρτυρία, την οποία κατέστειλαν βιαίως οι αστυνομικές δυνάμεις και εξ αιτίας της οποίας δικάζονται αυτές τις μέρες για στάση και απείθεια συνάνθρωποί μας για μόνο το λόγο της διεκδίκησης του δικαιώματος στη ζωή, την υγεία και την ελευθερία,

Επειδή η βλάβη ή/και επιδείνωση της υγείας των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια της χώρας μας οφείλεται ή συνδέεται με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής που επικρατούν στα κρατητήρια και τα κέντρα κράτησης και εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή κρατουμένων καθώς και των εργαζομένων σε αυτά. Τούτο καταγράφεται σε πλήθος Εκθέσεων αρμόδιων φορέων μεταξύ των οποίων διεθνείς οργανισμοί, Ανεξάρτητες Αρχές, ιατρικές οργανώσεις, οργανώσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου. (ECDC/WHO REGIONAL OFFICE FOR EUROPE JOINT MISSION REPORT Increased influx of migrants at the Greek–Turkish border, Greece, 04/08 April, 2011 http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/1105_MIR_Joint_WHO_Greece.pdf, Συνήγορος του Πολίτη ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ Κ.Φ.Α .ΑΜΥΓ∆ΑΛΕΖΑΣ http://www.synigoros.gr/resources/ekthesi_aftopsias_amigdaleza_2-18-2014.pdf, Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΙΜΔΑ στην Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης (ΥΦΕΚΑ) Αμυγδαλέζας, Ενημερωτικό Σημείωμα, 18/10/2014, https://drive.google.com/file/d/0BznTtGQ082QSDhURzAxc09aUGVaSGluUjB0SDFQa0pEeTVJ/view?usp=sharing, Αθέατος Πόνος Γιατροί Χωρίς Σύνορα 2014 http://www.msf.gr/sites/default/files/msfpublications/report_detention_migrants_greece_gr.pdf)

Επειδή η ανεπάρκεια ως προς την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια της χώρας καταγράφεται σε πλήθος Εκθέσεων διεθνών οργάνων και οργανισμών και καταγγέλλεται από το σύνολο των οργανώσεων στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι, δε, ανήκουστο και σε παράβαση κάθε δεοντολογίας το ότι  η πρόσβαση των ασθενών κρατουμένων στον ιατρό τόσο στα κέντρα κράτησης όσο και στα κρατητήρια της χώρας επαφίεται στην κρίση των αστυνομικών –αφού οι ιατροί δεν εισέρχονται στους χώρους κράτησης– τα δε φάρμακα που συνταγογραφούνται για τους κρατουμένους χορηγούνται από αστυνομικούς (!).

Επειδή στην παρούσα χρονική στιγμή χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται παράνομα και υπό απάνθρωπες συνθήκες, στα κρατητήρια και στα Κέντρα Κράτησης της χώρας, εκατοντάδες δε εξ αυτών παρά την παρέλευση του ανώτατου ορίου των δεκαοκτώ μηνών κράτησής τους. Οι άνθρωποι αυτοί καταδικάστηκαν χωρίς δικαστή, έξω από κάθε νομιμότητα, σε επ’ αόριστον κράτηση της οποίας η διάρκεια είναι στο έλεος του Υπουργείου.

Επειδή όλοι οι κρατούμενοι στα κρατητήρια και στα Κέντρα Κράτησης βιώνουν, πέραν της παράνομης στέρησης της ελευθερίας τους, επιπλέον απάνθρωπη μεταχείριση λόγω και των συνθηκών κράτησής τους, που εκθέτει πλέον τη ζωή και την υγεία τους σε κίνδυνο.

Επειδή οι συνθήκες κράτησης προσώπων στα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων συνιστούν per se απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα της Ελλάδας και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχει επανειλημμένως καταγγείλει και καταδείξει τις ως άνω παραβιάσεις της νομιμότητας που συντελούνται ως προς τον παράνομο χαρακτήρα και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης χιλιάδων ανθρώπων.

Επειδή το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης,, αντί να λάβει μέτρα για την άρση των ως άνω παραβιάσεων, την συμμόρφωση με τη νομιμότητα και την διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της υγείας όλων των προσώπων, κρατουμένων και εργαζομένων που τελούν υπό την ευθύνη του, αντί να λάβει μέτρα για να σταματήσει η παράνομη αυτή μεταχείριση χιλιάδων ανθρώπων, επιτείνει την παρανομία και παραβιάζει πια ευθέως και απροκάλυπτα το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι « [...] οι καταγγελίες και οι διαπιστώσεις [...] που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις κ.λπ. διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης κ.λπ. στη χώρα μας [...]αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού και ενδελεχούς μελέτης και διερεύνησης εκ μέρους των Υπηρεσιών μας [...]. (υπ’ αριθ. 7017/4/16236 από 30/4/2013 Απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ 9244/5-4-2013). Αφίσταται δε από την παροχή αποδεικτικών στοιχείων για τις διαδικασίες και την επακριβή διάθεση των πιστώσεων εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη-υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και δη για την σύσταση και λειτουργία των άθλιων Κέντρων Κράτησης, ενίοτε υπό την αιτιολογία των λόγων εθνικής ασφάλειας (!). (υπ’αριθ.7017/4/15270 από 26/10/2012 Απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Α.Κ.Ε 200/1-10-2012).

Επειδή ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ως πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος των υπεύθυνων αρχών για τη σύλληψη και διοικητική κράτηση αλλοδαπών, είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την εκ του νόμου οφειλόμενη προστασία της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας κάθε προσώπου που τελεί υπό κράτηση. Είναι δε υπόλογος για κάθε παράνομη πράξη ή ενέργεια της Διοίκησης που επισύρει την ευθύνη του Δημοσίου για αποζημιώσεις για παράνομη κράτηση και απάνθρωπη μεταχείριση, που είναι βέβαιο ότι θα φτάσουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει επιδικάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, σε βάρος της Ελλάδας, για παραβιάσεις που αφορούν τη νομιμότητα, και τις συνθήκες κράτησης, πριν ακόμα την κατάφωρη παραβίαση της παράτασής της και πέραν του δεκαοκταμήνου.

Επειδή ο Υπουργός, ως πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος των υπεύθυνων αρχών για τη διοικητική κράτηση αλλοδαπών, είναι υπόλογος και για τυχόν ποινικές ευθύνες που θα ανακύψουν σε βάρος διοικητικών οργάνων που λειτουργούν κατ’ εντολήν του και ευθύνονται για παράνομη κράτηση και απάνθρωπη μεταχείριση προσώπων  που εκθέτουν  σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή κρατουμένων.

Επειδή δεν αρκεί η σιωπηρή απελευθέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες κράτησης κάποιων κρατουμένων που κρατούνται πλέον του δεκαοκταμήνου αλλά επιβάλλεται η ανάκληση της σχετικής αντισυνταγματικής και παράνομης Υπουργικής  Απόφασης.

Επειδή δε νοείται άνθρωποι για τους οποίους η απέλαση/επιστροφή κατέστη ανέφικτη κατόπιν, όχι απλώς εξάντλησης, αλλά υπέρβασης των προς τούτο ορίων διοικητικής κράτησής τους, να αντιμετωπίζονται εκ νέου ως υπό απέλαση αλλοδαποί και να κινδυνεύουν με νέα σύλληψη και κράτηση αντί, όπως προβλέπει ο νόμος 3907/2011, όπως ισχύει, να τους χορηγούνται τουλάχιστον τα έγγραφα της αναβολής απομάκρυνσής τους, λόγω ακριβώς της διαπίστωσης του ανέφικτου της απέλασης/επιστροφής τους.

Επειδή όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, υγείας, τιμής και  ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων (Άρθρο 5 παρ.3 του Συντάγματος).


Α) Ερωτάται ο κ. Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη:

1. Δεδομένου του ότι ο θάνατος του επί 25 μήνες κρατουμένου Μοχάμεντ Ασφάκ, στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα η εκ του νόμου οφειλόμενη προστασία της υγείας, της ζωής και της αξιοπρέπειας κάθε προσώπου που τελεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου και δη των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια της χώρας; Πόσοι άλλοι θάνατοι κρατουμένων έχουν καταγραφεί στο σύνολο των κρατητηρίων και των κέντρων κράτησης της χώρας; Υπάρχει εξέλιξη στην διενεργουμένη προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες θανάτου του Μοχάμεντ Ασφάκ και, αν ναι, ποια τα πορίσματά της;

2. Γιατί συνεχίζεται η κράτηση προσώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας και μάλιστα επί μήνες, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ανθρωπισμού, υπό συνθήκες που συνιστούν απάνθρωπη μεταχείριση και εκθέτουν την υγεία και τη ζωή τους σε επιπλέον κίνδυνο; Θα άρει άμεσα την παράνομη κράτηση όλων των ασθενών και των προσώπων με προβλήματα υγείας;

3. Ποιά μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να λήξει άμεσα το παράνομο καθεστώς  μαζικής σύλληψης και κράτησης αλλοδαπών μεταξύ των οποίων παιδιά, ασθενείς, πρόσφυγες, που κρατούνται σε κρατητήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης για διάστημα που μπορεί να ξεπερνά και το ανώτατο εκ του νόμου όριο των δεκαοκτώ μηνών;  Γιατί συνεχίζεται η αθλιότητα της παράνομης κράτησης ακόμα και ασθενών και παιδιών, και μάλιστα υπό συνθήκες που συνιστούν per se απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και θέτουν επιπλέον σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία τους;

4.  Προτίθεται ο Υπουργός και οι υπό την αρμοδιότητά του υπηρεσίες αλλοδαπών  να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα και να  χορηγήσουν, όπως προβλέπει ο νόμος 3907/2011, όπως ισχύει, τουλάχιστον,  έγγραφα της αναβολής απομάκρυνσης σε όλους όσοι αφήνονται ελεύθεροι γιατί κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν κατέστη εφικτή η απέλαση/επιστροφή τους; Είναι δυνατόν, κατά το Υπουργείο,  άνθρωποι για τους οποίους η απέλαση/επιστροφή κατέστη ανέφικτη κατόπιν, όχι απλώς εξάντλησης αλλά υπέρβασης των προς τούτο ορίων διοικητικής κράτησής τους, να αντιμετωπίζονται εκ νέου ως υπό απέλαση αλλοδαποί και να κινδυνεύουν με νέα σύλληψη και κράτηση;

Β) Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

1. Ποιά η ενημέρωση του Υπουργείου, δια των υπό την εποπτεία του φορέων –Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)- που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας, για τις συνθήκες θανάτου του κρατουμένου Μοχάμεντ Ασφάκ; Ο θανών και –σύμφωνα με τους συγκρατουμένους του– επί πολλούς μήνες ασθενής, είχε λάβει τις υπηρεσίες των υπηρετούντων στο κέντρο ιατρών και αν ναι τι είδους, ποιάς ειδικότητας και με ποια διάγνωση; Ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή και τι είδους; Γιατί δεν διαπιστώθηκε έγκαιρα η επιδείνωση της υγείας ενός τόσο νέου ανθρώπου, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε στάδιο μη αναστρέψιμο και να χάσει τη ζωή του; Από την έναρξη της παρουσίας των ως άνω ιατρών στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας,, πόσοι θάνατοι κρατουμένων έχουν καταγραφεί από τους ως άνω φορείς; Πόσοι άλλοι θάνατοι κρατουμένων έχουν καταγραφεί στο σύνολο των κρατητηρίων και των κέντρων κράτησης όπου οι ως άνω φορείς παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες; Πόσα και τι είδους περιστατικά –συμπεριλαμβανομένων και των ψυχικών– παθήσεων κρατουμένων, έχουν καταγραφεί από τους ιατρούς των ως άνω φορέων, τι είδους υπηρεσίες τους παρασχέθηκαν, πόσοι παραπέμφθηκαν για νοσηλεία, πόσοι έλαβαν και πόσοι αυτή την στιγμή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και τι είδους;

2. Ποιες ακριβώς υπηρεσίες παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ, φορείς που τελούν υπό την ευθύνη του Υπουργείου σας, στα κρατητήρια και στα κέντρα κράτησης της χώρας; Με τι αριθμό και ποιές ειδικότητες εργαζομένων, ποιο καθεστώς εργασίας και τι προϋπολογισμό; Παρέχεται επαρκής φαρμακευτική κάλυψη, σε τι βαθμό και από ποια χρηματοδότηση;

3. Ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα η πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και η πλήρης νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των διοικητικά κρατουμένων στα κρατητήρια και τα κέντρα κράτησης της χώρας, η παροχή σε αυτούς της αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής και συμβουλευτικής, καθώς και η πλήρης νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων όσοι απελευθερώνονται, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος τους;

4. Ποια η άποψη του Υπουργείου σας ως προς τους κινδύνους υγείας ασθενών ή/και προσώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και υγιών, λόγω της κράτησής τους σε κρατητήρια και κέντρα κράτησης, υπό συνθήκες που ευθύνονται για την εμφάνιση ή/και την επιδείνωση των προβλημάτων υγείας τους, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις και όπως διαπιστώνει ότι συμβαίνει στη χώρα μας ,ήδη, από το 2011, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας; Ποια τα πορίσματα/γνωματεύσεις των ιατρών, οι οποίοι, στο πλαίσιο του ΕΚΕΠΥ παρέχουν υπηρεσίες στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ως προς τους κινδύνους για την επιδείνωση της υγείας κρατουμένων με προβλήματα υγείας (όπως πρόσωπα που  λαμβάνουν αντιφυματική αγωγή, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, ασθματικοί, καρκινοπαθείς, ψυχικά ασθενείς κ.α) και κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες, σε συνωστισμένους χώρους, σε κοντέϊνερ εκτεθειμένα στις όποιες καιρικές συνθήκες που δεν καθαρίζονται εδώ και μήνες;

5. Θα αντιληφθεί επιτέλους το Υπουργείο την αναγκαιότητα και θα διασφαλίσει την πλήρη και δωρεάν πρόσβαση κάθε προσώπου, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής του και χωρίς κίνδυνο σύλληψης, στις υπηρεσίες υγείας, όπως επιτάσει ο σεβασμός  για την ζωή και την υγεία κάθε ανθρώπου, χωρίς εξαιρέσεις καθώς και η προάσπιση της δημόσιας υγείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασιλική Κατριβάνου

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Τζένη Βαμβακά

Νίκος Βούτσης

Ιωάννα Γαϊτάνη

Δημήτρης Γελαλής

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Μαρία Διακάκη

Ηρώ Διώτη

Κώστας Ζαχαριάς

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Κατερίνα Ιγγλέζη

Μαρία Κανελλοπούλου

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

Χρήστος Καραγιαννίδης

Χαρά Καφαντάρη

Τάσος Κουράκης

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Νίκος Μιχαλάκης

Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Κώστας Μπάρκας

Μαρία Μπόλαρη

Ανδρέας Ξανθός

Στάθης Παναγούλης

Γιώργος Πάντζας

Στέφανος Σαμοΐλης

Γιάννης Σταθάς

Αφροδίτη Σταμπουλή

Δημήτρης Στρατούλης

Δημήτρης Τσουκαλάς

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Βασίλης Χατζηλάμπρου


 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ