ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/12/2014

Έκκληση της Ευρωομάδας της Αριστεράς προς Κομισιόν και Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Ευρωκοινοβούλιο για τους Σύρους πρόσφυγες: «Πάρτε πρωτοβουλίες πριν να είναι αργά»




Την άμεση υποστήριξη των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας εδώ και 13 μέρες ζητούν με επιστολή τους 26 Ευρωβουλευτές, με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, από τον Επίτροπο Εσωτερικών  Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες ζητούν να εφαρμοστούν οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τους πρόσφυγες πολέμου, ώστε οι τελευταίοι να έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι μόνο στις χώρες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα.

Επίσης, η επιστολή ζητά να δοθεί η ευκαιρία σους πρόσφυγες να ενωθούν με άλλα μέλη της οικογένειάς τους στη Δυτική Ευρώπη, πράγμα αδύνατο αυτή τη στιγμή. Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας και γι’ αυτό σπεύδει να ζητήσει από τον κ. Αβραμόπουλο να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.

Μεταξύ άλλων την επιστολή υπογράφουν και οι έξι (6) ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε παρακάτω το Δελτίο Τύπου της Ευρωομάδας της Αριστεράς, αλλά και το γράμμα προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στα αγγλικά, αλλά και μεταφρασμένα στα ελληνικά. Τέλος, δείτε στο παρακάτω link την παρέμβαση της Μπάρμπαρα Σπινέλι από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και την κίνηση “L’ Altra Europa con Tsipras” στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα, καθώς και της απαντήσεις του κ. Αβραμόπουλου, ως αρμόδιου Επιτρόπου:

https://www.youtube.com/watch?v=fQ4yZkUR3f0 


Δελτίο Τύπου GUE/NGL – ελληνικά

Η Κομισιόν πρέπει να υποστηρίξει τους Σύριους πρόσφυγες που είναι σε απεργία πείνας στην Αθήνα!

Οι ευρωβουλευτές σήμερα κάνουν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Αθήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης να τους επιτρέψει να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη.

Σε επιστολή, η οποία ξεκίνησε από την ομάδα GUE / NGL, για τη Μετανάστευση, στον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι Ευρωβουλευτές καταδικάζουν την απόφαση των ελληνικών αρχών να αρνούνται ταξιδιωτικά έγγραφα σε 200 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων είναι γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, και τραυματίες.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής GUE / NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα δήλωσε: "οι ελληνικές αρχές είπαν ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του Δουβλίνου για το άσυλο οι πρόσφυγες μπορούν να κάνουν μόνο αίτημα στην Ελλάδα, τη χώρα υποδοχής. Τους είπαν ότι δεν πρόκειται να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και ότι η στέγαση για όλους δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Η κατάσταση δείχνει ότι το σημερινό σύστημα Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ), απλώς δεν λειτουργεί. Ο υψηλός αριθμός των προσφύγων από τη Συρία στην Ελλάδα απεικονίζει την πίεση στα κράτη μέλη στα σύνορα της ΕΕ. Οι αιτούντες άσυλο έχουν μείνει σε χώρες που δεν μπορούν να τους παρέχουν τίποτα."

Για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης οι ευρωβουλευτές ζητούν συγκεκριμένα από την Επιτροπή να πιέσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων πολέμου, όπως η Ελλάδα, να ενεργοποιήσουν και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας που εξασφαλίζει την προσωρινή ασφάλεια σε περίπτωση μαζικής εισροής προσφύγων. Η παρούσα οδηγία διασφαλίζει επίσης ότι η ευθύνη μοιράζεται μεταξύ των κρατών μελών με βάση την αλληλεγγύη.


Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος της GUE/NGL, δήλωσε: «Οι Σύροι πρόσφυγες διαμαρτύρονται μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για 12 ημέρες, και για επτά (7) ημέρες οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε απεργία πείνας - 17 απεργοί πείνας έχουν ήδη νοσηλευτεί με σοβαρά σημάδια εξάντλησης.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, το σπίτι τους, το οποίο έχει διαλυθεί από τον εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία τρία (3) χρόνια, ενώ πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, και σχεδόν 3 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα και να γίνουν πρόσφυγες, προκειμένου να ξεφύγουν τόσο από το καθεστώς Άσαντ, όσο και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν σε τεράστιο κίνδυνο διασχίζοντας την Τουρκία για να φτάσουν στην Ελλάδα με μια βάρκα και τώρα απλά ζητούν ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια και με αξιοπρέπεια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, να ενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους και να κάνουν μια νέα αρχή. Ενώ περιμένουν αυτά τα έγγραφα πρέπει να του παρέχεται στέγη, τροφή και ιατρική περίθαλψη και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους θα πρέπει να προστατεύονται, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις για τους πρόσφυγες πολέμου.


Δελτίο Τύπου GUE/NGL αγγλικά (original)

Commission must stand up for Syrian refugees on hunger strike in Athens!


MEPs are today appealing to the European Commission to support Syrian refugees currently on hunger strike in Athens in protest at the Greek government's refusal to allow them to move freely in Europe.


In a letter, initiated by the GUE/NGL group, to Migration, Home Affairs and Citizenship Commissioner Avramopoulos, the MEPs condemn Greek authorities' decision to deny travel documents to the group of 200 refugees which includes women, children, the elderly, and the injured,


Greek GUE/NGL MEP Kostadinka Kuneva said: "Greek authorities have said that in line with Dublin rules on asylum the refugees can only make a request in Greece, the country of reception. They were told that no travel documents would be issued to them and that housing for everyone cannot be ensured. The situation shows that the current Common European Asylum system (CEAS) is simply not working. The high numbers of Syrian refugees in Greece illustrate the pressure on member states at the EU's external borders. Asylum seekers are stuck in countries that cannot provide them with anything."


To tackle this humanitarian crisis the MEPs are specifically asking the Commission to push member state governments that receive large numbers of war refugees, like Greece, to activate and apply the provisions of a European Directive* that ensures temporary security in the event of a mass influx of displaced persons. This Directive also ensures that liability is shared among the member states on the basis of solidarity.


Greek GUE/NGL MEP Kostas Chrysogonos, said: "These Syrian refugees have been protesting in front of the Greek Parliament for 12 days, and for 7 days most of them have been on hunger strike. 17 hunger-strikers have now been hospitalised after showing serious signs of exhaustion.


"We must remember that these refugees have fled Syria, their home, which has been ripped apart by civil war over the last 3 years, costing the lives of over 100,000 people, and forcing almost 3 million people to flee the country and become refugees, in order to escape both the Assad regime and Islamic State jihadists. These people took a huge risk crossing Turkey to reach Greece on a boat and now they are simply requesting travel documents so they can move safely and with dignity to other European countries to join family members and make fresh starts. While they wait for these documents they must be provided with shelter, food, and medical care; and their fundamental rights should be protected as set out by international conventions on war refugees."


Γράμμα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο – ελληνικά

Αγαπητέ κ. Αβραμόπουλε,

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μια εξέλιξη στην Ελλάδα που ίσως ήδη γνωρίζετε καλά. Εδώ και 12 ημέρες μια ομάδα περίπου διακοσίων Σύρων προσφύγων, ανάμεσα τους γυναίκες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι και τραυματισμένοι, πραγματοποιούν διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, απέναντι από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εδώ και σχεδόν 10 μέρες οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν απεργία πείνας. Μέχρι στιγμής 17 απεργοί πείνας έχουν παρουσιάσει σημάδια εξάντλησης (λιποθυμίες) και έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες ζητούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό ζητούν στέγη, τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική προστασία, δηλαδή τα αυτονόητα που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις, τόσο του Ο.Η.Ε. όσο και της Ευρώπης, για τους πρόσφυγες πολέμου. Έφυγαν με τη βία από τη Συρία, που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 100.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει σχεδόν 3 εκατομμύρια στην προσφυγιά. Διέσχισαν με τεράστιους κινδύνους την Τουρκία και πέρασαν με πλοιάρια στην Ελλάδα, χώρα διέλευσης για τους τελικούς τους προορισμούς, που είναι οι Δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Ο στόχος τους είναι να βρεθούν χώρες της Ε.Ε. όπου βρίσκονται μέλη των οικογενειών τους, τα οποία έχουν φτάσει σε πιο ασφαλείς προορισμούς έτοιμοι να τους υποδεχθούν και να τους βοηθήσουν να κάνουν μια νέα αρχή. Όπως λένε οι ίδιοι σε ψήφισμά τους, «ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για τα δεινά του Συριακού λαού και να υποδεχθούν στο έδαφός τους τούς πρόσφυγες του πολέμου. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».

Η ελληνική κυβέρνηση λέει στους Σύρους πρόσφυγες ότι η μόνη τους δυνατότητα είναι να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες Δουβλίνου, οι οποίες υποχρεώνουν τους πρόσφυγες να κάνουν αίτηση στη χώρα υποδοχής. Τους προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να τους δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα για άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν μπορεί να εξασφαλίσει στέγη για όλους και ότι η αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα των 1.240.000 ανέργων θα είναι μάταιη.

Ο Έλληνας υπουργός, αρνείται να χρησιμοποιήσει την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2001/55/ΕΚ για την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισμένων και τον επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών στη βάση της αλληλεγγύης.

Η εισροή προσφύγων από τη Συρία στην Ελλάδα δείχνει την πίεση που δημιουργείται στις χώρες της Ε.Ε. οι οποίες αποτελούν μέρος των εξωτερικών της συνόρων. Η κατάσταση αυτή οδηγεί τόσο την Ε.Ε. στο σύνολό αλλά και τα κράτη μέλη της ξεχωριστά, να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, με την υπογραφή και την κύρωση συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως εκείνες που έχουν οριστεί για την προστασία των προσφύγων.

Κατά την ακρόασή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσατε ως προτεραιότητα «να ανταποκριθούμε με αποτελεσματικούς τρόπους όσον αφορά μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορά μας και να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Επίσης αναγνωρίσατε ότι «όσο η ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, της κρίση στο Ιράκ και της γενικότερης αστάθειας στην περιοχή μας, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου να αναζητήσουν διεθνή προστασία. Δεσμευτήκατε επίσης για ορθή εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Αυτή είναι η στιγμή όπου μπορείτε να κάνετε το πρώτο βήμα και να πραγματοποιήσετε αποτελεσματικά ορισμένες από τις δεσμεύσεις σας. Εμείς σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κατάστασης των προσφύγων από τη Συρία, στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές και τις ελληνικές αρχές. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της στην μαζική εισροή προσφύγων, πολύ περισσότερο να τους παρέχουν επαρκή ή ακόμα και αξιοπρεπή μέσα διαβίωσης - χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η

κατάσταση εκατοντάδων προσφύγων από τη Συρία που σώθηκαν από πνιγμό πριν από λίγες ημέρες στο Νότια της Κρήτης. Με την ενεργοποίηση της οδηγίας 2001/55 / ΕΚ, θα δώσετε στους πρόσφυγες από τη Συρία την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο σε χώρες όπου θέλουν πραγματικά να κατοικήσουν με τα άλλα μέλη των οικογενειών τους. Επίσης, θα επιτρέψετε μια ισορροπημένη κατανομή των προσφύγων από τη Συρία στις διάφορες χώρες της ΕΕ και, ως επί το πλείστον, θα επιτρέψετε στην ΕΕ για να δείξει πραγματική αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαφύγει τον πόλεμο.

Τέλος, εκφράζουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με πιθανές μαζικές επεμβάσεις της αστυνομίας εναντίον τους και  αναμένουμε να δούμε άμεσα τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις σας, πριν οι Σύροι απεργοί πείνας αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα παρόμοιες καταστάσεις σαν αυτές από τις οποίες διέφυγαν από τη Συρία του τρόμου και του πολέμου.

Υπογραφές

Kostadinka Kuneva, Chrysogonos Kostas, Barbara Spinelli, Marie-Christine Vergiat, Cornelia Ernst, Marina Albiol Guzman, Marisa Matias, Malin Björk, Sargentini Judith, Ferrara Laura, Georgios Katrougalos, Stefan Eck, Pablo Iglesias, Dimitris Papadimoulis, Neoklis Sylikiotis, Paloma López Bermejo, Fabio de Masi,

Emmanouil Glezos, Sabine Lösing, Sofia Sakorafa, Tania Gonzalez, Curzio Maltese, Luke Ming Flanagan, Merja Kyllönen, Eva Joly, Rodriguez- Rubio Teresa, Urtasun Ernest


=======================================================


Γράμμα της GUE/NGL στο Δημήτρη Αβραμόπουλο – αγγλικά (original)

Addressed to:

European Commission,

Commissioner for Migration,

Home Affairs and Citizenship,

Mr Dimitris Avramopoulos

Dear Mr Avramopoulos,

By this letter, we would like bring to your attention a case that you might already be aware of. For the last twelve days, a group of about two hundred Syrian refugees, among which women with their children, elderly and injured, are staging a protest in Syntagma Square in Athens, just across the Greek Parliament.


For almost ten days now, most of them are on hunger strike. Until this very moment, seventeen hunger strikers have shown signs of exhaustion (faints) and were sent for hospitalization. Syrian refugees are requesting for travel documents that would enable them to travel safely and with dignity to other European countries. But until this request succeeds, they are seeking for shelter, food, medical care and social protection, fundamental rights foreseen and protected in the UN Convention Relating to the Status of Refugees, as well as in the European legislation. These people have been forced to leave Syria due to the civil war which has been going on for over three years, costing the lives of over 100,000 people and forcing almost three million people to flee the country and become refugees. Those

people took a huge risk, crossing Turkey and reaching on a boat to Greece, a country serving as a transit point for their final destinations, which are other countries of EU. Their desire is to reunite with members of their families, who have managed to reach safer destinations which have the structure to receive the refugees and asylum seekers.


In a resolution drafted by the Syrians refugees themselves, who are located in Syntagma Square since November 19th, it is emphatically stated the following: "We are here to demand the only solution that can exist for us and for our families: the right to continue our journey in order to be able to set up a new life in a new place, in another corner of the world, with safety, freedom and dignity for us and for our children. We ask the European countries to take their share of responsibility for the suffering of the Syrian people and to welcome the war refugees into their territory. We ask the Greek Government to initiate the procedures that would enable us to continue our journey. " The Greek Government, through its Ministry of Interior, informed Syrian refugees that their only option is

to submit an asylum request to Greece, as foreseen in Dublin Regulations which obliges the asylum seekers to submit their application to the country of first reception. They were warned that no travel document can be given to them in order to travel to other EU countries and that housing for everyone cannot be ensured. Additionally, they notified them that searching for employment in Greece, where there are 1.24 million unemployed, would be futile.


The Minister refuses to acknowledge and use the possibilities provided in the Council Directive 2001/55/EC of 20 July 2001 on minimum standards for giving temporary protection in the event of a mass influx of displaced persons and on measures promoting a balance of efforts between Member States in receiving such persons and bearing the consequences thereof, ratified by Presidential Decree 80/2006, which could come into force, if Greece requested the Commission to submit a proposal to the Council. The influx of Syrian refugees in Greece illustrates the pressure created to EU countries which form part of its external borders. This situation leads both the EU as a whole and its Member States separately, to violate the responsibilities they have assumed by signing and ratifying human rights treaties, especially those that have been set for the protection of refugees.


During your hearing at the European Parliament you set as priority "to respond in effective way to migratory pressures at our borders and to ensure the full respect of human rights". You further acknowledged that "as long as the humanitarian crisis is on-going due to the Syrian civil war, the Iraq crisis and the general instability in our area, we will continue to see a large number of people from various parts of the world to seek international protection." You also committed yourself to properly implement the Common European Asylum System.

This is the time where you can take the first step and effectively realize some of your commitments. We urge you to take initiative in addressing the situation of the Syrian refugees in Greece, in cooperation with European and Greek authorities. It is well known that Greece cannot respond alone to the massive influx of refugees or provide them with adequate or even decent means of living, a flagrant example of that is the situation with the rest of the hundreds of Syrian refugees saved from drowning a few days ago in the South of Crete. By activating Directive 2001/55/EC, you will give the Syrian refugees the opportunity to seek asylum in countries that they really want to reside with other members of their families. Also, you will allow a balanced distribution of Syrian refugees in the different EU countries and, mostly, you will allow EU to show true solidarity to these people who have escaped war.


We are also expressing our serious concerns on possible massive police operations against them and we are looking forward to see your immediate initiatives and actions, before the Syrians hunger strikers suffer in Greece what they escaped from Syria of horror and of war.


Signatures:

Kostadinka Kuneva, Chrysogonos Kostas, Barbara Spinelli, Marie-Christine Vergiat, Cornelia Ernst, Marina Albiol Guzman, Marisa Matias, Malin Björk, Sargentini Judith, Ferrara Laura, Georgios Katrougalos, Stefan Eck, Pablo Iglesias, Dimitris Papadimoulis, Neoklis Sylikiotis, Paloma López Bermejo, Fabio de Masi, Emmanouil Glezos, Sabine Lösing, Sofia Sakorafa, Tania Gonzalez, Curzio Maltese, Luke Ming Flanagan, Merja Kyllönen, Eva Joly, Rodriguez- Rubio Teresa, Urtasun Ernest



 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ