ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/12/2014

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ (Ντσούνος–Κούτρας)




-    Πρώτο σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα…


Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς πλέον έχουν αποκαλυφθεί όλα τα mail, το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι έχουμε μια απόλυτη διάψευση όλων αυτών των προσδοκιών που καλλιεργούσε η κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς, όταν θα ξαναμιλήσει για την μεταμνημονιακή εποχή πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ καλά. Και αποδεικνύεται βεβαίως ότι όταν θέλεις να συγκρουστείς μ΄ αυτή την πολιτική, θέλεις να την αμφισβητήσεις, θέλεις να αναδείξεις πλευρές της πολιτικής και να μιλήσεις για τον πυρήνα αυτής της πολιτικής πρέπει να έχεις σχέδιο. Σχέδιο δεν υπήρχε. Υπήρχε μια διγλωσσία, άλλα στο εξωτερικό, άλλα στο εσωτερικό. Η τρόικα παραμένει συνεπής στην σκληρότητά της, αλλά σκληρή ήταν από την πρώτη μέρα. Τίποτα απ’ όσα ακούστηκαν για σκέψεις για νέα μέτρα δεν είναι καινούργια. Ήταν όλα γνωστά, το γνωρίζετε πολύ καλά από τη δουλειά σας, ήταν δε μάλιστα και ως ένα βαθμό προαποφασισμένα ‘ότι θα έμπαιναν..


 …. Δευτέρας που ήταν συμφωνημένο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Τσίμα και στην κα Κοσιώνη, ότι υπάρχει ένα συμφωνημένο με την κυβέρνηση μέχρι τη διαπίστωση της Γενεύης ότι είναι σκληρή η τρόικα τι μεσολάβησε;…


Δεν παρακολουθήσατε. Ήδη σας έχω απαντήσει. Λέω ότι η τρόικα είναι συνεπής ως προς την σκληρότητά της που υπήρχε από την πρώτη μέρα, από το 2010 που πάτησε το πόδι της εδώ. Η κυβέρνηση ήταν που ήταν δίγλωσση. Η κυβέρνηση γνώριζε μέχρι τελευταίου άρθρου όλα αυτά τα οποία τέθηκαν πάνω στο τραπέζι, τα απέκρυψε. Πηγαίνουμε σε μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό μη γνωρίζοντας τι καινούργιο υπάρχει. Γιατί αυτός ο προϋπολογισμός δεν αποτυπώνει τα νέα μέτρα, τις νέες απαιτήσεις της τρόικας; Τι προϋπολογισμός είναι αυτός;


-    Κατά την κυβέρνηση αποτυπώνονται…


Δεν είναι μια συζήτηση στον αέρα; Είναι μια συζήτηση στον αέρα όλη αυτή για τον προϋπολογισμό και το γνωρίζουν όλοι πάρα πολύ καλά.  Άρα, τι λέμε εμείς; Εδώ είναι το στοιχείο της υποκρισίας που αφορά τον κ. Σαμαρά. Οι ξένοι ήταν ειλικρινείς.


-    Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε ή η τρόικα ξαφνικά έγινε σκληρή τώρα;…


Θα απαντήσω για τρίτη φορά. Σας λέω το εξής. Η τρόικα δεν είναι εξουσιοδοτημένη να κάνει διαπραγματεύσεις. Είναι εντεταλμένοι υπάλληλοι. Τις διαπραγματεύσεις τις κάνεις με τις πολιτικές ηγεσίες. Είναι έτσι ή δεν είναι;..


-    Μισό λεπτό… Γιατί όταν πάει ο Σαμαράς να διαπραγματευτεί και λέει της Μέρκελ, να δούμε τι θα γίνει.. του λέει, μάλιστα, να βοηθήσουμε.  Βρείτε τα με την τρόικα και ελάτε.


Ναι, αυτό τι σημαίνει;….


-    Αυτό σημαίνει ότι αυτό που λέτε ότι είναι απλώς κάποιοι υπαλληλίσκοι, δεν είναι απλώς υπαλληλίσκοι… είναι εξουσιοδοτημένοι να αποφασίζουν…


Να αποφασίζουν, όχι. Είναι εξουσιοδοτημένοι να ελέγχουν την πρόοδο του προγράμματος. Αλλά όταν μιλάμε για διαπραγμάτευση, μιλάμε για μια διαπραγμάτευση για τη λογική, τη φιλοσοφία αυτής της πολιτικής.


-    Ο.Κ. Να δεχτώ αυτή τη λογική. Ο κ. Ντράγκι είναι υπάλληλος, υπαλληλίσκος.. Τι είναι κατά την άποψή σας;…


Ο κ. Ντράγκι εκπροσωπεί ένα υπαρκτό θεσμικό κέντρο το οποίο ασκεί πολιτική, θα σας έλεγα, σχολιάζοντας την πρωτοτυπία την ευρωπαϊκή, ένα κέντρο το οποίο δεν ελέγχεται πολιτικά. Άρα υπάρχει ένα θέμα δημοκρατικού ελέγχου, της ΕΚΤ.


Είναι πάντως ένα κέντρο εξουσίας, κρατώ αυτό που είπατε, δηλαδή είναι ο διευθύνων της ΕΚΤ και είναι ένας πυλώνας του ευρωσυστήματος. Συμφωνούμε σ’ αυτό;..


Απολύτως… Έτσι είναι η πραγματικότητα…


-    Πολύ ωραία.. Χθες λοιπόν ο κ. Ντράγκι έδωσε την κλασσική του καθιερωμένη συνέντευξη και απαντώντας σε ένα θέμα του έθεσαν οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, κύριοι, αυτό που σκέφτεστε το να χαλαρώσει το έλλειμμα και να αγοράσω εγώ ως ΕΚΤ κρατικά ομόλογα, ξεχάστε το..


Εσείς είστε ένας άνθρωπος που έχετε τις δικές σας πηγές. Σας παρακαλώ να μην υιοθετείτε το κακόφωνο τροπάριο της κας Βούλτεψη η οποία διαστρέβλωσε αυτές τις απόψεις. Διότι ο κ. Ντράγκι έχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί. Ο κ. Ντράγκι είπε το εξής…


-    Εγώ δεν ακούω Βούλτεψη.. Διαβάζω Οικονομική Καθημερινή…


Ο κ. Ντράγκι είπε το εξής. Ότι, με βάση τα όρια στα οποία εγώ καλούμαι να λειτουργήσω … Ο κ. Ντράγκι λοιπόν είπε ότι εγώ θα κάνω τα πάντα για να αγοράζω ομόλογα του δημοσίου του Ισπανικού, του Πορτογαλικού, του Ελληνικού, όσες δυνατότητες έχω από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα τις φτάσω στα όριά τους. Αυτό είπε. Και βεβαίως, επεσήμανε μάλιστα ότι δεν είμαι εγώ αρμόδιος να αποφασίζω για τυχόν άλλες θεσμικές αλλαγές που αφορούν τους κανόνες της ευρωζώνης. Το είπε αυτό ή δεν το είπε;

Επειδή εμείς επικοινωνήσαμε με κύκλους της ΕΚΤ, μας είπαν ότι εμείς δεν ανακατευόμαστε στα πολιτικά πράγματα της κάθε χώρας, δεν σχολιάζουμε θέσεις των πολιτικών κομμάτων και καλά θα κάνουν όλοι να το σεβαστούν αυτό.


-    Ο κ. Ντράγκι είπε.. Μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που συζητώνται περιλαμβανομένης της αγοράς κρατικών ομολόγων απέχουν από τη νομισματική χρηματοδότηση..


Το ακριβώς αντίθετο είπε.


-    Αυτό γιατί ενοχλεί.. Διότι το πρόγραμμα…. Α του ΣΥΡΙΖΑ για να βγει, θα πρέπει να έρθουν χρήματα.. Αν δεν είναι από τη φορολογία και την αύξηση περαιτέρω της φορολογίας, πού θα βρεθούν τα χρήματα;

-    Η ΕΚΤ δεν μπορεί απευθείας να χρηματοδοτήσει κράτη. Είναι γνωστό. Απαγορεύεται από τη συνθήκη. Αυτό είπε ο Ντράγκι νομίζω.. να αλλάξουν οι συνθήκες…


Μα δεν το ξέρουμε αυτό; …


-    Δεν μπορεί να χαλαρώσει το έλλειμμα του 3%...


Όχι, δεν το είπε αυτό, διότι είδατε ότι δεν ίσχυσε στην πράξη στην περίπτωση της Γαλλίας και της Γερμανίας μόλις προ 15 ημέρες.


-    Αν τσακωνόμαστε για το έλλειμμα και τι θα γίνει με το έλλειμμα;…


Ξέρετε γιατί θα τσακωθούμε; Θα τσακωθούμε εάν δεν συνειδητοποιήσουμε εμείς εδώ και όσοι μας βλέπουν ότι ο Σαμαράς, αυτό που εμείς λέμε πολύ άνετα, «άλλο η Γαλλία και η Γερμανία»,  δεν κάθισε να το πει στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Και να πει λοιπόν, γιατί έχετε δύο μέτρα και δυο σταθμά; Είμαστε ισότιμοι εταίροι; Όχι ίσοι, ισότιμοι. Το είπε ποτέ αυτό; Μίλησε μ’ αυτή τη γλώσσα των επιχειρημάτων και του ορθού λόγου; Όχι. Τι είπε ο Σαμαράς;  «Ουδείς αναμάρτητος. Ναι σε όλα». Να κάνει την αυτοκριτική του λοιπόν τώρα στους Έλληνες που τους κορόιδευε, από 1/1/2014 και δημιούργησε μια μαγική εικόνα εξόδου από το μνημόνιο, χωρίς να έχει σχέδιο.


-    Ορίστε και η Οικονομική Καθημερινή… Αποκλείει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης κρατών η ΕΚΤ…


Αυτό που λέτε είναι η μισή αλήθεια. Το 2010 ήσασταν δημοσιογράφοι.. Τι λέγαμε εμείς τότε;…


-    Μπορεί να το κάνει.. Να το σημειώσουμε αυτό.. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Μπορεί να το κάνει  αλλά μονάχα από τις δευτερογενείς αγορές…


Μπράβο…


-    Ποιες είναι οι δευτερογενείς αγορές;  Αυτές που μόλις άκουσαν τον κ. Μηλιό και τον κ. Σταθάκη πήδαγαν στον Τάμεση


Δικό σας το σχόλιο.. Μην δημιουργούμε εντυπώσεις άθελά μας, οι οποίες αποπροσανατολίζουν. Εμείς το 2010 τι λέγαμε; Λέγαμε ότι αυτή η Ευρώπη έχει μια βαθιά στρέβλωση. Αντί να δανείζει απευθείας τα κράτη της, το κάνει μέσω των εμπορικών τραπεζών,  με 1% και αγόραζαν οι τράπεζες το ομόλογο στο 4, στο 6, στο 7. Και λέγαμε, γιατί να κερδοσκοπούν οι τράπεζες εις βάρος του κάθε δημοσίου, του ελληνικού, του ιταλικού κ.λπ. Και μας έλεγαν, απαγορεύεται από τη συνθήκη. Αυτό μας λένε και τώρα. Αν αναφέρεστε σ’ αυτό, αυτό προφανώς δεν έχει αλλάξει και αυτό για να αλλάξει προϋποθέτει να αλλάξουν οι συνθήκες. Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο..


-    Σήμερα κυκλοφόρησε και μια επιστολή στη Βουλή από τους Ανεξάρτητους βουλευτές, από χθες το βράδυ και σήμερα είναι και στα χέρια πολύ περισσοτέρων. Επιμένετε στη θέση περί αποστατών;


Εγώ θέλω να σας πω ότι, πράγματι αυτή τη στιγμή ένα σχέδιο πολιτικής αποστασίας είναι σε εξέλιξη. Αυτή η πρωτοβουλία, κατά τη εκτίμησή μου, βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με τη Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες ο κ. Μεϊμαράκης διατύπωσε κάτι ανάλογο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνω, όσοι ψήφισαν ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ψήφισαν αυτούς τους ανθρώπους για να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των κομμάτων τους.

Μιλάω, λοιπόν, για πολιτική αποστασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι θα πετύχει αυτό το σχέδιο τον στόχο του και επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι, με βάση αυτή την προσπάθεια, διαλύονται τα κόμματα έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί το ’12, επιτείνει έτσι περαιτέρω την απονομιμοποίηση αυτής της Βουλής και τη μη αντιπροσωπευτικότητά της με βάση τους πραγματικούς συσχετισμούς. Οι βουλευτές έχουν τη συνείδησή τους, το λέει και το Σύνταγμα, αλλά έχουν εκλεγεί και με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν είμαστε σε μια λίστα αλφαβητική. Ψηφίζουμε, για παράδειγμα, τον κ. Πορτοσάλτε που είναι Ν.Δ. και τον Σκουρλέτη που είναι Συριζαίος από κάτω.


-    Η Τζάκρη ψηφίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, ο Βουδούρης ψηφίστηκε με τη ΔΗΜΑΡ, …..η κα Ραχήλ Μακρή ψηφίστηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αυτοί είναι αποστάτες ή όχι; Θέλω να το καταλάβω. Ή επειδή λένε αντιμνημονιακά δεν είναι αποστάτες και οι άλλοι που λένε μνημονιακά είναι;


Εγώ θεωρώ ότι όποιος στο όνομα μιας επίπλαστης, συναίνεσης η οποία θα έχει και ολίγον συνταγματική αναθεώρηση μέσα της ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, κατ’ ουσίαν ψηφίζει για τη συνέχιση των μνημονίων. Αυτό πρέπει να το καταλάβει.


-    Στο αποστασία είναι το πρόβλημα. Πήγατε προχθές και καταθέσατε στον Εισαγγελέα... Εκεί μέσα, όπως παρατήρησα, δεν επικαλεστήκατε καν το δημοσίευμα της εφημερίδας.


Μα τι λέτε; Έχετε πρόσβαση στην Εισαγγελία; Αυτό ήταν φάουλ.

Κατέθεσα περί τα 20 δημοσιεύματα που αναφερόντουσαν σε ανορθόδοξους τρόπους επηρεασμού ….. Γιατί τι είπα εγώ στο Mega; Είχα πει κάτι άλλο; Αλλά και εσείς για άλλη μια φορά ακούτε την κα Βούλτεψη, η οποία είπε πάλι ότι ο Σκουρλέτης κατήγγειλε χρηματισμό. Είχα πει ότι εδώ και ένα μήνα είχε βγει αυτό το δημοσίευμα και η κυβέρνηση δεν είχε την ευαισθησία να το διαψεύσει. Το έκανε τη συγκεκριμένη στιγμή επειδή ήθελε ακριβώς να προεξοφλήσει ένα πόρισμα. Όταν βγαίνει ένα μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και αναφέρεται σε πιέσεις, νομίζω ότι δεν το αφήνουμε….


-    Μέσω facebook;


Εγώ άκουσα για τον κ. Καμμένο που λένε ότι κατέθεσε βίντεο. Δεν έχω όμως πρόσβαση ….


-    Είναι αποστάτες η κα Τζάκρη, ο κ. Παραστατίδης;…


Έχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό – και όχι σε μια συγκυρία όπου αφήνει να εννοηθεί για μια συναλλαγή –πάρει αποστάσεις, συγκρούστηκαν με πολιτικές επιλογές του κόμματός τους, που κατά τη γνώμη τους ήταν σε αναντιστοιχία με αυτά που έλεγαν πριν τις εκλογές.


-    κ. Σκουρλέτη πριν από λίγο κάνατε λόγο για σχέδιο πολιτικής αποστασίας σε εξέλιξη και μάλιστα το συνδέσατε και με τη συνταγματική αναθεώρηση. Είπατε ότι όσοι ψηφίσουν Πρόεδρο θα έχουν και ολίγο από συνταγματική αναθεώρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει συνταγματική αναθεώρηση;


Εμείς θεωρούμε ότι το σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης ουσιαστικά αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ένας αντιπερισπασμός της κυβέρνησης, διότι το μείζον και αυτό που έχει κυρίως ανάγκη η χώρα είναι μια απάντηση για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας, του μνημονίου και της στρατηγικής εξόδου από αυτή.

Άρα, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία εξπρές. Το Σύνταγμα είναι ένα πλαίσιο το οποίο πρέπει να ενσωματώνει έναν βαθύ προβληματισμό, αλλαγές οι οποίες έχουν γίνει στην κοινωνία, δεν είναι κάτι που ξαφνικά «άντε, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε».


-    Και αν πετάξει το πολιτικό σύστημα το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι κακό;


Καθόλου κακό. Αλλά επειδή το Σύνταγμα, το ποιοι θα κρίνουν αυτή τη στιγμή αναθεωρητέες διατάξεις για να τις εξετάσει η επόμενη Βουλή, γιατί αυτή είναι η διαδικασία ….


-    Το 2021, κ. Σκουρλέτη μετά….


Αυτό εξαρτάται από τους συσχετισμούς. Αυτοί οι συσχετισμοί, επαναλαμβάνω, δεν είναι αντιπροσωπευτικοί. Άρα, μεγάλες και σοβαρές κουβέντες, δεν έχει τη νομιμοποίηση να  κάνει αυτή η Βουλή.

Πριν από λίγο μου ήρθε μια είδηση, πώς ο κ. Σόιμπλε έκανε κριτική στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ντράγκι. Αυτό είναι αντίθετο σε σχέση με όσα καταλογίζονται στον κ. Ντράγκι. Ο κ. Σόιμπλε κατήγγειλε τον κ. Ντράγκι ότι είναι υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης και της επεκτατικής πολιτικής Άρα εγώ το επισημαίνω όχι για να πω ότι ο κ.Ντράγκι είναι ΣΥΡΙΖΑ ή Podemos, αλλά για να πω ότι υπάρχουν αντιφάσεις και αυτές τις αντιφάσεις πρέπει η χώρα να τις εκμεταλλευτεί.


-    Υπάρχει η πληροφορία από χτες –το γνωρίζετε κι εσείς –ότι η κυβέρνηση μελετά να φέρει πιο μπροστά στην Προεδρική εκλογή. Αυτό σας βρίσκει σύμφωνους;


Αν το κάνει, ας το κάνει. Εμείς αυτό που έχουμε πει και επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι προτεραιότητα είναι οι εκλογές. Εάν δεν κάνουμε τώρα εκλογές που υπάρχει μια απόλυτη διάψευση του σχεδίου Σαμαρά που αυτή η μαγική εικόνα που μας λένε δεν υπάρχει, δεν υπάρχει πουθενά, πρέπει να ψάξετε να την βρείτε στις αποδελτιώσεις και οι ίδιοι πια δεν έχουν το σθένος  να εκφωνήσουν ότι μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, αν τώρα δεν πάμε σε εκλογές, αυτό είναι το μείζον. Έτσι θα αποκατασταθεί η δημοκρατική κανονικότητα, με την προκήρυξη εκλογών.

Υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος εκρήγνυται από τη μια μέρα στην άλλη στο πολιτικό επίπεδο, στο κοινωνικό επίπεδο, παντού. Αυτή είναι η «σταθερότητα» που μας χαρίζει η παρούσα κυβέρνηση;


-    Εγώ απλώς έλεγα αν είναι αποστάτες και αυτοί οι άνθρωποι της ΔΗΜΑΡ….


Το απαντήσαμε πριν.


-    Αυτό το πράγμα είναι βαρύ… Όλη αυτή η ατμόσφαιρα πολιτικής αποστασίας είναι βαρύ…

-    Το σχέδιο αποστασίας σε εξέλιξη έχει εκπορευθεί από πού;


Από τα κυρίαρχα «κέντρα»..


-    Από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο;…


Προφανώς είναι σε συνεννόηση με κέντρα της κυβέρνησης.


-    Πείτε μας και το σχόλιό σας για την εξέλιξη της υπόθεσης Ρωμανού…


Βλέπουμε ότι μέσα από την μη ικανοποίηση  ενός απόλυτα δίκαιου αιτήματος ενός ανθρώπου που του αναγνωρίστηκε μέσω των κείμενων νόμων το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις, αλλά δεν του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να παρακολουθήσει, μετά την επιτυχία του, την εκπαιδευτική διαδικασία, εδώ υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας. Αυτή η απόφαση είναι απόφαση σκληρή, εμπεριέχει αυταρχισμό, αναλγησία. Και δεν μιλάμε επειδή συμφωνούμε με ό,τι γράφει ο Ρωμανός στα κείμενά του. Και άλλωστε βλέπετε ότι συντριπτικά ο πολιτικός κόσμος και όχι μόνο, ο νομικός κόσμος, διανοούμενοι, τάσσονται υπέρ του να του δοθεί αυτή η δυνατότητα.

Υπάρχει μια τροπολογία. Ικανοποιεί αυτό το αίτημα; Νομίζω πως όχι. Προσέξτε, ενώ με βάση την κείμενη νομοθεσία μπορεί  να καταθέσει αίτημα και να τύχει μιας ευνοϊκής απόφασης, αναγκάζονται να αλλάξουν το νόμο για να μην του δώσουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ





Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ