06/02/2015

Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής δεξιάς να καταγγείλει την Ελληνική κυβέρνηση μετατράπηκε σε μπούμερανγκ

Δ. Παπαδημούλης: «Η ευρωπαϊκή προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τον εξορκισμό των ρατσιστικών και ξενοφοβικών τάσεων»

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του οποίου Πρόεδρος είναι ο Βαυαρός Χριστιανοδημοκράτης Μ. Βέμπερ και στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, να συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εγκριθεί ψήφισμα σχετικά με την «άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα αναφορικά με την κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα".

Σύσσωμες οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες του ΕΚ απέρριψαν την πρόταση του ΕΛΚ, εκφράζοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ελλάδα αλλά και την ανάγκη διατήρησης κλίματος διαλόγου και συνεννόησης στο καθαυτό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η προσπάθεια του ΕΛΚ αποτελεί συνέχεια της αποτυχημένης καμπάνιας τρόμου που είχε εξαπολύσει η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, όπου, μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Πρόεδρός της είχε προβεί σε ακραίες ξενοφοβικές δηλώσεις. Εξάλλου, η υποκρισία περισσεύει όταν η ίδια η Νέα Δημοκρατία είχε στο πρόσφατο παρελθόν συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το ακραιφνές άκρο-δεξιό Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ), γνωστό για τις ακραίες και ξενοφοβικές θέσεις του.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας το αίτημα του ΕΛΚ και την ομόφωνη απόρριψή του, δήλωσε: «Η Ευρώπη θα διατηρεί πάντοτε ζωντανή στη μνήμη της την αιματηρή και ρατσιστική διάσταση του παρελθόντος της. Σήμερα η Ευρώπη επιδιώκει να οικοδομήσει το μέλλον της με βάση την αμοιβαία προσέγγιση και τη συνεργασία των εθνών που τη συνθέτουν. Η ευρωπαϊκή προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τον εξορκισμό των ρατσιστικών και ξενοφοβικών τάσεων και θεωρεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει συνολικά και από κοινού να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή με παρρησία και πολιτική εντιμότητα».