02/03/2015

Ερώτηση Η. Διώτη: Φορολόγηση των απολυμένων εργαζομένων των Σούπερ Μάρκετ ΛΑΡΙΣΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση των απολυμένων εργαζομένων των Σούπερ Μάρκετ ΛΑΡΙΣΑ

Σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση έχουν βρεθεί οι περίπου 100 απολυμένοι των πρώην Σούπερ Μάρκετ (Σ/Μ) ΛΑΡΙΣΑ οι οποίοι “είδαν την πόρτα της εξόδου” από την επιχείρηση όταν αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, με τις οποίες μειωνόταν δραστικά ο μισθός τους.

Μολονότι δεν έχει καταβληθεί το σύνολο της αποζημίωσης σε κάθε πρώην εργαζόμενο, στις περσινές φορολογικές δηλώσεις δηλώθηκαν από την επιχείρηση και, συνεπακόλουθα, πέρασαν αυτόματα στο taxis βεβαιώσεις αποδοχών οι οποίες περιλάμβαναν το πλήρες ποσό αποζημίωσης.

Η παραπάνω μονομερής ενέργεια από την πλευρά της εργοδοσίας είχε ως αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι να φορολογηθούν για εισοδήματα τα οποία ουδέποτε εισέπραξαν αλλά και, επειδή θεωρήθηκαν με βάση τα οικονομικά κριτήρια, υψηλά αμειβόμενοι, να χάσουν μια σειρά παροχών και διευκολύνσεων που η Πολιτεία έχει θεσπίσει για την ανακούφιση των λιγότερο προνομιούχων συνανθρώπων μας.

Αφού, λοιπόν, θεωρήθηκαν εύποροι, δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν ούτε τα 200 ευρώ που καταβάλλονται στους μακροχρόνια ανέργους –οι απολύσεις είχαν ξεκινήσει από το 2012-, ούτε το κοινωνικό μέρισμα, ούτε και την ένταξή τους σε κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος και ύδρευσης.

Οι απολυμένοι των πρώην Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ εκφράζουν πλέον την ανησυχία τους ότι εάν –και όταν- καταβληθούν τα υπόλοιπα ποσά, δηλαδή μέχρι την αποπληρωμή του συνολικού ύψους της αποζημίωσης, θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να ξαναφορολογηθούν γι’ αυτά και να βρεθούν για μια ακόμη φορά εκτός των πιθανών δικαιούχων δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και ανακούφισης.

Με βάση τα παραπάνω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

Με ποιον τρόπο θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων που έχει δηλώσει η εταιρία στις βεβαιώσεις αποδοχών των πρώην εργαζομένων της και τι μέτρα θα λάβει για την αποκατάσταση της συντελεσθείσας αδικίας σε βάρος των απολυμένων των πρώην Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ;

Η ερωτώσα βουλευτίνα

Ηρώ Διώτη