04/03/2015

Ερώτηση Α. Μιχαηλίδη: Έκδοση Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για τη φορολογική ενημερότητα των ΔΕΥΑ

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Έκδοση Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για τη φορολογική ενημερότητα των ΔΕΥΑ

Κατόπιν ενημέρωσης από τον Δήμο Χίου και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Νομού Χίου πρέπει άμεσα να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να καταστούν φορολογικά ενήμερες οι ΔΕΥΑ που είχαν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και των οποίων οι ανεξόφλητες οφειλές ρυθμίστηκαν με το Νόμο 4316/2014 (ΦΕΚ 270/24-12-2014), άρθρο 80.

Παρ’ ότι ο προσφάτως ψηφισμένος από τη Βουλή νόμος ορίζει σαφώς ότι οι εν λόγω ΔΕΥΑ (στο σύνολό τους 8, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΥΑΝ Χίου) είναι φορολογικά ενήμερες, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης αρνείται να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα και επί πλέον δεσμεύει τους λογαριασμούς όψεως της εταιρείας, με την αιτιολογία ότι απαιτείται η έκδοση Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της ΔΕΥΑΝΧ, ενημέρωσε ότι για την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. επισπεύδον είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΝ Χίου είναι μη ενήμερη φορολογικά και είναι δεσμευμένοι οι λογαριασμοί όψεως της εταιρίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εκδοθεί η σχετική Κ.Υ.Α. που ορίζει το άρθρο 80 του Νόμου. 4316/2014.

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Μιχαηλίδης