11/03/2015

Ερώτηση Γ. Δημαρά: Απογραφή και δημοσιοποίηση των μισθωμένων ακινήτων του Δημοσίου, μέτρα περιορισμού του κόστους από μισθώσεις κτηρίων

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Απογραφή και δημοσιοποίηση των μισθωμένων ακινήτων του Δημοσίου, μέτρα περιορισμού του κόστους από μισθώσεις κτηρίων»

Κατά πληροφορίες το πάγιο κόστος μίσθωσης των ακινήτων που χρησιμοποιεί το Δημόσιο είναι πολύ μεγαλύτερο από τις σημερινές μισθωτικές αξίες αντίστοιχων ακινήτων.

Εξάλλου στο παρελθόν είχε απασχολήσει τον τύπο η «σπατάλη» που γίνεται για τις μισθώσεις κτηρίων, τη στιγμή που δεν είναι λίγα τα κτήρια του δημοσίου που μένουν αναξιοποίητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο πρόσφατα παραδείγματα. Πιο γνωστή είναι η περίπτωση κτηρίου 32.000τμ. του υπουργείου Υγείας που απασχολεί 15άτομα και στοιχίζει 3,5-4 εκατομμύρια ευρώ, όπως γνωστοποίησε πριν λίγες εβδομάδες στα ΜΜΕ ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής. Στην ίδια λογική και ο Αν. Υπουργός κ. Μάρδας αναφέρθηκε πριν λίγο καιρό στον τύπο σε κτήριο της Enterprise Greece που κοστίζει στο δημόσιο 400.000 ευρώ (κοινόχρηστα και ενοίκια), ενώ υπάρχει ιδιόκτητο κτήριο στην Ηλιούπολη που δεν χρησιμοποιείται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Έχει επεξεργαστεί σχέδιο για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των υπηρεσιών του δημοσίου με τη χρήση κτηρίων που ανήκουν στο δημόσιο και την εξεύρεση μισθωμένων κτηρίων με λιγότερο κόστος;

Αιτούμαι να κατατεθεί στη Βουλή

Μία πλήρης κατάσταση όλων των ακινήτων που μισθώνει το δημόσιο (υπουργεία και αποκεντρωμένες διοικήσεις).

Στην κατάσταση αυτή να περιλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία των ακινήτων:

• Διεύθυνση (οδός, αριθμός, Δήμος κ.λ.π.)
  • Επιφάνειες χώρων κατά επίπεδο: Υπόγεια, Ισόγεια, Όροφοι, καθώς και η συνολική επιφάνεια χώρων κυρίας χρήσεως και χωριστά των κοινοχρήστων.
  • Έτος αποπεράτωσης του κάθε κτηρίου.
  • Χρονολογία πρώτης μισθώσεως και εξέλιξη των ποσών που στοιχίζει στο δημόσιο μέχρι και σήμερα κάθε κτήριο.

Ο Ερωτών και Αιτών Βουλευτής

Γιώργος Δημαράς