ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/03/2015

‘Ενθερμη και ενθουσιώδης υποδοχή της Φωτεινής Κούβελα στο Βενεζουελάνικο Συνέδριο Γυναικών στο Καράκας

‘Ενθερμη και ενθουσιώδης υποδοχή της Φωτεινής Κούβελα στο Βενεζουελάνικο Συνέδριο Γυναικών στο Καράκας



 

‘Ενθερμη στήριξη στην κυβέρνηση της Ελλάδας και ενθουσιώδης υποδοχή της Φωτεινής Κούβελα από τις γυναίκες και τους άνδρες που συμμετείχαν στο Βενεζουελάνικο Συνέδριο Γυναικών στο Καράκας καθώς και στο Διεθνές Σεμινάριο για τη Φεμινιστική Σκέψη του Ούγκο Τσάβες, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 6,7 και 8 Μαρτίου του 2015, εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων της κυβέρνησης για τα δύο χρόνια από το θάνατο του κομαντάτε Ούγκο Τσάβες.

Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου της Λαϊκής Εξουσίας για τη Γυναίκα και την Φυλετική Ισότητα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας , εκ μέρους του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου, η Φωτεινή Κούβελα μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, παρευρέθηκε και παρακολούθησε τις εργασίες και τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου.

Στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου της Στρατιωτικής Σχολής και σε κλίμα ενθουσιασμού, χαράς, δυναμισμού, με γνώση της πάλης και της νίκης των δικαιωμάτων τους, χιλιάδες γυναίκες από πολλές και διαφορετικές φεμινιστικές οργανώσεις από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη Βενεζουέλα, την Βολιβία, την Κολομβία, την Ονδούρα, την Παραγουάη, την Κούβα, την Βραζιλία, το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικιανή Δημοκρατία, το Εκουαδόρ αλλά και την Ισπανία και το Λίβανο, αντάλλαξαν εμπειρίες και παραδείγματα αντίστασης και αλληλεγγύης μέσα από τις διαφορετικές καταστάσεις που ζουν η κάθε μία στην πατρίδα τους και πρότειναν λύσεις και προοπτικές που άπτονται ενός κοινού αντιμπεριαλιστικού και αντιπατριαρχικού αγώνα.

Προσκεκλημένες και παρούσες στο Συνέδριο ήταν πολλές γνωστές διεθνείς φεμινίστριες όπως η Μαρία Λεόν (Βενεζουέλα), η Μαριέλα Κάστρο Εσπίν, η Λούρδες Καντρέρας (Δομινικανική Δημοκρατία), η Μπερναντέτ Μοτέιρ (Παγόσμια Πορεία Γυναικών), η Αρελίς Σάντνα (Κούβα), η Κσιομάρα Κάστρο ντε Σελάγια (Ονδούρες), η Γκαμπριέλα Μοντάνο (Βολιβία), η Πάολα Παμπόν (Εκουαδόρ) κ.α.

Πρωταγωνιστική ήταν η παρουσία της δυναμικής 27χρονης Υπουργού για τη Γυναίκα και την Ισότητα του Φύλου, Ανρείνα Ταρασόν η οποία παρουσίασε το σχέδιο Ισότητας και Ισονομίας Μάμα Ρόσα 2013-2019 καθώς και τις Προοπτικές της Δημόσιας Πολιτικής για την Πρόοδο των Γυναικών σε όλες της πτυχές της κοινωνικής ζωής. Παρόντες ενεργά στο Συνέδριο ήταν και ο Προέδρος Νικολά Μαδούρο όπως και αρκετοί υπουργοί της Κυβέρνησης.

Όλες και όλοι μαζί συνέβαλαν να πετύχει η πρωτοβουλία του θεσμού της Λαικής Εξουσίας με τη στήριξη και του Προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο Μόρος, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη να συνεχιστεί η εμβάθυνση της συμμετοχικής και πρωταγωνιστικής δημοκρατίας της Μπολιβαριανής Επανάστασης, μέσω της συλλογικής διαμόρφωσης της πολιτικής ατζέντας και στρατηγικής των γυναικών της Βενεζουέλας με βάση της πραγματικότητες, τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις του οργανωμένου λαού.

Μαζί με το λαό οικοδομούν μια ενωτική πλατφόρμα για τις γυναίκες που θα καθορίσει μια πραγματική εθνική ένωση των φεμινιστικών κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων και των προοδευτικών γυναικών της Βενεζουέλας.

Το Συνέδριο έγινε έντονη αναφορά στους δυο μεγάλους ήρωες του Βενεζουελάνικου λαού, Σιμόν Μπολιβάρ και Ούγκο Τσάβες ο οποίος στις 8 Μαρτίου 2009 είχε δηλώσει: «…χωρίς την πραγματική απελευθέρωση της γυναίκας, θα ήταν αδύνατη η απελευθέρωση των λαών και είμαι πεπεισμένος ότι ένας αυθεντικός σοσιαλιστής πρέπει να είναι και αυθεντικός φεμινιστής»

Ιδιαίτερη υποδοχή είχε η παρουσία και ο χαιρετισμός της Φωτεινής Κούβελα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, από τις παρούσες και τους παρόντες στις εκδηλώσεις του Συνεδρίου.

Οι αναφορές της στην κατάσταση στην Ελλάδα και την νίκη της Αριστεράς στην κυβέρνηση, οι ευχαριστίες της προς την κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας για τη βοήθεια και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα ενάντια στη λιτότητα, η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους αγώνες του λαού της Βενεζουέλας για κοινωνική δικαιοσύνη με τη δήλωση ότι «τώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια νέα σελίδα στην πολιτική και κοινωνική ιστορία», καθώς και η παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, ενθουσίασαν το ακροατήριο με πλήθος χειροκροτημάτων και ευχαριστιών.

Η νίκη του Σύριζα τους προξένησε μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον γιατί βλέπουν ότι αποτελεί την αρχή για την αλλαγή και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στήριξη της δική τους προσπάθειας ώστε να καταφέρουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την κοινωνική αλλαγή στη χώρα τους. Η Ελλάδα αποτελεί το παράδειγμα για την Ευρώπη κι η Βενεζουέλα το παράδειγμα για την Λατινική Αμερική.

Το Συνέδριο έκλεισε με την ανάγνωση του Μανιφέστου των Αντιμπεριαλιστριών Γυναικών, σε αλληλεγγύη με τους Λαούς του Κόσμου και κατά της Καπιταλιστικής, Ιμπεριαλιστικής και Πατριαρχικής Καταπίεσης.

Venceremos!

 

Αγαπητές συντρόφισσες/Αγαπητοί σύντροφοι,

Ένας μήνας έχει παρέλθει από τις εκλογές και ήδη ο λαός μας αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε διαφορετική χώρα.

Όχι δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια οικονομικά μας προβλήματα.

Όχι δεν προλάβαμε να επουλώσουμε τις πληγές της οικονομικής κρίσης.

Οι άνεργοι/ες παραμένουν άνεργοι/ες και εκατομμύρια συμπολίτες μας συνεχίζουν να τα φέρνουν πολύ δύσκολα πέρα.

Όμως αυτό που άλλαξε ριζικά στο συναίσθημα του μέσου έλληνα πολίτη, είναι ότι δεν αισθάνεται πια αυτή την απαξίωση και τον εξευτελισμό.

Δεν μπορούν να συμπεριφέρονται πια στην Ελλάδα σαν να είναι χώρα αποικία.

Δεν μπορούν πια να συμπεριφέρονται στους έλληνες σαν να είναι οι παρίες της Ευρώπης.

Η ενότητα που περιγράφει τη σχέση του ελληνικού λαού με την κυβέρνησή του - μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήθηκε από το λαό για το λαό την 25η Γενάρη – ενότητα πρωτοφανή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, είναι αυτή που μας γεμίζει δύναμη και αντοχή και ταυτόχρονα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη:

Η Ελλάδα είναι εδώ, αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα της λιτότητας, για να βγει από την παγίδα του χρέους. Και είμαι βέβαιη, ότι θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη παγίδα χρέους που μπήκαμε τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα από τις καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου.

 

 

Χαιρετισμός της Φωτεινής Κούβελα στο Βενεζουελάνικο Συνέδριο Γυναικών στο Καράκας 

Αγαπητές συντρόφισσες/Αγαπητοί σύντροφοι,

θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αλληλεγγύη και την βοήθειά σας προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον δίκαιο αγώνα ενάντια στη λιτότητα, ενώ παράλληλα θα θέλαμε να επαναλάβουμε για άλλη μία φορά την αλληλεγγύη μας προς τους αγώνες του λαού της Βενεζουέλας για κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια νέα σελίδα στην πολιτική και κοινωνική ιστορία.

Ο λαός της Βενεζουέλας έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, προσφέροντας σε εμάς τους υπόλοιπους το πλεονέκτημα να ελπίζουμε. Πρόκειται για αυθεντική φεμινιστική επανάσταση και «Δεν υπάρχει επιστροφή». Χαιρετίζουμε την απόφασή σας να οργανώσετε το Συνέδριο της Βενεζουέλας για τις Γυναίκες και το Δεύτερο Διεθνές Σεμινάριο για την Φεμινιστική Σκέψη του Ούγκο Τσάβες καθώς και την ευγενική κίνηση από πλευράς σας να μας προσκαλέσετε για να μοιραστούμε τις ιδέες μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει την ισότητα των φύλων σαν «γυναικείο ζήτημα», αλλά ως μια οικουμενική αρχή, έτσι όπως αυτή διατυπώνεται και προτάσσεται στους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, καθώς και στις διακηρύξεις και τα ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων Διεθνών Οργανισμών, ως αποτέλεσμα των κατακτήσεων που έφεραν οι αγώνες, οι διεκδικήσεις και οι ιδέες των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος στην Ευρώπη και τον κόσμο όλο.

Για το ΣΥΡΙΖΑ οι εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα κοινωνικά φύλα, τους άνδρες και τις γυναίκες, οι πάσης φύσεως προκαταλήψεις, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και, τελικά, οι πολυποίκιλες διακρίσεις που συνδέονται με τα φύλα και διέπουν όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής, συνιστούν σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα, που η υπέρβασή του για κανένα λόγο δεν μπορεί να περιθωριοποιείται ή να απαξιώνεται, καθώς αποτελεί μέρος των επιδιωκόμενων ριζικών κοινωνικών αλλαγών και προϋπόθεση μετάβασης στο σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με την Έκθεση Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Επιτροπής, οι γυναίκες και στον 21ο αιώνα εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των οικονομικά ανενεργών ατόμων, να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία και να αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές δυσχέρειες, όταν είναι ηλικιωμένες ή ζουν μόνες τους ή έχουν χωρίσει ενώ αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των μονογονέων.

Έχοντας σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να αντιμετωπίσει άμεσα τα ζητήματα των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της έμφυλης βίας, της εκπαίδευσης, της οικογένειας και των σχέσεων φύλου στο εσωτερικό της κοινωνικής αναπαραγωγής κ.λπ.

Είναι απόλυτα καθαρό για τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι πολιτικές και τα μέτρα στήριξης και προώθησης της Ισότητας των Φύλων και της Ίσης Μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών απαιτούν γνώση και κατανόηση της έμφυλης κοινωνικής πραγματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης, προσεκτικό σχεδιασμό, με θέσπιση στόχων και προτεραιοτήτων, και οικονομικούς πόρους.

Με βάση τα ανωτέρω και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας θα αναμορφωθεί, εκσυγχρονιστεί και επικαιροποιηθεί σε τομείς άμεσης προτεραιότητας (εργασία, φτώχεια, ανεργία, ασφαλιστικά δικαιώματα, δικαιώματα υγείας και αναπαραγωγής, έμφυλης βίας, εκπαίδευσης, αλλαγής συλλογικής κοινωνικής συνείδησης κ.λπ.) το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας των Φύλων (ΕΣΔΙΦ),

Είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια αν, πότε και πόσα παιδιά θα κάνει. Η ενθάρρυνση της μητρότητας ως επιλογής και η διασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων, ιατρικών και κοινωνικών (εργατική νομοθεσία), για την πραγμάτωση της δεν σχετίζεται με αντιλήψεις περί δημογραφικού προβλήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει και σέβεται τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, όπως αυτά προσδιορίστηκαν το 2011 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF). Κατά συνέπεια, στηρίζει τόσο την πρόσβαση κάθε γυναίκας στις μεθόδους αντισύλληψης και στην τεχνητή διακοπή κύησης, όσο και σε υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας που αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την λοχεία, αλλά και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σύντομα στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου

Στη χώρα μας μάλιστα της διευρυμένης ανθρωπιστικής κρίσης – που επέφεραν η λιτότητα και τα μνημόνια - την επιδείνωση της φτώχειας, την έκρηξη της ανεργίας, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, η κατάσταση μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία γίνεται όλο και πιο αφόρητη και πιο «βίαιη» για όλους και κυρίως για τις γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό πως σε διάστημα 2 χρόνων (11/3/2011 έως 11/3/2013) η Τηλεφωνική Γραμμή SOS, που παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, δέχθηκε 10176 κλήσεις, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Όπως προκύπτει από τις έρευνες, θύμα της βίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα. Όμως, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι μερικώς απασχολούμενες, οι μετανάστριες και γενικά οι φτωχές γυναίκες, έχουν ιδιαίτερη δυσκολία, λόγω πολλαπλών εξαρτήσεων, να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους και ακόμα περισσότερο να μπορέσουν να αντιδράσουν. Παράλληλα, δυστυχώς, η Ελλάδα αποτελεί, ως γνωστόν, κόμβο παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Ειδικότερα το trafficking γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη μορφή του trafficking στη χώρα μας, καθώς οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των θυμάτων, σχετίζονται άμεσα με το φύλο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει άμεσα για κύρωση στη βουλή τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει με την προβλεπόμενη από τη Σύμβαση ψήφιση Ενιαίου Νόμου, για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής(οικογένεια και κοινωνία ευρύτερα). Στο συγκεκριμένο πλαίσιο είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι υφιστάμενες δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα και Καταφύγια) και μάλιστα θα ληφθεί μέριμνα για τη διεύρυνσή τους.

Όπως είχε πει ο μεγάλος Φεμινιστής, Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες: «Η Γυναίκα, ως ουσία, μπορεί μόνο να απελευθερωθεί μόνο εν μέσω μίας σοσιαλιστικής επανάστασης»

Estimadas companeras y companeros,

Viva Chavez!

Viva Maduro!

Viva la Mujeres de la Venezolana! Venceremos!

ΚΟΥΒΕΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Μέλος Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ

Μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ