12/03/2015

Ερώτηση Χρ. Καραγιαννίδη: 638.700,00€ για την παροχή του σήματος της Digea σε ακριτικές περιοχές της ΠΑΜΘ μετακυλίεται στους πολίτες μέσω ΟΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: 638.700,00€ για την παροχή του σήματος της Digea σε ακριτικές περιοχές της ΠΑΜΘ μετακυλίεται στους πολίτες μέσω ΟΤΑ

Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση αποτέλεσε μια σκανδαλώδη υπόθεση στη χώρα μας, μια υπόθεση διαπλοκής και απευθείας επιδότησης των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η ιστορία ξεκίνησε από το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ και το «μαύρο» στις οθόνες, το οποίο έπεσε ακριβώς εν μέσω της δημόσιας διαβούλευσης για το σχετικό διαγωνισμό, η οποία έληγε στις 19/6/2013. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείστηκε η ΕΡΤ από τον διαγωνισμό για το ψηφιακό φάσμα και δημιουργήθηκε ένας φωτογραφικός διαγωνισμός, με στόχο να αναλάβει το έργο η κοινοπραξία Digea, που έχουν δημιουργήσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με στόχο τον πλήρη έλεγχο των ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών. Η σκανδαλώδης ιστορία συνεχίστηκε μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης, με την ενδεχόμενη ανάληψη του κόστους για την τηλεοπτική-ψηφιακή κάλυψη του πληθυσμού από τους ΟΤΑ (δηλαδή από τους πολίτες) για χάρη της Digea, μέσω του προγράμματος «ψηφιακής σύγκλισης».

Συγκεκριμένα και όσον αφορά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Digea, κατά το switchoff δεν είχε φροντίσει για ένα πολύ μεγάλο μέρος της Περιφέρειας αφού οι 180-200 χιλιάδες κάτοικοι των ορεινών περιοχών παραμένουν χωρίς τηλεοπτικό σήμα. Μετά τα αρχικά παράπονα προς τη Digea διαπιστώθηκε ότι με βάση το νομικό πλαίσιο η «δύσκολη» και δαπανηρή κάλυψη με αναμεταδότες για τις ορεινές περιοχές είχε μεταφερθεί στην αυτοδιοίκηση από ισχύον νομικό πλαίσιο και τις συμβάσεις του παρόχου με το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, η Περιφέρεια ΑΜΘ ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη και να καταθέσει τεχνικό δελτίο, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση και να παρακολουθήσουν, επιτέλους, τηλεόραση οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών.

Με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΑΔΑ: 79ΞΝ1-1ΡΙ) εντάχθηκε η Πράξη για την παροχή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε ακριτικές περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ, μετά από εργασία και κατάθεση Τεχνικού Δελτίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Ο Προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 638.700,00 € και αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση όλων των απαραίτητων στοιχείων εξοπλισμού τα οποία θα επιτρέψουν την κάλυψη ακριτικών περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης από πλευράς ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Διακηρυκτικός σκοπός της Πράξης υπήρξε η άρση των ανισοτήτων μεταξύ κατοίκων της ίδιας Περιφέρειας και η εδραίωση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και στη γνώση, καθώς και η καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος σε όλες του τις εκφάνσεις, καθώς και η συμβολή στην «ηλεκτρονική ένταξη» των πολιτών εκείνων που ζούνε σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές. Η εκτιμώμενη πληθυσμιακή κάλυψη ανέρχεται στους 150.000 - 180.000 κατοίκους στους Νομούς: Έβρου, Σαμοθράκης, Ροδόπης, Καβάλας, Θάσου, Δράμας και Ξάνθης.

Σημειωτέον, ότι η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, επηρέασε και το τηλεοπτικό σήμα, το οποίο είτε χάθηκε πλήρως είτε φτάνει στους δέκτες με συνεχείς διακοπές.

Επειδή, όμως, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση» αποτελούν χρήματα του των πολιτών, τα οποία δίνονται από την ΕΕ για την επίτευξη των στόχων αξιοποίησης και ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και όχι για την επιδότηση των υποδομών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Επειδή, η Digea έλαβε την 15ετή εκμετάλλευση ψηφιακού φάσματος 240 MHz με μόλις 18.3εκ. ευρώ δίχως να υπάρχει άλλος συμμετέχων στη δημοπρασία, ενώ αντίστοιχα φάσμα 72MHz δόθηκε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έναντι 309 εκ. ευρώ.

Επειδή, η εκδοθείσα από την προηγούμενη κυβέρνηση Πράξη, μεταθέτει τις υποχρεώσεις της Digea και των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για την ψηφιακή κάλυψη των περιοχών στους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς νόμιμη αιτιολογική βάση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να επανεξετάσει την προαναφερόμενη Υπουργική Πράξη, ώστε να μην επωμιστούν οι πολίτες οικονομικές υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στην κοινοπραξία Digea;

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης