13/03/2015

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Ανατολική Παράκαμψη Θήβας

Η πόλη της Θήβας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα με την διέλευση της βαριάς υπερτοπικής κυκλοφορίας που ακολουθεί την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας, μέσα από τον αστικό ιστό και τις δημοτικές οδούς της Θήβας και η οποία, μετά την εγκατάσταση και αύξηση των διοδίων στην είσοδο και την έξοδο της πόλης προς και από την Ε. Ο. Αθηνών- Λαμίας, αλλά και των μετωπικών διοδίων στο ύψος της Θήβας, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την έλλειψη περιφερειακών οδών και ειδικά της Ανατολικής Παράκαμψης Θήβας η οποία έχει προγραμματισθεί από το 1997. Η έλλειψη αυτή, επιβαρύνει τις ήδη άσχημες κυκλοφοριακές συνθήκες της πόλης, θέτει σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων, συνεπάγεται γρήγορη και μεγάλη φθορά των οδοστρωμάτων λόγω της βαριάς κυκλοφορίας σε δημοτικούς εντός της πόλης δρόμους, δημιουργεί απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων λόγω της καταστροφής των δημοτικών οδοστρωμάτων, της ηχορρύπανσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα καυσαέρια των βαρέων οχημάτων και αποτελεί μείζον πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία της Θήβας, και ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Δήμο Θηβαίων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκπονείται η Οριστική μελέτη της Ανατολικής παράκαμψης Θήβας προκειμένου όταν ολοκληρωθεί, να ενταχθούν για χρηματοδότηση τα σχετικά έργα σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την υλοποίησή τους. Σημειώνεται ότι η σύμβαση αυτή υπογράφηκε στις 25 Ιουλίου 1997. Παρ’όλα αυτά, μέχρι σήμερα (Μάρτιος 2015!!) δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες.

Γίνεται λοιπόν εμφανής η ανάγκη:

α. Να επισπευθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των μελετών, του κτηματολογίου και η επικαιροποίηση των αδειοδοτήσεων που έχουν ληφθεί ή έκδοση νέων όπου απαιτείται.

β. Να ληφθεί μέριμνα για προγραμματισμό της ένταξης του έργου για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ολοκληρωθούν οι υπολειπόμενες μελέτες, προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο της Ανατολικής Παράκαμψης Θήβας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θανάσης Σκούμας