15/03/2015

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «Η Εποχή» και στον Αδάμο Ζαχαριάδη

1. Υπάρχει το τελευταίο διάστημα μια αυξημένη ένταση μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας. Πρόκειται για μια επιλογή τακτικής της κυβέρνησης που εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ή αφορά κάτι άλλο;

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος μέσα στην Ευρώπη, έχοντας ως στρατηγική στόχευση την υπέρβαση της λιτότητας και συγκροτημένο σχεδιασμό τόσο για το 4μηνο όσο και για μετά. Σίγουρα, αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα. Δεν επιλέγουμε, όμως, την «ένταση» ως διαπραγματευτική τακτική. Επιλέγουμε να εκτελέσουμε τη λαϊκή εντολή για το τέλος των μνημονίων και για την επαναφορά της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Και σε αυτό το δρόμο πρέπει να κινηθούμε μέχρι τέλους.

Την ίδια στιγμή, είναι λάθος να παρουσιάζεται η διαπραγμάτευση ως διμερής, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, χωρίς να παραγνωρίζουμε βέβαια την ηγετική θέση της Γερμανίας στην οικοδόμηση της σημερινής Ευρώπης. Η Γερμανία δεν είναι μόνη της στην Ευρώπη. Η δε Ευρώπη δεν είναι σήμερα η ίδια σε σχέση με πριν τις ελληνικές εκλογές. Εμείς θα αξιοποιήσουμε όλα τα ρήγματα εντός της Ευρώπης, για να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

2. Ποιά είναι τα συμπεράσματα από τις πολιτικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες;

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας αυτό το τετράμηνο, αλλά τα συμπεράσματα από τις διεθνείς επαφές των τελευταίων ημερών μόνο ως θετικά μπορούν να αποτιμηθούν. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Σουλτς είχαν στο επίκεντρό τους την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέματα δηλαδή που δεν τέθηκαν ποτέ επί της ουσίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πλέον οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους εταίρους γίνονται στη βάση και των ελληνικών προτάσεων και αυτές δεν αφορούν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, αλλά στην προστασία του.

Στη συνάντηση της Παρασκευής, μάλιστα, με τον κ.Γιούνκερ συμφωνήθηκε η συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, για την αξιοποίηση κονδυλίων που θα έχουν ως στόχευση την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων. Αυτό καταρρίπτει άλλον έναν μύθο της ΝΔ σύμφωνα με τον οποίο το τέλος του μνημονίου θα αποστερούσε από τη χώρα τα κοινοτικά κονδύλια

3. O ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Τι διαφορετικό έχει η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Γκούρια;

Η περίφημη «εργαλειοθήκη» δεν ήταν τίποτα άλλο από αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε μαζί με την τρόικα και στη συνέχεια ζήτησε τη συνδρομή του ΟΟΣΑ για την εξειδίκευσή τους. Η συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Γκουρία περιλάμβανε μια συγκεκριμένη ατζέντα για την τεχνική συνδρομή σε μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, των καρτέλ, της διαφθοράς.

Καμία απολύτως σχέση, δηλαδή, με την εργαλειοθήκη Σαμαρά, που την αποχαιρετήσαμε μαζί με την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι κατανοητή βέβαια η προσπάθεια της ΝΔ να βαφτίσει το κρέας ψάρι όπως κάνει σε όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης, σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να συγκαλύψει το μνημονιακό της έγκλημα. Κανείς, όμως, στην Ελλάδα δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου.

4. Με διάφορες δηλώσεις μένει ανοιχτό το ζήτημα του δημοψηφίσματος την ώρα που η κυβέρνηση σημειώνει τη σημασία της ισχυρής νωπής λαϊκής εντολής στη διαπραγμάτευση. Πως συμβαδίζουν αυτά τα δύο;

Η κυβέρνηση έχει μια ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή και μια αξιοσημείωτη κοινωνική στήριξη σήμερα που βρισκόμαστε στη φάση της εξειδίκευσης της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Δεν είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης που κρατούν στη δημοσιότητα το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Αυτά καλούνται να απαντήσουν σε υποθετικά σενάρια περί δημοψηφίσματος, που προεξοφλούν μια αδυναμία συμφωνίας τον Ιούνιο. Δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό υπηρετεί, σε αυτόν λογοδοτεί, από αυτόν αντλεί τη διαπραγματευτική της δύναμη και αυτόν χρειάζεται δίπλα της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβήθηκε ποτέ τον ελληνικό λαό και το ίδιο θα κάνει και τώρα που είναι στην κυβέρνηση.

5. Παρατηρείται μια αμφισημία σε σχέση με την περίπτωση των Σκουριών. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια σε μια εξόρυξη χρυσού που συνιστά ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων που αντιμετωπίστηκαν ως τρομοκράτες και εγκληματίες, ενώ το μόνο τους «έγκλημα» ήταν η υπεράσπιση του τόπου τους. Την ίδια στάση θα κρατήσουμε και σήμερα, με σεβασμό στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ