27/03/2015

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Επιτακτική είναι η ανάγκη επαναλειτουργίας και υλοποίησης των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πύργου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς :

• Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας
  • Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  • Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Επιτακτική είναι η ανάγκη επαναλειτουργίας και υλοποίησης των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πύργου.

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Πύργου λειτουργούσε εδώ και σχεδόν τέσσερις (4) δεκαετίες.

Η συνεισφορά από τη λειτουργία του εν λόγω Κολυμβητηρίου στην τοπική κοινωνία και στον αθλητισμό είναι σημαντική και αδιαμφισβήτητη.

Μέσα και από την δραστηριοποίηση τοπικού Ναυτικού Ομίλου έχει επιτευχθεί διαχρονικά η εκμάθηση κολύμβησης σε παιδιά για την αποφυγή πνιγμών, η εκπαίδευση αθλητών με σημαντικές επιδόσεις σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο και η εκγύμναση ενηλίκων για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς λόγους.

Από τον Ιούλιο του 2010 το Δημοτικό Κολυμβητήριο δεν έχει σταθερή λειτουργία και πλέον η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πύργου την έχει αναστείλει για την διενέργεια επισκευαστικών εργασιών.

Στο πρακτικό (ΑΔΑ: ΒΛΛ0Ω17-6ΔΘ) της υπ’ αριθμ. 20ης (τακτικής) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύργου (Αριθμ. Αποφ. 297/2013) με θέμα τη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2014, στο τμήμα των Δημοσίων Επενδύσεων περιλαμβάνεται η υλοποίηση Νέων Έργων με Α/Α 116 που αφορούν την Ενεργειακή αναβάθμιση ανοιχτού κολυμβητηρίου Δήμου Πύργου συνολικού ύψους €504.300,00.

Επιπλέον ο πρώην κ. Υπουργός ΠΕΚΑ ανακοίνωσε (βλ. http://www.econews.gr/2013/12/17/exoikonomo-ii-pyrgos-souli-grevena-109505/) το Δεκέμβριο του 2013 την ένταξη τριών προτεινόμενων έργων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.284.300 ευρώ, όπου μεταξύ αυτών περιελάμβανε το κάτωθι έργο:

Δήμος

Ποσό

Έργο

Δήμος Πύργου

484.300 ευρώ

Ενεργειακή Αναβάθμιση Ανοιχτού Κολυμβητηρίου Δήμου Πύργου

Σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 52987/23-10-2014 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, η διαχειριστική αρχή προχώρησε στην έκδοση απόφασης απένταξης με το υπ’ αριθ. οικ. 128949/28-07-2014 έγγραφο ανάκλησης των αποφάσεων ένταξης πράξεων στον άξονα 1 του ΕΠΠΕΡΑΑ. Η ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ και το πρώην ΠΕΚΑ αναφέρεται στο υπ’ αρ. πρωτ. 52987/23-10-2014 έγγραφο έχουν την αποκλειστική ευύνη για την εφαρμογή του συμφώνου εξυγίανσης και τον προγραμματισμό υλοποίησης των έργων του προγράμματος και είναι αρμόδιοι για να δώσουν ειδικότερες πληροφορίες για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης.

Με βάση τα παραπάνω :

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

• Με δεδομένο ότι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Κολυμβητήριου έχει απενταχθεί λόγω εξυγίανσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 υπάρχει η δυνατότητα και η προοπτική επανένταξης του στη νέα προγραμματική περίοδο σε κάποιο εκ των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΣΕΣ 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ, ΠΕΠ, ΕΠΠΕΡΑΑ κ.α.);
  • Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος εκ μέρους της Πολιτείας για την υλοποίηση του εν λόγω έργου αλλά και εν γένει για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πύργου;
  • Ποιος ευθύνεται για τη μη υλοποίηση του έργου και ειδικότερα για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν εκπονηθεί;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)