01/04/2015

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη παράτασης των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Ανάγκη παράτασης των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

Με το άρθρο 249 του Προεδρικού Διατάγματος 410/1995 δίνονταν η δυνατότητα σε δήμους να «εκποιούν απευθείας και χωρίς δημοπρασία οικόπεδά τους σε άστεγους και οικονομικά αδύνατους δημότες». Οι δημότες αυτοί όφειλαν να περαιώσουν τις εργασίες ανέγερσης των κατοικιών τους και να ολοκληρώσουν όλες τις σχετικές διαδικασίες στα εν λόγω οικόπεδα αρχικά εντός οκταετίας. Με διαδοχικές ρυθμίσεις δόθηκαν μια σειρά από επιπρόσθετες παρατάσεις, με τελευταία εκείνη που προβλέπει το άρθρο 284 παράγραφος 3 του Νόμου 3852/2010. Η εν λόγω παράταση εκπνέει εντούτοις τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στην περιοχή των Τρικάλων και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένα χωριά του Νομού πάρα πολλές οικογένειες δικαιούχων των εν λόγω οικοπέδων δεν έχουν καταφέρει να αποπερατώσουν όλες τις σχετικές εργασίες και να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με την ανέγερση των κατοικιών τους. Ενδεικτικά μόνο σε δύο τοπικές κοινότητες, Πρίνου και Πρόδρομου της Δημοτικής Ενότητας Κόζιακα του Δήμου Τρικκαίων, ο αριθμός των δικαιούχων που δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις εργασίες ανέρχεται σε 441. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κάποια εσκεμμένη κωλυσιεργία αλλά στο γεγονός ότι οι εν λόγω δικαιούχοι είναι φτωχοί αγρότες που συντηρούν με δυσκολία τις οικογένειές τους.

Επειδή είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί περισσότερος χρόνος στους δικαιούχους των κοινοτικών οικοπέδων για να αποπερατώσουν τις εργασίες ανέγερσης των κατοικιών τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα ώστε να παραταθούν οι προθεσμίες του άρθρου 284 παράγραφος 3 του Νόμου 3852/2010, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες ανέγερσης των κατοικιών τους οι δικαιούχοι κοινοτικών οικοπέδων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα