ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/04/2015

Ομιλία Η. Διώτη στο ν/ς του Υπουργείου Δικαιοσύνης: Τα στοιχειώδη για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος



 

Στον «πραγματικό τρόμο των μνημονιακών δυνάμεων που είναι το ξήλωμα της μνημονιακής πολιτικής» αναφέρθηκε η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μιλώντας χθες Πέμπτη, στο πλαίσιο συζήτησης του ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης “Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου κ.α. διατάξεις”, τονίζοντας ότι «σε αυτό προσπαθούν να απαντήσουν τρομοκρατώντας τους πολίτες για δήθεν τάχα μου κινδύνους. Το αποπειράθηκαν και πριν τις εκλογές, αλλά ευτυχώς ο ελληνικός λαός αποφάσισε να τους απαντήσει με το δικό του τρόπο και να τους αποκαθηλώσει».

Όπως υποστήριξε, «βασικό όπλο του νεοφιλελευθερισμού και του μνημονιακού τόξου των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών για να επιβληθούν επί σωμάτων και συνειδήσεων ήταν η θέσπιση ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και εξαίρεσης δικαιωμάτων με το πρόσχημα της κρίσης, που για να εμπεδωθεί και να επιβάλλει τις πολιτικές του έπρεπε να έχει και κάποια εργαλεία. Έτσι έγιναν τρομονόμοι, και όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά, κουκουλονόμοι, ειδικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, αυστηροποίηση όλων των νομοθεσιών ώστε η απειλή να κρέμεται πάνω από τον κάθε άνθρωπο. Ο νεοφιλελευθερισμός στηρίζεται στην αυταρχική διακυβέρνηση».

Υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο της τελευταίας έκθεσης της ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων για για τις απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές, σημείωσε ότι «το παρόν ν/σ αφορά τα στοιχειώδη που πρέπει να γίνουν για να εκσυγχρονισθεί το σωφρονιστικό σύστημα και να είναι όντως σωφρονιστικό, να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες μιας και οι έγκλειστοι έχουν τιμωρηθεί από το νόμο σε στέρηση της ελευθερίας και όχι σε εξόντωση και σε αναξιοπρέπεια. Με κορυφαίο ζήτημα εδώ την κατάργηση της ελληνικής σύλληψης φυλακών τύπου Γκουαντάναμο, δηλαδή των φυλακών τύπου Γ’. Είναι επίσης κορυφαίας σημασίας η ελαχιστοποίηση του εγκλεισμού των ανηλίκων δραστών και η ύπαρξη εναλλακτικών μέτρων κράτησης ώστε να αποφεύγεται η πλήρης κοινωνική περιθωριοποίηση. Κι αυτό γιατί δε μισούμε τους νέους ανθρώπους που βρέθηκαν στην παραβατικότητα αλλά θέλουμε να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Όπως επίσης δε μισούμε όσους που για διαφόρους λόγους, κυρίως κοινωνικούς, κατέληξαν στην χρήση ουσιών, γι’ αυτό και το ν/σ έχει μια σειρά από ρυθμίσεις που διευκολύνουν την επιλογή της απεξάρτησης αντί της φυλακής».

Κλείνοντας την ομιλία της έθεσε ένα ερώτημα στην κριτική για τη “φωτογραφική διάταξη”, όπως την χαρακτήρισαν, δίνοντας το παράδειγμα κρατουμένου με εγκεφαλική αιμορραγία που φυλάσσεται –από 3 βάρδιες εξωτερικών φρουρών- στη Νευροχειρουργική του Νοσοκομείου της Λάρισας. «Οι γιατροί ό,τι είχανε να κάνουνε, το έκαναν. Αυτός ο άνθρωπος χρήζει αποκατάστασης. Να αποφυλακιστεί ή να τον αφήσουμε να πεθάνει σε ένα κελί; Απέναντι σε αυτό το δόγμα της μηδενικής ανοχής εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουμε».

 

Ολόκληρη η ομιλία της βουλευτίνας Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, όπως καταγράφηκε στα Πρακτική της Βουλής, είναι η ακόλουθη:

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΣΤ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α’

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΓ’

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015 (απόγευμα)

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις»

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Το λόγο έχει η κ. Ηρώ Διώτη.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ξεκινώντας την ομιλία μου θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα: Με ποιον τρόπο ο νεοφιλελευθερισμός και το μνημονιακό τόξο των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, αλλά και πριν, αποπειράθηκαν να εμπεδώσουν την κυριαρχία τους επί των εργαζομένων, επί των φτωχών, επί όσων αντιστέκονται και όσων αμφισβητούν την πολιτική τους;

Ένα βασικό όπλο τους για να επιβληθούν επί σωμάτων και επί συνειδήσεων ήταν η θέσπιση ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και εξαίρεσης δικαιωμάτων με το πρόσχημα της κρίσης, καθεστώς που για να εμπεδωθεί και να επιβάλει τις πολιτικές του, έπρεπε να έχει κάποια εργαλεία. Έτσι, έγιναν τρομονόμοι –και όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά-, κουκουλονόμοι, ειδικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, αυστηροποίηση όλων των νομοθεσιών, ώστε η απειλή να κρέμεται πάνω από τον κάθε άνθρωπο.

Ο νεοφιλελευθερισμός στηρίζεται στην αυταρχική διακυβέρνηση. Επιχείρησε, λοιπόν, να εμπεδώσει στην κοινωνία το φόβο, να παραλύσει τη δημοκρατία, να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, να καταστρέψει κάθε αυτονόητη πρόνοια που πρέπει να παρέχεται στους πολίτες. Αυτές οι πολιτικές, λοιπόν, πάνε αγκαζέ με ένα ιδεολογικό σύμπαν που καταλήγει σε διαπομπεύσεις ανθρώπων, όπως ζήσαμε στο παρελθόν με τις οροθετικές γυναίκες, καταλήγει σε κηρύγματα μίσους ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, καταλήγει στην απόπειρα τρομοκράτησης της κοινωνίας, καταλήγει βεβαίως και σε φυλακές τύπου Γ’.

Αυτά είναι όλα μαζί στον πυρήνα της σκέψης και της πολιτικής αυτών που μας κυβερνούσαν μαζί με τους υποστηρικτές τους, τα κανάλια –φυσικά με το αζημίωτο, όπως είδαμε- και που συνεχίζουν στον ίδιο σκοπό μέχρι να καταφέρουν, όπως νομίζουν, να φθείρουν την αριστερή Κυβέρνηση και να τρομάξουν τους πολίτες.

Τι είπε ο κ. Σαμαράς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στο πασχαλιάτικο μήνυμα αγάπης που έστειλε στην κοινωνία; Είπε αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή γκρεμίζεται το θεάρεστο έργο του. Ποιο έργο; Οι πολιτικές λιτότητας για το λαό και οι πολιτικές αυταρχικού κράτους. Αυτές οι πολιτικές που αυτός και μέλη της παράταξής του θεωρούν κομβικές στην ακροδεξιά ιδεολογία τους και κομβικές και στην απεύθυνσή τους στην κοινωνία, γιατί φυσικά δεν έχουν να προτείνουν τίποτα πλην μνημονίου και φυλακών.

Γι’ αυτό είπε ο κ. Σαμαράς ότι η πολιτική του γκρεμίζεται και ότι ξανάρχισαν να εμφανίζονται και πάλι κουκουλοφόροι, καταλήψεις, λαθρομετανάστες παντού, επεισόδια, ακόμα και επαφές με τρομοκράτες, όπως είπε. Βεβαίως δεν αναφερόταν στην τρομοκρατία των δανειστών, στην οποία και τελικά υπέκυψε.

Ο πραγματικός τρόμος, όμως, των μνημονιακών δυνάμεων, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, είναι ότι ξηλώνεται η μνημονιακή πολιτική. Σε αυτό προσπαθούν να απαντήσουν, τρομοκρατώντας τον κόσμο για δήθεν τάχα κινδύνους. Το αποπειράθηκαν και πριν τις εκλογές, αλλά ευτυχώς ο ελληνικός λαός αποφάσισε να τους απαντήσει με το δικό του τρόπο και να τους αποκαθηλώσει.

Η αριστερή Κυβέρνηση, λοιπόν, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να κάνει μια τομή που δεν αφορά τον οικονομικό τομέα και τον τομέα της διαπραγμάτευσης, αλλά αφορά τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Αφορά, δηλαδή, τη δημοκρατία, όπως είπε και ο κύριος Υπουργός νωρίτερα, για την οποία η Αριστερά παλεύει μια ζωή και δεν κάνουμε πίσω, όσο και αν σκούζουν οι θεματοφύλακες του ακροδεξιού και νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού.

Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα αφορά τα στοιχειώδη που πρέπει να γίνουν για να εκσυγχρονιστεί το σωφρονιστικό σύστημα –και είναι όντως σωφρονιστικά αυτά που προβλέπει-, για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες, μιας και οι έγκλειστοι έχουν τιμωρηθεί από το νόμο σε στέρηση της ελευθερίας και όχι σε εξόντωση και αναξιοπρέπεια. Φυσικά, κορυφαίο ζήτημα εδώ είναι η κατάργηση των φυλακών ελληνικής σύλληψης «Γκουαντάναμο», δηλαδή των φυλακών τύπου Γ’.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων, αυτή που η προηγούμενη Κυβέρνηση απέκρυψε με ένα τρόπο, μιλάει για τις απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές και αναφέρεται στις φυλακές των Ιωαννίνων, δυναμικού εβδομήντα θέσεων, όπου κρατούνταν το 2013 διακόσια τριάντα δύο άτομα, στις φυλακές των Διαβατών, διακοσίων πενήντα θέσεων, όπου κρατούνταν πεντακόσια ενενήντα άτομα, ενώ στης Κομοτηνής, δυναμικού ενενήντα έξι θέσεων, κρατούνταν τριακόσιοι τριάντα έξι κρατούμενοι σε απαράδεκτες συνθήκες για ένα πολιτισμένο κράτος.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης αυτής οι τραγικές ελλείψεις στον τομέα της υγειονομικής φροντίδας, όπου η Επιτροπή διαπιστώνει επιδείνωση. Κατά την επίσκεψή της στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού δεν βρέθηκε ούτε ένας γιατρός πλήρους απασχόλησης. Τα ίδια και στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων του Αυλώνα, όπως επίσης στις Φυλακές Διαβατών και στις Φυλακές Λάρισας, όπου δεν υπήρχε κανένας μόνιμος γιατρός και πολλά άλλα ακόμα ζητήματα.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, έρχεται να απαντήσει σε αυτά και άλλα πολλά που θεωρούνται στοιχειώδη.

Είναι, επίσης, κορυφαίας σημασίας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η ελαχιστοποίηση του εγκλεισμού των ανηλίκων δραστών και η ύπαρξη εναλλακτικών μέτρων κράτησης, ώστε να αποφεύγεται η πλήρης κοινωνική περιθωριοποίηση. Αυτό, γιατί δεν μισούμε τους νέους ανθρώπους που βρέθηκαν στην παραβατικότητα. Μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, του κ. Φωτήλα, που μίλησε για τα όρια ηλικίας. Μπορεί το δικό του παιδί, το δικό μου παιδί αύριο να βρεθεί στην παραβατικότητα. Αυτά τα παιδιά θέλουμε να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Επίσης, δεν μισούμε τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους, κυρίως κοινωνικούς, κατέληξαν στη χρήση ουσιών. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο έχει μια σειρά από ρυθμίσεις που διευκολύνουν την επιλογή της απεξάρτησης αντί της φυλακής. Από διάφορες τοποθετήσεις που άκουσα σήμερα σε αυτή την Αίθουσα είναι σαν να μην έχει επισκεφτεί κανένας Βουλευτής στοιχειωδώς μια φορά ένα σωφρονιστικό κατάστημα και μιλάει για αυτές τις φυλακές λες και δεν έχει δει τις συνθήκες.

Κλείνω με μια κριτική για τη φωτογραφική διάταξη. Αυτή τη στιγμή, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχει ένας κρατούμενος με αιμορραγικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία -αν δεν κάνω λάθος και το λέω σωστά, κύριε Πρόεδρε, που είστε και γιατρός- στο Νοσοκομείο της Λάρισας, στη Νευροχειρουργική Κλινική. Τον φυλάνε ανά τρεις βάρδιες εξωτερικοί φρουροί. Οι γιατροί ό,τι είχαν να κάνουν το έκαναν. Αυτός ο άνθρωπος χρήζει αποκατάστασης. Να αποφυλακιστεί ή να τον πετάξουμε σε ένα κελί για να πεθάνει;

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτό το δόγμα της μηδενικής ανοχής εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

Να είστε καλά. Ευχαριστώ.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ