29/04/2015

Συνέντευξη Δ. Παπαδημούλη στον ΣΚΑΪ 100.3: Είμαστε κοντά σε συμφωνία. Η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός αγωνίζονται για να είναι η καλύτερη δυνατή

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Β. Λυριτζή - Δ. Οικονόμου), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Σχετικά με το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον κ. Βαρουφάκη, η θέση μου είναι σταθερή και ανεξάρτητη των προσώπων που θίγονται από τέτοιες άγριες επιθέσεις προπηλακισμού. Αυτά τα πράγματα δεν είναι ούτε μαγκιά, ούτε επανάσταση, ούτε αναρχία. Είναι σκέτος φασισμός και επιβάλλεται η απόλυτη καταδίκη και απομόνωσή τους. Ηθικά και πολιτικά.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να πετύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε αυτή η συμφωνία να είναι η καλύτερη δυνατή

Η συμφωνία χρειάζεται, επείγει, υπηρετεί το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών –και της Ελλάδας και των εταίρων και δανειστών της. Τις τελευταίες ημέρες πήρε το παιχνίδι πάνω του ο πρωθυπουργός και έχουν γίνει κάποιες αλλαγές και ανασυνθέσεις στη διαπραγματευτική μας ομάδα. Αυτή η συμφωνία περίπου προεξοφλείται. Αυτό που προέχει τώρα είναι να πετύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης, της χώρας και προσωπικά του πρωθυπουργού, ώστε αυτή η συμφωνία να είναι η καλύτερη δυνατή και να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί. Εκτιμώ, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο τελευταίος άνθρωπος στη χώρα που θα ήθελε όχι συμφωνία αλλά κάλπες.

Αυτό που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου, είναι ότι εμείς επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά θέλουμε να κινούμαστε μέσα στα όρια της λαϊκής εντολής. Ο Τσίπρας άλλωστε έχει πει επανειλημμένα ότι θέλουμε να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, αλλά την ίδια ώρα θέλουμε και οι δανειστές μας με ρεαλισμό να σέβονται, πρώτον το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός -ζητώντας να αλλάξουν κάποια πράγματα- και δεύτερον την πραγματικότητα. Ο ρεαλισμός απαιτεί να βλέπεις τα πράγματα και τα πράγματα λένε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού απέτυχε. Δημιούργησε τεράστια ύφεση, μεγάλη ανεργία, τίναξε στα ύψη το δημόσιο χρέος, επιβάρυνε τον μισθό και τη σύνταξη και δεν άλλαξε τίποτα από τα κακώς κείμενα, εκεί που πονάει δηλαδή η χώρα.

Επιδιώκουμε με σκληρή διαπραγμάτευση, την ώρα που στο εσωτερικό μέτωπο δεχόμαστε άγρια υπονόμευση από ένα κατεστημένο που ρήμαξε τη χώρα

Επιδιώκουμε με σκληρή διαπραγμάτευση, την ώρα που στο εσωτερικό μέτωπο δεχόμαστε άγρια υπονόμευση από ένα κατεστημένο –πολιτικό, οικονομικό και εκδοτικό- που ρήμαξε τη χώρα. Έχουμε πει ότι ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε αυτά που παραλάβαμε και να προχωρήσουμε βήμα βήμα σε μια διαπραγμάτευση. Δεν πετυχαίνεις πάντα το 100% των στόχων σου, πολύ περισσότερο όταν όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι με το χέρι απλωμένο, λόγω χρεών και ελλειμμάτων που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια τι διεκδικήσαμε και τι πετύχαμε -με υποχωρήσεις αλλά και βελτιώσεις- θα κατανοήσει και θα στηρίξει ακόμα και επιμέρους τακτικές και ελιγμούς.

Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, θα πάμε σε συμφωνία και νομίζω ότι είμαστε κοντά. Σε πείσμα όσων θα ήθελαν την αποτυχία, το κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών θα οδηγήσει τελικά σε συμφωνία. Μια συμφωνία-σκαλοπάτι, όπως την περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, η οποία θα μας επιτρέψει να ανασάνουμε για να συζητήσουμε με άνεση το σχέδιο μετά τον Ιούνιο. Ένα σχέδιο που θα φέρει ανάκαμψη, μείωση της ανεργίας, αλλά και τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Κάνουμε έναν διπλό αγώνα: Έναν αγώνα εναντίον των Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, που είναι ισχυροί, αλλά ευτυχώς δεν είναι οι περισσότεροι εντός των κύκλων των δανειστών μας. Και έναν αγώνα στο εσωτερικό της χώρας με όσους εκφράζουν παθογένειες, συμφέροντα και κατεστημένα.