29/04/2015

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM και στον Ανδρέα Παπαδόπουλο

• Υπάρχει κάποιο σχόλιο για το περαστικό χθες το βράδυ με τον κο Βαρουφάκη στα Εξάρχεια;

Από τη μία νομίζω ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης το χειρίστηκε εξαιρετικά, από την άλλη είναι απολύτως καταδικαστέες τέτοιες κινήσεις κι εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε καμιά «δήλωση» για να φάμε σε ένα εστιατόριο σε μια περιοχή. Είναι περιστατικά απαράδεκτα και νομίζω ότι χρειάζεται να τα συζητήσουμε πάρα πολύ σοβαρά αυτά τα θέματα.

• Ρωτάνε πολλοί που βρισκόμαστε, εννοώ θα υπάρξει συμφωνία 4,6,11 Μαΐου και τι εν τέλει θα περιλαμβάνει;

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς δουλεύουμε από την πρώτη στιγμή για συμφωνία επωφελή για όλα τα μέρη, για έναν έντιμο συμβιβασμό όπως έχουμε πει. Έχουμε καταθέσει ένα πλήθος προτάσεων, μεταρρυθμίσεων που εξασφαλίζουν όσα έχουμε αποδεχτεί ήδη από τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Από τη άλλη πλευρά, όμως, νομίζω ότι οι εταίροι ή κάποιοι κύκλοι τουλάχιστον, φανατικοί της λιτότητας στην Ευρώπη, έχουν προσπαθήσει να ξηλώσουν τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη.

Για να ξαναπιάσουμε το νήμα, πρέπει να αποδεχτούμε τις δύο αρχές με τις οποίες κινηθήκαμε για να φτάσουμε σε εκείνη τη συμφωνία. Η μία αρχή ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, και η Κυβέρνηση, αποδέχονται τους κανόνες της ΕΕ, ακόμα και αν διαφωνούν με κάποιους από αυτούς, άρα αποδεχόμαστε να δουλέψουμε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα που αντιστοιχεί στις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας σήμερα, της τάξης του 1 με 1,5%. Από την άλλη, οι δανειστές πρέπει να αποδεχτούν ότι η νέα Κυβέρνηση βγήκε με ένα πρόγραμμα και με μία καταδίκη των μέτρων λιτότητας και ύφεσης της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου.

• Νομίζω εδώ είναι και το σημείο τριβής και αναρωτιέμαι εάν επιμείνουν οι εταίροι στα θέματα κυρίως ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων τι θα κάνει η Κυβέρνηση; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα αυτή την ώρα.

Κοιτάξτε να δείτε, χρειάζεται μια σοβαρή κουβέντα για την εξέλιξη αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν το να επιμείνουν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν δέχονται ότι μια χώρα μπορεί να ορίζει το περιεχόμενο της πολιτικής της, ότι δηλαδή ένας λαός μπορεί να αποφασίζει για το περιεχόμενο της πολιτικής που μπορεί να εφαρμοστεί αποδεχόμενος τους κανόνες της ΕΕ. Γιατί η κουβέντα που γίνεται σήμερα περί ετοιμότητας ή προτάσεων της ελληνικής πλευράς, δεν είναι ότι δεν καταθέτει η ελληνική πλευρά προτάσεις, είναι διαφωνίες επί του πολιτικού περιεχομένου, είναι ότι αυτές οι προτάσεις δεν περιλαμβάνουν μνημονιακά μέτρα. Άρα εδώ μπαίνει ένα ουσιαστικό ζήτημα Δημοκρατίας για την Ευρώπη. Έπειτα από τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη που έχουμε δεχτεί, βρισκόμαστε υπό έναν συνεχή εκβιασμό που νομίζω ότι το καταλαβαίνουν όλοι πλέον, με βάση τόσο τα ζητήματα της ρευστότητας, όσο και με βάση τη στάση που έχει κρατήσει η ΕΚΤ το προηγούμενο διάστημα.

• Αν δεν διαφανεί συμφωνία μέχρι τις 6 Μαΐου αν τα πράγματα θα ναι πολύ χειρότερα, διότι έστω και έτσι κάτι έρχεται μέσω του ΕLA.

Η πίεση δεν είναι όμως μόνο προς εμάς, είναι προς όλους. Αυτή τη στιγμή είναι ώρα να κάνουμε όλοι βήματα ώστε να συναντηθούμε. Και ξέρετε πως και πριν την 20η Φλεβάρη, πριν κλείσει η συμφωνία όλα έδειχναν ότι ήταν πολύ δύσκολο να γίνει η συμφωνία. Όταν φτάνεις κοντά στη στιγμή της συμφωνίας σκληραίνουν οι διαπραγματευτικές πλευρές.

• Γιατί δεν είχε λεπτομέρειες η συμφωνία ήταν πολύ αόριστη φαντάζομαι βόλευε και τις 2 πλευρές για να κλείσει

Σήμερα όμως έχουμε όλες τις δυνατότητες να έχουμε μια πολύ λεπτομερή συμφωνία γιατί υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο συμφωνίας σε πολλά μέτρα. Σε μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, σε μέτρα εισπρακτικότητας του ΦΠΑ, σε μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, πράγματα που τα έχουμε πει.

• Πράγματα που δεν χρειάζεται να τα πει η τροικα, πρέπει να τα κάνουμε από μόνοι μας.

Ακριβώς. Η αδειοδότηση των καναλιών, ο φόρος για την πολυτελή διαβίωση, τα λεφτά που βρίσκονται στο εξωτερικό και η επάνοδός τους, πράγματα που δεν έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα που θα μπορούσαν να γίνουν κι εμείς δεν χρειαζόμαστε την πίεση κανενός για να τα κάνουμε. Με βάση αυτό θα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε σε ένα διάστημα συμφωνίας όπου να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Διότι δεν μπορεί να συζητάμε ότι ο ένας αποδέχεται τον άλλον, αλλά απ’ τη στιγμή που συγκροτείται μια συμφωνία ο καθένας να δουλεύει για να ξηλώσει τη συμφωνία αυτή.

• Πάντως επειδή έχετε και την ευθύνη του κόμματος, δηλαδή έχετε μια κομβική θέση , και πολλοί λένε ότι μία από τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει είναι οι διαφορετικές απόψεις που ενυπάρχουν στο εσωτερικό του, για παράδειγμα δημοσιεύεται ένα άρθρο του κ. Λαφαζάνη στο περιοδικό crash που λέει ότι η Ελλάδα όχι μόνο θ’ αντέξει ένα grexit αλλά αν πάει σε αυτή την επιλογή θα έχει και πολύ περισσότερες εναλλακτικές, εννοεί, πηγές χρηματοδότησης τις οποίες η Ε.Ε. δεν διαθέτει και αναρωτιέμαι όταν τέτοιες απόψεις συνυπάρχουν πόσο εύκολο είναι να κάνει ο κ. Τσίπρας έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δουλέψει όλο το προηγούμενο διάστημα παρ’ όλες αυτές τις διαφωνίες και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Νομίζω ότι κανένας δεν απαιτεί από την κυβέρνηση, κανένας ακόμη και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ να φύγει από την εντολή που έχει πάρει. Το πρόγραμμα με το οποίο κατεβήκαμε στις εκλογές δεν ήταν ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα με δημοκρατικούς όρους συγκροτήθηκε και συμφωνήσαμε και η εντολή που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση είναι λύση χωρίς λιτότητα εντός ευρώ. Με βάση αυτή την εντολή δουλεύουμε, αυτή την εντολή ζητάμε και από τους άλλους να αποδεχτούν και νομίζω ότι όλες οι πλευρές έναν τέτοιο έντιμο συμβιβασμό στα πλαίσια αυτής της εντολής θα μπορούν να τον δεχτούν και να τον υποστηρίξουν.

• Αντιλαμβάνεστε το ρήμα που θα χρησιμοποιήσω, το Κόμμα , ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «σηκώσει»- αυτό είναι το ρήμα- έναν τέτοιο συμβιβασμό στο σύνολο του;

Αν είναι έντιμος. Δίνω σημασία στη φράση. Δεν μπορείς να ζητάς από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα που μας οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα και δεν είναι ζήτημα εσωκομματικό αυτό, είναι ζήτημα πραγματικής δέσμευσης απέναντι στην κοινωνία.

• Αν δεν είναι έντιμος ο συμβιβασμός η λύση θα είναι το δημοψήφισμα;

Αυτό το είπε και ο Πρόεδρος δημόσια. Αλλά αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής ο ίδιος ο κ. Γιούνγκερ είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Σε αυτές τις συνθήκες φτάσαμε επειδή εφαρμόστηκε μια σκληρή πολιτική λιτότητας και ύφεσης. Αυτή η πολιτική καταψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Νομίζω ότι όλες οι πλευρές θα έπρεπε να είναι περήφανες για αυτή την κυβέρνηση και για την στάση που κρατάει. Νομίζω ότι αυτό έχει δώσει και την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στην σημερινή κυβέρνηση ,που κρατάει μια στάση παλεύοντας πραγματικά για μια συμφωνία. Δεν υπονομεύει η ελληνική πλευρά τη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά παλεύει για μια συμφωνία και θέλει όχι μόνο σήμερα αλλά και ενόψει του Ιουνίου και της μεγάλης συμφωνίας που λέμε της μεγάλης συζήτησης για την ελάφρυνση της χώρας από το χρέος και για όλα τα μεγάλα ζητήματα να πάμε σε μια λύση που η χώρα να μπορέσει να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και νομίζω ότι υπάρχουν δείγματα, ότι σενάρια του grexit αμφισβητούνται επίσημα πια απ’ όλες τις πλευρές και υπάρχουν και δείγματα ότι υπάρχουν τα πεδία για να φτάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Αλλά ξέρετε ότι το ταγκό θέλει δύο.