ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/05/2015

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκος: Xαμένος είναι ο αγώνας που δεν δόθηκε



 

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ του Θανάση Πετράκου (Βουλευτή Μεσσηνίας) στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στην συζήτηση του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» στην κατ άρθρον συζήτηση(Δευτερολογία και Τριτολογία)

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα παντού. Αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη γνωστή φράση ότι «χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δόθηκε». Μόνο όποιος αγωνίζεται έχει πιθανότητες να κερδίσει. Η χθεσινή κοινή δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αυτό επιβεβαιώνει.

Δεν τρέφουμε, φυσικά, ούτε ψευδαισθήσεις ούτε αυταπάτες. Ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος, ανηφορικός, με πολλά μπρος-πίσω. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει επωφελής συμφωνία για τον ελληνικό λαό, διότι πέραν των άλλων, για πρώτη φορά τονίζεται σε ένα κοινό ανακοινωθέν ότι το συλλογικό σύστημα διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι στα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα και ότι βασικός στόχος του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας, η οποία υπάρχει σήμερα στο 50% των συνταξιούχων.

Είχαμε, όπως είπα και χθες και άλλα θετικά νέα που δείχνουν πραγματικά το κλίμα και την επιτυχή κάλυψη του ποσού των εντόκων γραμματίων με το ίδιο επιτόκιο, με το προηγούμενο, και την αύξηση του μηχανισμού του ELA κατά 2 δισεκατομμύρια, ποσό μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Είχαμε, όμως και άλλα θέματα χθες που αποτελούν σήμερα την πρώτη είδηση: «Στο σκαμνί τα θαλασσοδάνεια της διαπλοκής», «Σαράντα επιχειρηματίες και στελέχη τραπεζών για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», το οποίο εκεί είχαν οδηγήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μετά ξεπούλησαν στη Eurobank. Επίσης: «Εδώλιο για την κακουργηματική πράξη της απιστίας δείχνει η εισαγγελική πρόταση για την κυρία Σακελλαρίου».

Με το καλό θα έλεγα, κύριε Υπουργέ -για να φθάσω και στο νομοσχέδιο- και για τους υπόλοιπους και για τον κ. Γεωργίου και για τον κ. Στουρνάρα, αλλά και για τους κυρίους της ΕΠΟ, όπου κάποιοι εξ αυτών είναι κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός περιμένει να περάσουν κάποιοι από αυτούς, τους εγχώριους κουκουλοφόρους των Ομοσπονδιών, τις πόρτες των δικαστηρίων.

Επίσης, κύριοι συνάδελφοι, πριν περάσω στο νομοσχέδιο, υπάρχει και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που επιβεβαιώνει αυτό που είπα εισαγωγικά, ότι όποιος αγώνας δίνεται, αυτός μπορεί να έχει ελπίδες ότι θα κερδηθεί.

Θυμάστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης σήμερα, ένα μεγάλο θέμα που είχε προκύψει πέρυσι με το υπ’ αριθμόν ένα αγροτικό προϊόν, την ελληνική φέτα και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά.

Σήμερα, οι ειδήσεις λένε ότι η ελληνική Κυβέρνηση αγωνίζεται και είναι διατεθειμένη να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά για τη φέτα. Το θεωρείτε ήσσονος σημασίας αυτό το ζήτημα ή σημαντικό ζήτημα για την ελληνική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα; Εμείς το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό και δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των Ελλήνων αγροτών.

Κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες, παρά τις πιέσεις των εγχώριων υπόδικων κουκουλοφόρων, αναγνώρισαν ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξυγιάνει αυτό το βρώμικο κύκλωμα το οποίο υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου και, δυστυχώς, επεκτείνεται και σε άλλα ομαδικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ, όπου τελευταία είχαμε κάποια γεγονότα.

Υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις από τους –επαναλαμβάνω- υπόδικους της ΕΠΟ, οι οποίοι δεν έβλεπαν στο παρελθόν τίποτα για στημένα παιχνίδια, δεν έβλεπαν το ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες αναγνώρισαν ότι η Κυβέρνηση έχει δίκιο επί της ουσίας και το ότι η Κυβέρνηση δεν έχει στόχο ούτε να παρέμβει στο καλώς εννοούμενο αυτοδιοίκητο –στο καλώς εννοούμενο αυτοδιοίκητο!- ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να χαλάσει μία παγκόσμια κατάσταση όπου υπάρχει το δίκιο και το σωστό.

Η ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο γι’ αυτούς οι οποίοι έφταιξαν τόσα χρόνια με τις πράξεις τους, τις παραλείψεις τους και κάποιοι –και θα αποδειχθεί- για λόγους προσωπικού πλουτισμού. Δεν έγιναν όλα αυτά αθώα ή επειδή οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν ή είχαν μία διαφορετική άποψη από εμάς, που τέλος πάντων δικαιούνται να την έχουν. Όχι, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή η αιτία. «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», όπως έλεγε ο αείμνηστος Σπύρος Καλογήρου στο γνωστό έργο. «Είναι πάρα πολλά τα λεφτά, Άρη, σ’ αυτό το κύκλωμα». θα έλεγα εγώ. Και δεν εννοώ την ομάδα του ΑΡΗ.

Αυτό το λέω για να μην παρεξηγηθεί κανένας Θεσσαλονικιός.

Τελευταία, λοιπόν, βλέπουμε ότι υπάρχει –και είναι σημαντικό το ότι υπάρχει- θετική προσέγγιση.

Όσο και να προσπαθούν, λοιπόν, δεν κατάφεραν αυτό που επιδίωκαν. Θα υπάρχουν τακτικοί δικαστές, γιατί πρέπει να υπάρχουν.

Όμως, κύριε Υπουργέ, πρέπει το μαχαίρι να φθάσει μέχρι το κόκκαλο, γιατί πρέπει να προωθηθεί και ο εκδημοκρατισμός των αθλητικών σωματείων και να θωρακιστεί η δικαιοσύνη από τις επεμβάσεις ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων. Γιατί σ’ αυτό το κύκλωμα υπάρχουν πολύ ισχυροί επιχειρηματικοί κύκλοι και πολλοί απ’ αυτούς έβγαλαν τα λεφτά τους όχι με τόσο νόμιμο και εντός του αστικού συστήματος τρόπο. Και αυτό το ξέρουμε όλοι. Πρέπει να εξυγιανθούν οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και να υπαχθούν, όπως πολύ σωστά είπατε, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου και εργάζεται Επιτροπή γι’ αυτό. Πρέπει, λοιπόν, να διερευνηθούν τα σκάνδαλα σε βάθος.

Νομίζω, λοιπόν, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. ΜΕ αυτήν την έννοια νομίζω ότι πρέπει να έχει μία ευρύτερη συναίνεση…

Άρα, κύριε Υπουργέ, αν η ιστορία είναι για μια λέξη, το θεωρώ και εγώ ήσσονος σημασίας. Ας είναι η ακριβής μετάφραση, «στις υποθέσεις της», αν η λέξη «εσωτερικές» είναι αυτό με το οποίο νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσει πρόβλημα. Τέλος πάντων, για λόγους συνεννόησης και με τον συμπατριώτης σας των Ιονίων Νήσων, νομίζω ότι μπορούμε να πάμε σε μια νομοτεχνική βελτίωση για «στις υποθέσεις» και να λήξει η ιστορία.

Πρέπει να λήξει η παραπάνω ιστορία, γιατί το μήνυμα το οποίο πρέπει να περάσει -και δεν πρέπει να το χαλάσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η ελληνική πολιτεία, η Ελληνική Βουλή σύσσωμη είναι αποφασισμένη να εξυγιάνει αυτό το χώρο, να φτάσει -επαναλαμβάνω- το μαχαίρι στο κόκκαλο, να πάμε στη δικαιοσύνη και να πληρώσουν όλοι αυτοί οι κύριοι οι οποίοι ενέχονται για σωρεία σκανδάλων και παρανομιών όλα αυτά τα χρόνια και οι οποίοι γέμισαν -κάποιοι από αυτούς- τις τσέπες τους. Αυτό πρέπει να περάσει και δεν πρέπει να το χαλάσουμε!

 

ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά πάει πολύ και είναι προκλητικό ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Εργασίας να έρχεται εδώ και να χύνει δάκρυα για την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ιδιωτικός τομέας.

Πρώτον, δεν γνωρίζει ο πρώην Υπουργός ότι με τις πολιτικές που άσκησε ο ίδιος και οι προκάτοχοί του μνημονιακοί Υπουργοί δημιούργησαν ένα εκατομμύριο επιπλέον ανέργους στον ιδιωτικό τομέα; Το γνωρίζει φυσικά. Το αποκρύβει, όμως, από τη Βουλή.

Δεύτερον, δεν γνωρίζει ο ίδιος ότι έκλεισαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απολύθηκε κόσμος; Αυτή ήταν η πολιτική τους στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν γνωρίζει την ίδια την έρευνα της ΓΣΕΕ στις 20-10-2014 –δεν κυριαρχεί εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ- η οποία λέει ότι τα μνημόνια διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, ότι η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία κυριαρχούν στην αγορά εργασίας, ότι από το 2009 η εκ περιτροπής εργασίας έχει αυξηθεί κατά 73% και ότι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι παρούσα; Δεν θυμάται, αλήθεια, ότι είχε συμφωνήσει για ένα νέο εργατικό κώδικα στον οποία θα καθιερωθεί νέο μοντέλο εργασίας και στον οποία δεσπόζουσα θέση θα έχουν οι εταιρίες προσωρινής απασχόλησης κλπ.;

Πρώτον, για μας, όπως τονίστηκε και σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι «κόκκινες» γραμμές μας παραμένουν και στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω.

Δεύτερον, για τον κ. Καραθανασόπουλο θα πω το εξής. Η ελληνική Κυβέρνηση νομοθετεί και θα νομοθετεί στον αθλητισμό. Κανένας άλλος δεν νομοθετεί. Η Βουλή νομοθετεί.

Τρίτον, επειδή υπήρξαν και πολλά δάκρυα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ήσσονος προσπάθειας με την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, θέλω να θυμίσω στους συναδέλφους -και βάζουν και ονομαστική ψηφοφορία- οι οποίοι διαφωνούν με αυτό, το εξής: Δεν θυμούνται πέρυσι –το είχαμε καταγγείλει εδώ στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση- ότι σε ιδιωτικό σχολείο είχε γραφτεί ότι «γράφουν» μαθηματικά και έγραψαν θρησκευτικά, για να πάρουν τα θέματα και να τους τα λύσουν; Δεν ξέρουν τα σκάνδαλα που είχαν προκύψει; Δεν γνωρίζουν ότι η Τράπεζα Θεμάτων ήταν κουρευτική μηχανή για να αποψιλωθεί το λύκειο από μαθητές; Δεν γνωρίζουν, αλήθεια, ποιος είναι ο ρόλος της Τράπεζας Θεμάτων; Αγνοούν αυτό που ξέρουμε εμείς που έχουμε θητεύσει ως εκπαιδευτικοί στο δημόσιο σχολείο, ότι ο καθηγητής και ο δάσκαλος, εκτός από μαθηματικός, φυσικός ή φιλόλογος ουσιαστικά είναι και ψυχολόγος, γνωρίζει το κάθε παιδί και ότι πρέπει να είναι και αναβαθμισμένος ο ρόλος του; Όμως η λογική τους είναι υπέρ της αριστοκρατικής παιδείας. Η αριστοκρατική παιδεία, όμως, έχει κλείσει πολλά χρόνια. Εμείς είμαστε υπέρ του ενιαίου δημόσιου δωδεκάχρονου σχολείου για όλους τους μαθητές, για να μπορούν πραγματικά να προκόψουν και όχι υπέρ τραπεζών θεμάτων που έχουν σκοπό να αποψιλώσουν το λύκειο από τους μαθητές.

 

Το Γραφείο Τύπου



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ