ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

Απόφαση Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Να νικήσει η ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Απόφαση Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Να νικήσει η ελπίδα στην Ελλάδα και την ΕυρώπηΑπό τις 25 Γενάρη η κυβέρνηση δίνει μια πρωτοφανή πολιτική μάχη. Μια μάχη για την οριστική έξοδο της χώρας από το μνημονιακό τέλμα· για την ανακούφιση αυτών που βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την τελευταία πενταετία· για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε μια τροχιά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης· για τον τερματισμό του φαύλου κύκλου του χρέους και της λιτότητας. Μια μάχη της ελπίδας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Γιατί η αντιπαράθεση με τις συντηρητικές δυνάμεις που επιμένουν στις χρεοκοπημένες πολιτικές της λιτότητας, αποτελεί έναν πανευρωπαϊκής εμβέλειας αγώνα. Από την έκβαση του δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της Ελλάδας. Αν νικήσουμε, ένα νέο παράδειγμα θα δείχνει σταθερά το δρόμο σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Γι’ αυτό κι επιχειρείται να στραγγαλιστεί εν τη γενέσει της η ελπίδα που εκπροσωπούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Γι’ αυτό έχει ξεσηκωθεί εναντίον μας η διεθνής κι εγχώρια Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας. Γι’ αυτό και η μάχη που δίνουμε είναι ιστορικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.

 

Σε όλη του την πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε ότι ο αγώνας ενάντια στον Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας δεν θα είναι ένας ευχάριστος περίπατος. Λέγαμε ότι η μάχη θα διαρκέσει πολύ και θα είναι σκληρή. Δυστυχώς η εξέλιξη των πραγμάτων μας δικαίωσε. Η Αριστερά όμως είναι για τα δύσκολα.

 

Πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε επίσης ότι δεν είναι ένα κόμμα σαν τα άλλα. Λέγαμε ότι είμαστε το κόμμα των σύγχρονων λαϊκών συμφερόντων και των διαχρονικών αξιών της Αριστεράς. Τέσσερις μήνες τώρα, αποδεικνύουμε μέρα με τη μέρα την αδιάρρηκτη σχέση μας με τον λαϊκό πόθο για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Τέσσερις μήνες τώρα, αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα. Αντιστεκόμαστε στην επιχείρηση στραγγαλισμού της οικονομίας και της κοινωνίας. Αψηφούμε τη διεθνή εκστρατεία λάσπης. Κλείνουμε τα αυτά στις σειρήνες της ενσωμάτωσης και της υποταγής.

 

Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία.

 

Το ότι απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν επιδιώκουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο. Η διαλλακτικότητα που επιδείξαμε, δεν ήταν έκφραση αδυναμίας ή αφομοίωσης σε κυρίαρχες αντιλήψεις. Ήταν πράξη ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία καθώς και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Επιδιώξαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μια συμφωνία που θα οδηγήσει έξω από το φαύλο κύκλο χρέος-λιτότητα-περισσότερο χρέος. Επιδιώξαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μια συμφωνία που θα ενισχύσει τη συνοχή των ευρωπαϊκών λαών. Αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες στάσεις κι επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά.

 

Ο δύσκολος συμβιβασμός της 20ης Φλεβάρη κατέγραψε σημαντικό μέρος των θέσεων μας κι επέτρεψε στην κυβέρνηση να αποφύγει την παγίδα θανάτου που είχαν στήσει διεθνείς κι εγχώριοι κύκλοι. Γίνονται λοιπόν κατανοητοί οι λόγοι της οργανωμένης επιχείρησης υπονόμευσης της. Από την επαύριον κιόλας της 20ης Φλεβάρη ξεκίνησε συστηματική η προσπάθεια αναίρεσης βασικών σημείων της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη με σκοπό τη σταδιακή μετατροπή της 5ης αξιολόγησης του δεύτερου Μνημονίου σε σημείο αναφοράς της διαπραγμάτευσης. Η διολίσθηση στην 5η αξιολόγηση δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.

 

Παρά την υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη από κύκλους των δανειστών, η κυβέρνηση την τήρησε. Επιπλέον, ενώ η κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα την πολιτική δέσμευσή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, η ελληνική οικονομία υφίσταται έναν πρωτοφανή πιστωτικό στραγγαλισμό με προφανή πολιτικά αίτια. Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος.

 

Ο αντίπαλος όμως δεν είναι μόνο στο εξωτερικό, αλλά κι εντός των τειχών. Πρόκειται για την ολιγαρχία που ευνοήθηκε και ισχυροποιήθηκε την τελευταία 25ετία, και που είδε την εξουσία της να αυξάνεται κατακόρυφα με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της μνημονικής πενταετίας. Από την έκβαση του αγώνα εναντίον της θα κριθεί τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αγώνας αυτός αποσκοπεί στην προώθηση ενός ριζικά διαφορετικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, που θα βασίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, στην προώθηση της ισότητας, στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό της δημόσιας περιουσίας, στην στήριξη των κοινών αγαθών, στην στήριξη της μισθωτής εργασίας, στο σεβασμό του περιβάλλοντος. Για αυτό και βρίσκει λυσσαλέα αντίδραση. Το σύμπλεγμα εξουσίας των ολιγαρχών έχει αφήσει εδώ και καιρό τις μάσκες της αμεροληψίας να πέσουν και έχει αναλάβει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση χωρίς πολιτικούς διαμεσολαβητές και χωρίς προσχήματα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθημερινή επίθεση που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, έντυπα και ηλεκτρονικά.

 

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν και αποδεικνύει και σήμερα εμπράκτως, ότι δεν λογαριάζει τη φαιά προπαγάνδα και τον εκφοβισμό. Γιατί έχει εμπιστοσύνη στη κρίση του ελληνικού λαού. Οι ολιγάρχες, λοιπόν, ας το καταλάβουν : Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τζάμπα, να πληρώσουν όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος και όπως πληρώνει από το υστέρημά του και ο τελευταίος έλληνας πολίτης. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν ότι δεν πλήρωσαν τόσα χρόνια. Παρά τη φαιά προπαγάνδα που εξαπολύουν εναντίον μας, το δίκιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι είτε αλλιώς. Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες διακυβέρνησης για να το κάνουμε.

 

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, οφείλουμε να επισημάνουμε τα βασικά χαρακτηριστικά μιας αποδεκτής από εμάς συμβιβαστικής λύσης για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας:

Α) χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα,

Β) καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,

Γ) αναδιάρθρωση του χρέους,

Δ) ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

 

Επιπλέον, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Είναι εξίσου απαραίτητο οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, ελαφραίνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν

 

Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι η υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως η άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, θα στείλει ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης.

 

Το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αποτελεί το καλύτερο τεκμήριο των επιδιώξεων της για τη διαπραγμάτευση. Υπό καθεστώς λοιπόν πιστωτικού στραγγαλισμού, η κυβέρνηση προχωράει με σταθερό βήμα στην υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Επισημαίνουμε:

 

  1. Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με το πρόγραμμα για την παροχή σίτισης-στέγασης-ρεύματος, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων και την κατάργηση του 5ευρω στα νοσοκομεία.
  2. Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την εξαιρετικά πετυχημένη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  3. Την επαναπρόσληψη 4.500 δημοσίων υπαλλήλων (καθαριστριών, σχολικών φυλάκων, καθηγητών κ.α.) που είχαν απολυθεί παράνομα από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
  4. Το πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που η εφαρμογή της θα οδηγούσε σε μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων το 2015, καθώς και το πάγωμα των μνημονιακών ρυθμίσεων που προέβλεπαν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
  5. Τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που θα δώσουν ανάσα στο ΕΣΥ.
  6. Την έναρξη αποκατάστασης των δημοκρατικών ελευθεριών με την επανασύσταση της ΕΡΤ, την ανθρωπιστική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, τη χορήγηση ιθαγένειας στα ελληνόπουλα μεταναστευτικής καταγωγής, την επαναφορά της ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή και της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
  7. Την αντιμετώπιση της Διαπλοκής και της ασυδοσίας των ολιγαρχών με τη φορολόγηση των τριγωνικών συναλλαγών, τον επανέλεγχο όλων των λιστών φοροδιαφυγής, τη φορολόγηση για πρώτη φορά των καναλιών, τη ρύθμιση του χαοτικού ραδιοτηλεoπτικού τοπίου.
  8. Την επαναφορά κανόνων νομιμότητας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
  9. Τις πρώτες προοδευτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.
  10. Τη χάραξη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής προς όφελος της ειρήνης και της τόνωσης της οικονομίας.

 

Να επισημάνουμε επίσης τη συγκρότηση από τη Βουλή των επιτροπών για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, της διερεύνησης των μνημονίων, του λογιστικού ελέγχου του χρέους, των θεσμών και διαφάνειας.

 

Μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν γίνει πολλά και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα αν κερδίσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Παρά το σημαντικό έργο της κυβέρνησης, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό τόσο στο κόμμα όσο και στις κοινωνικές ομάδες που μας υποστηρίζουν. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό του κρατικού μηχανισμού, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα προβλήματα που δημιουργούν δομές και θύλακες του προηγούμενου συντηρητικού μνημονιακού καθεστώτος, δίνοντας ένα άλλο παράδειγμα αριστερής διακυβέρνησης. Οι επιλογές της κυβέρνησης πρέπει να εμπνέουν την κοινωνία και τα κινήματα. Εν όψει των μεγάλων δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της σύνδεσης της κυβέρνησης με το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα.

 

Στην ιστορική μάχη που δίνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, τρεις είναι οι βασικοί σύμμαχοι της:

Ο πρώτος είναι το κόμμα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η συλλογική πολιτική έκφραση των εργαζομένων, των νεολαίων, των κινημάτων. Στην ιδιαίτερη συγκυρία που διανύουμε, αποτελεί ταυτόχρονα το θεματοφύλακα του προγράμματος και του αξιακού φορτίου της Αριστεράς, την ασπίδα της κυβέρνησης απέναντι στον βρώμικο πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της, καθώς και τον άγρυπνο σκοπό που επισημαίνει έγκαιρα παρεκτροπές και ολισθήματα με σκοπό την άμεση διόρθωσή τους. Ο ρόλος του κόμματος είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Είναι απαραίτητο λοιπόν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης του που έχουν ήδη ξεκινήσει. Τι επόμενες μέρες οι Οργανώσεις Μελών πρέπει να συζητήσουν την απόφαση της ΚΕ και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα, τα μέλη του κόμματος πρέπει να εργαστούν εντατικά για να οργανωθεί η λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στους εκβιασμούς σε βάρος της κυβέρνησης.

 

Ο δεύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης είναι η διεθνής αλληλεγγύη. Κινήματα, συνδικάτα, προοδευτικά κόμματα, διανοούμενοι αλλά και απλοί πολίτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, έχουν εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα μας. Κατανοούν ότι η μάχη που δίνουμε δεν αφορά μόνο την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος του λαού μας να ορίσει ο ίδιος της τύχες του, αλλά την προοπτική μιας άλλης Ευρώπης χωρίς μνημόνια, τρόικα και λιτότητα. Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη διεθνή αλληλεγγύη και απευθύνει κάλεσμα στους όπου γης φίλους του ελληνικού λαού να δυναμώσουν την κινητοποίησή τους. Τώρα χρειαζόμαστε να ακουστούν οι φωνές τους πιο δυνατά από ποτέ.

 

Ο τρίτος, και καθοριστικός, σύμμαχος της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο λαός. Απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα, την Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας, την εξουσία του πλούτου, τη Διαπλοκή και τους ολιγάρχες, η κυβέρνηση υπολογίζει στην ενεργητική στήριξη των πολλών. Των πολλών που βλέπουν σε αυτήν την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας μια κυβέρνηση από το λαό, με το λαό, για το λαό. Των πολλών που θέλουν να δοθεί επιτέλους τέλος στη λιτότητα και να χαράξει η χώρα μια νέα πορεία. Των πολλών που απορρίπτουν τα ιταμά τελεσίγραφα και ζητάνε από τη κυβέρνηση να μην κάνει πίσω και να επιμείνει στις κόκκινες γραμμές της. Των πολλών που παρά τις δύσκολες συνθήκες ζωής τους, έχουν σταθερά υψηλό αγωνιστικό φρόνημα. Των πολλών που είναι να βγουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη. Για να νικήσει η ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ