ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/05/2015

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για σοβαρή καταγγελία για παράβαση καθήκοντος και άσκηση ρατσιστικής βίας κατά τρανς γυναίκας από Αστυνομικούς του Α.Τ. Ν. Αρτάκης



Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Σοβαρά ερωτηματικά για την Ελληνική Αστυνομία που υποδεικνύουν παράβαση καθήκοντος και φτάνουν στην υπόνοια για διενέργεια βασανισμού θύματος προγενέστερου εγκλήματος προκαλεί η είδηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας σχετικά με ρατσιστικό έγκλημα που συνέβη στα Ψαχνά Ευβοίας το Σάββατο 02.05. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο (βλ. Άρθρο του Δημήτρη Αγγελίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών, φύλλο της 04.05.2015 με τίτλο «Βίαιη τρανσφοβική επίθεση στην Εύβοια»), σύμφωνα με το από 04.05.2015 Δελτίο Τύπου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και τέλος σύμφωνα με καταγγελίες της ίδιας της παθούσας που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα, το Σάββατο 02.05 βρισκόταν σε μπαρ στα Ψαχνά Ευβοίας, όταν αντιμετώπισε την προσβλητική ρατσιστική συμπεριφορά του προσωπικού και του ιδιοκτήτη του μπαρ, ο οποίος της διεμήνυσε μέσω του σερβιτόρου ότι πρέπει να αποχωρήσει από το μπαρ, διότι ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε να βρίσκονται στο μπαρ του άτομα σαν την καταγγέλλουσα και την παρέα της. Στην δήλωσή του αυτή προέβη ο ιδιοκτήτης του μπαρ μέσω του σερβιτόρου χρησιμοποιώντας υβριστικές και απαξιωτικές εκφράσεις για ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς. Η καταγγέλλουσα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δεν αντέδρασε, πλήρωσαν τον λογαριασμό και είπαν απλώς ότι θα περιμένουν ένα μέλος της παρέας τους, για να φύγουν. Τότε ήρθαν 5 άτομα μαζί με τον ιδιοκτήτη και χτύπησαν την καταγγέλλουσα μέχρι που έπεσε στο πάτωμα, όπου συνέχισαν να την χτυπούν με κλωτσιές σε όλο το σώμα βρίζοντάς την με ακραίες ρατσιστικές και σεξιστικές εκφράσεις προσβάλλοντάς την για την ταυτότητα φύλου της. Χτύπησαν επίσης με γροθιές έναν από τους φίλους της καταγγέλλουσας που έσπευσε προς βοήθειά της, ενώ τον μαχαίρωσαν και στο χέρι. Σύμφωνα πάντα με τα σχετικά δημοσιεύματα, με τη βοήθεια των φίλων της η καταγγέλλουσα βγήκε από το μαγαζί και κάλεσε την αστυνομία, προκειμένου να καταγγείλει το περιστατικό. Οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Αρτάκης, ενώ οι αστυνομικοί προσήγαγαν μόνο τον ιδιοκτήτη του μπαρ και κανέναν άλλον από τα πέντε άτομα της επίθεσης, ένας εκ των οποίων είχε στον αυχένα του τατουάζ με σβάστικα. Στο αστυνομικό τμήμα της Ν. Αρτάκης, ο αξιωματικός υπηρεσίας, μόλις είδε την ταυτότητα της καταγγέλλουσας, η οποία δεν έχει αλλάξει, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει επέμβαση επαναπροδιορισμού φύλου, της επιτέθηκε φραστικά υβρίζοντάς την με ρατσιστικές εκφράσεις σχετικές με την ταυτότητα φύλου της, ενώ κατά τη διάρκεια της κατάθεσης δεν της έδωσαν νερό, ούτε άνοιξαν το παράθυρο παρά τις παρακλήσεις της και παρά το γεγονός ότι ήταν εμφανώς χτυπημένη από την επίθεση που είχε προηγηθεί. Η συμπεριφορά τους αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να λιποθυμήσει δύο φορές και μόνο στη δεύτερη φορά αποφάσισαν οι αξιωματικοί να καλέσουν ασθενοφόρο, οπότε η καταγγέλλουσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και με κρίση άσθματος εκτός από τα χτυπήματα που είχε υποστεί και την κατάσταση σοκ, στην οποία βρισκόταν.

Επειδή πέρα από το περιστατικό που καταγγέλλει η παθούσα με φερόμενους ως δράστες τον ιδιοκτήτη του μπαρ και τα πέντε άλλα άτομα που της προκάλεσαν σοβαρές σωματικές βλάβες και πρόσβαλαν βάναυσα την προσωπικότητά της με ρατσιστικό κίνητρο που αφορά στην ταυτότητα φύλου της και για το οποίο έχουν ήδη ακολουθηθεί εξ όσων γνωρίζουμε οι νόμιμες ενέργειες από την πλευρά της και από την πλευρά του Σωματείου Προστασίας Διεμφυλικών, ερευνητέα είναι και η συμπεριφορά των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Αρτάκης, οι οποίοι, κατά τις καταγγελίες της παθούσας, παρέβησαν το καθήκον τους στην αντιμετώπιση του περιστατικού ξυλοδαρμού της, καθώς προσήγαγαν κατά τα λεγόμενά της στο Α.Τ. μόνο την παθούσα, τους φίλους της και τον ιδιοκτήτη του μπαρ και δεν έπραξαν τίποτα με την ομάδα των πέντε ατόμων που της επιτέθηκε.

Επειδή όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη στην από Σεπτεμβρίου 2013 Ειδική Έκθεσή του με τίτλο ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ «η ολιγωρία αντιμετώπισης παρόμοιων συμπεριφορών από τις αρμόδιες κρατικές αρχές συντηρεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτές μπορούν να είναι ανεκτές, τροφοδοτώντας εντάσεις που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη και υπονομεύουν την αξία και τα θεμέλια του ίδιου του κράτους δικαίου».

Επειδή όμως και οι ίδιοι οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ν. Αρτάκης σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η παθούσα αυτοτελώς προσέβαλαν βάναυσα την προσωπικότητά της με ρατσιστικές εκφράσεις αφορώσες την ταυτότητα φύλου της κατά την παραμονή της στο Α.Τ. Νέας Αρτάκης, αλλά και προκάλεσαν τη λιποθυμία της δύο φορές κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, αφού δεν της έδιναν νερό, ούτε άνοιγαν το παράθυρο, για να πάρει αέρα και να αντιμετωπίσει το ψυχολογικό σοκ της επίθεσης.

Επειδή σύμφωνα με τη Διεθνή «Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας,» ο όρος " βασανιστήρια” «σημαίνει κάθε πράξη με την οποία, σωματικός ή ψυχικός πόνος ή έντονη οδύνη επιβάλλονται με πρόθεση σε ένα πρόσωπο, με σκοπό ιδίως […]να εκφοβησθεί ή να εξαναγκασθεί αυτός ή τρίτο πρόσωπο, ή για κάθε άλλο λόγο που βασίζεται σε διάκριση οποιασδήποτε μορφής, εφ' όσον ένας τέτοιος πόνος ή οδύνη επιβάλλονται από δημόσιο λειτουργό ή κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί με επίσημη ιδιότητα ή με την υποκίνηση ή τη συναίνεση ή την ανοχή του»

Επειδή σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ( Άρθρο 137Α παρ.1) η υποβολή σε βασανιστήρια χαρακτηρίζεται ως κακούργημα που εντάσσεται μάλιστα στις προσβολές του πολιτεύματος και «Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων ή πειθαρχικών παραπτωμάτων ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιμέλεια κρατουμένων, τιμωρείται με κάθειρξη, εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του με σκοπό: […] να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα. Με την ίδια ποινή τιμωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που με εντολή των προϊσταμένων του ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου».

Επειδή η συμπεριφορά των αστυνομικών όπως αυτή καταγγέλλεται από την παθούσα εμφανίζει και στοιχεία αυθαιρεσίας και βίας με ρατσιστικό χαρακτήρα, αφού καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Αρτάκης, η καταγγέλλουσα δεχόταν υβριστικά σχόλια και απαξιωτικές εκφράσεις για την ταυτότητα φύλου της.

Επειδή ο Συνήγορος του Πολίτη στην ως άνω Ειδική Έκθεσή του για τη Ρατσιστική Βία επισημαίνει πληθώρα περιστατικών, κατά τα οποία αποκαλύπτεται συγκάλυψη ή και συμμετοχή αστυνομικών σε διάπραξη εγκλημάτων ρατσιστικής βίας και για τα οποία επισημαίνει ότι η έκβαση της πειθαρχικής διαδικασίας για σχετικές καταγγελίες είναι απογοητευτική, πράγμα που κατά την εκτίμηση του Συνηγόρου αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε «πραγματική βούληση μέχρι τώρα για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου και την απόδοση ανάλογων ευθυνών».

Επειδή ο Νόμος 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού περιλαμβάνει πλέον και την ταυτότητα φύλου στα κριτήρια για την αναγνώριση του ρατσιστικού εγκλήματος.

Επειδή από το 2013 έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην Ελληνική Αστυνομία τμήματα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας.

Επειδή η επισήμανση της παθούσας ότι το ένα από τα πέντε άτομα που της επιτέθηκαν σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του μπαρ είχε στον αυχένα του τατουάζ με σβάστικα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω για τυχόν σχέσεις των επιτιθέμενων με φασιστικές ομάδες που επιτίθενται κατά μεταναστών ομοφυλοφίλων και διεμφυλικών ατόμων και η μετέπειτα μη προσαγωγή τους από τις αστυνομικές αρχές που επελήφθησαν του περιστατικού επίσης προκαλεί ερωτηματικά για τη σχέση των Αστυνομικών με τέτοιες ομάδες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα έλαβε ή προτίθεται να λάβει προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες των εμπλεκόμενων στο ως άνω περιστατικό αστυνομικών όσον αφορά στην περιγραφόμενη από την παθούσα ως παράβαση καθήκοντός τους σε σχέση με τη μη σύλληψη των πέντε εμπλεκομένων στο περιστατικό βίας εναντίον της ατόμων; Ποια μέτρα έλαβε ή προτίθεται να λάβει σε σχέση με τις καταγγελίες της σχετικά με την προσβολή της προσωπικότητάς της από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Νέας Αρτάκης και τις καταγγελίες της για κακοποίησή της από τους τελευταίους κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Αστυνομικό Τμήμα; Ποια μέριμνα έχει ληφθεί ώστε η σχετική ΕΔΕ να διεξαχθεί τάχιστα και κυρίως με ορθό και ουσιαστικό τρόπο, και όχι ως προσχηματική διαδικασία με προαποφασισμένο τέλος, όπως κατ’ επανάληψη έχει συμβεί στο παρελθόν;
  2. Με δεδομένο ότι το καταγγελλόμενο περιστατικό βίας και βάναυσης προσβολής της προσωπικότητας της παθούσας έχει καταφανώς στοιχεία και ρατσιστικής βίας σε σχέση με την ταυτότητα φύλου της, ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ποιο είναι το αποτέλεσμα τυχόν διενεργηθεισών ΕΔΕ για ρατσιστικά εγκλήματα, περιπτώσεις αυθαιρεσίας και βίας αστυνομικών κατά πολιτών και τι ενδεχομένως κυρώσεις έχουν επιβληθεί; Ποιο είναι το μέχρι σήμερα έργο των Τμημάτων Ρατσιστικής Βίας που λειτουργούν στην Ελληνική Αστυνομία; Ποιο είναι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τα εν λόγω Τμήματα Ρατσιστικής Βίας; Γενικότερα, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Αστυνομικών ειδική ενότητα για θέματα ρατσισμού;
  3. Με αφορμή την καταγγελία της παθούσας σχετικά με την συμμετοχή ατόμου με τατουάζ με σβάστικα στην ομάδα των 5 ατόμων που της επιτέθηκε, και την ολιγωρία των αστυνομικών που δεν συνέλαβαν τα 5 αυτά άτομα, και σε συνδυασμό με τις καταγγελίες του Συνηγόρου του Πολίτη στην ως άνω Έκθεσή του αλλά και πλήθος καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για ανοχή, επιδοκιμασία ή συμμετοχή των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας σε φασιστικά μορφώματα, ποια μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει ο κ. Υπουργός για την κάθαρση των Σωμάτων Ασφαλείας από θύλακες ακροδεξιάς και φασισμού;

 

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλούμε όπως καταθέσετε στο Εθνικό Κοινοβούλιο το πόρισμα της ΕΔΕ που θα διενεργηθεί σχετικά με το ως άνω περιστατικό.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατριβάνου Βασιλική

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Διώτη Ηρώ

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Ιωαννίδης Ηλίας

Καββαδία Ιωαννέτα

Κανελλοπούλου Μαρία

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κασιμάτη Ειρήνη

Κουρεμπές Θεοφάνης

Λέβα Βασιλική

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Σταματάκη Ελένη

Συρίγος Αντώνιος

Σωτηρίου Ελένη

Τζήκα Δανάη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τζαμακλής Χαρίλαος

Ψυχογιός Γιώργος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ