03/06/2015

Δήλωση Γ. Πάντζα για FIFA και Συμβούλιο της Ευρώπης

Στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετείχε ως τακτικό μέλος ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας.

Η επιτροπή συνεδρίασε εχθές 2 Ιουνίου στο Παρίσι και ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν στην αναθεώρηση της στρατηγικής για το αντι-ντόπινγκ, στην ευθύνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την δημοσιογραφική δεοντολογία σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δίκτυα των κοινοτήτων που ζουν στο εξωτερικό, στον αθλητισμός για όλους που αποτελεί μια γέφυρα στην ισότητα, την ένταξη και την κοινωνική ένταξη, κα.

Ο κ. Πάντζας κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή πέραν από τα ζητήματα του αντι-ντόπινγκ και των προγραμμάτων άθλησης για όλους έθιξε κυρίως το θέμα που απασχολεί το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα αυτό της εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσε στους κόλπους της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάντζας επανέλαβε στην επιτροπή τις προσωπικές του αμφιβολίες και τους ενδοιασμούς του σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε από την FIFA αναφορικά με την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, ειδικά μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις των συλλήψεων μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας στην Ελβετία. Μάλιστα με έκπληξη διαπίστωσε ότι μετά και τα τελευταία γεγονότα ο κ. Μπλάτερ επανεξελέγη Πρόεδρος της FIFA, και τα μέλη το ένα μετά το άλλο φίλαγαν τον κ. Μπλάτερ όχι στο χέρι αλλά στο μάγουλο, σκηνή η οποία θύμισε την γνωστή ταινία με τον Μάρλον Μπράντον «Ο Νονός». Προφητικά ο κ. Πάντζας το πρωί προέβλεψε όλους αυτούς τους κινδύνους και ξαφνικά το απόγευμα ο κ. Μπλάτερ παραιτήθηκε.

Επέμεινε λοιπόν στην αρχική του τοποθέτηση, ζητώντας από την επιτροπή να προωθήσει εκ νέου αίτημα προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης για επανάληψη της ψηφοφορίας αναφορικά με την διοργάνωση του Μουντιάλ το 2022 στο Κατάρ.