22/06/2015

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Pride Θεσσαλονίκης

Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου, με αποκορύφωμα τη μεγάλη διαδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης, με τη συμμμετοχή χιλιάδων μελών LGBT οργανώσεων, αλληλέγγυων από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, καθώς και αντιρατσιστικών κινήσεων, με κεντρικό σύνθημα "Δικαιούμαι-Απαιτώ, όνομα, γάμο, σεβασμό".

Για μια ακόμη χρονιά δεν έλειψαν οι σκοταδιστικές αντιδράσεις της εκκλησίας, με κύριο εκφραστή τον Μητροπολίτη Άνθιμο, και περίπου 20 ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο, διαμαρτυρόμενοι για την τεκνοθεσία και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αποδεικνύοντας τη μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ, το οποίο έχει καθιερωθεί ως ένα μεγάλο κινηματικό γεγονός-παρέμβαση για τη Θεσσαλονίκη.

Η ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να αγκαλιάσει κάθε κίνημα που παλεύει για την ορατότητά του και την ισότιμη αναγνώριση των δικαιωμάτων του από την πολιτεία. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταθέσει σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χαιρετίζεται από το ΛΟΑΤ κίνημα ως ένα πρώτο και αναγκαίο βήμα.

Η συλλογική διεκδίκηση για σεβασμό και ουσιαστική ισοτιμία της διαφορετικότητας, στην κατεύθυνση της χειραφέτησης κάθε καταπιεζόμενου κομματιού της κοινωνίας, είναι υπόθεση ενός κινήματος δημοκρατικού, πολιτικοποιημένου και ανοιχτού σε κάθε αντιφασιστική και αντιρατσιστική οργάνωση.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα αποτελέσει το φύλλο συκής για εμπορικές και πολιτικές σκοπιμότητες διαφόρων παραγόντων, ντόπιων και ξένων, ειδικά όταν από του χρόνου ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποσύρεται από τη διοργάνωση και επαφίεται στις LGBT και αντιρατσιστικές οργανώσεις, καθώς και στα κόμματα και στις οργανώσεις της Αριστεράς η διοργάνωση του επόμενου Pride. Το πώς θα εξασφαλιστεί ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας της διοργάνωσης και θα αποκλειστούν σοβαρά προβληματικές επιλογές είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει από αύριο.

Το "παρών" και φέτος έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις εκδηλώσεις όσο και στη διαδήλωση, όπου παραβρέθηκαν οι δύο βουλευτίνες Α' Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Μεσσηνίας, Έλενα Ψαρρέα.