ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/07/2015

Τ. Κορωνάκης: Ελπίζω οι δανειστές μετά το 62% ν’ αλλάξουν στάση

Τ. Κορωνάκης: Ελπίζω οι δανειστές μετά το 62% ν’ αλλάξουν στάση



Αποσπάσματα συνέντευξης του Τάσου Κορωνάκη Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ στον ρ/σ «Αθήνα 984» και την Ν.Καραγιάννη

Για την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε σε συνεργασία απ’ ότι είπε με τον Πρωθυπουργό, ότι είναι καλύτερο και ότι είναι βοήθεια προς τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλω να δηλώσω είναι ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει βοηθήσει εξαιρετικά την πορεία της διαπραγμάτευσης, την ανάδειξη του ελληνικού θέματος ως ένα ευρωπαϊκό θέμα. Έχει δώσει μεγάλη δημοσιότητα στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και στο τι έχει προηγηθεί τα προηγούμενα 5 χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και στα αδιέξοδα της πολιτικής πείθοντας πάρα πολλούς, πολύ γνωστούς ευρωπαίους και παγκοσμίου φήμης οικονομολόγους και πολύ δύσκολα κάποιος μπορούσε να σταθεί απέναντι του με ισότιμα επιχειρήματα. Με βάση αυτό από την πλευρά μου θέλω να τον ευχαριστήσω για ότι έχει προσφέρει σε αυτή τη δύσκολη πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Γιάνης δεν ήταν μέλος του κόμματος, τον γνώρισα εγώ τουλάχιστον μέσα σ’ αυτή την διαπραγμάτευση από κοντά και αναμφισβήτητα είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικές ικανότητες που κατέβαλε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, με όλες του τις δυνάμεις, για να υπάρχει μια λύση σύμφωνη με αυτή που ο λαός επέλεξε και την τελευταία Κυριακή.

κ. Κορωνάκη θα σας ρωτήσω ευθέως. Το ζήτησαν ή ετέθη προς τον Πρωθυπουργό από την πλευρά των εταίρων και των πιστωτών μας όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης κατ’ απαίτηση των πιστωτών στην δήλωση;

Θα σας απαντήσω ευθέως. Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έκανε κάτι απλά επειδή το ζήτησαν οι δανειστές. Αυτή η κυβέρνηση κατά τα άλλα έχει κάνει τα πάντα για ν’ αποδείξει ότι θέλει λύση και έχει ματώσει σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση, αλλά έχει όριο της την εντολή που έχει πάρει απ’ τον ελληνικό λαό και θα κάνει τα πάντα μέχρι τέλους για να φέρει σε πέρας αυτή την εντολή και να βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης χωρίς να υποκύπτει σε εκβιασμούς και απειλές. Το σημαντικό όμως κατά την γνώμη μου είναι να συζητήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την δύναμη με την οποία πηγαίνει ο Πρωθυπουργός σήμερα στη διαπραγμάτευση.

Για την Διαπραγμάτευση και τις σημερινές δηλώσεις Γιούνκερ

Είναι προφανές μάλλον ότι ο κ. Γιούνγκερ δεν είχε ή καλύτερα δεν ήθελε να καταλάβει ποιο ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος και μάλιστα προσπάθησε την προηγούμενη περίοδο και εκείνος και σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων να θέσουν ένα διαφορετικό δίλλημα στο οποίο όπως και στην εκστρατεία φόβου που εξαπλώθηκε, ο ελληνικός λαός απάντησε. Δεν δέχθηκε το δίλλημα που του έθεσαν αλλά απάντησε στο ερώτημα που του έθεσε η κυβέρνηση.

Και το ερώτημα αυτό είναι αν θέλουμε μία λύση από τα ίδια. Αν θέλουμε τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή η χώρα να υποβάλλεται στο κυνήγι μιας δόσης κάθε 2 ή 3 μήνες να εφαρμόζεται σκληρή πολιτική λιτότητας στη χώρα πάνω στους ίδιους και στους ίδιους. Αυτή η λιτότητα να παράγει ύφεση, η ύφεση να μην επιτρέπει να πιάσουμε τους στόχους και επειδή δεν πιάνουμε τους στόχους να παίρνουμε νέα μέτρα. Απʼ αυτόν τον φαύλο κύκλο αυτός ο λαός και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να βγουν. Είναι σαν να κυνηγάμε την ουρά μας επί 5 χρόνια, την ίδια στιγμή παράγοντας καταστροφικά αποτελέσματα και για την οικονομία και κυρίως για την κοινωνία. Εμείς δεν πρόκειται να υπηρετήσουμε ένα σχέδιο το οποίο θα συνεχίσει να παράγει φτώχεια, ανεργία και ανθρωπιστική κρίση. Δεν επιτρέπεται από μας με βάση την εντολή που έχουμε πάρει, πολύ παραπάνω μετά το 62% όχι. Το όχι λοιπόν ήταν όχι σε αυτού του τύπου τις προτάσεις.

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια συμφωνία που θα έχει όμως κάποια χαρακτηριστικά. Θα είναι μία βιώσιμη συμφωνία όπως εμείς λέμε, θʼ ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη, θʼ έχει φως στον ορίζοντα. Αυτό εξασφαλίζεται με το άνοιγμα της κουβέντας για το χρέος. Χωρίς το άνοιγμα της κουβέντας για την ελάφρυνση από το βάρος του χρέους και την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας δεν θα μπορέσουν να στραφούν πόροι προς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να μπορέσει να σταματήσει η ύφεση να παραχθεί νέος πλούτος και νέες θέσεις εργασίας.

Διευκρίνιση. Αποτελεί προϋπόθεση η αναδιάρθρωση του χρέους η αναδιάρθρωση στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του χρέους για να προχωρήσουμε σε συμφωνία; Δηλαδή είναι το πρώτο στοιχείο στην ατζέντα σήμερα του Πρωθυπουργού;

Μια τέτοια συμφωνία έχει ένα μίγμα. Εμείς λέμε ότι αυτό το μίγμα πρέπει να είναι αναπτυξιακό και όχι ξανά υφεσιακό δηλαδή δεν παίρνουμε θέση ούτε υπέρ μιας πολιτικής που λέει αναδιάρθρωση χρέους με πολύ πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, ούτε μιας πολιτικής που λέει αφήνουμε το χρέος ανεπηρέαστο και ταυτόχρονα μπορούμε να περιορίσουμε κάπως την λιτότητα. Εμείς θέλουμε μια λύση που να μπορεί να οδηγεί στην έξοδο από το τούνελ και αυτή η έξοδος να κατανέμει τα βάρη, να πληρώσουν επιτέλους όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τελευταία 5 χρόνια και όσοι μπορούν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και να μπει στο τραπέζι το ζήτημα της ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και του χρέους.

Όπου κάνω λάθος με διορθώνετε. Καταλαβαίνουμε απ’ αυτά τα οποία έχει πει και ο Πρωθυπουργός, είπαν και οι πολιτικοί αρχηγοί χθες και τις δηλώσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί απλά πιστεύω σεβάστηκαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο τρόπος με τον οποίο προσέρχεται σήμερα ο Πρωθυπουργός αλλά και ο νέος υπουργός οικονομικών, η βάση λοιπόν της πρότασης της Αθήνας είναι το κείμενο Γιούνγκερ.

Δεν το είπαμε ποτέ εμείς αυτό. Η βάση της πρότασης της Αθήνας είναι τα σημεία που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του μετά το δημοψήφισμα και τα σημεία που περιλαμβάνονται στο κείμενο των πολιτικών αρχηγών.

Αναφέρθηκε στην πρόταση Γιούνγκερ με τις αφαιρέσεις που υπάρχουν.

Εγώ δεν λέω ούτε για αφαιρέσεις ούτε για προσθέσεις. Χθες το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών έχει 5-6 σημεία. Αυτά τα σημεία αποτελούν την βάση για οποιοδήποτε πρόταση και πλέον την βάση που υπερασπίζεται το 62% του ελληνικού λαού και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

Η χρηματοδότηση σε αυτή την πρόταση της Αθήνας, μέσω ποιού μηχανισμού μπορεί να γίνει; Ισχύει η παλιά πρόταση στην επιστολή του Πρωθυπουργού για δανειοδότηση από τον ESM;

Αυτά νομίζω είναι ζητήματα τα οποία θα τα δούμε σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πολλαπλά σχέδια. Όλα αυτά δείχνουν την καλή της πρόθεση για μία συμφωνία.

Μου λέτε δηλαδή ότι υπάρχει και νέα πρόταση στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά;

Δεν σας είπα ότι υπάρχει νέα. Σας λέω ότι έχει καταθέσει σειρά προτάσεων και έχει πολλές εναλλακτικές στο χέρι της. Έχει σήμερα την διαδικασία της διαπραγμάτευσης στην οποία οποτεδήποτε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι θεσμοί θελήσουν να υπάρξει συμφωνία, η συμφωνία πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο να επιτευχτεί. Αυτό που λείπει μέχρι σήμερα είναι η βούληση για συμφωνία, για μια συμφωνία που θα είναι λύση όμως και δεν θα είναι τιμωρία στο ελληνικό λαό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτή τη στιγμή οι δηλώσεις που έχουν γίνει όχι μόνο δεν παίρνουν υπόψη τους το δημοκρατικό αποτέλεσμα αλλά δείχνουν σημάδια εκδικητικότητας. Αυτό δεν μπορεί να είναι ο κανόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κανόνας στην Ευρωπαϊκή ένωση θα είναι να σέβονται όλες οι χώρες, όπως σας έχω πει πολλές φορές, τους κανόνες της ευρωζώνης αλλά και η ευρωζώνη να σέβεται την δημοκρατία.

Για τις κλειστές τράπεζες, τις ευθύνες και την εκστρατεία φόβου

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στην κυβέρνηση για το πότε θ’ ανοίξουν οι τράπεζες ;

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν και νομίζω ότι και αυτό το σημείο υπήρχε στο κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών χθες, για ν’ ανοίξουν οι τράπεζες διότι σας λέω τώρα και ως κόμμα, είναι μία κατάσταση με την οποία πονάμε και εμείς δίπλα στον κόσμο. Δεν το αντιμετωπίζουμε ως μία λεπτομέρεια και δεν ήταν δικιά μας βούληση να κλείσουν οι τράπεζες.

Το γνωρίζαμε ότι θα γίνει; Το γνωρίζαμε ενδεχομένως ότι θα ήταν μία παρενέργεια;

Όλοι γνώριζαν τα ζητήματα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών γι’ αυτό η στήριξη από τον ELA ήταν κρίσιμη όλο το προηγούμενο διάστημα. Τι είχαμε όμως; Είχαμε μια επιχείρηση για να γίνει bank run, στοχευμένη επιχείρηση από ΜΜΕ, από δηλώσεις πολιτικών εντός της χώρας και από δηλώσεις αξιωματούχων εκτός της χώρας για να συμβεί το bank run, μια επιχείρηση τρομοκρατίας που οδηγούσε στο bank run και αμέσως μετά είχαμε μια απόφαση του eurogroup που δεν παρέτεινε το πρόγραμμα ούτε για λίγες μέρες ώστε να ψηφίσει ο ελληνικός λαός με ησυχία, που την ακολούθησε μια απόφαση της ΕΚΤ που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των τραπεζών.

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για ότι έχει συμβεί στην χώρα το τελευταίο διάστημα είναι όσοι από ξένα και εγχώρια κέντρα επιχείρησαν να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση σ’ ένα πρωτοφανή οικονομικό πόλεμο που αγγίζει τα όρια του πραξικοπήματος. Οι δηλώσεις την κα Λανγκαρντ λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα ήταν ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόγραμμα αλλά είναι η κυβέρνηση. Λοιπόν ο ελληνικός λαός απάντησε απέναντι σε αυτήν την τεράστιας κλίμακας επιχείρηση που στήθηκε από όλο τον παλιό κόσμο. Πρώην Πρωθυπουργούς, πολιτικούς από τα τρία κόμματα τουλάχιστον, ΜΜΕ που δεν ακολούθησαν την εκλογική νομοθεσία, επιχειρηματίες που απειλούσαν με απολύσεις, όλες οι παλιές μορφές οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας, είδαμε δημάρχους, περιφερειάρχες, επιμελητήρια ακόμα και την ΓΣΕΕ απέναντι σε όλους αυτούς που τάχθηκαν με την πλευρά των εκβιαστών. Η ελληνική κοινωνία λοιπόν απάντησε. Σήμερα πρέπει να δείξουν όλοι, και εντός και εκτός της χώρας ότι πήραν το μήνυμα, ότι η χώρα έχει λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία.

Περιγράψατε προηγουμένως τις συνθήκες και τα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν όλο αυτό το πλαίσιο που δημιουργήθηκε για το δημοψήφισμα ως οικονομικό πόλεμο. Η κυβέρνηση είχε καταστρώσει ένα σχέδιο προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει αυτό τον οικονομικό πόλεμο;

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι παραπάνω μπορεί και είναι ανθρωπίνως δυνατό. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ζούμε σε μια συνθήκη όπου η κάθε χώρα με απόφαση της και με επιλογή της έχει ενταχθεί στην ζώνη του Ευρώ και οι αποφάσεις που αφορούν τις τράπεζες και το νόμισμα δεν είναι αποκλειστική της ευθύνη. Σ’ αυτή τη διαδικασία που είναι απολύτως σεβαστή από μας και είναι επιλογή μας, θεσμοί όπως η ΕΚΤ που έχουν φτιαχτεί για την σταθερότητα των τραπεζών συμμετείχαν μέσα στην πολιτική εκστρατεία εκφοβισμού της ελληνικής κοινωνίας. Υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανέλαβαν μια βάρια ευθύνη με την απόφαση του eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω μετά το 62% ν’ αλλάξουν στάση .

Ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι μέσα σε 48 ώρες θα έχουμε συμφωνία;

Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός μ’ αυτή του την δήλωση, δήλωσε πόσο θέλει ν’ επιδιώξει να κλείσει το ζήτημα. Ότι αυτές τις 48 ώρες θα κάνει τα πάντα. Έχετε δει ήδη στην δημοσιότητα ότι έχει επικοινωνήσει με πάρα πολλούς αρχηγούς και κορυφαίους αξιωματούχους των θεσμών. Είναι στις Βρυξέλλες σήμερα μαζί με τον νέο υπουργό οικονομικών και με στελέχη της κυβέρνησης για να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται, να σταματήσουν οι εκβιασμοί και να βρεθεί μία λύση με την χώρα μας όμως ως ισότιμο μέλος.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ