24/07/2015

Τ. Κορωνάκης: Διαδικασίες για το υπαρκτό τραύμα στο ΣΥΡΙΖΑ

Σημεία Συνέντευξης του Τ. Κορωνάκη, Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στο ρ/σ «9,84» και τη Ν. Καραγιάννη

Για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών και τις εσωκομματικές διαδικασίες

Είναι αντικειμενικό ότι έχει υπάρξει η διαφοροποίηση πολλών βουλευτών. Περάσαμε μια πάρα πολύ σκληρή διαδικασία που δεν ήταν εύκολη για κανένας μας, ούτε για το κόμμα, ούτε για την κυβέρνηση. Ούτε για τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανεξάρτητα τι ψήφισαν.

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοριστούν από τα όργανά του που θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα. Υπάρχει για τη Δευτέρα μία σημαντική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για να αποφασίσει ποιες θα είναι αυτές οι συντεταγμένες διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν για να συζητήσουμε το υπαρκτό τραύμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις εκλογές με λίστα και το «εσωκομματικό ξεκαθάρισμα»

Δεν αντιστοιχούν σε εμάς τέτοιου είδους χαρακτηριστικά, ούτε ποτέ ο πρωθυπουργός έχει κινηθεί με αυτό τον τρόπο. Είδατε ότι σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία ψηφοφοριών ο καθένας και η καθεμιά τελικά επέλεξε να κρατήσει την στάση που η συνείδησή του του επέβαλε, είτε αναλαμβάνοντας τη μεγάλη ευθύνη απέναντι σ’ ένα εκβιασμό που είχαμε δεχτεί, την μεγάλη ευθύνη απέναντι στην χώρα, είτε βάζοντας σε προτεραιότητα τις αρχές του, μην μπορώντας να υπερψηφίσει μέτρα που θεωρούσε λανθασμένα.

Σημασία δεν έχει τι έγινε μέχρι εδώ, σημασία έχει πως θα ανοίξουμε έναν καινούριο δρόμο. Υπάρχει αυτή την στιγμή μία ένταση η οποία είναι κατανοητή. Χρειάζεται όμως για να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τα ερωτήματα να μην έχουμε την ευκολία των απαντήσεων, χρειάζεται να μπούμε σε μια δύσκολη και ουσιαστική συζήτηση που να απαντάει στα ερωτήματα του τι κάνει η Αριστερά σήμερα μέσα σε αυτή την Ευρωζώνη, με αυτές τις πολιτικές ηγεσίες που κυριαρχούν, με αυτό το συντριπτικό συσχετισμό που έδωσε μια τιμωρητική απάντηση στον ελληνικό λαό, πως η Αριστερά δρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να υλοποιήσει ένα φιλολαϊκό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια που θα βγάζει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αυτά είναι τα ερωτήματα και όσοι προσέλθουμε ειλικρινώς στο να βρούμε τις απαντήσεις, θα βρούμε τον κοινό τόπο όπως πάντα βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θέλει η κοινωνία, αυτό θέλουν και τα μέλη μας.

Για το κείμενο μελών της Κεντρικής Επιτροπής

Υπάρχει ένα πραγματικό ζήτημα με την καθυστέρηση λειτουργίας των οργάνων του κόμματος και δεν πρέπει να υπάρχει φόβος απέναντι στη δημοκρατία. Τα μέλη του κόμματος, τα όργανα του κόμματος έχουν την ωριμότητα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Με αυτό τον γνώμονα λειτουργώ, θεωρώ όμως ότι είναι λάθος να τοποθετούμαστε μέσω κειμένων υπογραφών επί των πολιτικών ζητημάτων σε τόσο δύσκολες στιγμές. Η πολιτική τοποθέτηση είναι ζήτημα συνεδρίασης του οργάνου το οποίο δεν πρέπει να φοβόμαστε. Και σήμερα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν φτάνει μόνο η Κεντρική Επιτροπή, αλλά χρειάζεται όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούν και η μόνη διαδικασία για να γίνει αυτό, είναι ένα πραγματικά δημοκρατικό και ψύχραιμο συνέδριο που θα δείξει στην κοινωνία ότι στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και ο καθένας από εμάς με την στάση του θα αποδείξει ότι δεν υλοποιεί την γραμμή για διχασμό στο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι σίγουρος ότι τα μέλη του κόμματος θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν την ενότητα μέσα από ένα πολιτικό περιεχόμενο που θα είναι η στρατηγική μας για την επόμενη περίοδο, δηλαδή όχι μια ενότητα άδεια πολιτικού περιεχομένου.

Για τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν

Είχαμε έναν πρωτοφανή εκβιασμό που εκδηλώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα μέσα, όλα τα εργαλεία που είχε στη διάθεσή της για να διαπραγματευτεί υπερασπιζόμενη τα δίκια του λαού. Και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης αποκάλυψε τους πιο ακραίους σχεδιασμούς και την απόσταση που έχουν πάρει οι πολιτικές ηγεσίες της ευρωζώνης από τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης για την οποία εμείς παλεύουμε.

Αυτές οι ίδιες ακραίες φωνές υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια απλά δεν φαινόταν το σκληρό τους πρόσωπο γιατί είχαν απέναντί τους κυβερνήσεις που εθελοντικά προσέφευγαν στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.

Εμείς είχαμε την εντολή ν’ ανοίξουμε έναν διαφορετικό δρόμο. Και οφείλαμε να το παλέψουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Και σήμερα δεν βρισκόμασταν εκεί που βρισκόμασταν πριν ένα εξάμηνο, γιατί έχει υπάρξει ένα ουσιαστικό ρήγμα στο εσωτερικό της Ευρώπης και τοποθετούνται οι λαοί και οι πολιτικές δυνάμεις με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι χθες. Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα έδειξε πολύ έντονες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό πολλών πολιτικών δυνάμεων. Για εμάς είναι πρώτιστο ζήτημα η αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη για να μπορέσουμε μαζί με τους υπόλοιπους λαούς να βγούμε από την μέγγενη την οποία προσπαθούν να μας επιβάλουν.

Έχουμε ουσιαστικά αντιπαραθετικό σχέδιο με τις ακραίες δυνάμεις της Ευρώπης. Την ευθύνη για την άνοδο της άκρας δεξιάς την έχουν όσοι σήμερα αμφισβητούν την δημοκρατία στην Ευρώπη. Και εδώ είχαμε μία ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατίας. Είχαμε μηνύματα από όλους τους λαούς της Ευρώπης και από όλο τον πλανήτη για όλο αυτό που συνέβαινε εις βάρος της δημοκρατίας. Το #ThisIsaCoup που έγινε παγκόσμιο trend στο twitter το βράδυ της τελικής διαπραγμάτευσης είναι ενδεικτικό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το λένε κάποιοι αριστεροί σε μια γωνιά στην Ελλάδα. Το λέει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Αυτό που συνέβη, ξεσκέπασε έναν τρόπο λειτουργίας και μια αντίληψη επικυριαρχίας πάνω στις χώρες από πολιτικές ηγεσίες.

Αυτό το πρόγραμμα που τελικά επιβλήθηκε μέσα από αυτόν τον εκβιασμό, δεν θα γίνει ποτέ δικιά μας ιδιοκτησία, δεν θα έχει ποτέ τη δικιά μας σφραγίδα και δεν θα έχει ποτέ την σφραγίδα των λαών της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτή τη συμφωνία υπό το καθεστώς ενός σκληρού εκβιασμού, υπό το καθεστώς ενός οικονομικού πολέμου, κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτή την στιγμή συντελούνται αλλαγές στην Ευρώπη εξαιτίας αυτού του σκληρού εκβιασμού στην ελληνική κυβέρνηση. Πτέρυγες σοσιαλιστικών κομμάτων αλλάζουν οπτική, οι Πράσινοι αλλάζουν κατεύθυνση. Συγκροτείται ένα μέτωπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τοποθέτηση του Πιτέλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί ως μια ακραία φωνή στην Ευρώπη. Άρα συντελούνται πολύ σημαντικές αλλαγές. Σήμερα αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια μεγάλη υποχώρηση, γιατί όπως έλεγε και ο Σουν Τζου «αν έχεις μια στρατηγική το να κάνεις τακτικούς ελιγμούς είναι ο σίγουρος δρόμος προς τη νίκη». Το πρόβλημα είναι να κάνεις ελιγμούς χωρίς στρατηγική γιατί όπως πάλι ο ίδιος έλεγε αυτό είναι «ο θόρυβος πριν την ήττα». Άρα εμείς χρειαζόμαστε να επαναπροσδιορίσουμε την τακτική μας, έχουμε κάνει λάθη σε αυτή την πορεία και χρειαζόμαστε μια στρατηγική προς όφελος του λαού με ειλικρίνεια και με ενότητα.

Για την αναγκαιότητα Συνεδρίου

Εγώ ως Γραμματέας της ΚΕ απευθύνομαι σε όλες τις πλευρές και ζητάω να χαμηλώσουν οι τόνοι γιατί τα ερωτήματα μπορεί να είναι μεγαλύτερα απ’ όσο φανταζόμαστε ίσως. Πολλά ευρωπαϊκά κόμματα τοποθετούνται και θα τοποθετηθούν με βάση τις κινήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε δύο σχέδια να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το ένα σχέδιο ήταν να πέσει η κυβέρνηση, το άλλο σχέδιο ήταν να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το παράξενο κόμμα όπως δήλωναν διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, για το οποίο εμείς όμως είμαστε περήφανοι γιατί μας έφτασε ως εδώ. Αυτό το κόμμα χρειάζεται τώρα να συζητήσει με πολλή σύνεση την στρατηγική του γιατί δεν μπορεί το μέλλον του να είναι το μνημόνιο.

Να απεμπλακούμε από εμμονές και ιδεολογήματα και συζητήσουμε με σύνεση και ειλικρίνεια. Να συζητήσουμε με τα μέλη του κόμματος και όσους μας έφεραν μέχρι εδώ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μέλη του κόμματος που μας έφεραν ως εδώ, που έδωσαν μάχες μέσα στην κοινωνία, αγώνες πολύ μεγάλους το προηγούμενο διάστημα, που έδωσαν τη μάχη του δημοψηφίσματος μαζί με όσους μας στήριξαν σε αυτά. Αν συζητήσουμε με ειλικρίνεια τότε είμαι σίγουρος, ότι θα βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ο εκβιασμός προς την ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένος, η συμφωνία που επιβλήθηκε δεν ανήκει στο δικό μας πλαίσιο, ξέρουμε από τώρα ότι έχει πολλά στοιχεία λάθους, ότι έχει ξανά βαριά λιτότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται να επανατοποθετούμε στο σημερινό πεδίο με πολύ στρατηγικούς όρους και με πολύ σοβαρή συζήτηση.

Αν αποδεχτούμε ότι σήμερα δεν υπάρχουν βεβαιότητες, αν δούμε την πραγματικότητα και δεν εκφωνούμε απλά λόγους ο καθένας από την πλευρά του, αν δεν πάμε σ’ ένα συνέδριο παράλληλων μονολόγων, αλλά σε μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση με τους διανοούμενους, με τα κινήματα, με τα μέλη του κόμματος, τότε θα καταλάβουμε ότι χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ παραπάνω για να συγκροτήσουμε σοβαρές απαντήσεις για το σχέδιο εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αυτό ήταν το σχέδιό μας από την αρχή και αυτό το σχέδιο πρέπει να υλοποιήσουμε. Το ζήτημα είναι να κάνουμε ένα συνέδριο που θα αφορά την κοινωνία, αν θα έχει διαύλους επαφής με τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στην κοινωνία (όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή). Αυτό είναι το θέμα. Το ποιος θα μετέχει στο συνέδριο αυτό είναι καταστατική διαδικασία. Θα υπάρξουν όλες οι κομματικές διαδικασίες για να ορίσουμε πως θα πάμε σε συνέδριο. Δεν είναι ζήτημα επιλογής ή απόφασης του καθενός από εμάς. Το ζήτημα είναι να γίνει μια πραγματική διαβούλευση που θα εμπλέκει την κοινωνία στο να της ξαναδώσει τη δυνατότητα να χαράξει το μέλλον με τα ίδια της τα χέρια. Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο στρατηγικής επανατοποθέτησης. Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό σχέδιο και για την Ελλάδα, αλλά και μια σοβαρή συζήτηση στην Ευρώπη. Με πρώτο κριτήριο το συμφέρον των ανθρώπων για τους οποίους αγωνιζόμαστε.

Το Γραφείο Τύπου