11/10/2015

Ρ. Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύγχρονο, πλουραλιστικό κόμμα της Αριστεράς, ανοιχτό στην κοινωνία και στη δυναμική της

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη "Βραδυνή της Κυριακής" και την Ειρήνη Μπέλλα

Ποιο είναι το ιδεολογικό πρόσημο πλέον του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της αριστερής πλατφόρμας και την ψήφιση του Μνημονίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι μπορεί να κινηθεί και προς την σοσιαλδημοκρατία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύγχρονο, πλουραλιστικό κόμμα της Αριστεράς.  Ανοιχτό στην κοινωνία και στη δυναμική της,  που προσπαθεί να αλλάξει τους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργήσει ρήγματα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους, όλους όσοι έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την κρίση, ενώ αναδεικνύεται στην Ευρώπη ως το αντίπαλο δέος του νεοφιλελευθερισμού.

Η σοσιαλδημοκρατία είναι αυτή που «πρέπει να κινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ», με την έννοια ότι η αποσύνθεσή της και η ενσωμάτωση της στο κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο είναι υπεύθυνη για την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και την υποχώρηση των ευρωπαϊκών αξιών. Το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα είναι ανοιχτό σε επίπεδο Ευρώπης και εδώ είναι κρίσιμος ο ρόλος των ευρωπαϊκών κινημάτων, των συνδικάτων και της ευρωπαϊκής αριστεράς που το 7μηνο της διαπραγμάτευσης στάθηκαν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στο ωμό πραξικόπημα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ετοιμάζεστε στον ΣΥΡΙΖΑ για ένα συνέδριο επανίδρυσης; Πότε περίπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο σας και ποιο θεωρείτε ότι πρέπει να αναδειχθεί το βασικό ζητούμενο από αυτό το συνέδριο;

Στις αρχές του επόμενου χρόνου. Θα είναι ένα συνέδριο στρατηγικής, στο οποίο το κόμμα  θα  κληθεί να απαντήσει στα νέα ερωτήματα που έχουν αναδειχτεί  σε εθνικό  και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και συνέδριο ταυτότητας, στο οποίο θα προσπαθήσουμε να θέσουμε συλλογικά, κρίσιμα ερωτήματα και απαντήσεις για την Αριστερά του 21ου αιώνα.  Τόσο η εμπειρία της διαπραγμάτευσης, όσο και αυτή της διακυβέρνησης, μας έφερε μπροστά σε νέες προκλήσεις, ενώ ανέδειξε τις  υπαρκτές αδυναμίες της κομματικής μας λειτουργίας και των συλλογικών μας οργάνων.  Η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κινήματα πόλης, τα δίκτυα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης των πολιτών,  η νεολαία, αποτελούν  θεματικές στις οποίες πρέπει να εμβαθύνουμε τη δράση μας, να αντιστοιχηθούμε με τις κοινωνικές ανάγκες και να εμπνευστούμε για την επεξεργασία ενός νέου στρατηγικού σχεδίου.

Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του κόμματος; Πρέπει να έχει διακριτή διαφορά από  την κυβέρνηση; Να είναι υποστηρικτικός ή ελεγκτικός προς αυτή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός, κι ως τέτοιος, πρέπει να ελέγχει υποστηρίζοντας, αλλά, κυρίως, να αναζωογονεί την κυβέρνηση, να παραγάγει πολιτική, να επεξεργάζεται ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο. Πράγματα δηλαδή, τα οποία μια κυβέρνηση, πόσο μάλλον η σημερινή, η οποία έχει να επιλύσει πολύ άμεσα και επείγοντα ζητήματα, συχνά δεν μπορεί να τα κάνει.   Κυρίως, όμως, το κόμμα οφείλει να έχει διακριτό ρόλο από την κυβέρνηση, γιατί  αλλιώς  οδηγείται στον εκφυλισμό και την αποξένωσή του από την κοινωνία. Μια κοινωνική αποξένωση  που, μοιραία, κάποια στιγμή  φτάνει και στην κυβέρνηση.  Βέβαια, οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί, όμως, κοινός ο στρατηγικός στόχος της κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης των εργαζομένων και της νεολαίας.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ποιο είναι το στοίχημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, μαζί όμως με ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της για τα ασθενέστερα στρώματα, ενώ θα διευρύνει τις συμμαχίες της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον απεγκλωβισμό της από το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο. Παράλληλα, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, μέσα από την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας. Το ζητούμενο είναι η έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία, μέσα από μεροληπτικές πολιτικές υπέρ των ασθενέστερων, αλλά  και να μπει ένα τέλος στην ασυλία των ισχυρών και των «τζακιών» που συγκρότησαν ένα σύστημα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων  εδώ και δεκαετίες.  Προστασία των κοινωνικά αδυνάμων, διεθνείς συμμαχίες, ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, δημοκρατία και ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα είναι οι  άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση την επόμενη περίοδο.

Η κυβέρνηση αναμένεται άμεσα να φέρει προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα και επώδυνα μέτρα. Τελικά συμφωνείτε ότι υπέρ πάντων όλων είναι η εφαρμογή του μνημονίου και να περάσει θετικά η κυβέρνηση την αξιολόγηση;

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το πρώτο βήμα. Τα επόμενα βήματα είναι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το κυβερνητικό σχέδιο υλοποιεί τη συμφωνία, αλλά δεν εξαντλείται σε αυτήν. Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αλλά και ο βασικός λόγος  για τον οποίο εξελέγη. Θέλουμε να διευρύνουμε τον «χώρο» που μας δίνει αυτή η συμφωνία, να κερδίσουμε τις μεγάλες μάχες που έρχονται για την αναδιάρθρωση του  χρέους, τα κόκκινα δάνεια, τις συλλογικές συμβάσεις, το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.  Και βέβαια, να υλοποιήσουμε μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, με κοινωνικό προσανατολισμό, όπως παρουσιάστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Ασφαλιστικό και εργασιακά που καίνε, εν αναμονή μείωσης συντάξεων, ο ΕΝΦΙΑ να παραμένει με τις ίδιες αντικειμενικές. Και πάλι τα βάρη επωμίζονται τα συνήθη υποζύγια. Ποια η διαφορά της κυβέρνησης σας από οποιαδήποτε άλλη;

Τόσο το 7μηνο κυβερνητικό έργο και η διαπραγμάτευση, όσο και το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στις προγραμματικές, καταδεικνύουν ότι στόχος είναι να μετατοπιστούν τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες. Μόνο έτσι μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση : με προστασία των ασθενέστερων, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, στήριξη της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους.  Τα ακριβώς αντίθετα δηλαδή από αυτά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που υποστήριζαν ότι με τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών θα επέλθει η ανάπτυξη. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, ξέρουμε ποιους εκπροσωπεί και είναι αντίπαλοί μας ιδεολογικά και πολιτικά.

Θα μπορούσατε σε ένα μετέπειτα πολιτικό χρόνο να συνεργαστεί η κυβέρνηση με το κόμμα του κ. Λεβέντη. Πώς βλέπετε την είσοδο του κ. Λεβέντη στη Βουλή. Ήταν κάτι το θετικό για τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

Οι συνεργασίες είναι προϊόν προγραμματικών συγκλίσεων. Σε τέτοιες συγκλίσεις εδράζεται και η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα υλοποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη 4ετία,  κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθούν όλα τα κόμματα για το αποτύπωμα που θα αφήσουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή.