ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

13/10/2015

Ερώτηση Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Επαναλειτουργία και αναβάθμιση του παιδικού σταθμού Νέας Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως ΗλείαςΠρος τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαχάρως αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Νέας Φιγαλείας.

Αυτή η απόφαση έχει αναστατώσει, όπως είναι φυσιολογικό, τους κατοίκους της εγγύς και ευρύτερης περιοχής αλλά και τους εργαζόμενους στον εν λόγω τομέα στο νομό Ηλείας.

Σύμφωνα με το από 25 Σεπτεμβρίου 2015 ψήφισμα κατά του κλεισίματος του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Ν. Φιγαλείας το οποίο υπογράφουν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου Λυκείου Ν. Φιγαλείας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής, Αθλητικοί Όμιλοι, Σύλλογοι Νέων και εκατοντάδες κάτοικοι απαιτείται η ανάκληση αυτής της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και η άκρως αναγκαία επαναλειτουργία του Παιδικού Σταθμού.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δημοτικών και Κοινοτικών Παιδικών- Βρεφονηπιακών Σταθμών Ηλείας σε σχετική ανακοίνωσή του για το θέμα αναφέρει τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Νομού χαιρετίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων της Ν. Φιγαλείας και την αγωνιστική τους στάση απέναντι στην απόφαση ανάκλησης της λειτουργίας του παιδικού σταθμού Ν. Φιγαλείας. Ο Σύλλογός μας από χρόνια είχε προειδοποιήσει για την απαξίωση του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού από κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις, αφού για χρόνια, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να κατασκευαστεί κτήριο για την στέγαση του παιδικού σταθμού, αυτό δεν έγινε ποτέ. Επίσης, ποτέ δεν έγινε σωστή στελέχωση με παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό του υπάρχοντος παιδικού σταθμού, όπως ούτε και ενέργειες για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εναρμόνιση Οικογενειακής Ζωής.

»Απαιτούμε άμεσα να ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Ζαχάρως για την παύση λειτουργίας του παιδικού σταθμού Ν. Φιγαλείας και να γίνουν άμεσα οι ενέργειες, ώστε να στελεχωθεί αρχικά με προσωπικό ορισμένου χρόνου (δίμηνο, οκτάμηνο) και άμεσα να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού των απαραίτητων ειδικοτήτων.

»Στη συγκεκριμένη ορεινή κωμόπολη, μαζί με τα γύρω χωριά μπορεί  κάλλιστα να λειτουργήσει ένας οργανωμένος παιδικός σταθμός με πλήρες ωράριο για τουλάχιστον 25 και πλέον νήπια. Παράδειγμα αποτελεί ο παιδικός σταθμός στο Καράτουλα, που από την στιγμή που απέκτησε ιδιόκτητο κτήριο και εφόσον η στελέχωσή του είναι με πλήρες προσωπικό, καλύπτει τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής.

Οι ανάγκες των εργαζομένων γυναικών, των αγροτών, των νέων ζευγαριών, των ανέργων της Ν. Φιγαλείας και της γύρω περιοχής για την ύπαρξη παιδικού σταθμού είναι δικαίωμα που δεν πρέπει να μπαίνει σε διαπραγμάτευση ή αναφορές για υψηλό οικονομικό κόστος. Αρκετά πληρώνουμε σε φόρους, κεντρικούς και τοπικούς για να διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα  των νέων ζευγαριών και των παιδιών τους σε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς. Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν' αντιμετωπίζεται.

»Εμείς οι εργαζόμενοι των δημοτικών παιδικών σταθμών στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Ν. Φιγαλείας και διεκδικούμε

  • Την άμεση επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού, χωρίς την παραπέρα οικονομική επιβάρυνση των γονέων (βλέπε τροφεία).
  • Την αξιοποίηση κρατικού ή δημοτικού κτηρίου, για να καλυφτούν οι σημερινές ανάγκες.
  • Την άμεση κρατική επιχορήγηση στο δήμο, για ν' αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση.
  • Την πρόσβαση στον παιδικό σταθμό όλων των νηπίων της περιοχής.
  • Την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Την απόκτηση δικής του στέγης με σύγχρονες προδιαγραφές».

 

Επειδή οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, παρά τις σημαντικές ελλείψεις που έχουν, αποτελούν αναντικατάστατη κοινωνική υπηρεσία για κάθε οικογένεια.

Επειδή η προσχολική αγωγή είναι σημαντικότατη για την ισόρροπη ψυχοσωματική εξέλιξη του ανθρώπου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιους λόγους ανακλήθηκε εκ μέρους του Δήμου Ζαχάρως η λειτουργία του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στη Ν. Φιγαλεία, αφού είναι διαπιστωμένο ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα υπάρχουν τα παιδιά τα οποία θα έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για το πρόγραμμα;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επαναλειτουργήσει ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός στη Ν. Φιγαλεία;

Για ποιους λόγους δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» η λειτουργία του εν λόγω Δημοτικού Παιδικού Σταθμού; 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)