14/10/2015

Κ. Χρυσόγονος: Αδιαφορία της Κομισιόν για τις εγκληματικές πρακτικές του καθεστώτος Γκρουέφσκι

Την απάντησή της στη γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου για τα δίκτυα δουλεμπόρων και τις εγκληματικές συμμορίες που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες στο έδαφος της ΠΓΔΜ με τη γνώση και ανοχή, αν όχι και σύμπραξη, της εκεί αστυνομίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης.

Ερώτηση

Καθημερινά, εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για να διεισδύσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Οι πρόσφυγες αυτοί πέφτουν θύματα δικτύων δουλεμπόρων και εγκληματικών συμμοριών που δρουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ με τη συνέργεια των αστυνομικών αρχών της χώρας. Τα περιστατικά που συνέβησαν τον Μάιο στην Ειδομένη, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας από συμμορίες με τη σύμπραξη της αστυνομίας[1], αφήνουν να εννοηθεί ότι η ίδια η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ γνωρίζει και ανέχεται τα φαινόμενα αυτά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενισχύσει οικονομικά την υποψήφια προς ένταξη ΠΓΔΜ με 622,5 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2007-2013 και προγραμματίζει να την ενισχύσει με άλλα 664,2 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020. Στις προτεραιότητες αυτής της ενίσχυσης, υποτίθεται ότι συναριθμούνται η καταπολέμηση της διαφθοράς, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σύμφωνα με τις αξίες που αποτελούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.[2]

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιος έλεγχος ασκείται στην ΠΓΔΜ για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων που διαβαίνουν το έδαφός της;

Απάντηση

Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας διεύρυνσης. Η Επιτροπή έχει ως στόχο να χρησιμοποιεί στον μέγιστο βαθμό τους υφιστάμενους μηχανισμούς και τα φόρουμ για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, είτε μέσω των δομών των συμφωνιών σταθεροποίησης και σύνδεσης είτε μέσω του ανά χώρα ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου με την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σε συνέχεια της προηγούμενης βοήθειας της ΕΕ, το μέσο προενταξιακής βοήθειας («ΜΠΒ ΙΙ») θα στηρίξει, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, με την ενίσχυση των ικανοτήτων για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και με την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και με τη βελτίωση της αποτελεσματικής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και της εφαρμογής των πολιτικών για τις θεωρήσεις, τη μετανάστευση και το άσυλο, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής της 23ης Σεπτεμβρίου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης ενός προγράμματος στήριξης του ΜΠΒ σε περιφερειακό επίπεδο για τη διαχείριση της μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή καταρτίζει, επίσης, ειδικό μέτρο για τη μετανάστευση ύψους 10 εκατ. ευρώ, που θα είναι προς όφελος κυρίως της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Σερβίας. Τον Ιούλιο χορηγήθηκε στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια της τάξης των 90.000 ευρώ, και ακολούθησαν τον Αύγουστο 1,5 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο 7 εκατ. ευρώ επιπλέον για τις δύο χώρες.

[1]     Πορείες θανάτου στην Ελλάδα της κρίσης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 23 Ιουνίου 2015, σσ. 30-31

[2]     http://ec.europa.eu/enlargement/instruments/funding-by-country/former-yugoslav-republic-of-macedonia/index_en.htm