20/10/2015

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Εφαρμογή της εκτελεστικής απόφασης της 2015/1500 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οζώδη δερματίτιδα

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η οζώδης δερματίτιδα αποτελεί ιογενή νόσο των βοοειδών, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω φορέα και χαρακτηρίζεται από την πρόκληση σοβαρών ζημιών, ενώ παράλληλα μπορεί να εξαπλωθεί σημαντικά, κυρίως μέσω της διακίνησης και του εμπορίου ευπαθών ζώντων ζώων και των προϊόντων τους. Η νόσος δεν έχει σημασία για τη δημόσια υγεία, καθώς ο ιός της οζώδους δερματίτιδας δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Στις 20 Αυγούστου οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν δύο αρχικές εστίες οζώδους δερματίτιδας σε στάβλους βοοειδών στον Έβρο, ενώ στη συνέχεια κρούσματα εντοπίστηκαν σε Ξάνθη και Καβάλα. Έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 68 εστίες στην περιφέρεια της Α.Μ.Θ., ενώ έχουν θανατωθεί πάνω από 4.200 ζώα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζονται στο Δέλτα του ποταμού Έβρου και στην περιοχή γύρω από αυτό. Επιπλέον, διεξάγονται διαρκείς ενέργειες από τις αρμόδιες τοπικές αρχές για τη διερεύνηση περαιτέρω ύποπτων εκτροφών. Μετά και το κρούσμα στην περιοχή της Ξάνθης, ξεκίνησε μαζικός εμβολιασμός σε όλα τα βοοειδή της Α.Μ.Θ., με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα αν έχουν εμβολιαστεί περίπου 30 χιλ. ζώα, τα περισσότερα εξ αυτών στην περιοχή του Έβρου (14 χιλ.) και στην Π.Ε. Ξάνθης (>12 χιλ.).

Προς αντιμετώπιση του προβλήματος, στις 21 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/1423, που προέβλεπε προσωρινά προστατευτικά μέτρα. Ακολούθως, και λαμβάνοντας υπόψη νεότερα δεδομένα, στις 7 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή εξέδωσε την εκτελεστική απόφαση 2015/1500 “για ορισμένα προστατευτικά μετρά κατά της οζώδους δερματίτιδας στην Ελλάδα και για την κατάργηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/1423”, η οποία επιτρέπει παρεκκλίσεις από τις προηγούμενες απαγορεύσεις, και πιο συγκεκριμένα:

• Παρέκκλιση από την απαγόρευση αποστολής ζώντων βοοειδών και αιχμαλώτων άγριων μηρυκαστικών για άμεση σφαγή και αποστολή νωπού κρέατος, παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων κρέατος που προέρχονται από τα ζώα αυτά (Άρθρο 4)
  • Παρέκκλιση από την απαγόρευση διάθεσης στην αγορά νωπού κρέατος και παρασκευασμάτων κρέατος βοοειδών και άγριων μηρυκαστικών, και παροχή ειδικού σήματος καταλληλότητας (Άρθρα 5, 6 & 8)
  • Παρέκκλιση από την απαγόρευση αποστολής και διάθεσης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά (Άρθρο 7).

Επειδή το ζωικό κεφάλαιο αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους  της  Θράκης.

Επειδή βασικά στοιχεία του παραγωγικού  ιστού της περιοχής - γαλακτοβιομηχανίες «Εβροφάρμα», «Ροδόπη», μονάδα αλλαντικών της εταιρίας «Υφαντής» - πλήττονται άμεσα από την μείωση του ζωικού κεφαλαίου και την απαγόρευση αποστολής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επειδή ακόμα και μετά τον εμβολιασμό εφόσον παρατηρηθεί κρούσμα  οζώδους δερματίτιδας σε ένα κοπάδι οι αρχές συνεχίζουν να προχωρούν σε εκρίζωση της ασθένειας και θανάτωση όλων των ζώων του κοπαδιού όπως έπρατταν και πριν τον εμβολισμό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να εφαρμοστεί η εκτελεστική απόφαση 2015/1500 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα προστατευτικά μέτρα κατά της οζώδους δερματίτιδας και τις παρεκκλίσεις που αυτή προβλέπει;
  1. Θα προχωρήσει σε έκδοση σχετικής εγκυκλίου μετά και τη δημοσίευση της εκτελεστικής απόφασης 2015/1500 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να θανατώνονται μόνο τα ζώα εκείνα που εκδήλωσαν την ασθένεια και όχι ολόκληρο το κοπάδι;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιαννακίδης Ευστάθιος