ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/10/2015

Ρ. Σβίγκου: Εξοργιστικά τα κροκοδείλια δάκρυα της αντιπολίτευσης για την εκπαίδευση

Ρ. Σβίγκου: Εξοργιστικά τα κροκοδείλια δάκρυα της αντιπολίτευσης για την εκπαίδευση



Αποσπάσματα συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)

 

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση 

  • Εσείς κα Σβίγκου έχετε την ίδια άποψη, είναι «πενταροδεκάρες» το ΦΠΑ που βάλατε; Μήπως έγινες ένα λάθος; Τι λέτε εσείς; 

Πρέπει να δούμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν πει από την αρχή ότι το μέτρο του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένα άδικο και αντικοινωνικό μέτρο, είναι ένα μέτρο το οποίο δεν πλήττει μόνο τις εύπορες οικογένειες, αλλά και τα μεσαία και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην εφαρμοστεί. Όπως και έκανε, θεσπίζοντας αυτό τον κλιμακωτό φόρο του 0, 6 και 13%. Το 23% αποσύρθηκε.

Και πάμε στον κλιμακωτό φόρο ο οποίος ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Είναι σαφές ότι το ζητούμενο σε μια κοινωνία πρέπει να είναι το πώς θα στηριχθεί η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της και το πώς τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση στη γνώση, το πώς θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Όλα αυτά, δηλαδή, για τα οποία δεν πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι ως χώρα. Δεν πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι από τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι διαχρονικές ελλείψεις στα δημόσια σχολεία. Είναι κοινά αποδεκτό, επίσης, ότι έχουμε ένα μοντέλο εξετασιοκεντρικό, όπου δίνεται και από τις οικογένειες ώστε να μπορέσουν να κάνουν τα πάντα για να στείλουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια…. 

  • Εξαιτίας της κατάστασης…. 

Εξαιτίας της κατάστασης. Αλλά η κατάσταση ποια είναι; Ότι και ο οικογενειακός προϋπολογισμός τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί τόσο πολύ που, ανεξάρτητα από το αν ο ΦΠΑ ήταν στο 0 ή στο 6 ή στο 13%, ανεξάρτητα από αυτό, είναι αρκετά επιβαρυμένες ήδη στο να στείλουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια.

Οπότε, το να εξανίσταται αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση και να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την εκπαίδευση, είτε μιλάμε για την ιδιωτική είτε για τη δημόσια, νομίζω ότι πρέπει να μας ενοχλεί όλους. Και κυρίως ενοχλεί αυτούς που με φοβερές θυσίες για τα παιδιά τους  προσπαθούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες και να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια. 

  • κα Σβίγκου μου μετατρέπετε το θέμα σε θέμα κομματικής αντιπαράθεσης. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι λέει η αξιωματική αντιπολίτευση…. 

Πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους, και πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους ο δημόσιος διάλογος, όπως πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας το τι έχει συμβεί στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Γιατί εμείς παραλάβαμε τη δημόσια εκπαίδευση με τις συγκεκριμένες ελλείψεις της, που έρχεται να καλύψει η ιδιωτική εκπαίδευση. 

  • κα Σβίγκου, η κατάσταση δεν είναι καλή και το ξέρουμε όλοι. 

Το ζήτημα είναι πώς θα τη διορθώσουμε. 

  • Η οικογένεια είναι επιβαρυμένη και το ξέρουμε όλοι. 

Και εγώ σας λέω ότι αποσύρθηκε το μέτρο του 23% και ότι είναι σωστό το ότι τελικά επιβλήθηκε ένας κλιμακωτός φόρος.. 

  • Εσείς τα λέτε αυτό κα Σβίγκου. Το «σόλο» είναι δικό σας αυτό. Θέλω να πω, δεν μας το επέβαλε κανείς. Ο κ. Μοσκοβισί ήρθε και λέει παιδιά εγώ δεν συμφωνώ με αυτό. Και ούτε μας το επέβαλε. 

κ. Οικονόμου, η συμφωνία επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, αν θέλετε να ξανακάνουμε την ίδια συζήτηση που κάναμε και τους προηγούμενους μήνες, σχετικά με τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις της. Εμείς ποτέ δεν ήρθαμε να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό ένα “success story”, ποτέ δεν ήρθαμε να παρουσιάσουμε μια εικονική πραγματικότητα όπου όλα είναι καλά και ωραία. Εμείς θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα και θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολλών. 

Οπότε, να πάψουν αυτοί που τόσα χρόνια ισοπέδωσαν την δημόσια εκπαίδευση και επιβάρυναν τόσο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όπου δεν έχει τη δυνατότητα σήμερα μια μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών να στείλουν τα παιδιά τους να κάνουν ξένες γλώσσες, να χύνει κροκοδείλια δάκρυα αυτή τη στιγμή για το 23%. Είναι εξοργιστικό για όποιον έχει περάσει έστω έξω από σχολείο. 

  • Να τα ξεχάσουμε όλα; Να πάμε στην αποτελεσματικότητα; Δεν μαζεύετε τα λεφτά που θέλετε. Έχετε βάλει στον προϋπολογισμό σας ένα ποσό επί τη βάση του αρχικού σχεδιασμού, είπατε ότι ο αρχικός σχεδιασμός με το 23% ήταν λάθος, να το βγάλουμε. Το ποσό παραμένει και τώρα βάλατε και έναν φόρο, μικρότερο αλλά βάλατε φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση, και ψάχνετε να βρείτε το ποσό για να βάλετε και άλλον φόρο για να καλύψετε το σύνολο του ποσού που λείπει. Υπάρχει κανείς ικανοποιημένος; Βλέπετε πουθενά δικαιοσύνη σε αυτό; Διότι, και το ποσό δεν μαζεύετε και φόρο βάλατε και άλλο φόρο θα βάλετε ή κάπου αλλού θα βρείτε το ισοδύναμο για να γίνουν τα 300 εκατομμύρια… 

κ. Λυριτζή, είπαμε ότι θα βρούμε ισοδύναμα ώστε καλυφθεί αυτός ο φόρος. Και ότι θα προσπαθήσουμε αυτά τα ισοδύναμα, προφανώς, να μην δημιουργήσουν άλλο πρόβλημα από τη στιγμή που με αυτά προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Όπως επίσης - επαναλαμβάνω  γιατί γίνεται μια μονόπλευρη προβολή του θέματος της ιδιωτικής εκπαίδευσης – η κυβέρνηση θα κριθεί από το αν θα καταφέρει στο σύνολο της εκπαίδευσης και σε όλες τις βαθμίδες της να βελτιώσει την κατάσταση.

Μην παρουσιάζουμε μια εικόνα ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση.  Και μην θεωρούμε ότι τα παιδιά των φτωχών οικογενειών μπορούν να πάνε είτε στα φροντιστήρια, είτε στα ιδιωτικά σχολεία είτε να πάνε σε δημόσια σχολεία, τα οποία είναι αξιοπρεπή. Όλα αυτά, κ. Λυριτζή, θα πρέπει να τα λύσουμε. 

  • …Φυσικά υπάρχουν ταξικοί φραγμοί… .ο πλούσιος στα παλαιότερα των υποδημάτων του το χιλιάρικο. …Ακριβώς επειδή μιλάμε στο ταξικό πεδίο, θα σας πει κάποιος ότι επιτείνατε στο ταξικό πεδίο το πρόβλημα γιατί ο πλούσιος σκασίλα του μεγάλη αν θα του βάλετε ένα χιλιάρικο παραπάνω το χρόνο, η μεσαία κατηγορία και προς τα κάτω έχει το πρόβλημα. Επομένως, είναι ταξικό το μέτρο…. 

κ. Λυριτζή, είναι κοινωνικά άδικο το μέτρο. Όπως είναι κοινωνικά άδικη και η εκπαίδευση στο σύνολό της. Εγώ αυτό που σας λέω και αυτό που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, τόσο στο ζήτημα της παιδείας όσο και στο ζήτημα της υγείας, είναι ότι θα παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και θα προσπαθήσει να εξαλείψει τα εμπόδια για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Και θα κριθούμε σε αυτό το πεδίο. Σε αντίθεση  με όλους εκείνους, οι οποίοι τόσα χρόνια υποβάθμισαν, απαξίωσαν και διέλυσαν και τους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης και τις οικογένειες των παιδιών και τα ίδια τα παιδιά τα οποία είναι τα μεγαλύτερα θύματα. 

Διαπραγματεύσεις – Κόκκινα δάνεια- ιδιωτικοποιήσεις 

(παρέμβαση σε Κεδίκογλου)

Όσο  η κυβέρνηση διαπραγματευόταν αυτή την συμφωνία που τώρα την εξορκίζετε, τι ακριβώς προτάσεις κάνατε, εκτός από το να υπογράψουμε ό,τι χαρτί μας έφερναν.. Τι ακριβώς προτείνετε; Γιατί τώρα μιλάτε για προτάσεις..

Εσείς πάντως και τις δαπάνες περικόψατε, και απολύσατε τους εργαζομένους και τους μισθούς κόψατε και διαλύσατε το ο,τιδήποτε «κινιόταν» όπως είπατε. 

Για εμάς υπάρχουν οι πολίτες και τα συμφέροντά τους μόνο. Για εσάς υπάρχουν τα ιδιωτικά συμφέροντα μόνο. Κροκοδείλια δάκρυα από τη ΝΔ που ποτέ δεν νοιάστηκε για την εκπαίδευση. Και ποτέ δεν νοιάστηκε ούτε για τα μεσαία στρώματα, ούτε για τα λαϊκά στρώματα που έχουν υποστεί φοβερές θυσίες όλα αυτά τα χρόνια. 

  • Πολύς κόσμος λέει και επί τη βάση της γνώσης της κατάστασης και των όσων έχετε υποστηρίξει, μετά τον Σεπτέμβριο εννοώ, στις εκλογές του Σεπτέμβρη και μετά, υπάρχει όριο; Υπάρχει δηλαδή κόκκινη γραμμή πίσω από την οποία δεν κάνετε; Γιατί ήδη συζητάτε την ιστορία των κόκκινων δανείων. Βλέπω ότι υπάρχει μια τεράστια απόκλιση ανάμεσα στις υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση, σωστές κατά τη γνώμη μου, θέσεις και στην τρόικα.. Πού μπαίνει το όριο; Δηλαδή αν βρεθούμε να γίνονται πλειστηριασμοί στα σπίτια των ανθρώπων για 50 και 60 χιλιάρικα, αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να γίνει,. Το ένα στοιχείο είναι αυτό. Υπάρχει η υπόθεση του ασφαλιστικού. Η γενική εικόνα είναι η εικόνα μείωσης των συντάξεων. Υπάρχει η ιστορία της φορολογίας, ένα από τα στοιχεία είναι αυτό που συζητούσαμε, υπάρχουν κι άλλα όμως, δεν είναι μόνο αυτό, γιατί περιμένουμε διάφορα ισοδύναμα, τα οποία δεν τα πληρώνει κανείς άλλος, εμείς σ΄ αυτή τη χώρα που ζούμε τα πληρώνουμε.. Υπάρχει για την κυβέρνηση μια κόκκινη γραμμή που λέει, μέχρι εδώ παιδιά; Και προς την τρόικα, εννοώ, και τις συνεννοήσεις, μέχρι εδώ παιδιά.. δεν πρόκειται να πάω σε παραπάνω διαπραγμάτευση με ισοδύναμα του τύπου 50 χιλιάρικα για τα κόκκινα δάνεια…. 

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο τώρα, Κατ΄ αρχήν εκφράστηκαν το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης. Εκφράστηκαν και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, εκφράστηκαν σε όλους τους τόνους όταν επί ένα επτάμηνο η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε και συμμαχίες να αναπτύξει και συγκρούστηκε με τους πιο σκληρούς κύκλους των δανειστών που ήθελαν πλήρη ισοπέδωση των πάντων… 

  • Καταλήξαμε όμως.. Πάει αυτό τελείωσε…. 

Πώς καταλήξαμε όμως; Καταλήξαμε επειδή η κυβέρνηση έθεσε τις κόκκινες γραμμές της κι επειδή ο ελληνικός λαός στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης, είπε ένα ηχηρό όχι στο δημοψήφισμα και τελικά πήγαμε σε μια συμφωνία η οποία έχει σκληρές δεσμεύσεις –αυτό δεν το αρνηθήκαμε ποτέ, δεν πάμε να παρουσιάσουμε  μια εικόνα ωραιοποιημένη- αλλά, παρόλα αυτά, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα τα οποία και αυτά κερδήθηκαν μέσα από τη διαπραγμάτευση.

Δεν κερδήθηκαν από μόνα τους. Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας έχουμε σαφή θέση κι έχουμε πει ότι σε καμία πρώτη κατοικία δεν θα γίνει πλειστηριασμός. Είμαστε ξεκάθαροι και είναι ο αγώνας για την προστασία της πρώτης κατοικίας αυτός ο οποίος θα δώσουμε το επόμενο διάστημα, σε αντίθεση με όλους εκείνους οι οποίοι οδήγησαν τους πολίτες σ΄ αυτή την τραγική κατάσταση και με την φορομπηχτική πολιτική, την οποία τώρα βέβαια υποκριτικά την ξορκίζουν ως κάτι κακό. 

  • Στο δίλημμα φορολογία ή ιδιωτικοποίηση πώς απαντάτε; Έθεσε ένα θέμα ο κ. Κεδίκογλου πριν.. Είπε για τον ΑΔΜΗΕ, που είναι ένα βαρύ θέμα… είπε αυτό. Πώς απαντάτε πρόσθετη φορολογία ή ιδιωτικοποιήσεις.; 

Εμείς έχουμε πει κατ΄ αρχήν ότι θα προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο χαρακτήρα και της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Και είναι και μια από τις επόμενες μάχες της διαπραγμάτευσης. Το δημόσιο αγαθό της ενέργειας πρέπει να προστατευτεί και μπορούμε να κάνουμε και μια ολόκληρη εκπομπή για να συζητήσουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, ποιες θα είναι οι συνέπειες και προς το κοινωνικό σύνολο και προς το δημόσιο συμφέρον.

Έχουμε συμφωνήσει και για ένα νέο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον ταμείο.. 

  • Το ίδιο είναι… Το πώς θα λέγεται είναι… 

Κάνετε λάθος.. Γιατί έχουν σημασία και οι όροι υπό τους οποίους γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, το κατά πόσο προφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον, το κατά πόσο προφυλάσσεται το περιβάλλον. 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ