ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/10/2015

Kούλογλου στη γαλλική τηλεόραση: Μαντάμ, η βασίλισσα είναι γυμνή



 

Αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά βρέθηκαν ο Στέλιος Κούλογλου και η «σκληρή» Ίνγκε Γκρέσλε, ευρωβουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Καλεσμένοι στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή Europe Hebdo, που μεταδίδεται από το κανάλι της γαλλικής Βουλής και την βελγική τηλεόραση, διαφώνησαν ξανά εφ” όλης της ύλης. «Κύρια Γκρέσλε, η βασίλισσα Γερμανία είναι γυμνή», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα σκάνδαλα της Volkswagen και της Siemens αλλά και στο Μουντιάλ του 2006. 

Διαβάστε όλο το debate:

EUROPE HEBDO: Καλώς ήρθατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για ένα ακόμα EUROPE HEBDO. Θέμα μας σήμερα η Ελλάδα και η δεύτερη επίσκεψη του Ολάντ στην Ελλάδα, αυτή τη φορά συνοδευόμενου από μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα που βρίσκεται υπό ανάρρωση. Ας δούμε ένα σχετικό βίντεο. (Ακολουθεί ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα με αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και τους τομείς που ενδιαφέρουν τους Γάλλους επιχειρηματίες).

EUROPE HEBDO: Μαζί μας στο στούντιο δύο ευρωβουλευτές. Στέλιο Κούλογλου είστε εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, είστε και γνωστός δημοσιογράφος στην Ελλάδα. Δίπλα σας η Ίνγκε Γκρέσλε, είστε ευρωβουλευτής με το κόμμα της Ανγκέλα Μέρκελ, CDU. Eίδαμε στο ρεπορτάζ όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, η Ελλάδα ξεπουλά τα χρυσαφικά της, είναι η χώρα για πούλημα και σε τι τιμή Στέλιο Κούλογλου;

Κούλογλου: Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να πουλήσουμε πολλά και σε χαμηλή τιμή. Ένας άγραφος όρος για να δεχθεί η Γερμανία αυτό το πολύ σκληρό μνημόνιο, ήταν να πουλήσει η κυβέρνηση τα 14 αεροδρόμια που η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί. 

EUROPE HEBDO: Η κυβέρνηση τα είχε πουλήσει σε πολύ χαμηλή τιμή;

Κούλογλου: Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να διαπραγματευτεί μια καλύτερη τιμή. Όχι να αρνηθεί την ανάγκη να πωληθούν ή να ιδιωτικοποιηθούν τα αεροδρόμια. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, αν οι εταίροι συμπεριφέρονταν ως εταίροι και όχι ως πιστωτές.

EUROPE HEBDO: Το λέτε μήπως για τους Γερμανούς αυτό; Ότι δεν είναι εταίροι αλλά πιστωτές; Τι λέτε Ίνγκε Γκρέσλε;

Graessle: Εννοείται ότι είμαστε πιστωτές, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, γι” αυτό και ζητούμε ιδιωτικοποιήσεις, για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας και να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Τα ελληνικά αεροδρόμια έχουν υποτιμηθεί από το ελληνικό κράτος, υπήρχε έλλειψη επενδύσεων, έπρεπε να βρεθούν χρήματα για να αξιοποιηθούν αυτά τα αεροδρόμια. Γι” αυτό και δε συμφωνώ ότι τα πήραμε σε χαμηλή τιμή, έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας, κι έπειτα τα αεροδρόμια αυτά θα ανήκουν στο δίκτυο FRAPORT, του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, που είναι μια ιδιωτική εταιρεία, και νομίζω ότι θα είναι καλό και για το ελληνικό κράτος και για τον ελληνικό λαό. Με θλίβει το γεγονός ότι αυτή η ιδιωτικοποίηση εκλαμβάνεται σαν ξεπούλημα των χρυσαφικών. Όχι, προσπαθούμε να δώσουμε στην Ελλάδα και στα αεροδρόμιά της κάθε ευκαιρία. Και θα δείτε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα ελληνικά λιμάνια.

Κούλογλου: Ακούστε, κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού, όταν ο κ. Σόιμπλε απειλούσε με GREXIT, ζητούσε ελληνική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ να μεταφερθεί σε ένα ύποπτο ινστιτούτο στο Λουξεμβούργο, του οποίου τον έλεγχο είχε εμμέσως, ο ίδιος. Αυτό δεν το δεχθήκαμε και φυσικά δεν σκέφτονται έτσι όλοι οι Γερμανοί, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι. Κι αυτός είναι ο τρόπος σκέψης ενός οικονομικού δολοφόνου και όχι ενός εταίρου. Αυτό θέλω να πω.

Graessle: Nα θυμίσω ότι η Γερμανία είναι πιστωτής της τάξης των 100 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι πολίτες μας δίνουν αυτά τα λεφτά, και φυσικά θέλουμε μια εγγύηση ότι αυτά τα λεφτά δεν πάνε χαμένα. Γι” αυτό και θέλω να ασκήσω πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ώστε να ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία και για τη Γαλλία, επίσης.

EUROPE HEBDO: Στην Ελλάδα κινούνται τα πράγματα, έχω εδώ μια λίστα με το ότι ο έλεγχος των κεφαλαίων έκανε τους Έλληνες να στραφούν στις συναλλαγές μέσω κάρτας και να περιορίσουν το ρευστό, οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά, δημιουργήθηκε ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα, με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο Τσίπρας πήρε αποστάσεις από την αριστερή πτέρυγα, υιοθέτησε κάποιες μεταρρυθμίσεις, μόλις ψηφίστηκε ένας νόμος για αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, κινούνται λοιπόν κάποια πράγματα, είναι η χώρα στο δρόμο της θεραπείας;

Κούλογλου: Ήδη μετά τις εκλογές έχουμε συλλάβει Έλληνες ολιγάρχες, βρίσκονται στη φυλακή, περισσότερους από όσους οι σύμμαχοι της κ. Γκρέσλε δε συνέλαβαν σε 4 δεκαετίες. Κάποιος ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για ξέπλυμα χρήματος, έκανε εμπόριο όπλων. Πουλούσε στην Ελλάδα γερμανικά τανκ και τον βάλαμε στη φυλακή, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να τηρήσουμε την υπογραφή μας. Το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό ως προς τη λιτότητα, και όχι τον εκσυγχρονισμό του κράτους, εμείς θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις πιο πολύ από τους εταίρους, αλλά η λιτότητα είναι πολύ σκληρή, για παράδειγμα: ΦΠΑ 23% κι όλες οι εταιρείες πρέπει να καταβάλουν όλο τον φόρο εκ των προτέρων για την επόμενη χρονιά Όχι μόνο είναι υψηλή η φορολογία, αλλά πρέπει και να πληρώσουν εκ των προτέρων. Αυτό δεν γίνεται πουθενά κι όμως γίνεται στην Ελλάδα και είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις. Θέλει πολλή προσπάθεια.

Graessle: Αυτή η θυματοποίηση της Ελλάδας! Η Ελλάδα είναι θύμα του εαυτού της γιατί αυτή η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να χειροτερεύσει την οικονομική κατάσταση. Δεν ώθησαν οι πιστωτές την Ελλάδα στο GREXIT, αλλά εσείς οι ίδιοι, με το ότι δεν λάβατε τα απαραίτητα μέτρα. Ήταν μια πρωτόγνωρη δυσάρεστη κατάσταση και ο έλεγχος των κεφαλαίων ισχύει μέχρι και σήμερα. Αυτή τη στιγμή η Τρόικα και οι θεσμοί είναι στην Ελλάδα, και από το 42% του προγράμματος μόλις το 14% εφαρμόστηκε γι” αυτό και 2 δισ. ευρώ είναι μπλοκαρισμένα.

Καλώ την Ελλάδα να κάνει αυτά που συμφωνήσαμε, στα οποία συμφώνησε κι αυτή η κυβέρνηση. Όλοι συμφωνήσαμε και εγώ προσωπικά δεν έχω ολιγάρχες για συμμάχους, πρέπει να πω. Με απασχολεί πολύ αυτό το ζήτημα, πρέπει να πιάσετε αυτούς που παραβιάζουν το νόμο, αλλά και να τους δικάσετε. Το να τους συλλάβετε δεν μου είναι αρκετό, πρέπει να υπάρχει και μια δικαστική απόφαση. Θα το παρατηρήσω αυτό που είπατε, δεν το ήξερα. Δεν αρκεί να ρίχνετε το φταίξιμο στους άλλους, κάντε το! Αυτό είναι και το μήνυμα που δόθηκε στον Τσίπρα, εδώ σ’ αυτή την αίθουσα, αυτό του είπαν οι Ευρωβουλευτές: Κάντε το! Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε αν δε βοηθήσετε οι ίδιοι τον εαυτό σας.

Κούλογλου: Δε νομίζετε ότι είναι καιρός να σταματήσετε να δίνετε μαθήματα στους άλλους; Τα δύο μεγαλύτερα βιομηχανικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών είναι γερμανικά. Πρώτα το σκάνδαλο Siemens και τώρα το σκάνδαλο Volkswagen. Λαδώσατε ακόμα και για να κερδίσετε την οργάνωση του Μουντιάλ του 2006. Λοιπόν, η βασίλισσα είναι γυμνή. Σταματήστε να δίνετε στους άλλους μαθήματα. Συμπεριφερθείτε σαν εταίροι και όχι σαν δάσκαλοι που δίνουν μαθήματα και τιμωρούν τους κακούς μαθητές, που δεν υπακούουν στις εντολές.

Graessle: Σας ευχαριστώ για την εκ βάθους κριτική που δεν μου χρησιμεύει σε τίποτα, γιατί η Γερμανία βοήθησε την Ελλάδα όσο δεν βοήθησε καμία άλλη χώρα. Σας έχουμε βοηθήσει ως εταίροι αλλά δεν μπορείτε να συνεχίζετε να μην κάνετε τίποτα. Έχω κουραστεί. Το σκάνδαλο Siemens ήταν του 2004, και σας διαβεβαιώ ότι η Siemens, έκανε ό,τι μπορεί ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Έχουμε τώρα το σκάνδαλο Volkswagen αλλά θα δείτε ότι κι εκεί θα καθαρίσουν όλα γρήγορα. Είμαι σίγουρη και οι Αμερικάνοι θα πιέσουν επίσης, να γίνει αυτό. Ευτυχώς. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ενάντια σε αυτούς που παραβαίνουν το νόμο. Δεν έχει κανένα νόημα αν δεν εφαρμόζετε αυτά στα οποία συμφωνήσαμε. Γι” αυτό και σας ζητώ να κάνετε αυτό που πρέπει.

EUROPE HEBDO: Έχουμε αυτή τη στιγμή κι ένα άλλο ζήτημα, προσφυγικό , οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη δημιουργία εκατό χιλιάδων θέσεων υποδοχής, τριάντα χιλιάδες για την Ελλάδα, η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη. Την προηγούμενη εβδομάδα ένα μωρό 18 μηνών σώθηκε την τελευταία στιγμή στο Αιγαίο:

ΒΙΝΤΕΟ: Παρεμβάλλεται βίντεο με τη διάσωση ενός μωρού από Τούρκους ψαράδες. Εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα και τους ανθρώπους που προσπαθούν καθημερινά μέσω Ελλάδας, να περάσουν στις βόρειες χώρες της ΕΕ.
EUROPE HEBDO:
Δυνατές εικόνες με το μωρό που σώθηκε τελευταία στιγμή στο Αιγαίο, τι λέτε εσείς;

Κούλογλου: Θέλω να πω ότι η στάση που κράτησε η Μέρκελ στην αρχή της προσφυγικής κρίσης ήταν θετική, που ταίριαζε σε μια Γερμανίδα καγκελάριο.

EUROPE HEBDO: Δέχθηκε πολλή κριτική αλλά συνεχίζει.

Κούλογλου: Πρέπει όμως να παραδεχθεί και η κ. Γκρέσλε ότι η Ελλάδα έχει τέσσερα πέντε χρόνια που έλεγε ήδη, ότι πρέπει να λυθεί το προσφυγικό πρόβλημα. Το κρύβαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, και τώρα έχει ξεφύγει τελείως. Τώρα κατανοούν όλοι την τραγωδία και την πίεση που δεχόταν αυτά τα χρόνια η Ελλάδα. Όταν ζητούσαμε να αλλάξει το Δουβλίνο 2, κανείς δεν ήθελε να ακούσει.

Graessle: Η Ελλάδα είναι το εξωτερικό όριο της ΕΕ και έχει υποχρεώσεις. Θα ήθελα να βοηθήσουμε την Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Κι έχουμε κάνει πολλά βήματα γι” αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι το να στείλουμε όλους τους πρόσφυγες στη Γερμανία, αυτό που γίνεται τώρα δηλαδή, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Κι ελπίζω να μην είναι αυτό που σκέφτεται να κάνει ο εταίρος σας στην κυβέρνησή σας. Το να διώξει τους πρόσφυγες από την Ελλάδα για να τους στείλει στη Γερμανία. Ξέρετε ότι για την ενσωμάτωση αυτών των προσφύγων η Γερμανία έχει κάνει πέρσι 20 φορές περισσότερα, από ό,τι η Ελλάδα. Και φέτος τετραπλασιάστηκε αυτό. Έχουμε τώρα 400 χιλιάδες πρόσφυγες, αιτούντες ασύλου που θα μείνουν σε εμάς, κι εσείς έχετε 9 χιλιάδες. Είναι μια αναλογία για την οποία πρέπει να μιλήσουμε.

Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση, δεν φταίει η Ελλάδα. Πολλές χώρες αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και αυτό πρέπει να ρυθμιστεί. Αν όχι, αυτοί που δεν δέχονται πρόσφυγες πρέπει να πληρώσουν εκείνους που δέχονται πρόσφυγες. Η Ελλάδα κάνει πολλά στο θέμα της υποδοχής προσφύγων, βλέπουμε καθημερινά τις εικόνες από τη Λέσβο. Το ίδιο με θλίβουν όμως και οι εικόνες από τα σύνορα της Βαυαρίας. Τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν πρόκειται να τσακωθώ μαζί σας γι’αυτό το ζήτημα.

EUROPE HEBDO: Η Ελλάδα ζητά επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, για τους πρόσφυγες. 

Graessle: Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση, να σκεφτούμε όλοι μαζί, τι πρέπει να γίνει, για να διαχειριστούμε αυτό το πλήθος ανθρώπων. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, αλλά πρέπει να βρούμε λύση γι” αυτούς που δέχονται πρόσφυγες. Πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες των Βαλκανίων.

EUROPE HEBDO: Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ