04/12/2015

Ομιλία Φ. Βάκη επί του προϋπολογισμού

«Αίφνης ένα φάντασμα άρχισε να πλανιέται πάνω από την ελληνική Βουλή, το φάντασμα του χειρότερου, του χείριστου, του πλέον αντιαναπτυξιακού προϋπολογισμού δια στόματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μίας Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που από το «ΝΑΙ στην Ευρώπη», έχει μεταβεί στο «ΟΧΙ σε όλα», παριστάνοντας την κατ’ εξοχήν αντιμνημονιακή δύναμη του Κοινοβουλίου και το γνήσιο εκφραστή και θεματοφύλακα των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κι εμείς «ΝΑΙ στην Ευρώπη» είπαμε. Το δικό μας «ΝΑΙ», όμως, είναι «ΝΑΙ» στην Ευρώπη του κοινωνικού κράτους, στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Είναι «ΝΑΙ» στην Ευρώπη που δεν ορθώνει τείχη στην εργασία και την αξιοπρέπεια του πολίτη. Δεν ορθώνει τείχη στον πρόσφυγα.

Το δικό σας «ΝΑΙ» στην Ευρώπη, η κινδυνολογία και τα ανέξοδα κλισέ σε μία Κυβέρνηση που πάλεψε και παλεύει να διαπραγματευτεί, ισοδυναμούσε με «ΝΑΙ σε όλα». Ισοδυναμούσε με το κοκτέιλ θανάτου του 4,5% πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του 0,5% που κατάφερε η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά ισοδυναμούσε και με 40% μειώσεις μισθών και συντάξεων, με εργασιακή εφεδρεία και ομαδικές απολύσεις.

Μήπως γι’ αυτό ναυαγήσατε την εθνική συναίνεση στη συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών σε πολύ κρίσιμα θέματα που θα γινόταν ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο;

Το «ΝΑΙ σε όλα», όμως, ισοδυναμούσε και με 25% μείωση του ΑΕΠ εν καιρώ ειρήνης. Ισοδυναμούσε με ανθρώπινα ράκη που έδωσαν σάρκα και οστά στον όρο «ανθρωπιστική κρίση». Την ίδια στιγμή ισοδυναμούσε με μία ασυδοσία λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων, για τα οποία τώρα θρηνείτε με περισσό θράσος και υποκρισία, όπως και για τις περιώνυμες λίστες.

Αν αποφασίσατε να αποσιωπήσετε και να αμνηστεύσετε οικονομικά εγκλήματα καταχωνιάζοντάς τα σε συρτάρια γραφείων και στικάκια, η σημερινή Κυβέρνηση στις 27 Νοεμβρίου παρέδωσε τη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας απευθείας στους οικονομικούς εισαγγελείς. Γιατί, άραγε, τα έσοδα του Οκτωβρίου 2015 σε σχέση με αυτά του Οκτωβρίου 2014 ανέβηκαν κατά 714 εκατομμύρια ευρώ;       Γιατί διαψεύστηκαν οι προβλέψεις για ύφεση 2,5% και το έτος έκλεισε σχεδόν με μηδενική ύφεση;
      Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο προς ψήφιση Προϋπολογισμός φέρει ένα τριπλό αποτύπωμα. Αφ’ ενός εγγράφει τους αρνητικούς δείκτες μίας χώρας λεηλατημένης και καθημαγμένης από το δόγμα ύφεσης και λιτότητας των προηγούμενων ετών. Αφ’ ετέρου, μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο αφήνει ένα αριστερό αποτύπωμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ταξικής μεροληψίας.

Σε μία κοινωνία, φυσικά, που ακόμα επουλώνει τις πληγές της, κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει και θα ήταν τουλάχιστον ηθικά ανάλγητο να αναπαράγουμε «success stories». Ωστόσο, σ’ αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό προβλέπεται αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά 300 εκατομμύρια ευρώ που θα επιτρέπει να καλύπτονται όλοι οι ανασφάλιστοι, γιατί πίσω από τις στατιστικές και τους δείκτες κρύβονται ανθρώπινα ερείπια και βίοι αβίωτοι. Προβλέπονται δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο και την παροχή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο παρών Προϋπολογισμός είναι ένας σταθμός που έπεται αυτών της πρώτης αξιολόγησης και της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης. Η ανακεφαλαιοποίηση και η πρώτη αξιολόγηση δεν υπαγορεύονται από κάποια ξαφνική αγάπη μας και έλξη μας προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν γίναμε αίφνης θιασώτες νεοφιλελεύθερων εργαλείων, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Είναι οι οδοδείκτες που οδηγούν στον προορισμό. Είναι τα εργαλεία που θα δώσουν σάρκα και οστά στην απομείωση του χρέους και σε ένα αναπτυξιακό όραμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα, στην επανεκκίνηση ενός παραγωγικού και όχι ενός παρασιτικού μοντέλου οικονομίας.

Το πρόβλημα δεν είναι να αυξηθεί η ζήτηση μόνο, αλλά να αυξηθούν και οι επενδύσεις ως όρος ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 προβλέπονται αυξημένες κατά 5,2% σε σχέση με το 2015. Τούτο συνιστά «το» τεκμήριο των προθέσεων της Κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα αναπτυξιακό όραμα.

Τέλος, ο παρών προϋπολογισμός καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της άτεγκτης χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και της δυνατότητας άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Η παρούσα Κυβέρνηση δεν προσέφυγε σε ενοχικά αυτομαστιγώματα που επέρριπταν όλες τις ευθύνες στο λαό μας. Δεν απάλλαξε ποτέ των ευθυνών της τη σημερινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δικό μας «success story» δεν ήταν «ΝΑΙ σε όλα», γιατί εμείς φταίμε για όλα. Χωρίς να αποσιωπά σοβαρές –σοβαρότατες- ευθύνες των προηγούμενων σαράντα και πλέον ετών παθογενειών των εγχώριων κυβερνήσεων, μόνο η σημερινή Κυβέρνηση εξέπεμψε σήμα κινδύνου στη σημερινή Ευρώπη, μία Ευρώπη που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες και μειώνει τη δημοκρατία.

Μόνο αυτή η Κυβέρνηση εξέπεμψε σήματα καπνού και από πειραματόζωα ανάλγητων πολιτικών, έγινε εργαστήρι μίας άλλης πολιτικής βάζοντας οδοδείκτες που ακολουθούν πλέον κι άλλες χώρες. Πώς το έκανε αυτό; Το έκανε απεγκλωβίζοντας μία μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία που εξέπεσε σε ουραγό των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών και επιτελώντας ρόλο εμπροσθοφυλακής στη μάχη για μία άλλη Ευρώπη.

Αν το παράδειγμα της Πορτογαλίας και η αλλαγή ηγεσίας του αγγλικού Εργατικού Κόμματος δεν προβληματίζουν κάποιους εξ υμών, τότε θα πρέπει να ανανοηματοδοτήσετε το ρόλο σας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Δεν αποδράσαμε στον ελεφάντινο πύργο της ιδεολογίας. Μείναμε στο πεδίο της μάχης, στη μάχη για την αλλαγή πλεύσης και συσχετισμών στην Ευρώπη.

Ήρθε η ώρα να αποφασίσετε κι εσείς, εκτός αν έχετε ήδη αποφασίσει να είστε μ’ αυτούς που ορθώνουν τείχη στους πρόσφυγες, με όσους βάζουν συρματοπλέγματα στον κόσμο της εργασίας και της αλληλεγγύης και με όσους ήθελαν να δείχνουν το τομάρι του ΣΥΡΙΖΑ στους Podemos.

Δικές σας οι αποφάσεις. Αποφασίστε και αναλάβετε τις ευθύνες σας».