08/12/2015

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Απευθείας ανάθεση σύμβασης από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ στον Πρύτανη του ΔΠΘ Θανάση Καραμπίνη.

Προς τον κύριο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Πλήθος ερωτηματικών σχετικά με τις υπόγειες σχέσεις μεταξύ του Θανάση Καραμπίνη, Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και της εταιρίας του Δημοσίου «Κτιριακές Υποδομές» ΑΕ, προκαλεί αποκαλυπτική έρευνα της «Εφημερίδας των Συντακτών» (27.11.15).

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κώστα Ζαφειρόπουλο, το Διοικητικό Συμβούλιο των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ, σε «προ ημερησίας» συζήτηση (συνεδρίαση αρ. 342) στις 14 Ιανουαρίου 2015 και με προφορική εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Ηρακλή Δρούλια αποφάσισε να αναθέσει και μάλιστα απευθείας στον πρύτανη Θανάση Καραμπίνη (ως φυσικό πρόσωπο και επιστημονικό υπεύθυνο) τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Ελεγχο 1.782 σχολείων της ηπειρωτικής Ελλάδας (μεγάλης σπουδαιότητας από απόψεως σεισμικού κινδύνου) έναντι του ποσού των 500 χιλ. ευρώ.

Κατά παράκαμψη της κείμενης νομοθεσίας, μια προγραμματική σύμβαση ενός δημοσίου φορέα («Κτιριακές Υποδομές») βαφτίστηκε παρατύπως «ερευνητικό» έργο, ένα Πανεπιστήμιο (ΔΠΘ) ανέλαβε, όχι την προετοιμασία μιας ανάθεσης αλλά το ίδιο το έργο, ο πάροχος (επιτροπή ερευνών του Πανεπιστημίου), παραβιάζοντας την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ανέθεσε -χωρίς διαγωνισμό- το έργο στον ίδιο τον πρύτανη και σε τρίτους ιδιώτες, ενώ αυτό απαγορευόταν ρητά και από τη σύμβαση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το παραπάνω σκιώδες σκηνικό συμπληρώνεται από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο έργο θα εργαστεί, πέραν των άλλων, και ο ίδιος ο γιος του Πρύτανη, Γιάννης Καραμπίνης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ σοβαρή συνέπεια του παραπάνω γεγονότος, είναι η απαξίωση ενός δημόσιου φορέα, ο οποίος, παρά τις μεθοδεύσεις, διαθέτει την επιστημονική και τεχνική κατάρτιση και επάρκεια για να διενεργήσει τους ελέγχους στα σχολικά κτίρια με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ώστε αφενός να κατοχυρώνεται η καταλληλότητα και ασφάλεια των σχολικών και γενικά των δημοσίων κτιρίων και αφετέρου να θωρακίζονται τα δημόσια οικονομικά; Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αντίστοιχα περιστατικά αδιαφάνειας και νεποτισμού στο μέλλον;

Ο ερωτών Βουλευτής
Καραγιαννίδης Χρήστος