02/02/2016

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Προστασία θυμάτων ομοφοβικών επιθέσεων και μέτρα πρόληψης του φαινομένου

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Υγείας
-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση της oργάνωσης “Colour Youth” και αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει καταγγελίες για δεκάδες περιστατικά ομοφοβικών επιθέσεων. Πιο συγκεκριμένα την περίοδο από την 1η Απριλίου 2014 έως τις 30 Νοεμβρίου 2015 έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Αττικής 101 περιστατικά  βίας ή διακρίσεων, λόγω ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού, με 140 θύματα και τουλάχιστον 194 θύτες.

Σύμφωνα με την έκθεση, από το σύνολο των παραπάνω περιστατικών, καταγράφηκαν πέντε επιθέσεις με πρόκληση βαρέων σωματικών βλαβών, 19 επιθέσεις με πρόκληση ήπιων σωματικών βλαβών, ένας βιασμός, μία ασέλγεια, 94 λεκτικές επιθέσεις με ομοφοβικούς/τρανσφοβικούς χαρακτηρισμούς, δύο φθορές περιουσιακών στοιχείων, μία διατάραξη οικιακής ειρήνης, 20 λεκτικές επιθέσεις με διατύπωση απειλών, τέσσερις περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης και 29 άλλες ενέργειες (π.χ. εκσφενδόνιση αντικειμένου κατά του θύματος, φτύσιμο κ.λπ.).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παραπάνω έκθεση αφορά μόνο την Αττική, τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων. Τα μέτρα αυτά, εκτός από την αυτονόητη σύλληψη και παραπομπή των δραστών στη δικαιοσύνη, θα πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα για την ψυχική και κοινωνική στήριξη των θυμάτων και κυρίως για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων μέσα από μια εκστρατεία ενημέρωσης που θα απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μέριμνα και προστασία για τα θύματα ομοφοβικών επιθέσεων όπως για παράδειγμα η λειτουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης των θυμάτων που θα δίνει τη δυνατότητα καταγγελίας περιστατικών και εξειδικευμένων συμβουλών για διάφορες κατηγορίες επιθέσεων (π.χ. σε οικογενειακό, εργασιακό, σχολικό περιβάλλον κ.α.);
2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και την προστασία των θυμάτων ομοφοβικών επιθέσεων;
3. Είναι στις προθέσεις των αρμόδιων Υπουργείων η επιμόρφωση επαγγελματικών ομάδων που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον θύτες ή θύματα ομοφοβικών επιθέσεων όπως υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας, εκπαιδευτικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας κ.α.;
4. Έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές η συνδρομή διεθνών οργανισμών με εμπειρία στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ομοφοβίας όπως ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (FRA);

Ο ερωτών βουλευτής

Δημαράς Γιώργος