ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/02/2016

Στ. Κούλογλου: Το Brexit και η Τουρκία, η ομάδα Βίσενγκραντ και το γερμανικό ζήτημα

Στ. Κούλογλου: Το Brexit και η Τουρκία, η ομάδα Βίσενγκραντ και το γερμανικό ζήτημα



Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον 102 FM (Ασπασία Βούζη – Βασίλης Πεκλάρης)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στον 102 fm της ΕΡΤ3 και στους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη.

Να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με το σημερινό μας προσκεκλημένο, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιο Κούλογλου και συνάδελφο φυσικά. Θα ήθελα λοιπόν να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας λίγο με τη λεγόμενη ομάδα Βίσενγκραντ, την οποία απαρτίζουν η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία. Είναι εκείνες οι χώρες που τάσσονται κατά των ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων και υπέρ του κλεισίματος των συνόρων. Είναι ουσιαστικά, για να δώσουμε να καταλάβει ο κόσμος, ένα μπλοκ πρώην ανατολικών χωρών οι οποίες βέβαια έχουν πάρει έναν άλλο δρόμο στη διαδρομή. Δύο από αυτές τις κυβερνήσεις είναι έτσι και στην άκρα δεξιά, συγκαταλέγονται και αναφέρονται σε αυτές τις συνθήκες τέλος πάντων.  Η ομάδα του Βίσεγκραντ έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, έτσι δεν είναι;

Στέλιος Κούλογλου: Καλημέρα, ναι, είναι μια παλιά ιστορία, είναι από την εποχή της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, η ιστορία αυτή, μετά είχε διάφορες μετεξελίξεις, και μάλιστα υπάρχει και η διακριτική παρουσία και της Αυστρίας σε αυτό. Είναι παλιές συμφωνίες αυτές, που αναζωογονούνται στο βαθμό που η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τρίζει και χάνει τη συνεκτικότητα της, άρα διάφορες χώρες προσπαθούν να κινηθούν με συμμαχίες επιμέρους και από  μόνες τους. Και αυτή είναι μια από αυτές. Βέβαια σε τελείως ακροδεξιά ευρωπαϊκή κατεύθυνση, γιατί άλλωστε αυτές οι χώρες και οι πολιτικές τους ηγεσίες δεν έχουν καθόλου διαπαιδαγωγηθεί με την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.
 
Το Γερμανικό ζήτημα
 
Κύριε Κούλογου αυτό λίγο να το ξεκαθαρίσουμε, αυτές οι χώρες δεν θεωρούνταν και δορυφόροι της Γερμανίας;
 
Στέλιος Κούλογλου: Ήταν παλιά δορυφόροι της Σοβιετικής Ένωσης με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και υπάρχει γενικά μια κουλτούρα δορυφόρου. Αυτές οι χώρες βέβαια, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τους δορυφόρους τούς άλλους, της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν οι “λιγότερο δορυφόροι”. Η Πολωνία είχε πάντα μεγάλο ιστορικό πρόβλημα με τη Ρωσία, η Ουγγαρία είχε εξεγερθεί το 1956 και η Τσεχοσλοβακία το 1968. Από την Τσεχοσλοβακία προέκυψαν σήμερα οι άλλες δύο χώρες η Τσεχία και η Σλοβακία.
 
Παρόλα αυτά, θίγετε ένα πολύ σημαντικό σημείο, βλέπουμε ότι η Γερμανία ενώ είναι ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη δεν είναι τόση ηγεμονική, δεν έχει δηλαδή τόσο μεγάλη δύναμη ώστε να υπερισχύσει και να επιβάλει τη θέλησή της παντού. Και αυτό είναι μια άλλη όψη του Γερμανικού προβλήματος. Αυτό αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ευρώπη γενικά, ιστορικά. Δηλαδή ότι η Γερμανία είναι πολύ μεγάλη για να μείνει στα σύνορά της και πολύ μικρή για να κυριαρχεί στην Ευρώπη και αυτή η αντίφαση δημιούργησε δύο παγκόσμιους πολέμους τον προηγούμενο αιώνα και τώρα έχει δημιουργήσει την κρίση στην Ευρώπη. Γιατί δεν είναι ότι η Γερμανία λέει «λοιπόν θα κάνετε αυτό» και το κάνουν, όπως παλιά επί αμερικανοκρατίας ας πούμε, που είχαν στρατεύματα οι Αμερικάνοι και ό,τι έλεγαν το κάνανε και οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι, δεν είναι έτσι η κατάσταση. Έχουμε έναν αδύναμο ηγεμόνα. Και όπου υπάρχει αδύναμος ηγεμόνας, υπάρχουν τριγμοί. Αυτό ζούμε σήμερα ιστορικά, αν θέλετε.
 
Η απειλή της ομάδας Βίσενγκραντ
 
Βέβαια, αυτή ομάδα τώρα, σας δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να παίξουν ρόλο σοβαρό για να έρθουμε στα της αυριανής ουσιαστικά Συνόδου Κορυφής ή τέλος πάντων στις αποφάσεις που λαμβάνονται κεντρικά σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο;
 
ΣΚ: Μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο, και έχουν ήδη αρχίσει να παίζουν ρόλο, διότι αφενός μεν, τα σύνορα με την ΠΓΔΜ έχουν αρχίσει και κλείνουν, ανοίγουν – κλείνουν, δηλαδή, ήδη έχει αρχίσει ένας περιορισμός της ροής των προσφύγων και μπορούν να παίξουν ρόλο, εάν όλες οι άλλες λύσεις που προσπαθούν απεγνωσμένα να προωθήσουν και το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες και βέβαια και η Αθήνα, αποτύχουν. Οι άλλες λύσεις είναι βασικά το να συγκρατήσει η Τουρκία, τις ροές, που μέχρι τώρα δεν το κάνει και φοβάμαι ότι δεν θα το κάνει αυτό.
 
Μετά είναι η λύση του ΝΑΤΟ, η οποία θα προσπαθεί να επαναπροωθεί στην πραγματικότητα τα πλοιάρια των διακινητών, αλλά και τους πρόσφυγες, πίσω στην Τουρκία. Αυτό ενδεχομένως να έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας. Αν δεν έχει αυτό και συνεχίζεται η ροή των προσφύγων, τότε υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν παραπέρα σε κλείσιμο. Βέβαια πολλά εξαρτώνται και από τη στάση της ΠΓΔΜ. Εδώ ακριβώς αν εμείς είχαμε καλύτερες σχέσεις με αυτήν τη χώρα, αν είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις oι ενταξιακές στην ΕΕ, όπως ήθελαν, τότε θα είχαμε και περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα μαζί της.
 
Η στάση της Σόφιας και των Σκοπίων
 
Πάντως κ. Κούλογλου και τα Σκόπια και η Βουλγαρία, που προσεγγίσθηκαν από την Ομάδα Βίσεγκραντ, διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις. Τι θέλω να πω; Πιστεύω ότι αυτός ο πυρήνας ων τεσσάρων χωρών συν την Αυστρία, που είπατε, δεν νομίζω ότι έχει πολλές προοπτικές να αυξηθεί, να μεγαλώσει, δηλαδή να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή και σε άλλα ενδεχομένως κράτη και να επιβάλει αυτήν την άποψη.
 
ΣΚ: Όχι, εντάξει, γιατί τόσο η Βουλγαρία όσο και ΠΓΔΜ έχουν οικονομικά συμφέροντα και με την Ελλάδα. Αν κόψουν τα σύνορα, αφού έχουν οικονομικές συναλλαγές με την Ελλάδα, αν δηλαδή στα σύνορα μπουν τόσο μεγάλα εμπόδια, θα πληγούν και οικονομικά. Από την άλλη την μεριά, δέχονται βοήθεια από αυτές τις χώρες, έχουν και φιλικές σχέσεις και ιστορικά με αυτές τις χώρες, γιατί είναι στην πλειοψηφία τους Σλαβικοί πληθυσμοί, κι ανήκαν στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο παλαιότερα. Οπότε υπάρχουν και δεσμοί προσωπικοί και εκεί παίζεται ένα παιχνίδι.
 
Δεν νομίζω πάντως ότι θα είχαν καμία πιθανότητα να πετύχουν τα σχέδια, αλλά αν δεν βρίσκονταν τα άλλα σχέδια σε αδιέξοδο. Αν τα άλλα σχέδια βρεθούν σε αδιέξοδο, αυτά που σας ανέφερα πριν, δηλαδή η κάρτα Τουρκία και η κάρτα ΝΑΤΟ, τότε αυτοί θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ και θα ακουστούν και μέσα στη Γερμανία. Γιατί και η Μέρκελ αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, ακριβώς από τους δικούς της Ορμπάν και τους άλλους που είναι σαν τους Πολωνούς, σαν τους Τσέχους και τους Σλοβάκους μέσα στη Γερμανία. Που έχουν την ίδια γραμμή, την ίδια στάση εναντίον των προσφύγων, την ίδια ξενοφοβική στάση. Όλα αυτά από τα οποία υποφέρει ολόκληρη η Ευρώπη και δυστυχώς πληττόμεθα εμείς πάνω από τους άλλους.
 
Το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες και το πρόβλημα Ερντογάν
 
Βέβαια θα είναι μια σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, αυτό που θέλει η Γερμανία είναι να τηρηθεί η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Επειδή μας κάνετε μια πολύ καλή ανάλυση κ. Κούλογλου και επειδή επικαλεστήκαμε και την δημοσιογραφική σας ιδιότητα, τα βλέπετε και με άλλη ματιά όχι μόνο με αυτήν του ευρωβουλευτή, θα θέλαμε λίγο σε αυτό το σημείο για να κατανοήσουν καλύτερα και οι ακροατές μας τι ακριβώς παίζεται σε επίπεδο Βρυξελλών, να κατανοήσουμε λίγο τη στάση της Τουρκίας. Αφού έκανε μια συμφωνία, γιατί δεν προτίθεται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα;
 
ΣΚ: Η Τουρκία έχει δύο πολύ μεγάλα προβλήματα. Το ένα πρόβλημα είναι ότι ο Ερντογάν έχει γίνει σχεδόν ανεξέλεγκτος. Δεν είναι ένας ηγέτης με τον οποίο μπορεί κανείς να κάνει πολύ μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει έναν εμφύλιο πόλεμο χαμηλής έντασης προς το παρόν, με δική του πρωτοβουλία από τον Ιούνιο, επειδή δεν πήρε το αποτέλεσμα των εκλογών που ήθελε. Προκάλεσε, αναζωπύρωσε τη διαμάχη με τους Κούρδους, προκάλεσε έναν εμφύλιο πόλεμο. Γίνονται σημεία και τέρατα στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν είναι αυτή τη στιγμή ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος συνομιλητής.
 
Το δεύτερο πρόβλημα, είναι ότι η Τουρκία έχει αποτύχει πλήρως στο παιχνίδι με την Συρία. Η Τουρκία προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει τον Άσαντ. Μάλιστα για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργάστηκε έμμεσα και με το Ισλαμικό Κράτος. Όλη αυτή η στρατηγική του Ερντογάν να ρίξει τον Άσαντ και να επιβάλει ένα δικό του καθεστώς, δηλαδή, φιλικά προσκείμενο και υπό την σκέπη της Τουρκίας, στην Συρία, αποτυγχάνει. Αποτυγχάνει, διότι οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί έχουν κατά βάση ενωθεί εναντίων του βρικόλακα, αυτού του πράγματος που είναι το Ισλαμικό Κράτος, με το οποίο η Τουρκία είχε και εξακολουθεί να έχει κάποιες φιλικές σχέσεις, σχέσεις ανοχής εν πάση περιπτώσει. Άρα η Τουρκία έχει επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους Κούρδους, οι οποίοι κερδίζουν στη Συρία και την απειλούν, απειλούν ότι θα φτιάξουν αυτόνομες περιοχές, καντόνια, Κουρδιστάν κ.λπ. Αυτό την κάνει ακόμα πιο νευρική και ακόμα περισσότερο επιθετική, λιγότερο φιλική και διαθέσιμη για συνεργασία με τις δυτικές χώρες. Εκτός αν της δώσουν για αντάλλαγμα να χτυπήσει, να χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ εναντίον των Ρώσων στη Συρία.
 
Νέο κύμα Κούρδων προσφύγων;
 
Αυτά είναι όμως επικίνδυνα παιχνίδια.
 
ΣΚ: Θυμάστε τι έγινε, που έριξε ένα ρωσικό αεροπλάνο.
 
Ναι, βέβαια.
 
ΣΚ: Αυτό ήταν μια πολύ συγκεκριμένη προβοκάτσια, που έγινε για να στρέψει τη Δύση, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, απέναντι στους Ρώσους. Αυτό είναι και το παιχνίδι της Τουρκίας. Αυτό δεν πέτυχε. Παρά την πτώση του αεροσκάφους, απλώς οι σχέσεις με την Ρωσία δυναμιτίστηκαν πάρα πολύ. Παρόλα αυτά δεν πήγανε να υποστηρίξουν την Τουρκία σε αυτήν τη διαμάχη – το αντίθετο. Άρα εδώ έχουμε μια Τουρκία, η οποία χάνει τα διαπραγματευτικά της ατού. Εσωτερικά έχει μεγάλο πρόβλημα κι εγώ φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό, αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, θα έχουμε κύμα προσφύγων, όχι μόνο μέσα από τη Συρία δια μέσου της Τουρκίας, αλλά και κύμα Τούρκων, δηλαδή βασικά Κούρδων από τις Κουρδικές περιοχές. Αλλά μέσα από την Τουρκία θα έχουμε και νέο κύμα προσφύγων, επειδή γίνεται εκεί εμφύλιος πόλεμος, κανονικά. Έχει βομβαρδισμούς, έχει κατάσταση πολιορκίας, έχει δολοφονίες, έχει ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, τα οποία στην Ελλάδα δεν τα παρακολουθούμε όσο θα έπρεπε.
 
Δεν τα παρακολουθούμε, τώρα βέβαια και με την αποδοχή και από τις δύο πλευρές της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στους ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα, δημιουργείται ένα διαφορετικό σκηνικό, δεν ξέρω πώς αυτό θα επηρεάσει τις βασικές αρχές, τέλος πάντων και τις ισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία δηλαδή.
 
ΣΚ: Κοιτάξτε να δείτε, αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι αυτό το επεισόδιο που έγινε, το ότι έθεσαν θέμα σχετικά με το αεροσκάφος το πρωθυπουργικό, είναι κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό. Προς το παρόν βέβαια, πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Ερντογάν έχει κρατήσει, σε σχέση με την ελληνική κρίση, μια στάση, είχε και τα δικά του προβλήματα στα ανατολικά και στα νότια, εν πάση περιπτώσει δεν προσπάθησε προς το παρόν, όλα αυτά τα χρόνια να εκμεταλλευτεί την κρίση, αλλά αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημείο. Πρέπει να σας πω ωστόσο, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με γενικότερες καταστάσεις. Η Μέρκελ λ.χ. έχει πάει εκεί έξι φορές τους τελευταίους τρεις μήνες. Έχει ταξιδέψει έξι φορές στην Τουρκία, για να πείσει τον Ερντογάν  να κάνει κάτι για το προσφυγικό και δεν τα έχει καταφέρει.
 
To πολιτικό πρόβλημα της Μέρκελ
 
Και την επικρίνουν βέβαια γι’ αυτό στο εσωτερικό της χώρας της.
 
ΣΚ: Και γι’ αυτό και για το γεγονός ότι κάλεσε όλους τους πρόσφυγες και για το γεγονός ότι δημιούργησε νέα κύματα προσφύγων. Όταν τους κάλεσε όλους στην Γερμανία, σηκωθήκαν όλοι, όχι μόνο από τις εμπόλεμες ζώνες αλλά και Μαροκινοί, Πακιστανοί όλοι αυτοί, σου λέει, πάμε στην Γερμανία, μας καλεί η Μέρκελ, σε τραπέζι. Λοιπόν, εντάξει η Μέρκελ αυτήν την στιγμή, βέβαια, από την άλλη τη μεριά, έτσι όπως έχουν πάει τα πράγματα, η Μέρκελ κρατάει την πιο καλή θα έλεγα στάση και ανθρωπιστικά, αλλά και από πλευράς διατήρησης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από όλους τους υπόλοιπους ηγέτες. Έχουμε π.χ. τον Κάμερον, τον Βρετανό Πρωθυπουργό. Ενώ η Βρετανία έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο για την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους, αυτού του Φρανκενσταϊν, με την εισβολή στο Ιράκ το 2003, διότι από εκεί ξεκίνησε η δημιουργία του Ισλαμικού κράτους, η Βρετανία δεν θέλει πρόσφυγες. Κι όχι μόνο δεν θέλει πρόσφυγες, αλλά ζητάει και άλλες παραχωρήσεις, μεγάλες, διότι το άλλο μεγάλο θέμα να ξέρετε στην Σύνοδο Κορυφής, είναι το Brexit.

 Ακούστε  εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:
https://www.youtube.com/watch?v=w5xg9UARnLw

 
Οι καθυστερήσεις στα hot spots
 
Είναι το Brexit κι αυτό είναι το βασικό. Είναι  μεγάλο θέμα για την Ευρώπη, παρόλο που εμείς δεν του δίνουμε την δέουσα σημασία, διότι έχουμε τα δικά μας προβλήματα. Θα ήθελα την γνώμη σας και σ’αυτό, αλλά πρώτα να μου πείτε και για τις δικές μας ευθύνες, γιατί εγκαλούμαστε ότι αυτά που συμφωνήσαμε δεν τα προχωρήσαμε. Όπως για παράδειγμα τα  hotspots στα νησιά. Και τρέχουμε τελευταία στιγμή. Να, εδώ η Θεσσαλονίκη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου ψάχνουμε για χώρο προσωρινής…
 
Κι ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Αυτό έγινε την τελευταία στιγμή με όρους έτσι, βιαστικούς, χωρίς προδιαγραφές και από τα Διαβατά πάμε στο λιμάνι κι από το λιμάνι στη Θέρμη, κι ένας κύκλος…
 
ΣΚ: Δυστυχώς. Είναι άραγε η πρώτη φορά που η Ελλάδα αργεί και τα κάνει όλα τελευταία στιγμή; Εδώ είχαμε τους Ολυμπιακούς αγώνες και βάφαμε μέχρι το τελευταίο βράδυ… Θέλω να πω δηλαδή, ότι έτσι λειτουργούμε και ως κουλτούρα και έτσι λειτουργούμε και ως  δημόσια μηχανή. Ασφαλώς και υπήρξαν καθυστερήσεις. Δεν έπρεπε να υπάρχουν. Και δεν έπρεπε να υπάρχουν, όχι για κανέναν άλλο λόγο… Όχι ότι θα έλυνε τίποτα αν τα hotspots λειτουργούσαν τέλεια, αλλά διότι δίνουμε το πρόσχημα…
 
Λαβή για σχόλια.  
 
ΣΚ: … για να μας απομονώσουν και να μας χρησιμοποιήσουν ως αποδιοπομπαίο τράγο. Διότι εγώ και σε συζητήσεις που κάνουμε στα τηλεοπτικά και στα ευρωπαϊκά, όπου συμμετέχω, και ρωτάω, εντάξει, εμείς θα κάνουμε τώρα ό,τι καλύτερο και θα σας στείλουμε τους πρόσφυγες έτοιμους, θα έχουν περάσει από δακτυλικά, ο φάκελός τους, ανάκριση, ερωταπαντήσεις και τέτοια. Μετά τι θα τους κάνετε, τους πρόσφυγες; Τι θα τους κάνετε, διότι δεν τους θέλετε.
 
Στην πραγματικότητα αυτό είναι το θέμα. Και εδώ έχουν απαιτήσει πολύ μεγαλύτερη συμφωνία. Που έγινε και μάλιστα πριν από τη συμφωνία για τα hotspots. Τον Σεπτέμβριο αποφασίστηκε να πάρουνε 160.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία για να κατανεμηθούν σε αυτές τις χώρες και βέβαια έχουν πάρει μόλις 400 μέχρι τώρα. Και δεν γίνεται καμία κριτική σε αυτό. Και αντίθετα επικρίνεται η Ελλάδα ότι τάχα, δεν υπερασπίζεται τα εξωτερικά σύνορα. Είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι για να πειστούν οι κοινές γνώμες αυτών των χωρών, που τα χουνε κάνει θάλασσα στο προσφυγικό ότι φταίει η Ελλάδα, αλλά εμείς δεν έπρεπε να δώσουμε αυτήν την αφορμή. Δεν έπρεπε να δώσουμε το πρόσχημα για να μας χρησιμοποιήσουν σαν αποδιοπομπαίο τράγο. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει αντιληπτό νωρίτερα Δεν έγινε απολύτως αντιληπτό από όλους τους παράγοντες,  καθυστέρησε και ο στρατός κτλ να αναλάβουνε. Αυτά έπρεπε να είχανε γίνει, αφού θα τα κάναμε που θα τα κάναμε καλύτερα να είχανε γίνει…
 
Με προγραμματισμό από την αρχή.
 
ΣΚ: … Και χωρίς τσάτρα πάτρα, τελευταία στιγμή. Αυτά κοστίζουν και σε φήμη και σε χρήμα.
 
Το προσφυγικό, εθνικό θέμα
 
Είναι τουλάχιστον θετικό ότι εμφανίζεται στο θέμα αυτό η χώρα μας με μια ενιαία γραμμή, ενιαία στάση, διότι ακούσαμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο προσφυγικό να ακολουθεί την κοινή εθνική, να το χαρακτηρίσουμε έτσι, γραμμή. Θεωρείται θετικό αυτό το κλίμα στο συγκεκριμένο θέμα;
 
ΣΚ: Ασφαλώς, ασφαλώς, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο ξεπερνάει τη μία ή την άλλη κυβέρνηση. Διότι όποια κυβέρνηση και να είναι, αν βρεθεί με 500.0000 πρόσφυγες να κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, δεδομένων και των άλλων οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας. Προσοχή, δεν λέει κανείς  να μην αναλάβει η Ελλάδα το δικό της μερίδιο από μία μεγάλη προσφυγική κρίση που έχει και ανθρωπιστικές πλευρές. Αλλά δεν μπορεί, όταν οι άλλες χώρες δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους, να το φορτωθεί πάλι και μόνο η Ελλάδα.
 
Πολύ περισσότερο, όταν οι κάτοικοι, σε αυτά τα νησιά τα ακριτικά, με την  εξαίρεση δυστυχώς της Κω, λόγω πολιτικών παιχνιδιών τοπικών, αστείων, επικίνδυνων και τόσο βραχυπρόθεσμων, τα υπόλοιπα νησιά έχουν επιδείξει μια πρωτοφανή αίσθηση αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, το οποίο σας πληροφορώ ότι έχει αναβαθμίσει την εικόνα μας στην Ευρώπη. Κι αυτά τα βραβεία που πήρε η Λέσβος, τα δύο διεθνή βραβεία, η συζήτηση για το Νόμπελ και η σύγκριση στις συζητήσεις που γίνονται εδώ πέρα, συνηθίζω να τους λέω για να καταλάβουνε, ότι στην Μυτιλήνη, εδώ πέρα, πέρασε δέκα φορές ο πληθυσμός της. Πέρασε μισό εκατομμύριο πρόσφυγες, μόνο στην Μυτιλήνη.
 
Για να καταλαβαίνουν τα μεγέθη. Επίσης, θετικό είναι κύριε Κούλογλου και η διευκρίνιση του Επιτρόπου περί των Οικονομικών, του κ. Μοσκοβισί, ότι δεν θα συνυπολογιστεί στο ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα το κόστος που έχει επωμισθεί η Ελλάδα, αναφορικά με το προσφυγικό. 600 εκατ. ευρώ το 2015 και ως το τέλος του 2016 1,6 δισ.
 
Σαν αφορολόγητο μου μοιάζει αυτό. Βγάζουμε ένα ποσό απέξω, στο αφορολόγητο.
 
ΣΚ: Κοιτάξτε, όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το Brexit. Μπορεί στην Ελλάδα να μην το έχουμε συζητήσει αυτό, αλλά μια από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ αποχωρήσει, με την κατάσταση που υπάρχει, αν φύγει…
 
Θα ξηλωθεί και το υπόλοιπο πουλόβερ.
 
Η σημασία του Brexit και η κρίση στην Ελλάδα
 
Γιατί κύριε Κούλογλου, δηλαδή, αν μπορούμε να το πούμε αυτό επιγραμματικά, γιατί το λέτε αυτό; Δηλαδή η Βρετανία μπορεί να είναι μεγάλη χώρα, αλλά δεν είναι στη ζώνη του ευρώ, έτσι, έχει αποστάσεις από πολλά θέματα της ΕΕ, εδώ και χρόνια.
 
ΣΚ: Δεν είναι στη ζώνη του ευρώ, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουνε, όπως και με τις άλλες χώρες, που δεν είναι στην ευρωζώνη, υπάρχουν εκτεταμένες οικονομικές συναλλαγές που επίσης θα πληγούν και μην ξεχνάτε ότι το θέμα είναι επίσης και πάρα πολύ συμβολικό. Δηλαδή, εάν μία τόσο μεγάλη χώρα αποχωρήσει, δημιουργείται πολύ μεγάλο θέμα. Δεν μπορεί να φύγει. Αν φύγει λ.χ. η Καλιφόρνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Έτσι και η Βρετανία είναι μια μεγάλη χώρα της ΕΕ και δεν μπορεί να φύγει.
 
Αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα, διότι δεν ξέρουμε και ποια θα είναι η κατάληξή του. Γιατί οι Βρετανοί, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλο και απομακρύνονται. Και ακόμα κι αν γίνουν οι παραχωρήσεις που θέλει ο Κάμερον,  για να τις πουλήσει στο κοινό του και να μην ψηφίσουν οι Βρετανοί… Να πει ας πούμε, εντάξει, παιδιά, πήραμε  μια σειρά από παραχωρήσεις, άρα ας μείνουμε. Διότι ακόμα κι αν του γίνουν όλες αυτές οι παραχωρήσεις, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Βρετανοί θα ψηφίσουν να παραμείνουν γιατί με την εικόνα της Ευρώπης, το Brexit δυναμώνει.
 
Λοιπόν, στις συνθήκες αυτές με υπάρχον το πολύ μεγάλο ερωτηματικό του Brexit να δημιουργείτο μία ακόμη μεγάλη κρίση γύρω από την Ελλάδα και με αφορμή το προσφυγικό και με αφορμή την οικονομική κρίση, την αξιολόγηση, τα μνημόνια κι όλα αυτά, θα ήταν καταστροφικό. Ευτυχώς, έχουν αρχίσει και το ψιλοκαταλαβαίνουν,  Τους πήρε λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά το καταλαβαίνουν πλέον. Κοιτάξτε να δείτε κάτι τελευταίο τώρα να σας πω, γιατί πραγματικά, με έχει κάνει και λίγο έξαλλο: Η Βρετανία ζητάει παραβίαση όλων των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της το δίνουνε, για να μην φύγει. Και η Ελλάδα που ζήτησε πέρυσι, απλά και μόνο, λίγο να αλλάξει η συνταγή και να μην έχουμε τόσο πολύ λιτότητα, την συνθλίψανε.
 
Υπάρχει η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.
 
ΣΚ: Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, κι όταν πρόκειται για χρήμα, όλα τα άλλα υποχωρούν.  Καταλάβατε; Εντάξει, άρα ο συντηρητικός Κάμερον παίρνει τα πάντα, παίρνει παραχωρήσεις που θα υπονομεύουν τα θεμέλια της Ε.Ε.
 
Θα δημιουργήσουν και προβλήματα στο μέλλον.
 
ΣΚ: Ε, βέβαια, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ίσοι, αν πάρει αυτά που ζητάει εις βάρος των υπολοίπων Ευρωπαίων, έτσι ώστε αν πάρει αυτά που ζητάει και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν τα ίδια κοινοτικά δικαιώματα με τους Βρετανούς, είναι παραβίαση των βασικών αρχών.  Και αυτό μπορεί να το επιτύχει, διότι θέλουν να του δώσουν τα πάντα για να τα φέρει και να τα πουλήσει πίσω στην κοινή του γνώμη. Τουναντίον, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του νότου που ζήτησαν μια μικρή αλλαγή, είχαν αυτήν την μεταχείριση και απειλούνται ακόμη, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά απειλείται σήμερα και η Πορτογαλία και η Ισπανία. Kαι να ξέρετε ότι δέχονται τις απειλές που ακούγαμε κι εμείς. Δηλαδή ότι θα αυξηθούν τα spread κ.λπ.
 
Ακριβώς, η  συνταγή είναι η ίδια. Κύριε Κούλογλου, νομίζω ότι ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, δηλαδή μας δώσατε, έτσι, στοιχεία σημαντικά, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ