ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/04/2016

Σωκράτης Φάμελλος: Εφαρμόζουμε ένα νέο υγιές συνεταιριστικό μοντέλο που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής

Σωκράτης Φάμελλος: Εφαρμόζουμε ένα νέο υγιές συνεταιριστικό  μοντέλο που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση της αγροτικής  παραγωγής



Mε ένα μήνυμα για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου ξεκίνησε την τοποθέτησή του εχθές, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
"Σαν σήμερα σαράντα εννιά χρόνια πριν, άρχισε να γράφεται το πιο μαύρο κεφάλαιο της σύγχρονης Ελλάδας. Σήμερα, θυμόμαστε και τιμούμε τους πολίτες, γυναίκες και άντρες, τους Έλληνες, που έδωσαν τον αγώνα της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την περίοδο της χούντας. Οι αγώνες αυτοί συνεχίζονται και σήμερα που ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο εθνικισμός εξαπλώνονται στην Ευρώπη και που οι νοσταλγοί της χουντικής βαρβαρότητας επιθυμούν και διεκδικούν να σηκώσουν κεφάλι και στη χώρα μας. Ξέρουμε ότι ο λαός έχει μνήμη και θα τους απωθήσει ξανά στο περιθώριο. Και εμείς, όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτουμε τις δυνάμεις μας και τους εαυτούς μας, πρώτα απ’ όλα στη μάχη της δημοκρατίας".
Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επικέντρωσε την ομιλία του στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και στις αναίτιες αιτιάσεις, σχολίασε ότι όσον αφορά στο εργόσημο των αλλοδαπών εργατών "ζητήσαμε να εφαρμόζεται και στους μη νομιμοποιημένους διαμένοντες στη χώρα μας, δηλαδή κάτι το οποίο αιτούνται όλοι οι αγρότες και, μάλιστα, όσοι περισσεύουν από τον αριθμό των αιτούμενων της κάθε περιφέρειας και δεν καλύπτονται. Όχι παραπάνω. Όχι, δηλαδή, απεριόριστος αριθμός". Πρόκειται λοιπόν για αίτημα των αγροτών, διότι "συνεισφέρει στα βιβλία των εξόδων τους και τους μειώνει το φορολογητέο εισόδημα, δίνει έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος, καταπολεμά την ανασφάλιστη εργασία και δεν επιτρέπει το «Φράουλες και αίμα». Η ΝΔ που αντιδρά θέλει να συνεχίζεται το όργιο της ανασφάλιστης εργασίας και να χάνει έσοδα το ασφαλιστικό σύστημα; ".
Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στον "κομματισμό που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στους συνεταιρισμούς" και πρόσθεσε: "Για το όργιο διαφθοράς, λοιπόν, των δικών σας παιδιών δεν λέτε τίποτα. Όμως, θα θέλαμε να πείτε κάτι για τους συνεταιρισμούς, για τα 3 δισεκατομμύρια χρέη και τα 600 εκατομμύρια που έχουν καταλογίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτά θα μιλήσει κανείς";
Και σχολιάζοντας τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, είπε: "Όμως, ξέρετε γιατί η Αντιπολίτευση, δυστυχώς, παραμένει στα ψεύδη και στις φαντασιώσεις; Διότι, δυστυχώς, αυτό ολοκληρώνει το σενάριο που ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε χθες στη Βουλή. Μια επικίνδυνη και φοβική τοποθέτηση, μια τρομολαγνική τοποθέτηση, μια σκληρή δεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας, που προμηνύει μαύρες μέρες στις σκοτεινές ιδέες εκ μέρους της Αντιπολίτευσης, ο οποίος τάχα ως Αρχηγός επικαλούνταν φιλελεύθερες ιδέες".
"Βέβαια, την πολιτεία του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την ξέραμε, όπως και τη φιλελεύθερη άποψή του για τη λειτουργία του δημοσίου και την αξιοκρατία. Ποια ήταν; Να καρατομήσει μέσα σε μια νύχτα όλους τους αξιολογημένους Γενικούς Διευθυντές όλων των Υπουργείων και να βάλει στο δικό του Υπουργείο τον τελευταίο της βαθμολογίας, έναν που δεν έκανε αίτηση και έναν που είχε πειθαρχικά παραπτώματα. Αυτή είναι η αξιοκρατία και η φιλελεύθερη αντίληψη".
"Όμως, οι ακρότητες αυτές, τις οποίες, δυστυχώς, ως χώρος εκπέμπετε, απευθύνονται σε ένα ακροατήριο συντηρητικό, στο ακροδεξιό ακροατήριο και στη συνιστώσα Γεωργιάδη, την οποία φοβάστε μη φύγει στο νέο κόμμα Μπαλτάκου - Καρατζαφέρη. Η υποτίμηση των όρων «δημοκρατία» και «πρόοδος» μέσα στη ΝΔ είναι κομβικής σημασίας και αυτό αποδεικνύεται από τις διαγραφές κεντρικών στελεχών, τις παραιτήσεις και τις καταγγελίες για παραβίαση των κανόνων εκπροσώπησης στο επικείμενο Συνέδριο της ΝΔ. Δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να μειώσουν τη δημοκρατία που διεκδικούμε για την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες πολίτες. Στη συνέντευξή του στην «Washington Post» ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ξεκάθαρα: Ελάτε να πάρετε τη δημόσια περιουσία, είναι σε καλές τιμές. Και συντάσσεται με τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στα εργασιακά αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές".
"Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί έναν φοβισμένο πολίτη, έναν εργαζόμενο χωρίς δικαιώματα. Επιθυμεί έναν πολίτη υπόδουλο στη διαπλοκή, στο σύστημα εξουσίας. Γιατί τάξη και ασφάλεια για τη Νέα Δημοκρατία σημαίνει «πίστευε και μη ερεύνα» για το σκάνδαλο της SIEMENS, παραδείγματος χάριν. Τέτοιον πολίτη δεν τον θέλουμε στη σύγχρονη Ελλάδα. Θέλουμε ενεργό πολίτη ο οποίος να διεκδικεί, διότι είμαστε σε σύμπλευση με την Ευρώπη και σε αντίθεση με όσα, παραδείγματος χάριν, μισελληνικά εκπέμπει ο κ. Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο υποστηρίζει και η Νέα Δημοκρατία".
Και αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είπε: "Αυτή την περίοδο, η χώρα μας δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη, μια μάχη η οποία πρέπει να κερδηθεί προς όφελος των Ελλήνων, μια συνεχής διαπραγμάτευση που διεξάγεται εδώ και αρκετούς μήνες. Όμως, έχουμε θετικά νέα τα οποία δεν ακούγονται, ούτε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Γιούνκερ πήρε το μέρος της χώρας μας, ενώ η Eurostat αποκάλυψε ότι το 2015 έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, δηλαδή 1,6 δισεκατομμύρια περισσότερα, κάτι που μένει στους Έλληνες, μένει εδώ για τη διαπραγμάτευση, για λιγότερα μέτρα. Αλήθεια, γιατί η Αντιπολίτευση δεν αναφέρεται σε αυτά, παρά μας γεμίζει με ψευδολογίες;".
"Και βέβαια, είναι γνωστή και η απόφαση Ντράγκι για την είσοδο των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτά χρησιμοποιούμε εμείς για τη διαπραγμάτευση. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά: Έχουμε αγωνία για να επιτύχουμε, έχετε αγωνία για να αποτύχει η Ελλάδα. Σας καλούμε να έχουμε κοινή αγωνία, να πετύχουν οι Έλληνες".
Ειδικότερα, για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι "για εμάς είναι ξεκάθαρη η απόφαση να ανορθωθεί ξανά το συνεταιριστικό κίνημα, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία που έχει φθαρεί από τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ένας τομέας, ο οποίος υπέστη όλες τις συνέπειες της λιτότητας και σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ την οποία δέχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μεγάλωσε τις ανισότητες".
"Διότι, μόνο οι μεγάλες ιδιοκτησίες έχουν θέση στο δικό σας νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Στο δικό μας μοντέλο έχουν θέση οι συνεταιρισμοί. Δυστυχώς, στο δικό σας σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας, στα 5,5 δισεκατομμύρια θαλασσοδάνεια, είχαν κεντρική θέση συνεταιρισμοί με υπόνοιες συμμετοχής στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν το πάρτι της διαφθοράς στους συνεταιρισμούς και στην ΠΑΣΕΓΕΣ".
Και απευθυνόμενος ιδιαίτερα στα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς ο Σωκράτης Φάμελλος διευκρίνισε: "Η Αριστερά φαίνεται στην πράξη, η Αριστερά δεν μπορεί να είναι το όργιο διαφθοράς και σπατάλης, τα 3 δις χρέη, οι καταλογισμοί επιδοτήσεων από την Ευρώπη, η μείωση χρηματοδοτήσεων στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, η απουσία εργαλείων ρύθμισης των τιμών και της κερδοσκοπίας, το υψηλό κόστος, με χαμηλή ποιότητα στα αγροεφόδια και η εκμετάλλευση των παραγωγών από μεσάζοντες. Διότι, αυτό είναι το σκηνικό της αγροτικής παραγωγής. Έτσι υποστηρίζατε τους αγρότες. Προφανώς, η ερήμωση της υπαίθρου, η πίκρα και η αντίδραση των αγροτών είναι προϊόν των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και του δικομματισμού τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα".
"Εμείς διεκδικούμε για λογαριασμό των αγροτών και το αποδεικνύουμε και στη διαπραγμάτευση που υλοποιείται τώρα. Οι φορολογικές ρυθμίσεις οι οποίες έχουμε επιλέξει και διεκδικήσει, που δημιουργούν και το αφορολόγητο 12.000 στις επιδοτήσεις, η εξαίρεση του Β΄ πυλώνα από το φορολογητέο, αλλά και η υπεράσπιση του αφορολόγητου και στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, που δεν υπήρχε για τους αγρότες, είναι κατάκτηση αυτής της Κυβέρνησης. Και είναι κατάκτηση με αγώνα απέναντι στους δανειστές, διότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να μην πάρουμε μέτρα για ένα πρόβλημα που λέει: «6,5 χιλιάδες συνεταιρισμοί, μόνο 20 σήμερα υγιείς»".
Και συνέχισε: "Για εμάς, ο στόχος μας είναι ένα νέο παραγωγικό και διατροφικό μοντέλο, που στηρίζεται στη λειτουργία των συνεταιρισμών και σε ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο ενώ έχει γυρίσει «κατακοκκινισμένο» από την Ευρώπη, τώρα εγκρίθηκε με τη δική μας Κυβέρνηση. Δίνει 7 δισεκατομμύρια ευρώ, κινητοποιεί τον πρωτογενή τομέα, δίνει βάρος στο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή, στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, στην κτηνοτροφία και την αλιεία, στην καινοτομία, στη δικτύωση, αλλά και στην αποκέντρωση πόρων".
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας:
"Εμείς τολμάμε και δίνουμε πόρους στη διαχείριση και στην περιφέρεια, χωρίς να έχουμε κομματικές και εκλογικές συγγένειες με όσους εκλέγονται στην Περιφέρεια. Εσείς δεν τολμούσατε ποτέ. Ήταν ένα κλειστό γκέτο, μια ομερτά όλη η Ελλάδα. Ποτέ δεν δόθηκαν πόροι σε αυτοδιοίκηση που δεν ελέγχατε. Όμως, εμείς πιστεύουμε στα ίσα δικαιώματα και στον εκδημοκρατισμό του συνεταιριστικού κινήματος. Αυτό κάνουμε με το νέο νόμο των συνεταιρισμών, που στηρίζεται στην κοινωνική οικονομία αλλά και σε ένα άλλο μοντέλο όπου έχουμε ενεργό τον πολίτη, και σαν συνεταιριστή, αλλά και σαν καταναλωτή".
"Διεκδικούμε τη σύνδεση του καταναλωτή με τον παραγωγό. Διεκδικούμε τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στις αποφάσεις των συνεταιρισμών. Διότι, αυτές είναι οι αρχές μιας διαφορετικής πολιτικής που προτάσσει τον πολίτη και τη δημοκρατία. Ναι, η δημοκρατία επιστρέφει και στο συνεταιριστικό κίνημα με τον ΣΥΡΙΖΑ".



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ