ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/04/2016

Ν. Σαντορινιός για Ασφαλιστικό: Αυτό το νομοσχέδιο, για μια ακόμα φορά, φέρνει μια σφραγίδα, και αυτή είναι η σφραγίδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι η σφραγίδα της αναδιανομής

Ν. Σαντορινιός για Ασφαλιστικό: Αυτό το νομοσχέδιο, για μια ακόμα φορά, φέρνει μια σφραγίδα, και αυτή είναι η σφραγίδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι η σφραγίδα της αναδιανομής



Τοποθέτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριου Συρμαλένιου στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής

Κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το κατατεθέν νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και Φορολογικό Σύστημα, τοποθετήθηκε χθες (25/4/2016) ο Νεκτάριος Σαντορινιός, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο το όποιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, φέρει τη σφραγίδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής, που είναι και η σφραγίδα της Αριστεράς.

Για το Ασφαλιστικό

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, στην ομιλία του, ανέφερε ότι αυτό το νομοσχέδιο, που πολλοί από την αντιπολίτευση διέδιδαν ότι είναι μονομερής ενέργεια και ότι θα απορριφθεί από τους θεσμούς, είναι η αποτύπωση της προσπάθειας της κυβέρνησης για ένα νέο ολοκληρωμένο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας. Ένα ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, που σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει κύρια χαρακτηριστικά την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή, την διαγεννεακήδικαιοσύνη και την ισονομία, σε αντίθεση με αυτό που κάνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε αντίθεση, όπως πρόσθεσε, με το ασφαλιστικό που είχαμε μέχρι τώρα, ένα άδικο και φαύλο σύστημα, που μόνο στο Ι.Κ.Α., το ενοποιημένο υποτίθεται, είχε 930 διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού της σύνταξης.

Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση, ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναρωτήθηκε, «Ακόμα και αν σήμερα, δεν υπήρχε συμφωνία, ήταν βιώσιμο αυτό το ασφαλιστικό που είχαμε;».Το ασφαλιστικό σύστημα δεν καταληστεύτηκε τώρα, ανέφερε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, καταληστεύτηκε από τα θαλασσοδάνεια που έδιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στους κολλητούς. Καταληστεύτηκε από τον τζόγο στο χρηματιστήριο, από το «θαύμα» του χρηματιστηρίου. Καταληστεύτηκε από τα δομημένα ομόλογα, και έφαγε και τη χαριστική βολή από το καταστροφικό PSI των 13 δις. Αυτό το ασφαλιστικό σύστημα, είπε καταλήγοντας ο Νεκτάριος Σαντορινιός, δεν ήταν βιώσιμο. Και δεν είναι βιώσιμο, γιατί οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ήταν πολιτικές που οδήγησαν την ανεργία από το 7% στο 25%. Δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου  ο ελληνικός λαός, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση της κυβέρνησης, είπε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, εγγυάται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και εγγυάται τις κύριες συντάξεις που σήμερα καταβάλλονται. Εγγυάται, πρόσθεσε, το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ως τα 1300 €, που σημαίνει ότι εγγυάται για το 90% των ασφαλισμένων ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν τις ίδιες συντάξεις που παίρνανε μέχρι σήμερα και αυτό είναι το πλαφόν που μας ενδιαφέρει. Σκοπός αυτής της διακυβέρνησης, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να προστατεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών. Δεν μας ενδιαφέρουν τα υψηλά πλαφόν, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, μας ενδιαφέρει ο χαμηλοσυνταξιούχος. Πρόσθεσε, ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η προσωπική διαφορά είναι εγγυημένη μέχρι αυτή να μην χρειάζεται πλέον στις συντάξεις.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, έκανε ειδική μνεία στη ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής πληρωμή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα,αλλά και στην διάταξη που αφορά τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να πληρώνει κάθε επιχείρησημε βάση την δουλειά που κάνει. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Σαντορινιός, δεν μπορεί να έρχεται στη Ρόδο, για παράδειγμα, μια ξενοδοχειακή μονάδα και να  μου λέει ότι έχει δύο καμαριέρες, ενώ έχει 500 δωμάτια. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα, δεν νομίζετε;, κατέληξε.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου επιτέθηκε στην αντιπολίτευσηγια τις κατηγορίες περί αριστερής φαλτσέτας στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι ο λαός δεν μπορείς να ξεχάσει τις έντεκα «πασοκονεοδημοκρατικές» φαλτσέτες που πέσανε στις συντάξεις. Επιθετική απάντηση, όμως, έδωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός και στο αφήγημα της Ν.Δ. ότιαυτό το νομοσχέδιο ευνοεί την μαύρη εργασία, αφού, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, δεν θα αξίζει να δουλεύεις δεκαπέντε χρόνια επιπλέον για να πάρεις 50€ σύνταξη παραπάνω. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ανταπάντησε ότι αυτή η άποψη δεν συνάδει με το πρότυπο της Ν.Δ. για την εργασία. «Εσείς, κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. γι' αυτό δουλεύετε; Για να πάρετε λίγο παραπάνω σύνταξη;Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας πρότυπο;»

Για το Φορολογικό

Για τις, σχετικά με το φορολογικό, διατάξεις του νομοσχεδίου ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ότι έχουν τα χαρακτηριστικά της αναδιανομής. Με βάση τους πίνακες που προκύπτουν, από τις νέες ρυθμίσεις, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το 99,8% των μισθωτών και των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, έχει πολύ μικρή επιβάρυνση ή μείωση, ιδίως αυτοί που είναι στα μεσαία εισοδήματα. Το 92% των επιχειρήσεων θα πληρώνει λιγότερο φόρο. Το 72% αυτών που έχουν εισοδήματα και από μισθωτές υπηρεσίες και από επιχειρήσεις, θα πληρώνει λιγότερο φόρο.

Στη συνέχεια, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα, για να αποσαφηνίσει ο ελληνικός λαός τις αλλαγές που νομοθετούνται, όπως είπε χαρακτηριστικά: Αυτοί που είναι μισθωτοί, για 17.000 € θα πληρώσουν 91 € παραπάνω. Αυτοί που έχουν 30.000 € από μισθωτές υπηρεσίες, θα πληρώσουν λιγότερα 244 €. Για τις επιχειρήσεις, αυτοί που έχουν 17.000 € καθαρό εισόδημα, θα πληρώσουν λιγότερα 689 € και αυτοί που έχουν 30.000 € καθαρό εισόδημα, θα πληρώσουν 244 €.

Εδώ ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού:

Είπε ο προηγούμενος ομιλητής ότι το νομοσχέδιο που φέρνουμε φέρνει το διχασμό των γενεών. Το διχασμό των γενεών έχουν φέρει όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια που μετέφεραν το λογαριασμό στις επόμενες γενεές. Προ του 1993 μετά το 1993, προ του 2010 μετά το 2010. Το διχασμό των γενεών τον φέρατε εσείς, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, με τις πολιτικές που είχατε ασκήσει τα τελευταία χρόνια.

Ήρθε, λοιπόν, το νομοσχέδιο που κάποιοι από εδώ μέσα χαίρονταν κι έλεγαν ότι είναι μονομερής ενέργεια και θα μας το κόψουν και θα το θεσμοθετήσουμε και θα το ξεθεσμοθετήσουμε. Τα λέγατε αυτά.

Ε όχι, σήμερα είμαστε εδώ πέρα για να εφαρμόσουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας. Ένα ασφαλιστικό σύστημα που σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνησή μας απαντά με ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστικό σύστημα με κύρια χαρακτηριστικά την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή, την διαγεννεακή  δικαιοσύνη, όπως είπα και πριν και την ισονομία, σε αντίθεση με αυτό που κάνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Και επειδή αναφέρθηκε από τον προηγούμενο ομιλητή, μίλησε για την αριστερή φαλτσέτα. Οι έντεκα «πασοκονεοδημοκρατικές» φαλτσέτες που πέσανε στις συντάξεις ποιες  ήταν; Ήταν καλύτερες εκείνες οι φαλτσέτες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης; Για να ξέρουμε και τι λέμε μερικές φορές εδώ πέρα.

Και νομίζω ότι θα αναφερθεί και ο κ. Υπουργός σχετικά με το 2018 και την προσωπική διαφορά και δεν πρέπει να στέλνουνε λάθος μηνύματα στο κόσμο, να μην ταλαιπωρούν τον κόσμο. Εγγυούμαστε την προσωπική διαφορά, μέχρι αυτή να μην χρειάζεται πλέον. Έτσι δεν είναι κ. Υπουργέ; Και φαντάζομαι θα το πείτε.

Αλλά άκουσα αυτό το φοβερό επιχείρημα, ότι θα βοηθήσουμε την μαύρη εργασία. Γιατί σου λέει από τα 25 μέχρι τα 40, 50 € θα είναι η διάφορα στη σύνταξη. Αξίζει να δουλεύεις δεκαπέντε χρόνια για πενήντα ευρώ; Αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Εσείς γι' αυτό δουλεύετε; Για να πάρετε λίγο παραπάνω σύνταξη; Αν θα είναι 50 ή 100 €; Αυτό το υπόδειγμα δίνετε στον ελληνικό λαό; Του λέτε να δουλεύει μόνο για τη σύνταξη; Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας πρότυπο; Για να καταλάβουμε εδώ πέρα τι λέμε. Ο ελληνικός λαός δουλεύει για να παράξει, δεν δουλεύει για να πάρει σύνταξη.

Πάμε παρακάτω. Ακόμα και αν σήμερα που δεν υπήρχε συμφωνία, ήταν βιώσιμο αυτό το ασφαλιστικό που είχαμε; Να σας θυμίσω, είχαμε ένα άδικο, ένα φαύλο ασφαλιστικό σύστημα, που μόνο στο Ι.Κ.Α., το ενοποιημένο υποτίθεται, είχε 930 διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού της σύνταξης. Αυτό ήταν δίκαιο, το ασφαλιστικό σύστημα;

Έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο δεν καταληστεύτηκε τώρα, καταληστεύτηκε από τα θαλάσσια δάνεια που δίνατε στους κολλητούς σας παλιά, αν θυμάστε. Καταληστεύτηκε από τον τζόγο στο χρηματιστήριο, από το θαύμα του χρηματιστηρίου. Καταληστεύτηκε από τα δομημένο ομόλογα. Και έφαγε και τη χαριστική βολή από το καταστροφικό PSI των δεκατριών δις.

Αυτό το ασφαλιστικό σύστημα δεν ήταν βιώσιμο. Και δεν είναι βιώσιμο, γιατί οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ήταν πολιτικές που οδήγησαν την ανεργία από το 7% στο 25%. Δεν κάναμε εμείς την ανεργία στο 25%. Δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου  ο ελληνικός λαός. Εσείς φέρατε την ανεργία στο 25% με τις πολιτικές που ασκήσατε. Και δεν κάνατε και τίποτα για να πατάξετε την μαύρη εργασία.

Και εδώ θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο, θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό διότι φέρνει διάταξη για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να πληρώνει κάθε επιχείρηση με βάση την δουλειά που κάνει.

Δεν μπορεί να έρχεται στη Ρόδο, για παράδειγμα, μια ξενοδοχειακή μονάδα και να  μου λέει ότι έχει δύο καμαριέρες, ενώ έχει 500 δωμάτια. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Δεν νομίζετε; Κάποτε πρέπει να του πούμε ότι πρέπει να έχεις παραπάνω καμαριέρες, μάλλον μας κοροϊδεύεις.

Έλεγα, λοιπόν, ότι η πρότασή μας εγγυάται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, εγγυάται τις κύριες συντάξεις που σήμερα καταβάλλονται. Εγγυάται το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ως τα 1300 €, που σημαίνει ότι εγγυάται για το 90% των ασφαλισμένων ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν τις ίδιες συντάξεις που παίρνανε μέχρι σήμερα και αυτό είναι το πλαφόν που μας ενδιαφέρει, επειδή αναρωτήθηκε ο Εισηγητής της Ν.Δ..

Τι να κάνουμε, πρέπει να προστατέψουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, όπως και να το κάνουμε. Δεν μας ενδιαφέρουν τα υψηλά πλαφόν, μας ενδιαφέρει ο χαμηλοσυνταξιούχος.

Επίσης, ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που μπαίνουν μέσα σ' αυτό το νομοσχέδιο, είναι ότι επιτέλους θα γίνεται ηλεκτρονική πληρωμή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Ήταν κάτι, το οποίο υπήρχε και στον ν3863/2010, αλλά με το γεγονός ότι έπρεπε να γίνει με Υπουργικές αποφάσεις, ετέθη στις καλένδες. Επιτέλους, μπαίνει στο νομικό πλαίσιο και ελπίζω να εφαρμοστεί, όπως προβλέπεται από 1/7/2016.

Να αναφερθώ λιγάκι και στο φορολογικό. Με βάση τους πίνακες που έχουμε στα χέρια μας, το 99,8% των μισθωτών και των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, έχει πολύ μικρή επιβάρυνση ή μείωση, ιδίως αυτοί που είναι στα μεσαία εισοδήματα. Το 92% των επιχειρήσεων θα πληρώνει λιγότερο φόρο. Το 72% αυτών που έχουν εισοδήματα και από μισθωτές υπηρεσίες και από επιχειρήσεις, θα πληρώνει λιγότερο φόρο. Να πούμε μερικά παραδείγματα, για να μην μπερδεύουμε τον ελληνικό λαό.

Αυτοί που είναι μισθωτοί, για 17.000 € θα πληρώσουν 91 € παραπάνω- αυτό είναι που λέτε- 91 € παραπάνω.

Αυτοί που έχουν 30.000 € από μισθωτές υπηρεσίες, θα πληρώσουν λιγότερα 244 €.

Για τις επιχειρήσεις, αυτοί που έχουν 17.000 € καθαρό εισόδημα, θα πληρώσουν λιγότερα 689 € και αυτοί που έχουν 30.000 € καθαρό εισόδημα, θα πληρώσουν 244 €.

Αυτό το νομοσχέδιο, για μια ακόμα φορά, φέρνει μια σφραγίδα, και αυτή είναι η σφραγίδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι η σφραγίδα της αναδιανομής, είναι η σφραγίδα της Αριστεράς, είτε το θέλετε είτε όχι.

Παρακάτω ακολουθεί η τοποθέτηση του Ν. Σαντορινιού:

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ